Nové požadavky zaměstnavatelů: striptýz nebo písničku!

Petra Dlouhá | rubrika: Co se děje | 23. 3. 2011 | 61 komentářů
Nové požadavky zaměstnavatelů: striptýz nebo písničku!
Hledáte práci? U pohovoru vám slibují pohádkovou budoucnost dlážděnou vydělanými miliony… Zaměstnání snů. První důvod zbystřit. Setkání s realitou pro vás bude hodně hořkou pilulkou. V lepším případě zděšeně prchnete. V horším uvěříte firemnímu mýtu a stanete se otrokem vlastní představivosti. Reálně nezbohatnete nikdy.

Nezaměstnanost – noční můra posledních let. Světem vládla krize, pracovních míst ubývalo… Některé firmy ale mají vůči novým zaměstnancům náruč otevřenou stále – krize nekrize. Každý den od nich totiž spousta lidí uteče. Pan Karel se loni přistěhoval do Prahy. Svou totožnost zveřejnit nechce. Ale podělil se s námi o zkušenosti s hledáním práce a s firemní kulturou, která bere dech. Jak se vychovávají podvodníci z lidí, kteří podlehli vybroušené psychologické hře na zbohatnutí?

Jobing a České energetické centrum – dvě firmy, jeden příběh. Mějte se na pozoru, obě totiž zaměstnance zběsile loví dál.

„Nadžusovaní milionáři“ z Jobing

Reklamní a marketingová společnost. Pracovní portály zahlcuje nabídkami nejrůznějších pozic: obchodní zástupce, PR konzultant, asistentka, manažer, řidič… Vybere si každý. Na inzerát reagoval i pan Karel. „Bleskurychle přišla odpověď s pozvánkou na pohovor,“ vykládá.

Ve firmě se supermoderním designem vyhrávala hlasitá hudba. Čekání si pan Karel krátil četbou firemního magazínu. „V úvodu psala ředitelka, že základem úspěchu je dobře vypadat a cítit se cool, proto si před zrcadlem opakuje, že je skvělá. A náladu si zvedá myšlenkami na sex,“ líčí pan Karel. Pohovor trval asi deset minut. „Manažer chrlil otázky typu: Chcete hodně vydělávat? Nebojíte se být leaderem? Zdůrazňoval, že hledají jen silné hráče, kteří povedou vlastní pobočku. Pokud si plácneme, chtějí do mě okamžitě investovat statisíce, abych co nejrychleji dosáhl maximálního výkonu. O lidi, kterým stačí vydělávat pár šlupek, nestojí,“ popisuje.

Líčí na vás!

Ještě vás nenapálili? Budou to zkoušet.
Dávejte dobrý pozor, za svoje činy a podpisy na nevýhodných smlouvách zodpovídáte vždycky vy sami. A neříkejte, že jste nebyli varováni. Petra Dlouhá pro vás na Peníze.cz pravidelně píše o zázračných slevách, supervýhodných smlouvách a pozdním honu na bycha.

Následoval pozorovací den. „Manažer mě dal na starost údajně svému nejlepšímu člověku,“ říká. „Zašli jsme do kavárny, kde mě bombardoval otázkami, co bych si chtěl za vydělané peníze koupit a čeho bych chtěl dosáhnout. Doporučoval exotickou dovolenou a pořádný dům. Na dotazy o náplni práce reagoval vyhýbavě. Prý to musím zažít na vlastní kůži,“ říká pan Karel. Následovat měla prezentační akce. S dalšími dvěma mladíky vyjeli za Prahu. „Cestou se smáli tomu, jak si kolega kupoval auto za tři čtvrtě milionu, a když šel do banky, divila se paní na přepážce, kde bere mladý kluk tolik peněz,“ vypráví pan Karel.

Rychlé probuzení ze snu

Tvrdé přistání nastalo, když zastavili u sídliště, rozdělili si smlouvy O2 a začali obcházet důchodce. „Tvrdili, že je to jen dočasná zakázka. Až se vyřídí, budeme jednat výhradně v kanceláři,“ říká pan Karel. „Celý den oblbovali lidi a vnucovali jim nevýhodné smlouvy,“ vykládá. Večer se skupinka vrátila do firmy. „Manažer mě poplácal po rameni, prý jsem se skvěle osvědčil. Přitom jsem jen všechno mlčky sledoval.“

Další den měl pan Karel nastoupit. Před kanceláří ráno čekalo dalších dvacet lidí. Úderem sedmé začali s křikem bušit na manažerovy dveře. „Když byla zvěř vpuštěna, seřadili se do zástupu. Každý proběhl a plácnul si s ostatními.“ Hrála diskotéková hudba, všichni tleskali a skandovali: JOBING. Následovalo představování nováčků. „Řekli nám, že každý musí zazpívat, zatančit nebo udělat striptýz,“ vypráví pan Karel. Univerzálním heslem firmy je „JUICE“. „Říká se místo pozdravu a křičí pokaždé, když se něco vydaří,“ popisuje.

Následovalo opět celodenní běhání po panelácích. „Dealeři lidem tvrdí třeba, že se bude stavět nový vysílač a že mají nárok na slevu na telefon, jen musí podepsat,“ vypráví. Večer se opakuje ranní show v kanceláři. Každý sdělí, kolik uzavřel smluv. Žebříčky pak visí na elektronických nástěnkách. „Buď slyšíte JUICE, nebo bučení, záleží na vašem výsledku,“ pokračuje.

Anketa

Projevy firemní kultury popsané v článku jsou podle vás

Boháč, nebo chuďas?

Záhy pan Karel zjistil, že bude placen jen z provizí za smlouvy, náklady za cestování i telefon si musí hradit sám. Řadu smluv navíc klienti během pár dní vypoví. „Čistý měsíční výdělek dělá stěží 15 000, pokud ale pracujte aspoň 12 hodin denně a nepříčí se vám lhát lidem do očí,“ vypočítává. „Slibují, že když budete dlouhodobě úspěšní a přivedete dost nových lidí, můžete se stát manažerem. Typický systém letadla. Jenže na post manažera nakonec nedosáhne nikdo. Firma je plná zfanatizovaných ‚budoucích manažerů‘,“ říká. Každé ráno vás nabudí, naočkují příběhy o bohatství, které máte nadosah, trochu si s vámi „zadžusují“ a pošlou vás do terénu. „Prý nesmíte být slaboši a vzdát se brzy. Když to děláte dost dlouho, asi tomu sami uvěříte a začnete stejně vymývat mozky nově příchozím,“ vysvětluje pan Karel.

České energetické centrum – příběh jako přes kopírák?

Pokus číslo dvě. Firma je alternativním dodavatelem elektrické energie a plynu. „Opět přišla rychlá pozvánka na pohovor. Manažer říkal, že dělám výborný dojem a umím skvěle komunikovat. Tvrdil, že na danou pozici je mě škoda. Měl bych se stát rovnou součástí obchodního týmu,“ vykládá pan Karel. „Zvedlo mi to sebevědomí. Do práce jsem se těšil,“ říká. Nadšení ho ovšem záhy přišlo. Stejnou historku na pohovoru totiž prožil kolega, který nastupoval s ním.

Tentokrát Karla zaučovala mladá slečna. Vše opět začínalo v kavárně, kde proběhly nacvičené otázky o životních plánech, tajných snech a vyprávění o oslnivých sumách, které se dají vydělat, když je člověk opravdový dříč. „Začínal jsem být nevrlý,“ říká pan Karel. Slečna se nenechala znejistit. „Dotazy o náplni práce přecházela s tajuplným úsměvem. A dál barvitě vykládala, že ona už je skoro za vodou.“ Když dopili, vyrazili do ulic. „Pro změnu jsme obcházeli restaurace a provozovny,“ říká pan Karel. „Tvrdila lidem, že přišla spočítat, jestli nemají nárok na slevu na elektřinu. Nechala si předložit poslední faktury a pak vítězoslavně oznámila, že nárok na slevu mají,“ vypráví pan Karel. „Rychle podávala smlouvu. Ale nezmiňovala se, že podpisem přecházejí k novému dodavateli, za přechod zaplatí a vlastně prodělají,“ říká rozhořčeně. „Vydržel jsem tři štace, pak jsem jí od plic řekl, co si o tomhle byznysu myslím, a odešel,“ uzavírá pan Karel druhý příběh.

Firem, které stejně neúnavně loví nové duše, najdete spoustu. Pod rouškou mámivých příslibů si je ochočí a vycvičí k tomu, aby pro ně samy lovily dál. Kdo uteče, vyhraje. A ten, kdo zůstane? Dřív nebo později padne za oběť vlastnímu lovu. Jednoho dne se probudí a zjistí, že kromě iluze o velkém bohatství nemá vlastně nic. JUICE.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+131
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 61 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 8. 2013 15:02, DeeDee

Na FB je stránka ohledně podvodných praktik Jobingu, B.O.S. Group a podobných firem. Posílejte to dál, ať to ví co nejvíce lidí!!!!!

https://www.facebook.com/pages/BOS-Group-sro-Premier-Class-Jobing-sro-jsou-banda-podvodn%C3%ADk%C5%AF/613966938638270?sk=wall

+38
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

27. 3. 2011 11:33, Rada

I ten striptýz je lepší než rozmlácené tělo od STBáků, zákazy studia, vysokoškoláci v dolech a kotelnách a další vychytávky minulého režimu. Navíc striptýz byla jen jedna z možností, bylo možné říct básničku.

Zobrazit celé vlákno

-37
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (61 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dejte si pozor na fígly mobilních operátorů! Jak nenaletět?

21. 2. 2011 | Petra Dlouhá | 64 komentářů

Dejte si pozor na fígly mobilních operátorů! Jak nenaletět?

Mobily: před deseti lety senzace, dnes skoro nuda. Mají ho všichni od pětiletých rošťáků po osmdesátileté babičky. Operátoři větří zisky a snaží se urvat co nejvíc. Přetahují klienty... celý článek

Jedenáct tipů, jak letos úspěšně hledat práci

10. 1. 2011 | Vladimír Hobza | 3 komentáře

Jedenáct tipů, jak letos úspěšně hledat práci

Pro nezaměstnané je rok 2011 jistě výzvou. Firmy již nebudou lákat na nová místa, takže bude potřeba zaměstnavatele přesvědčit, že má důvod nové pracovníky přijmout. Pro inspiraci přinášíme... celý článek

Jste bez práce? Hledejte ji v průmyslových podnicích.

8. 12. 2010 | František Mašek | 8 komentářů

Jste bez práce? Hledejte ji v průmyslových podnicích.

Česká ekonomika roste, na nižší míře nezaměstnanosti to ale zatím příliš znát není. Nelze dokonce vyloučit, že se ještě zvýší. Výjimkou je zpracovatelský průmysl. Zaměstnavatelé v... celý článek

Partners Financial Services