Jak nás hýčkají? Které zaměstnanecké výhody letos frčí

Pravidelný průzkum pojišťovny ING a Svazu průmyslu a dopravy ukázal, které zaměstnanecké výhody firmy nejčastěji poskytují. Penzijní připojištění letos poprvé nabízí míň zaměstnavatelů než loni, celkem 68 procent firem. O deset procentních bodů je ale populárnější životní pojištění, na to svým lidem zaměstnává už 53 procent společností. Top benefity se ale příliš nemění – patří mezi ně mobilní telefon, vzdělávání a stále populární stravenky.
Jak nás hýčkají? Které zaměstnanecké výhody letos frčí

Od ledna 2013 mají Češi v rámci změny penzijního systému možnost dobrovolného důchodového spoření u penzijních společností. Se zájmem o vstup do takzvaného druhého pilíře se ovšem setkala pouhá pětina firem, a to většinou u méně než pěti procent zaměstnanců. Politická i celospolečenská nejednotnost názoru na penzijní reformu se zřejmě podepsala na celkové důvěře v penzijní systém a také na nabídce penzijního připojištění jako zaměstnaneckého benefitu. Letos ho nabízí jen 68 procent podniků. „Penzijní připojištění patřilo po mnoho let k benefitům, jejichž popularita rostla. Letos poprvé jsme zaznamenali pokles. Pojistné produkty jsou však již nedílnou součástí nabídky firem a zájem se tak od zajištění na penzi přesunul k ochraně života před nepředvídatelnými událostmi a vytváření rezerv,“ komentovala výsledky Kateřina Štěrbová, ředitelka Employee Benefits ING Pojišťovny. To se týká především životního pojištění, které zaznamenalo v meziročním srovnání desetiprocentní nárůst. Aktuálně na něj v rámci nabídky zaměstnaneckých benefitů přispívá 53 procent společností.

Finparáda

Text vznikl ve spolupráci se serverem Finparáda, který zásobuje Peníze.cz daty z oblasti bankovních účtů, spoření a půjček. 

Vzdělávání v kurzu, z mobilu standard

Přestože ekonomická situace většiny tuzemských společností nevykazuje letos známky výrazného zlepšení, nabídka zaměstnaneckých benefitů se oproti loňskému roku rozrostla. V současnosti firmy nabízejí v průměru deset benefitů, ty v lepší kondici či s větším počtem zaměstnanců dokonce jedenáct.

Mezi top benefity se dlouhodobě drží mobilní telefon a vzdělávání, které svým zaměstnancům poskytuje 87, respektive 85 procent firem. Stejně jako v předchozím roce pak vzdělávání vykazuje největší dynamiku růstu a 14 procent firem jej plánuje rozšiřovat. „Vzdělávání a zvyšování kvalifikace pracovníků je pro firmu klíčem, jak čelit konkurenci a jak dosahovat růstu. Zaměstnanci je touto formou navíc vysílán signál, že s ním zaměstnavatel počítá i do budoucna, a to se v této době velmi cení,“ uvedl Radek Špicar, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR pro hospodářskou politiku a konkurenceschopnost.

Nabídka zaměstnaneckých benefitů reaguje ale i na další aktuální potřeby firem. „Mobilní telefon začíná postavení benefitu postupně ztrácet. Souvisí to především s rušením pevných linek, mobilní telefon se tak stává standardním pracovním nástrojem zaměstnance. Zajímavá situace nastala i v případě nabídky služebních vozidel. Zatímco v minulosti bylo služební auto poměrně běžným vybavením středního a vyššího managementu, dnes je poskytováno pouze těm, kdo je nezbytně potřebují k výkonu pracovní činnosti,“ dodává Radek Špicar. Služební vůz v současnosti poskytují tři čtvrtiny společností, přičemž na pomyslném žebříčku oblíbenosti ho letos předběhly ještě stravenky a pitný režim (shodně 82 procent).

Propojeno

Komu a jak se vyplatí zaměstnanecké benefity? Klidně a snadno se může stát, že na nich vydělá zaměstnavatel, vydělá na nich finanční terorista, který mu je prodá, vydělá na nich finanční instituce – a zaměstnanec, kterému už podle názvu byly určené především, ostrouhá. Víc v miniseriálu Václava Valáška

Zdroj: ING Pojišťovna

Zaměstnanecké benefity

Procento poskytujících firem

 

2010

2011

2012

2013

Mobilní telefon

80 %

84 %

75 %

87 %

Vzdělávání

70 %

78 %

82 %

85 %

Pitný režim

71 %

79 %

71 %

82 %

Stravenky

75 %

68 %

81 %

82 %

Služební automobil

75 %

80 %

75 %

76 %

Lékařské prohlídky

-

-

-

75 %

Věcné dary / jednorázové odměny

57 %

64 %

64 %

71 %

Příspěvek na penzijní připojištění

60 %

71 %

74 %

68 %

Příspěvek na životní pojištění

39 %

54 %

43 %

53 %

Kultura

29 %

28 %

33 %

41 %

Sport

33 %

32 %

39 %

40 %

13. plat

32 %

37 %

37 %

39 %

Zaměstnanecké půjčky

31 %

32 %

36 %

38 %

Zdraví (vitamíny, rehabilitace atd.)

24 %

31 %

35 %

36 %

Očkování proti chřipce

24 %

28 %

25 %

35 %

Příspěvek na dovolenou

 20 %

24 %

28 %

32 %

Dny volna tzv. sick day

-

-

-

30 %

Flexi – poukázky

14 %

13 %

12 %

24 %

Příspěvek na cestování do zaměstnání

14 %

20 %

15 %

22 %

Anketa

Hýčkají si vás?

Do nabídky se dostávají i méně obvyklé benefity, trendem jsou sick days

Vedle stálých výhod české firmy začínají svým zaměstnancům nabízet i méně tradiční benefity. Meziročně tak například vzrostla nabídka příspěvků na kulturu z 33 na 41 procent. Do nabídky se ale dostávají i benefity související s legislativními změnami, například lékařské prohlídky. „Hitem se stávají tzv. sick days, neboli dny volna, které si zaměstnanci neodečítají z dovolené a zároveň jim umožní nevybírat si nemocenskou. Tento benefit u nás využívá již třetina firem,“ poznamenal Radek Špicar a uzavřel: „Jistě zajímavý je trend nárůstu počtu firem, které poskytují svým zaměstnancům třináctý plat. Jejich devětatřicetiprocentní podíl podíl koresponduje se stejným devětatřicetiprocentním podílem firem, které podle našeho červnového konjunkturálního zjištění letos očekávají nárůst zakázek.“

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 17 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 8. 2013 19:56, jp

Proč nemá dělník nárok na služební auto atd.? Co vůbec myslíte slovem „nárok“? Dobrovolně snad uzavřete obchod (pracovní smlouvu) se svým zaměstnavatelem, že pro něj budete konat určitou práci a on že Vám za ni bude platit mzdu. Benefity jsou jen jiná forma mzdy, která má daňově zvýhodněný režim. Není teď třeba řešit, že by bylo lepší různé výjimky zrušit a daně a odvody snížit (dnes dostanete pouze zhruba 50-60 % toho, co stojíte zaměstnavatele). Zaměstnavatel má dobrou představu, kolik Vám může v součtu dát a podmínky znáte předem. Chcete auto a další výhody, o kterých píšete? Přesvědčte svého zaměstnavatele, nebo jiného, ať Vám je dá. Možná proto budete muset něco udělat, nebo máte-li co nabídnout, určitě to nebude problém.
Nespravedlivé? Spravedlivé je každému podle jeho potřeb? (navíc, co jsou potřeby každého člověka, by rozhodovala plánovací komise) Bez ohledu na zásluhy? Nespravedlivé je, že se někdo celý život vzdělává, „maká“ na sobě, pracuje 12 hodin denně, a bere za to víc, než někdo (bez kvalifikace), kdo se třeba od 15 let fláká?
Tvoří hodnoty… Ti, co dávají lidem práci, hodnoty netvoří? Co je hodnota je vždy subjektivní. Pokud například podnikáte a lidé kupují Vaše výrobky a služby, přinášíte jim prospěch/hodnotu. Přitom je jedno, jestli jde o hmatatelné (zednická) nebo nehmatatelné produkty (poradenství).
Konec konců, můžete si zkusit založit živnost, je to přeci jednoduché, jen sedět v klimatizované kanceláři, nabrat zaměstnance, kteří budou tvořit hodnoty, přiznávat jim všechny výhody, o kterých píšete. Budou-li Vaši zákazníci ochotni to vše v ceně Vašeho výrobku zaplatit, proč ne.

+11
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

17. 8. 2013 7:08, Axll

ČD? Nemáte vy náhodou možnost rekreací jako za minulého režimu, volání za pakatel atd.. voda je snad to minimum. Nestěžujte si, ale zamyslete se

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (17 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zaměstnavatelé si můžou z daní odečíst vyšší příspěvky na penzijko a životní pojištění. Přidají vám?

24. 1. 2013 | Ondřej Tůma | 20 komentářů

Zaměstnavatelé si můžou z daní odečíst vyšší příspěvky na penzijko a životní pojištění. Přidají vám?

Zaměstnavatelům se od začátku roku nabízí možnost zvýšit příspěvek svým zaměstnancům na penzijní připojištění a životní pojištění. Vést by je k tomu měla především možnost vyšší daňové... celý článek

Alexander Kjerulf: Nejlepší firemní benefity? Smysluplná práce, pochvala a pohodoví lidé

27. 10. 2012 | Martin Vlnas | 11 komentářů

Alexander Kjerulf: Nejlepší firemní benefity? Smysluplná práce, pochvala a pohodoví lidé

„Spousta firem vůbec nechápe, o co běží. Pořád si myslí, že když zaměstnancům na konci roku vyplatí tučné bonusy, budou svou práci milovat. Blbost. Povýšení? Taky blbost,“ říká Alexander... celý článek

Benefity: kdy jsou zaměstnanecké výhody opravdu výhodné

21. 11. 2011 | Václav Valášek | 2 komentáře

Benefity: kdy jsou zaměstnanecké výhody opravdu výhodné

Už jsme si řekli, že zaměstnanecké benefity by měly především přinášet prospěch zaměstnancům. A ukázali si, že leckdy to tak není – prospěch z nich může mít prodavač finančních produktů... celý článek

Pro koho mají být výhodné zaměstnanecké výhody? Snad ne pro zaměstnance?!

10. 11. 2011 | Václav Valášek | 23 komentářů

Pro koho mají být výhodné zaměstnanecké výhody? Snad ne pro zaměstnance?!

Dva se smějou a třetí to platí! V minulém článku jsem na skutečném případu ukázal, jak to dopadne, když zaměstnavatel se zprostředkovatelem finančních produktů vymyslí takové zaměstnanecké... celý článek

Zaměstnanecké benefity. O kolik vás připraví?

3. 11. 2011 | Václav Valášek | 19 komentářů

Zaměstnanecké benefity. O kolik vás připraví?

Ne, titulek je v pořádku. Příspěvky zaměstnavatele vážně nejsou vždycky k dobrému. Finanční terorista dokáže dobré úmysly proměnit obratem ruky ve zbraň hromadného ničení úspor. Držte... celý článek

Partners Financial Services