Používáte nástroj pro blokování reklamy. Pokud nám chcete pomoci, vypněte si blokování reklamy na našem webu. Zde najdete jednoduchý návod. Děkujeme.

restaurace

Málem jsme otevřeli hospodu s Járou Rudišem

Rozhovor | Kristýna Kašpárková | 15. 2. 2017

+12

Radek Nozar je majitel dvou brněnských úspěšných hipsterských podniků, Bistra Franz a Café Morgal. V pokračování rozhovoru popisuje chmurné zkušenosti s vyučenými kuchaři i absurdity různých směrnic v gastro byznysu. A prozrazuje, jak málo chybělo k tomu, aby si v Brně otevřeli podnik spolu se spisovatelem Jaroslavem Rudišem.

Bistro Franz: Brzy zavřete, říkali. Zavřeli oni

Rozhovor | Kristýna Kašpárková | 11. 2. 2017

+37

Dneska na obdobný hipsterský podnik narazíte v Praze, Brně nebo Olomouci na každém rohu. Před pěti lety ale bylo Bistro Franz v Brně haluz: místo, kde vaří z lokálních, sezónních a bio surovin a denní nabídku píšou křídou na tabuli. Haluz to ostatně, jak vzpomíná majitel Radek Nozar, byla i pro zemědělce, které musel lámat, aby mu vůbec svoje výpěstky dodávali.

Stravování a prodej potravin: Kdy naskočit do EET

Jak na to | Vlasta Holéciová | 22. 12. 2016

+17

Od kdy my? Otázka, která pronásleduje řadu podnikatelů od chvíle, kdy začlo být jasné, že EET vážně bude. V první fázi jdou na holení stravovací a ubytovací služby. Jenže – je stravovací služba, když tetovací salon prodá čekajícímu zákazníkovi lahev koly? Finanční správa nabídla návod. Komplikovaný a málo srozumitelný. Přečetli jsme ho za vás a nabízíme verzi pro obyčejné lidi.

Zdražování kvůli EET? Některé restaurace prý využily situaci

Aktuálně.cz | Jiří Hovorka | 4. 12. 2016 | 15 komentářů

+54

Se startem EET začaly restaurace zdražovat. Někde pro to můžou být objektivní důvody, jinde mohlo elektronické evidování posloužit jako dobrá záminka.

Očima expertů: EET startuje a už by se měla měnit?

Očima expertů | Ondřej Tůma | 2. 12. 2016 | 13 komentářů

-10

Ministr financí Andrej Babiš by rád udělal v elektronické evidenci tržeb další změny. Rád by ulevil nejmenším živnostníkům a e-shopům. Svůj návrh ale netakticky oznámil přesně v době ostrého startu systému. Co si o něm myslí zástupci podnikatelů, provozovatelé systémů, ekonomové, politici a daňoví odborníci?

Byznysplán: Michelinský bylinkář

Publicistika | Petra Dlouhá | 5. 11. 2016 | 8 komentářů

+153

Jednoho dne dal výpověď v inženýringové firmě a utekl ke kytkám. S neskromnou vizí – být nejlepší, Bentley mezi bylinkami. V divoce zarostlých sklenících v Horních Počernicích pěstuje Vít Janouš jedlou bižuterii – poslední ozdobu, kterou pokládají na talíř šéfkuchaři nejlepších restaurací.

Kavárník: Starosti s novou byrokracií a EET nám snížení DPH nevynahradí

Co se děje | Vlasta Holéciová | 27. 10. 2016 | 26 komentářů

-8

V podnikání nejde jenom o peníze. „Vadí mi, že jsme automaticky označováni jako podvodníci,“ říká kavárník z pražských Holešovic o atmosféře, kterou ve společnosti šíří vláda.

Dvojí ceny. Co máte proti diskriminaci?

Co si o tom myslíte | Jakub Skala | 13. 10. 2016 | 30 komentářů

-1

Když hospodský vytiskne dva jídelní lístky se dvojími cenami, je hned oheň na střeše. Diskriminace! Každý podnik má ale přece ceny smluvní. Co je tedy na cenové diskriminaci špatně? Nic!

Očima expertů: Se stravenkou do obchodu nelez?

Očima expertů | Ondřej Tůma | 16. 9. 2016 | 31 komentářů

+11

Zaměstnavateli se vyplatí dát zaměstnanci stravenky místo peněz. Jsou daňově zvýhodněné, nemusí se z nich odvádět daň a povinná pojištění. Přitom ale často jako peníze fungují. Už i samy stravenkové firmy přicházejí s nápady, že by se stravenky daly používat jen v pohostinství, nikoli k nákupům v obchodech.

Hospodští, holiči, prodejci, pouštíte hudbu? Zadarmo ne. OSA číhá

Když se řekne | Petra Dlouhá | 12. 9. 2016 | 10 komentářů

+11

Každý podnikatel, který v provozovně pouští hudbu, a nedělá to čistě pro svou potřebu, musí platit kolektivnímu správci autorských práv, v Česku organizacím OSA a Intergram. Jinak hrozí pokuty.

Kdy a jak se vás týkají e-tržby

Když se řekne | Vlasta Holéciová | 1. 9. 2016 | 3 komentáře

+5

Elektronická evidence tržeb (tzv. e-tržby) je skutečností a je nutné se na ni dobře připravit. Shrnuli jsme pro vás, která fáze zavádění elektronické evidence tržeb se vás týká a k jakým datům musíte tržby za různé produkty a služby elektronicky evidovat.

EET: V hospodě účtenku. A jednu navíc za spropitné

Co si o tom myslíte | Gabriel Pleska | 4. 8. 2016 | 27 komentářů

+93

Chápu, že si stát chce ukousnout daň ze všech peněz, které mi projdou rukama. Ale opravdu i z dýška v hospodě?

Dobrý a špatný konzum: Proč štědrovečerní hospody nevadí?

Komentář | Michal Kašpárek | 8. 7. 2016 | 14 komentářů

+56

Pracovní podmínky v pohostinství bývají tvrdší než v supermarketech a upíjení rukodělného ejlu v nóbl hospodě není hlubším prožitkem svátečního dne než nákup lahváčů v Kauflandu. Velebit první a zakazovat druhé je pokrytecké a povýšené.

E-tržby pohledem odborníka

Když se řekne | Tomáš Vlk | 10. 6. 2016

0

Povinnost elektronicky evidovat tržby bude beze sporu jednou z největších změn v soukromém sektoru za posledních několik let. Až na výjimky se dotkne všech podnikatelů přijímajících hotovost nebo její ekvivalent. Co si od e-tržeb (EET) slibuje vláda, na co se musí připravit podnikatelé a jak pocítí zavedení e-tržeb běžní zákazníci?

Stravenkami už v obchodě nezaplatíte

Co si o tom myslíte | Gabriel Pleska | 2. 6. 2016 | 70 komentářů

+60

S tímhle nápadem přicházejí samy „stravenkové firmy“. Chtějí tím chránit svůj byznys, poháněný daňovým zvýhodněním potravinových poukázek.

Elektronická evidence tržeb: Jak se připravit

Co se děje | Ondřej Tůma | 17. 3. 2016 | 12 komentářů

+11

Dnes čtěte: Kdo půjde první na řadu. Jak poznáte, jestli se vás EET týká. Jakým způsobem a do kdy se podnikatelé do systému musí přihlásit. Kde můžete (přesněji: budete snad moct) najít všechny potřebné informace.

Očima expertů: Nižší DPH na pivo v hospodách?

Očima expertů | Ondřej Tůma | 5. 2. 2016 | 4 komentáře

+9

Pro sudové pivo a nealkoholické nápoje by měla podle ministra financí Andreje Babiše platit desetiprocentní sazba DPH. Co si o tomto nápadu myslí ekonomové, politici, zástupci podnikatelů a daňoví odborníci?

Vláda, která zdraží pivo, padne. A vláda, která ho zlevní?

Co si o tom myslíte | Gabriel Pleska | 4. 2. 2016 | 15 komentářů

+4

Ministr financí přišel minulý čtvrtek s nápadem, že by točené pivo a nealko podávané v restauracích mělo být daněné nejnižší sazbou DPH. Touto sazbou by už se podle dřívějšího návrhu měla danit také jídla v restauracích. Je nižší daň z piva populistický předvolební tah? Nemyslíme si.

Řízená invaze dětí

Komentář | Michal Kašpárek | 8. 1. 2016 | 65 komentářů

+36

Jak jde o děti v restauracích a kavárnách, předsudky najednou nevadí ani leckterým bojovníkům proti rasismu.

Duel: Zákaz kouření. A všude!

Co si o tom myslíte | Gabriel Pleska, Ondřej Tůma | 17. 12. 2015 | 108 komentářů

+11

Vládní návrh zákona, kterým se zakáže kouření v restauracích, si poslanci nechali několik měsíců odležet. Včera ho nakonec po bouřlivých debatách propustili do druhého čtení. Přinášíme argumenty pro zákaz i proti němu a ptáme se, co si o tom myslíte vy.

Restaurace: Zdražíme. Kvůli evidenci tržeb

Aktuálně.cz | Peter Gabaľ | 29. 11. 2015 | 67 komentářů

+8

Tři čtvrtiny restaurací údajně kvůli elektronické evidenci tržeb v příštím roce zdraží.

Reklamace v restauraci: Když vám naservírují blaf

Jak na to | Petra Dlouhá | 16. 11. 2015 | 6 komentářů

+42

Moucha na talíři. Jiné suroviny, než slibovali. Příliš slané, málo teplé. Propečené místo krvavého. Pivo pod míru. Sekt místo šampaňského. Čekáte věčnost. Číšník drzoun. Sami si účtují spropitné. Stačí říct, že mi to prostě nechutná? Co můžete reklamovat v restauraci? A jak na to? Ptáme se právníka.

Evidence tržeb přešlapuje ve Sněmovně

Co se děje | Ondřej Tůma | 4. 11. 2015 | 23 komentářů

+9

V Poslanecké sněmovně se chystá závěrečná bitva o zákon o elektronické evidenci tržeb. Jakou bude mít nakonec podobu? Koho a kdy se bude týkat povinnost reportovat tržby on-line? A na kolik peněz projekt vyjde?

Jan Punčochář: Kuchařské učňáky? Bída

Rozhovor | Ondřej Tůma | 17. 10. 2015

+52

Na českém kuchařském učňáku vás vařit nenaučí. Pokud to s řemeslem myslíte vážně, nechejte se třeba i za málo peněz zaměstnat v dobré restauraci, říká v druhém díle rozhovoru vyhlášený šéf Jan Punčochář. A mluví z vlastní zkušenosti. I když on sám kdysi utekl před známým poděsem Zdeňkem Pohlreichem.

Jan Punčochář: Hosta si musíte hýčkat

Rozhovor | Ondřej Tůma | 10. 10. 2015

+18

S předním českým šéfkuchařem jsme si povídali o domácí gastronomii, elektronické evidenci tržeb a také michelinských hvězdičkách, které jsou pro něj zatím zakleté.

Účetní specialistka: Malé podnikatele může EET stát živnost. Nebo je postavit na nohy

Když se řekne | Radim Zelený | 27. 8. 2015 | 56 komentářů

+62

Drobným podnikatelům přinese elektronická evidence tržeb vyšší náklady. Nejen ty jednorázové na pořízení techniky, ale každoroční. Na druhou stranu z ní ale někteří, zejména podnikající v gastronomii, můžou i profitovat, říká v rozhovoru Jolana Pražáková, účetní specialistka společnosti Sečteno.

Evidence tržeb a zákaz kouření zničí pětinu hospod, bojí se pivovary

Aktuálně.cz | Radek Pecák | 9. 8. 2015 | 13 komentářů

+1

Pivovary se obávají velkého zavírání hospod. Zákazníky lákají na nové druhy piv, ale třeba i exkluzivní sportovní přenosy.

Roman Vaněk: Daňčí na kančím už neletí

Rozhovor | Ondřej Tůma | 8. 8. 2015 | 3 komentáře

-12

Podle Romana Vaňka pomalu vyrůstáme z gastronomické puberty. A nic na tom nemění ani úspěch „nadívaných kůžiček“.

Můj seznam stížností: Hledá se adresát. Kam s nimi?

Jak na to | Petra Dlouhá | 21. 7. 2015 | 4 komentáře

+14

Seznam stížností se vrší. Jenže co s nimi? Kde se domoct zastání? Poradíme. Tedy přinejmenším, pokud jde o stížnost na instituci či obchodníka, který vás podfouknul, očesal, vyždímal… prostě připravil o nervy a peníze.

Jak někdo může hájit lidi, co neplatí daně?

Rozhovor | Ondřej Tůma | 8. 6. 2015 | 55 komentářů

+8

Z dobře placeného místa v prestižní auditorské firmě odešla do státní správy. Stala se náměstkyní ministra financí Babiše. Její kompetence: daně a cla, klíčový projekt: elektronická evidence tržeb. Minulý týden mohla Simona Hornochová prvně slavit, elektronická evidence tržeb prošla vládou. Podaří se ale stihnout šibeniční termín nasazení? A komu všemu přibudou nová pravidla?

Stránka 1/3

Předchozí

1

Ušetřete s Peníze.cz

Naši čtenáři s námi ušetřili už  7 787 919 Kč. Podívejte se na poslední poptávky a vyzkoušejte nás také. Vše je zcela zdarma.

Převodník měn

Rozšířená verze kalkulačky

Interaktivní grafiky

Jak se vyvíjejí v Česku mzdy a nezaměstnanost

Jak se vyvíjejí v Česku mzdy a nezaměstnanost

Unikátní mapa, na které můžete sledovat vývoj nezaměstnanosti a průměrných platů v jednotlivých českých krajích od roku 2006.

Spočítejte si osobní inflaci

Spočítejte si osobní inflaci

Inflace se měří indexem cen průměrného koše výrobků a služeb. Jenže každý kupuje něco jiného, proto na každého inflace působí jinak.

Rok v krizi aneb podívejte se, jak svět prošel recesí

Rok v krizi aneb podívejte se, jak svět prošel recesí

Černé září 2008 uvrhlo svět do jedné z nejhorších finančních krizí. Podívejte se na průběh finanční krize v kontextu vývoje na burzách a měnových trzích.

Jak je chráněná nová pětisetkoruna

Jak je chráněná nová pětisetkoruna

Od 1. dubna 2009 je v oběhu lépe chráněná pětisetkoruna. Přibyly tři nové ochranné prvky. Podívejte se, jak poznat pravou bankovku od falešné.

Muzeum bankovek a mincí

Na Peníze.cz najdete největší sbírku platných i historických bankovek a mincí.

Muzeum bankovek

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Email:
Captcha
Opište kód:

Přihlášení

Jméno

Nemáte registraci? Zaregistrujte se zde!

Všechny materiály © 2000 - 2018 Peníze.CZ a dodavatelé. Všechna práva vyhrazena.

ISSN 1213-2217. Doslovné ani částečné přebírání materiálů není povoleno bez uvedení zdroje a předchozího písemného svolení.
Peníze.CZ vydává společnost Partners media, s.r.o.
Člen SVIT - Sdružení vydavatelů internetových titulů při UVDT.

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.OK