Jak nás hýčkají? Které zaměstnanecké výhody letos frčí

Pravidelný průzkum pojišťovny ING a Svazu průmyslu a dopravy ukázal, které zaměstnanecké výhody firmy nejčastěji poskytují. Penzijní připojištění letos poprvé nabízí míň zaměstnavatelů než loni, celkem 68 procent firem. O deset procentních bodů je ale populárnější životní pojištění, na to svým lidem zaměstnává už 53 procent společností. Top benefity se ale příliš nemění – patří mezi ně mobilní telefon, vzdělávání a stále populární stravenky.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 8. 2013 19:56, jp

Proč nemá dělník nárok na služební auto atd.? Co vůbec myslíte slovem „nárok“? Dobrovolně snad uzavřete obchod (pracovní smlouvu) se svým zaměstnavatelem, že pro něj budete konat určitou práci a on že Vám za ni bude platit mzdu. Benefity jsou jen jiná forma mzdy, která má daňově zvýhodněný režim. Není teď třeba řešit, že by bylo lepší různé výjimky zrušit a daně a odvody snížit (dnes dostanete pouze zhruba 50-60 % toho, co stojíte zaměstnavatele). Zaměstnavatel má dobrou představu, kolik Vám může v součtu dát a podmínky znáte předem. Chcete auto a další výhody, o kterých píšete? Přesvědčte svého zaměstnavatele, nebo jiného, ať Vám je dá. Možná proto budete muset něco udělat, nebo máte-li co nabídnout, určitě to nebude problém.
Nespravedlivé? Spravedlivé je každému podle jeho potřeb? (navíc, co jsou potřeby každého člověka, by rozhodovala plánovací komise) Bez ohledu na zásluhy? Nespravedlivé je, že se někdo celý život vzdělává, „maká“ na sobě, pracuje 12 hodin denně, a bere za to víc, než někdo (bez kvalifikace), kdo se třeba od 15 let fláká?
Tvoří hodnoty… Ti, co dávají lidem práci, hodnoty netvoří? Co je hodnota je vždy subjektivní. Pokud například podnikáte a lidé kupují Vaše výrobky a služby, přinášíte jim prospěch/hodnotu. Přitom je jedno, jestli jde o hmatatelné (zednická) nebo nehmatatelné produkty (poradenství).
Konec konců, můžete si zkusit založit živnost, je to přeci jednoduché, jen sedět v klimatizované kanceláři, nabrat zaměstnance, kteří budou tvořit hodnoty, přiznávat jim všechny výhody, o kterých píšete. Budou-li Vaši zákazníci ochotni to vše v ceně Vašeho výrobku zaplatit, proč ne.

+11
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

17. 8. 2013 7:08, Axll

ČD? Nemáte vy náhodou možnost rekreací jako za minulého režimu, volání za pakatel atd.. voda je snad to minimum. Nestěžujte si, ale zamyslete se

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 17 komentářů)

31. 8. 2013 9:10 | Vít Suchý

sice se to nevylučuje, ale tady je názorný příklad, jak lze s daty manipulovat...a s manipulací ze strany státu a penzijních fondů vůči jejich účastníkům máme bohaté zkušenosti...
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 8. 2013 7:08 | Axll

ČD? Nemáte vy náhodou možnost rekreací jako za minulého režimu, volání za pakatel atd.. voda je snad to minimum. Nestěžujte si, ale zamyslete se
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 8. 2013 23:41

Já mu dával hlas, protože to bylo legrační. Skvělej fór. Na vašem místě bych měl uvnitř vzteka, že můžu bejt tak slepej.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 8. 2013 22:48 | jp

Nadsázka? OK. Bohužel podobné komentáře – co je a není spravedlivé, kdo tvoří a netvoří hodnoty apod. – jsou poměrně časté a myšleny vážně. Často se v nich také projevuje česká specialita – závist. Mám také pocit, že Váš příspěvek brali vážně i čtenáři (dokud jste neuvedl, že šlo o vtip), neboť měl nejvíce (+8) hlasů a záhy rychle klesl na +2. Tak jako tak, neškodí připomenout, že vše je subjektivní, a že o tom, co je „skutečná“ hodnota, rozhoduje každý z nás tím, co kupuje či nekupuje.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 8. 2013 21:09 | czhunter

Ano, ale to se na to díváte tak, že náklady zaměstnavatele jsou jakoby "konstanta" a to, co dostane zaměstnanec je "jak to vyjde". Ale v reálu je obvykle (pracovní smlouvou nebo nějakým dodatkem) dána jako konstanta odměna zaměstnance, a "jak to vyjde" jsou náklady zaměstnavatele - a ten se pochopitelně snaží, aby to vyšlo co nejlíp, takže tlačí hlavně "beznákladové" benefity.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 8. 2013 20:36

Nepochopil jsi, že se jednalo o nadsázku? O vtip?:) Dělník se služebním mercedesem. Muhehe:)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 8. 2013 19:56 | jp

Proč nemá dělník nárok na služební auto atd.? Co vůbec myslíte slovem „nárok“? Dobrovolně snad uzavřete obchod (pracovní smlouvu) se svým zaměstnavatelem, že pro něj budete konat určitou práci a on že Vám za ni bude platit mzdu. Benefity jsou jen jiná forma mzdy, která má daňově zvýhodněný režim. Není teď třeba řešit, že by bylo lepší různé výjimky zrušit a daně a odvody snížit (dnes dostanete pouze zhruba 50-60 % toho, co stojíte zaměstnavatele). Zaměstnavatel má dobrou představu, kolik Vám může v součtu dát a podmínky znáte předem. Chcete auto a další výhody, o kterých píšete? Přesvědčte svého zaměstnavatele, nebo jiného, ať Vám je dá. Možná proto budete muset něco udělat, nebo máte-li co nabídnout, určitě to nebude problém. Nespravedlivé? Spravedlivé je každému podle jeho potřeb? (navíc, co jsou potřeby každého člověka, by rozhodovala plánovací komise) Bez ohledu na zásluhy? Nespravedlivé je, že se někdo celý život vzdělává, „maká“ na sobě, pracuje 12 hodin denně, a bere za to víc, než někdo (bez kvalifikace), kdo se třeba od 15 let fláká? Tvoří hodnoty… Ti, co dávají lidem práci, hodnoty netvoří? Co je hodnota je vždy subjektivní. Pokud například podnikáte a lidé kupují Vaše výrobky a služby, přinášíte jim prospěch/hodnotu. Přitom je jedno, jestli jde o hmatatelné (zednická) nebo nehmatatelné produkty (poradenství). Konec konců, můžete si zkusit založit živnost, je to přeci jednoduché, jen sedět v klimatizované kanceláři, nabrat zaměstnance, kteří budou tvořit hodnoty, přiznávat jim všechny výhody, o kterých píšete. Budou-li Vaši zákazníci ochotni to vše v ceně Vašeho výrobku zaplatit, proč ne.
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 8. 2013 19:10 | jezevec

no ale to je přece součástí téhož. zaměstnanec prostě dostane buď stokorunu přidat na mzdě (z čehož polovinu společně se svým chlebodárcem odevzdá hodnému státu, a zbyde mu z ní pade) - a nebo dostane sedmdesátikorunovou žravenku, k níž mu zaměstnavatel připěje 10 korun z čistého zisku. ve výsledku je to furt to stejný kilo. (obrazně!) 100 mzda = 70 (plat) +30 (srážky placené zaměstnavatelem) -20 (daně a pojistné), a dostane pade na ruku, náklady pro zaměstnavatele stovka, a nebo 100 žravenky = 70 (stravenka) +10 (příspěvek zaměstnavatele) +20 (náklady na od-danění zisku ze kterého se přispívá), náklady pro zaměstnavatele stejná stovka. peníze jsou fakt jen jedny - podle míry zdanění a zvýhodnění může nepatrně oscilovat reálný přínos pro zaměstnance, ale pro zaměstnavatele je to vždy dopočítávání do jedné. firmy, které vyplácejí svoje zaměstnance pod stolem načerno - taky nic neušetří ani neplatí nic navíc - zaměstnanec prostě dostane svou mzdu, plus odvody které nebyly odvedeny, minus náklady zaměstnavatele na od-danění těchto načerno vyplácených peněz. jednoduchý jak facka.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 8. 2013 16:33 | hůlka

u nás ještě stále není zvykem jako jinde ve světě aby si zaměstnavatel či firma dokázali vážit lidí co skutečně práci rozumí,dělají ji dobře a rádi.Klidně vyhodí člověka co je na práci machr jen proto že už má svůj věk a on nechce mít podnik starších lidí a nasadí si tam úplné hlupáky a tem sype benefity.šude preferují mladý a reprezentativní kolektiv ,že těm lidem práce vůbec nevodí už ho nezajímá.Tohle dělají hlavně mladí podnikaté.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 8. 2013 15:19 | czhunter

No, to co jste napsal by byla úplná pravda, pokud by se stát náhodou nerozhodl spotřebu některých věcí tresta méně, než jiných.
To je vlastně celý zásadní princip benefitů - dát zaměstnanci zdánlivě přidáno díky tomu, že je daňový systém v některých zbytečnostech pokřiven (stravenky, ŽP, PP, ...). Tedy, tyto benefity dostává skoro každý. Ty, kde by firma musela dát skutečně "ze svého", ty dostává už jen minimum lidí.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 8. 2013 12:42 | jezevec

a není to jedno? máte prostě roční plat, tečka. jeho část dostane rovnou za vás hodný stát v cenně povinných odvodů a záloh na dani z příjmu. jeho další část dostanete v povinném pojištění, v placené dovolené, placených přestávkách na sváču a volnu k lékaři. jeho další část můžete dostat v montérkách, školení, solvině, stravenkách, ... ve 13.platu, autu, a/nebo v připojištění. peníze jsou to pořád jen jedny. jen čím vyšší plat, tím víc je takový benefit vidět, nebo tím spíš má smysl dát zaměstnanci vybrat - nic to ovšem nemění na tom, že celkový součet všech vašich platů odvodů benefitů a prémií tvoří hodnotu, jakou zaměstnanec pro zaměstnavatele reprezentuje. nic nedostane nic navíc, je to jen interpretace odměny za práci.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 8. 2013 12:00

Taky nechápu, proč nemá dělník nárok na služební auto, opci na akcie firmy, 13. plat a týden dovolené navíc. Je to nespravedlivý. Přitom dře, tvoří hodnoty a ostatní jen vysedávaj v klimatizovaných kancelářích.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 8. 2013 11:05 | Leona

Je to blbost. Můj zaměstnavatel /ČD/ se taky chlubí vším možným a není to pravda. Např. pitný režim! Vodu si mám nabrat vlažnou před nástupem na směnu z kohoutku a pak se 12 hodin k pitné vodě nedostanu. To je pitný režim. Je to i proti ZP, ale proč si stěžovat, aby mě vyrazili? Mobil jen pro služební účely a kulturu si rozeberou v kancelářích.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 8. 2013 8:30

A?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 8. 2013 8:29 | Dinosaur Jr.

To se nevylučuje. Pokud 68 procent zaměstnavatelů přispívá aspoň jednomu ze svých zaměstnanců, neplyne z toho prakticky nic o tom, kolik zaměstnanců příspěvek dostane. Ani kolik ti zaměstnanci průměrně dostanou a tak.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 8. 2013 8:24 | jindra

tohle jsou zkreslené bláboly v obyčejných dělnických profesích a službách je minimum kde něco z výhod dostanete - leda tak stravenky ti co dělají na úřadech kancelářích manažerské pozice mají benefity jako běžnou samozřejmost
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 8. 2013 7:02 | Vít Suchý

Pane Bubáku, je potřeba čísla uvést na pravou míru, abyste tu nemátli veřejnost.
Příspěvek na penzijní připojištění opravdu není oblíbenou kratochvílí českých zaměstnavatelů, jak by se z vašeho článku mohlo zdát.
Podle Zprávy o vývoji finančního trhu za rok 2012 ( str.45 ), kterou vydalo MF ČR, zaměstnavatelé přispívají do PP jen pouhým 18% zaměstnanců...
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jaroslav Vostatek

ekonom

Pavel Dvořáček

podnikatel, Rudolf Jelínek

Jaroslav Vostatek
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů
×
Pavel Dvořáček
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services