Stravenky milované i proklínané. Komu se vyplatí. A koho vyjdou draho

Jedni je velebí, druzí o nich neztratí slušné slovo. Stravenky, přesněji jejich daňové zvýhodnění, málem padly za oběť ministru financí Kalouskovi. Teď zakoušejí chvíle bezpečí. Komu se vyplatí? A koho přicházejí draho?
Stravenky milované i proklínané. Komu se vyplatí. A koho vyjdou draho

Poslední bouře se kolem stravenek rozpoutala za Nečasovy vlády. A nebyl to žádný větříček, spíš pořádný orkán. Tehdejší ministr financí Miroslav Kalousek chtěl osekat jejich daňové výhody. Vadilo mu, že prostřednictvím stravenek dotují vybranou část zaměstnanců všichni daňoví poplatníci. Jeden z bojů, který zkušený matador prohrál. Křeslo ministra financí už zahřívá Andrej Babiš, stravenky s daňovými výhodami žijí dál. A žádná revoluce není na pořadu dne – na Ministerstvu financí jsme zjišťovali jaký postoj má k zvýhodněným poukázkám ministr Babiš. A? „V současnosti žádnou změnu v oblasti daňového zvýhodnění stravenek nepřipravujeme,“ říká pro Peníze.cz mluvčí rezortu Radek Ležatka.

Zaměstnavatel na jídlo přispívat nemusí

Zaměstnanci mají stravenky rádi, řadí se k nejoblíbenějším zaměstnaneckým benefitům. Podle loňského průzkumu, který uskutečnila pojišťovna ING se Svazem průmyslu a dopravy, poskytuje svým lidem stravenky 74 procent firem. Nárokovat si je ovšem od zaměstnavatele nemůžete. Žádný právní předpis mu nenařizuje, aby zaměstnancům na stravování přispíval. Zaměstnavatel má pouze povinnost stravování umožnit – což ovšem neznamená jídlo zajistit. Příspěvek je benefit; zaměstnavatel se může svobodně rozhodnout, jestli ho bude, či nebude nabízet. Když se k příspěvku na jídlo přikloní, zvolí s největší pravděpodobností stravenky. Kdyby příspěvek zaměstnancům vyplatil v penězích, šlo by o běžný příjem podléhající zdanění. Částka by se přičetla ke mzdě, a kromě daně by se z ní odvádělo i zdravotní pojištění a sociální pojištění. Pro stravenky platí výhodnější režim.

Daňové výhody stravenek

Zaměstnavatel si může odečíst z daní až 55 procent hodnoty stravenky, kterou poskytne zaměstnanci; zbylých 45 procent obvykle doplácejí zaměstnanci sami – zaměstnavatel jim příslušnou částku strhává ze mzdy (samozřejmě ji ale může také doplácet ze svého, jako daňově neuznatelný náklad). Platí tu ale ještě jeden limit: daňově uznatelný příspěvek na stravování je zastropován sedmdesáti procenty z hodnoty stravného na pracovní cestě v délce pěti až dvanácti hodin. Částku určuje vyhláškou Ministerstvo práce a sociálních věcí, aktuálně dosahuje osmdesáti dvou korun. Maximální daňově uznatelný příspěvek na stravování tedy dělá 57,40 korun. Což odpovídá stravence v hodnotě 104 koruny na každý pracovní den nebo směnu.

Stravenky prodražuje provize. Výši vydavatelé zveřejňovat nechtějí

Kromě nominální hodnoty stravenky musí zaměstnavatel platit jejich vydavateli provizi. Oslovili jsme tři velké vydavatele stravenek a ptali se, jak vysoké provize si účtují, respektive v jakém rozmezí se pohybují. Žádný napřímo odpovědět nechtěl. „Klienti mají různé požadavky na rozsah našich služeb: rychlost dodání poukázek, splatnost faktury, počet míst nebo poboček, na která poukázky dodáváme, potisk poukázek jménem zaměstnance, logem či obchodním sdělením – to vše může mít dopad na cenu. Rozhodně nepracujeme s fixní cenou, jakkoliv mohou být do ceny zahrnuty i fixní náklady na distribuci. Nelze jednoduše vzít průměrnou nominální hodnotu stravenky a říci, že za ni zaměstnavatel zaplatí takovou či onakou provizi,“ říká generální ředitel české divize Chéque Déjeuner.

Podobnou odpověď jsme dostali od Marka Pražáka, mluvčího společnosti Ederend: „Provize jsou domlouvány na individuální bázi s jednotlivými klienty a partnery a jsou součástí obchodní politiky společnosti Edenred.“

Jen o trochu konkrétnější byla Lucie Miřácká ze společnosti Sodexo: „Cena za naše služby je variabilní, odvíjí se od dodávaného portfolia a rozsahu služeb. Vzhledem k tomu, že jde o velmi citlivé obchodní informace, bohužel je nemůžeme zveřejňovat. Cena za naše služby se pohybuje v jednotkách procent ze součtu nominálních hodnot objednávaných benefitů.“

Podle našich informací se provize za stravenku pohybuje zhruba od půl procenta do pěti procent z její nominální hodnoty.

Dlouho se vedly spory, zda je celá provize pro zaměstnavatele daňově uznatelným nákladem. Nejvyšší správní soud v roce 2013 rozhodl, že i na ni se vztahuje limit 55 procent jako na každé závodní stravování, které nezajišťuje přímo zaměstnavatel.

Anketa

Dostáváte stravenky?

Provizi platí i obchodníci, kteří stravenky přijímají

Nejméně výhodné jsou stravenky pro obchodníky, restaurace a prodejny, které poukázky přijímají místo hotovosti nebo platebních karet. I oni totiž při proplácení stravenek musí vydavateli platit provizi. A ta dělá ze stravenek nejdražší platební prostředek vůbec.

„Platba stravenkami je pro nás s ohledem na poskytovanou provizi vydavateli a následnou administrativou nejméně výhodným způsobem placení. Možnost platit v Bille stravenkami však vnímáme jako rozšíření služeb pro zákazníky,“ uvádí mluvčí řetězce Lucie Borovičková.

Provize se pohybuje v jednotkách procent, zhruba kolem pěti. Vydavatelé stravenek ji zdůvodňují tím, že obchody s potravinami a restaurace díky nim vydělávají víc – zákazníci tam nechají víc, než by utratili bez stravenek.

„Restauracím a maloobchodním partnerům přinášíme dodatečný obrat. Zákazníci našich partnerů totiž díky benefitům získávají dodatečný příjem určený výhradně k nákupu jídla v restauraci nebo maloobchodě. Za tento dodatečný obrat si účtujeme odměnu, která je opět v jednotkách procent ze součtu nominálních hodnot odebraných benefitů,“ popisuje mluvčí společnosti Sodexo Lucie Miřácká.

Někteří restauratéři vyřešili „potíž“ se stravenkami po svém: za platbu stravenkami si účtují přirážku. Jiní nejspíš dodatečné náklady rozpustí jinde.

Konec papírových stravenek?

Od loňska v Česku běží projekt elektronických stravenek. Na trh je uvedla společnost Benefit Management. V praxi si můžou zaměstnanci využívající elektronické stravenky vybrat, jestli budou platit bezkontaktní kartou nebo aplikací v mobilu. Výhodou je, že nemusí řešit vracení na stravenky – což někteří obchodníci u papírových stravenek odmítají. E-stravenku je však možné zaplatit jen v provozovnách, které mají smlouvu s daným vydavatelem stravenek. Na soumrak papírových stravenek to zatím nevypadá.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+47
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 26 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 4. 2015 17:32, MoB

Stravenky jsou zlo, umožňují parazitům (stravenkové firmy, někteří politici) přežívat.

+45
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

15. 4. 2015 12:42, kdol

Přijde člověk do sámošky a platí karton cigaret nebo velký nákup svazkem žebračenek. Přijde podnikatel do hospody a platí velkou útratu za večeře s pitím atd. svazkem žebračenek. Kde k nim přišel, když má nárok na jedno teplé jídlo denně, kromě nemoci, dovolené atd? To obědvá rohlík z domova, aby pak mohl hýřit za stravenky?

-57
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (26 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak nás hýčkají? Které zaměstnanecké výhody letos frčí

15. 8. 2013 | Zdeněk Bubák | 17 komentářů

Jak nás hýčkají? Které zaměstnanecké výhody letos frčí

Pravidelný průzkum pojišťovny ING a Svazu průmyslu a dopravy ukázal, které zaměstnanecké výhody firmy nejčastěji poskytují. Penzijní připojištění letos poprvé nabízí míň zaměstnavatelů... celý článek

Alexander Kjerulf: Nejlepší firemní benefity? Smysluplná práce, pochvala a pohodoví lidé

27. 10. 2012 | Martin Vlnas | 11 komentářů

Alexander Kjerulf: Nejlepší firemní benefity? Smysluplná práce, pochvala a pohodoví lidé

„Spousta firem vůbec nechápe, o co běží. Pořád si myslí, že když zaměstnancům na konci roku vyplatí tučné bonusy, budou svou práci milovat. Blbost. Povýšení? Taky blbost,“ říká Alexander... celý článek

Pro koho mají být výhodné zaměstnanecké výhody? Snad ne pro zaměstnance?!

10. 11. 2011 | Václav Valášek | 23 komentářů

Pro koho mají být výhodné zaměstnanecké výhody? Snad ne pro zaměstnance?!

Dva se smějou a třetí to platí! V minulém článku jsem na skutečném případu ukázal, jak to dopadne, když zaměstnavatel se zprostředkovatelem finančních produktů vymyslí takové zaměstnanecké... celý článek

Má smysl rušit stravenky?

7. 4. 2011 | redakce Peníze.CZ | 34 komentářů

Má smysl rušit stravenky?

Návrh ministra financí Miroslava Kalouska, aby bylo zrušeno daňové zvýhodnění stravenek a aby ho nahradila třítisícová sleva na dani pro každého zaměstnance, má hodně oponentů. Ozývají... celý článek

Partners Financial Services