Minimální záloha na zdravotní pojištění OSVČ se zvyšuje
26. 1. 2021 | Jiří Hovorka, Petr Kučera

Už za leden musí podnikatelé zaplatit vyšší minimální zálohu na zdravotní pojištění. Rostou také odvody pro takzvané osoby bez zdanitelných příjmů.
Standardní součástí personální politiky většiny firem jsou poukázky na stravování neboli stravenky. Jsou výhodné pro zaměstnance i pro vedení firmy. Zaměstnancům se zvýší reálný příjem, současně uspoří na daních a zdravotním a sociálním pojištění a získají volnost při výběru restaurace. Zaměstnavateli stravenky umožní zvýšit příjem zaměstnance s nižšími náklady, než jaké by musel vydat v případě zvýšení hrubé mzdy o stejnou částku. Firma navíc ušetří na daních.
Daňová legislativa (zákon 586/1992 Sb. o daních z příjmu) umožňuje zařadit do daňově uznatelných nákladů padesát pět procent z ceny každé stravenky. Od počátku letošního roku je maximální cena jednoho oběda stanovena na 87 korun. Chce-li tedy firma maximalizovat výhody zaměstnanců a zároveň co nejvíce ušetřit na daních, přispěje každému zaměstnanci na jeden pracovní den 47,85 koruny (55 % z 87 korun). Zbylých 45 procent uhradí zaměstnanci. Firma s deseti zaměstnanci může letos takto na dani z příjmu uspořit třicet pět tisíc korun.
10 zaměstnanců | x 47,85 Kč |
478,50 Kč | x 240 (pracovní dny mínus dovolená) |
113 840 Kč | Zaokrouhlit |
114 000 Kč | x 0,31 (sazba daně) |
35 340 Kč Celkem |
Stravenky umožňují také zvýšit skutečný příjem zaměstnanců s podstatně nižšími náklady, než kdybyste jim zvýšili hrubou mzdu o stejnou částku. Na jednoho zaměstnance to může činit i více než 7 500 korun ročně.
Čistý příjem se zvýší o 957 Kč (47,85 x 20 /průměrný počet pracovních dní v měsíci/) | |
Stravenky | Zvýšení hrubé mzdy |
957 Kč | 957 Kč |
- 297 Kč (daňová úspora) | + 450 Kč (pojištění placené zaměstnavatelem) |
- 437 Kč (daňová úspora) | |
+ 330 Kč (daň z příjmu a pojištění placené zaměstnancem) | |
660 Kč | 1 300 Kč |
Rozdíl 640 Kč x 12 (měsíců) | |
Celkem úspora 7 680 Kč |
Rozhodnete-li se zavést stravenky, na prvním místě je výběr zprostředkující firmy. Kritérií pro její výběr je několik, doporučujeme si především zjistit, jaké smluvní restaurace má zprostředkovatel v okolí pracoviště. Rozhodovat může i výše provize nebo způsob doručování stravenek.
Je-li zprostředkující forma vybrána, musíte s ní před prvním odběrem stravenek uzavřít smlouvu. To můžete například i pomocí formuláře přes internet. Poté již zbývá jen objednat a převzít stravenky buď přímo na pobočkách nebo faxem, telefonicky nebo přes internet.