Má smysl rušit stravenky?

Má smysl rušit stravenky?
Návrh ministra financí Miroslava Kalouska, aby bylo zrušeno daňové zvýhodnění stravenek a aby ho nahradila třítisícová sleva na dani pro každého zaměstnance, má hodně oponentů. Ozývají se lobbisté a odboráři, ale i jiné varovné hlasy, podle nichž může tento krok přinést víc škody než užitku. Kde je pravda?

Zrušení daňového zvýhodnění stravenek rozhodně není stěžejním cílem chystané reformy daní, stejně jako v minulosti však patří mezi ty nejvíce diskutované. Ministerstvo financí sice nakonec zvolilo kompromis a navrhlo nahradit zmíněný benefit třítisícovou daňovou slevou pro všechny zaměstnance, přesto je velmi nejisté, zda tato výjimka skutečně padne, a pokud padne, zda státní rozpočet vydělá 5,2 miliardy korun ročně, jak odhadují ministerští ouřadové.

Kalkulačky: bude vaše peněženka po reformách jako Twiggy?

Stravenky jsou jistě pro mnohé z nás důležité. Jenže s ohledem na to, co všechno může reforma změnit, jsou spíš okrajové. Ať je klidně vezme čert! (Nebo ministr financí, jestli je v tom rozdíl.)
No vážně – zkuste si s námi spočítat ty důležitější věci:

Články o daňové reformě na Peníze.cz

Zmíněný návrh má totiž, jak upozorňují někteří oponenti, i svůj rub. Studie společnosti Mag Consulting například poukazuje na to, že by zrušení daňového zvýhodnění stravenek pravděpodobně snížilo tržby v maloobchodě a restauračních zařízeních o pět až deset procent. A může prý přinést i růst nezaměstnanosti v pohostinství, nemluvě o zhoršení stravovacích návyků těch, které postihne.

Jde jen o lobbing těch, které by chystaná změna zákona nejvíce postihla, nebo o reálný pohled na věc, s nímž ministerstvo financí, označované občas ironicky za ministerstvo rozpočtu a daní, jaksi nepočítalo? Někteří daňoví poradci zpochybňují navrhovaný krok i z jiného úhlu. Nepopírají, že na zrušení této výjimky může státní rozpočet vydělat, těžko se však prý tímto způsobem vytvoří stejné podmínky pro všechny, jak deklaroval ministr financí Miroslav Kalousek. Pokud totiž nejhůře placení zaměstnanci uplatní různé slevy na dani, na nově navrhovanou třítisícovou slevu za zrušení podpory stravenek nemusí vůbec dosáhnout. A de facto tedy o ni, nebo její část, vlastně přijdou.

Podstatné samozřejmě bude, jak se k návrhu ministerstva financí postaví další koaliční partneři. Proti tomu, aby bylo zrušeno daňové zvýhodnění stravenek, byli přitom v minulosti (tehdy ovšem bez kompenzace) i představitelé zaměstnavatelů. Bude tomu tentokrát jinak?

Má být podle vás daňová podpora stravenek skutečně nahrazena třítisícovou slevou pro zaměstnance?

Napište nám, co si o stravenkovém evergreenu myslíte, a přečtěte si názory ostatních. Autor nejzajímavějšího diskusního příspěvku zveřejněného do 15 hodin v pondělí 11. dubna získá knihu známého českého ekonoma Pavla Kohouta Finance po krizi. Pokud o ni chcete soutěžit, zanechte u příspěvku i kontakt, abychom měli šanci dozvědět se, kam výhru poslat.

Výsledky soutěže vyhlásíme příští čtvrtek u dalšího článku z rubriky Co si o tom myslíte?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 34 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

2. 6. 2016 22:03 | jirzden

Pokud tomu věříte, co jste napsal, tak jste urazil mentálně postižené občany.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 5. 2011 16:24 | Martina

Se vší úctou, tohle by si nedovolil ani Hitler, jak řekl můj dědeček, benefity a zvláště režijní slevy zaměstnanců drah, byly vždy respektovány a jestliže papaláši chtějí někde sebrat, tak ať se v první řadě podívají na své nezasloužené vysoké výdělky a své výhody.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 4. 2011 19:04 | T.Brychova

na stravenkach mam ročne 6000-sleva v 3000 je vysmech pro pracujici, vlada chci nas ošidit o dalši penizi i s tak malehoplatu, at to sami zkusi aspon mesec žit s platem 12000, a pak se uvidi.
-4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 4. 2011 20:23 | Marek

KristePane - vy jste snad myšlenkový dinosaurus, který stále ještě věří kecům o zodpovědnosti vlády. Příteli - v klidu se rozhlédněte a se vší vážností mi prosím sdělte, zda životní prostředí, životní podmínky a standard lidí odpovídá tomu šílenému dluhu. Jestliže si odpovíte ano, potom jsme skutečně ten dluh prožrali a je třeba bez reptání platit. Pokud ale shledáte, že se životní standard zvýšil jen úzké skupince lidí, potom bych se obával, že státní dluh nebyl prožrán námi všemi, ale rozkraden právě tou úzkou skupinkou lidí. Nemyslíte že by od vlády bylo moudré, k nám všem spravedlivé, nejprve tyto zlodějny napravit a pak teprve začít zdražovat a škrtat? Nechápu ty masochisty, kteří hýkají blahem nad tím, jak jim osvícený Kalousek naordinuje dietu, aby se mohli zloději v klidu těšit z nabytého majetku. Je mi mdlo z pomyšlení, že při dalších volbách se opět najdou zástupy voličů, kteří se pokakají z řecké cesty a honem zvolí nějakého Kalouska, aby je nebohé z té hrůzy vytáhl.
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 4. 2011 10:46 | Petr S.

Proč ta úsporná opatření pan Kalousek dělá, případně iniciuje? Protože má od odpovědných voličů za úkol hospodařit bez dluhů!

A to se, bohužel, nesetkává s pochopením té části populace, které dluhy připadají normální. Dělejte si svých osobních dluhů kolik chcete a pak si klidně hoďte mašli, Váš problém, ne můj, slzu pro Vás neuroním.

Ale nedělejte pořád nové a nové dluhy ve státní ekonomice, protože to už je problém i těch zodpovědných, kteří dluhy prostě nesnášejí. A jsou nuceni je za nezodpovědné mentály platit.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 4. 2011 11:50 | comment

Citace - Marek / 08.04.2011 10:50

No, jestli 122 korun není hodno nějaké diskuse či přemýšlení ... vlastně se vůbec nic nestalo, jenom za tu výplatu nakoupíme pořád tak nějak míň.


Rozhodně to stojí za přemýšlení - minimálně je potřeba se zamyslet, abyste k té částce došel. Což právě většina diskutujících vůbec neudělala a jen vykřikuje jak je kdo okrádá o desetitisíce.

A ohledně toho, že se nic nestalo - samozřejmě, že se stalo. Došlo ke změně, zrušil se náročný systém údržby paralelní měny, pár parazitů přišlo o bezpracné příjmy a něco se celkově ušetřilo. Je jen na vás, jestli máte pocit, že vám to za to stojí nebo ne.

Mně osobně zrušení stravene rozhodně za 122 Kč stojí, myslím, že státu to pomůže více než mně uškodí (což se bohužel nedá říct o některých jiných částech "reformy").
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 4. 2011 10:50 | Marek

No, jestli 122 korun není hodno nějaké diskuse či přemýšlení, potom bych tedy ocenil, abyste mi všichni poslali po 122 Kč. Všiml jste si kolik takovýchto nicotných položek máme všichni za krkem? KOneckonců polovinu výplaty utratíme po pár stovkách. Takže se vlastně nic neděje? Proč to tedy Kalousek dělá? Kdysi se říkalo "stokrát nic umořilo osla". A vskutku - nemálo domácností si musí půjčovat, protože tu zaplatí malicherný poplatek za doktora, tu zaplatí malicherný obolus za povodně, tu zaplatí pár procent na elektrice, na vodě, támhle vysokočila o pár korun cena mlíka, ...... vlastně se vůbec nic nestalo, jenom za tu výplatu nakoupíme pořád tak nějak míň.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 4. 2011 7:38 | comment

A ještě jedna věc, které si málokdo všimne. Pracovní rok má cca 250 pracovních dní. Nicméně za dovolenou (minimálně 20 dní) a dobu nemoci se stravenky nedostávají. Naopak odpočet od základu daně dostane bez ohledu na to, jestli jste nemocný nebo ne. Pokud má někdo hodně dovolené nebo je hodně nemocný, tak se mu reforma finančně vyplatí.

Vezmu váš případ - maximálně dostáváte 230 stravenek ročně. Pokud budu počítat s dovolenou 25 dní (nevím, jestli máte, ale dnes už je to celkem standard) a řekněme třemi týdny nemoci (rychlým průzkumem na Googlu jsem našel jsem jen průměr za 2004, to bylo 35 dní, teď to už asi bude méně, tak počítám 15), jsme na 210 stravenkách ročně. Nyní tedy máte ročně 17850 ve stravenkách a stojí vás to 8032,5 z čisté mzdy a vašeho zaměstnavatele dalších 10710. Po reformě se tedy vaše čistá mzda zvýší o 8032,5 co ušetříte na srážkách za stravenky, dalších cca 5355 jako důsledek zvýšení superhrubé mzdy o náklady zaměstnavatele na stravenky a další 3000 od Kalouska. Na zrušení stravenek tedy proděláte 1462,5 ročně, čili 122 měsíčně. Je pro vás 122 Kč opravdu tak obrovský problém, že je nutné autora reformy označovat za ultrazloděje?
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 4. 2011 7:20 | comment

Citace - honza / 07.04.2011 16:21

stravenka od zamestnavatele ma v mem pripade hodnotu 85 czk, z toho zamestnavatel plati 55%, 45% si prispivam ja..


Pokud vám zaměstnavatel přispívá nyní 47 Kč na jednu stravenku, jsou to jeho náklady na vás - za práci, kterou každý den odvedete zaplatí vaši superhruhou mzdu plus těch 47 Kč. Pokud si po Kalouskově reformě těch 47 Kč nechá a vaši superhrubou mzdu o ně nezvýší, znamená to, že je najednou pro něj vaše stejná práce levnější, tzn. de facto vám snížil plat. Pokud se tedy skutečně zachová tak, jak píšete, neokradl vás ultrazloděj Kalousek, ale ultrazloděj váš zaměstnavatel.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 4. 2011 23:17 | zdenek

Abych pravdu řekl, tak by mě to vůbec nevadilo, kdyby je zrušili. Stejně je moc nevyužiji.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 4. 2011 20:56 | ivostanislav

Smysl by mělo upravit daně pro FÚ v oblasti příjmů jednotnou sazbou,
například 10% a tečka.
To samé při povinných platbách s příjmů do pokladny OSSZ a VZP ( ZP ).
Jinak Kalouskoviny jsou zlé voloviny. Nedělá nic jiného, než čím dál víc škube
většinu k prospěchu bohatnoucí menšiny.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 4. 2011 18:25 | Iveta

což takhle místo prostoduchého palce dolů napsat vlastní názor, resp. klidně dejte palec dolů, pokud k tomu připojíte svoje výhrady.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 4. 2011 16:21 | honza

stravenka od zamestnavatele ma v mem pripade hodnotu 85 czk, z toho zamestnavatel plati 55%, 45% si prispivam ja..

tudiz zamestnavatelovych temer 47 czk (55% z 85) by se melo vynasobit v prumeru 22 pracovnimi dny a 12 mesici v roce - v prumeru 5 tydnu dovolene tj

(47*12*22)-(25*47) = 11233 czk by mel byt odpocet z dani z meho platu, NE TRAPNYCH 3000 korun navrhovanych ULTRAZLODEJEM KALOUSKEM!!!
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 4. 2011 15:44 | Iveta

Opět se objevuje pojem státní zaměstnci - protože jsem státní zaměstnanec a o Vámi popisovaném stravování se mi nikdy nesnilo, mohla byste prosím definovat kdo to je u Vás státní zaměstnanec? Jinak - operovat s protekčními porcemi učitelů ve školní jídelně je mimo, protože protekční osoba dostane extra porce v každé restauraci či jídelně, není to jen výsada učitelů. Toto nemůžete předkládat jako pravidlo, ale jako exces. Jinak souhlasím s tím, že v péči o pracovní podmínky by si leckterý podnikatel mohl vzít od socialistického ředitele příklad. Ono to stravování není jenom benefit, ale i investice, protože spokojenější zaměstnanec se podnikateli určitě vyplatí. No jo, ale okamžitý efekt je okamžitý efekt - že vládo!
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 4. 2011 15:10 | Eva

V našem pracovním kolektivu nikdo nedržel vidličku a nůž pospolu několik let, protože kultura stravování v zaměstnání u soukromníka není možná.V centrech větších měst je nabídka denního menu velmi jednotvárná, nezdravá, předražená.Celé léta závidím státním zaměstnancům jejich dotované stravování včetně polévky a dezertu.Například učitelé a jejich protekční porce, které pojídají i jako penzisté, protože nárok na stravenky mají i v důchodovém věku? Mého otce, důchodce proto stojí oběd 30Kč a mámu, která si vaří denně 60Kč plus doba strávená v kuchyni.
Veřejné městské jídelny by měly zvýšit svoji úroveň a stát by je měl částečně dotačně podporovat, jako vyživování svých státních zaměstnanců.

Vždyť vcelku všichni jsme státní zaměstnanci.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit všech 34 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Růst DPH, konec podpory hypoték, deregulace: je čas koupit vlastní bydlení?

25. 3. 2011 | Daniel Kotula | 14 komentářů

Růst DPH, konec podpory hypoték, deregulace: je čas koupit vlastní bydlení?

Co udělá s nemovitostním trhem synergický efekt současných změn? Výstavba nových bytů (do 120 m²) a domů (do 350 m²): DPH vzroste o 7,5 %. Odpočty úroků z hypoték a úvěrů ze stavebního... celý článek

Daňová reforma: vyplatí se nám nepodporovat mladé?

22. 3. 2011 | Tomáš Prouza | 29 komentářů

Daňová reforma: vyplatí se nám nepodporovat mladé?

Ministerstvo financí představilo plán na reformu daňového systému. Jde o změnu, jež mnohé narovnává a zjednodušuje, nedá se však říci, že je to změna zásadní – a především promyšlená.... celý článek

Daňová reforma: budeme si všichni skutečně „rovni“?

21. 3. 2011 | František Mašek | 16 komentářů

Daňová reforma: budeme si všichni skutečně „rovni“?

Návrh daňové reformy odborníci zatím opatrně chválí. Oceňují snahu škrtat výjimky a zjednodušovat systém. Jiní varují – zejména ty, kteří uvažují o koupi domu či bytu. Reforma jim ji... celý článek

Navržená reforma: trest za odpovědnost

19. 3. 2011 | Tomáš Prouza | 3 komentáře

Navržená reforma: trest za odpovědnost

Vláda, která měla být vládou rozpočtové odpovědnosti, a tedy zejména vládou snižování výdajů, se změnila ve vládu zvyšování daní a rostoucího přerozdělování. Ještě horší ale je, že... celý článek

Partners Financial Services