Jak přežít (v) zaměstnání: Dáváme výpověď

Jiří Lojda | rubrika: Seriál | 13. 1. 2014 | 7 komentářů
Minulý týden jsme na Peníze.cz představili nový seriál věnovaný pracovnímu právu. Tedy zejména vztahům mezi zaměstnanci a zaměstnavateli. Začali jsme trochu netradičně – prvním z článků o tom, jak se v práci končívá. Ovšem v tomhle případě víc než kdy jindy platí, že každý konec je vlastně taky nový začátek.
Jak přežít (v) zaměstnání: Dáváme výpověď

V minulém díle našeho seriálu Jak přežít (v) zaměstnání jsme si vysvětlili, jaké možnosti máme, když chceme skončit v práci co nejdříve: dohoda, okamžité zrušení pracovního poměru zaměstnancem, zrušení pracovního poměru ve zkušební době. Pokud pro nás ani jedna z těchto možností není otevřená a my opravdu chceme odejít, nezbude než podat výpověď.

Právníci by řekli, že výpověď je jednostranné právní jednání. Zní to hezky a vznešeně, ale znamená to jen to, že rozhodnutí podat výpověď je jen na nás. Není potřeba čekat, jestli nastanou určité okolnosti, nepotřebujete souhlas zaměstnavatele. Ve výpovědi dokonce můžeme uvést jakýkoli důvod, který nás k ní vede – anebo si ho můžeme rovnou nechat pro sebe. Zákoník práce klade pro úspěšné podání výpovědi v zásadě pouze dvě podmínky: aby výpověď byla písemná a aby byla doručena zaměstnavateli. Z logiky věci pak musí být daný dokument opravdu výpovědí, a měli bychom v něm tedy uvést více než pouhé Končím! nebo Sbohem, a kdybychom se nikdy nesetkali, bylo to překrásné a bylo toho dost. Rozhodně nebude na škodu, pokud dokument nadepíšeme výpověď z pracovního poměru, když z něj bude možné vyčíst, kdo že chce pracovní poměr ukončit a u koho, případně i kdy a jak pracovní poměr vznikl. Datum a podpis jsou samozřejmostí.

Kdy bude Karel volný?

Karel doručil zaměstnavateli výpověď právě dneska – 14. ledna. Jeho výpovědní lhůta činila ze zákona dva měsíce, delší lhůtu si se zaměstnavatelem nesjednal. Výpovědní lhůta začíná běžet první den měsíce následujícího po podání výpovědi, tedy 1. února. Karlův pracovní poměr skončí po uplynutí dvou měsíců – 31. března.  

Ještě to potrvá: výpovědní doba

Sepsání ani doručení výpovědi zaměstnavateli ale ještě neznamená, že zítra už nemusíte do práce. Pracovní poměr nekončí podáním výpovědi, ale až uplynutím výpovědní doby. Pokud bychom podali výpověď, s výpovědní lhůtou si hlavu dlouze nelámali a prostě přestali chodit do práce, mohlo by nás to ještě přijít draho. V takovém případě by totiž byl zcela v právu zaměstnavatel, který by požadoval náhradu škody, kterou utrpěl v důsledku toho, že jsme v práci nebyli.

Zákoník práce stanoví, že výpovědní doba musí být stejná pro zaměstnavatele i zaměstnance a činit alespoň dva měsíce. Výpovědní doba může být delší, pokud si to zaměstnavatel se zaměstnancem písemně ujednali ve smlouvě, kratší být ovšem nesmí (kromě případu popisovaného v paragrafu 51a zákoníku práce). Výpověď je podána, jakmile je doručena zaměstnavateli. Od prvního dne kalendářního měsíce, který následuje po tomto okamžiku, začíná běžet výpovědní lhůta, která skončí posledním kalendářním dnem příslušného měsíce.

Práce na Peníze.cz

Nabídka míst z úřadů práce na Peníze.cz

Hledáte práci? Připravili jsme pro vás komplexní a pravidelně aktualizovanou nabídku pracovních pozic, nabízených českými úřady práce. Nechcete se za prací stěhovat? Nevadí! Práci můžete hledat také pouze ve svém okolí. Stačí vybrat okres, nebo dokonce obec, kde žijete. Naše nabídka volných pracovních míst se postará o zbytek.

Je cesta zpět?

Může se samozřejmě stát, že po podání výpovědi přece jen získáme dojem, že tráva není jinde zelenější a že bychom přece jen nakonec rádi zůstali na svém starém dobrém místě. Ta možnost tady je, ale pouze v případě, že svůj úmysl vzít výpověď zpět sdělíme zaměstnavateli písemně a on s tím rovněž písemně vysloví souhlas. 

Jistota je jistota

Pokud podáváme výpověď, předáme zaměstnavateli námi podepsaný originál a ten mu ponecháme. Abychom měli v ruce důkaz, že jsme výpověď skutečně podali a kdy se tak stalo, požádáme zaměstnavatele o potvrzení kopie, kterou si nejlépe přineseme rovnou s sebou a s sebou si ji taky odneseme. Z potvrzení by mělo být zřejmé, kdo za zaměstnavatele výpověď převzal a kdy se tak stalo (nejlépe tedy datum a podpis). Pokud nám zaměstnavatel odmítne potvrdit kopii, na platnosti výpovědi to nic nemění, případné dokazování výpovědi bude ale složitější. V každém případě bychom si měli uschovat i nepotvrzenou kopii výpovědi.   

Proč takhle složitě? Nejvyšší soud (a před ním soudy nižších instancí) už řešil případ, kdy zaměstnavatel zaměstnanci předal jen kopii výpovědi bez originálních podpisů. A rozhodl ve svém rozsudku ze dne 24. listopadu 2011, že vyhazovaný měl dostat originál s originálními podpisy. A pokud toto platí pro zaměstnavatele, pro zaměstnance to platí úplně stejně.

Rychlé opáčko

V případě, kdy končíme v práci výpovědí, je tedy třeba si zapamatovat, že:

  • Výpověď musí být písemná
  • Výpověď musí být doručena zaměstnavateli
  • Mělo by být jasné, že jde o výpověď
  • Pracovní poměr skončí až uplynutím výpovědní lhůty

Anketa

Vyrazili vás někdy z práce?

Příště: Jak nás můžou vyhodit

Výpovědí může taky ukončit pracovní poměr zaměstnavatel s námi. Jeho pozice je ale složitější. Zatímco zaměstnanec může ze zaměstnání odejít z jakéhokoli důvodu nebo i zcela bezdůvodně, zaměstnavatel mu může dát výpověď jen za určitých podmínek, při splnění některého z takzvaných výpovědních důvodů. A tento důvod pak musí ve výpovědi dostatečně jasně určit. 

Z jakých důvodů nás zaměstnavatel může propustit, jaké k tomu naopak nestačí, a kdy nás může vyrazit na hodinu, si povíme příště.  

Výpočet podpory v nezaměstnanosti 2014

výdělků
let

Další kalkulačky

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+88
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 4. 2016 19:07, Petra

Dobrý den,podala jsem výpověď...mám smlouvu na dobu neurčitou.zaměstnavatel me nechce pustit.Výpovědní lhůta mi konci v červnu. Jsem na neschopence,ale už se chci nechat uschopnit.Do prace,ale už nemůžu přijít...stěhují se na druhou stranu republiky.A tam mám domluvenou i praci kde me vemou i s ackama. Nemůžu z toho mít nějaký velký postih??jelikož se stěhují za par dni nic jiného mi nezbývá..Předem děkuji za odpověď. Petra

+24
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tak tady už mě nikdo neuvidí: Končíme v práci

6. 1. 2014 | Jiří Lojda | 1 komentář

Tak tady už mě nikdo neuvidí: Končíme v práci

Asi každý čas od času pocítí potřebu změnit vzduch a najít si novou práci. A ať už později budeme hodnotit svou „pracovní migraci“ jako šťastný odlet vlaštovky do teplých krajin, nebo... celý článek

„Byl jste někdy na úřadu práce?“ O službě, která pomáhá vyhazovaným i vyhazujícím

16. 2. 2013 | Ondřej Tůma | 23 komentářů

„Byl jste někdy na úřadu práce?“ O službě, která pomáhá vyhazovaným i vyhazujícím

Pro outplacement zatím nemáme a možná nikdy ani mít nebudeme vlastní slovo. Služba, která pomáhá firmám překonat s citem a se ctí vyhazovy zaměstnanců a propuštěným zase hledat novou... celý článek

Tři chytré tipy, které můžou vaši kariéru převrátit naruby

7. 9. 2012 | Michal Kašpárek | 5 komentářů

Tři chytré tipy, které můžou vaši kariéru převrátit naruby

Napadlo vás někdy udělat si vedle seznamu úkolů i seznam zákazů? Nebo někoho šikovnějšího poprosit, aby vám vysvětlil, jak si můžete ušetřit čas u počítače? Nenapadlo? Tak všeho nechte... celý článek

Pasti pracovního trhu: práce z domu, placená školení, vstupní poplatky. Nenaleťte!

14. 6. 2012 | Petra Dlouhá | 7 komentářů

Pasti pracovního trhu: práce z domu, placená školení, vstupní poplatky. Nenaleťte!

Lepení pytlíků, skládání kuličkových per, firmy, které zahlcují pracovní portály nabídkou tisíce a jedné pracovní pozice, a společnosti, které vám zaručeně najdou práci snů. To všechno... celý článek

Končíte v práci? První kroky nezaměstnaného

28. 2. 2012 | Barbora Buřínská | 15 komentářů

Končíte v práci? První kroky nezaměstnaného

V lednu 2012 bylo evidováno zhruba 534 tisíc lidí bez práce, přičemž úřady práce vykazovaly jen 35 tisíc volných pracovních míst. A propouštělo se, míra nezaměstnanosti stoupla víc,... celý článek

Partners Financial Services