životní styl

Naspořte si ovoce a bylinky. Ušetří tisíce, dají i bonus

Jak na to | Jana Poncarová | 14. 8. 2019 | 5 komentářů

+7

Zima se prý zeptá, co jsme dělali v létě. Právě přelom prázdnin je bohatý na dozrávající plody a byliny. Sklenice můžete naplnit ostružinami, jahodami, prvními jablky, třešněmi a sušenými bylinkami. V rodinném rozpočtu tak ušetříte stovky, ne-li tisíce korun.

Dobré víno nestačí

Rozhovor | Martin Vlnas | 27. 7. 2019

+8

„Na dobré víno dnes narazíte v téměř každém vinařství. Minimálně stejně důležitá je proto kvalita souvisejících služeb,“ říká Vlastimil Nešetřil, člen představenstva J&T Wine Holding, vlastníka vinařství Kolby a vinařství Reisten.

Tipy pro dobré hospodáře. Aby zahrada nesla užitek a moc nestála

Jak na to | Jana Poncarová | 4. 7. 2019 | 6 komentářů

+32

Zahradničení prý znamená bolavá záda, nikdy neskončenou práci a tisíce korun vydaných za semena, sazenice a nástroje. Nebo taky ne. Při zahradničení si protáhnete svaly na čerstvém vzduchu, při troše štěstí ušetříte za zeleninu a bez nákladných vychytávek se docela dobře obejdete.

Využijte vodu od první kapky. Jak šetřit na zahradě i doma?

Jak na to | Jana Poncarová | 12. 6. 2019 | 7 komentářů

+5

Zatímco před pár lety jste úsporou vody mohli hlavně pomoci rodinnému rozpočtu, teď se kvůli dlouhodobému suchu stává nutností. Máme pro vás pár tipů.

Můžeme dělat stejně dobrá vína jako ve Francii

Rozhovor | Ondřej Tůma | 25. 5. 2019

+22

„Autentisté nejedou na jistotu, neřeší všechno postřiky a pytli s pochybným práškem, co pak končí v nás konzumentech a v půdě,“ říká v obsáhlém rozhovoru o víně Bogdan Trojak.

Nakupujte na zahradě. Co si snadno vypěstujete i jako začátečník?

Jak na to | Jana Poncarová | 23. 4. 2019

+24

Jsou to snadné kupecké počty. Hlávkový salát stojí kolem patnácti dvaceti korun, přitom za stejnou cenu pořídíte i sáček semínek, z něhož vypěstujete třeba dvacet salátů. Podobné je to s ředkvičkami. Pak už záleží na tom, na kolik si ceníte své práce – nebo jestli zahradničení berete jako kombinaci příjemného s užitečným.

Móda v digitálním věku

Publicistika | Pavel Jégl | 20. 4. 2019 | 2 komentáře

-1

Velká část nového čísla Finmagu je věnovaná módě. Ať chceme, nebo nechceme, obklopuje nás. A formuje. Oblečení vyrábíme rychleji, blíž a se stále menší porcí lopoty. Ne každý v tom vidí dobré zprávy. Odemykáme podstatnou část úvodního textu k tématu.

Jaro otevírá spíž. Co je venku zadarmo

Co se děje | Jana Poncarová | 27. 3. 2019 | 3 komentáře

+8

Šimrající sluneční paprsky vytahují první klíčky, pupeny a výhonky. Místo plastových mističek s trochu upocenými listy ze supermarketu můžete nakoupit při jarní procházce. Třeba kopřivu, modřínové výhonky nebo popenec. Co s nimi?

Americká odvykačka

Publicistika | Táňa Zabloudilová | 23. 3. 2019 | 1 komentář

+15

Všechny bolesti vašich pacientů utlumí naše prášky, kladli zástupci farmafirem na srdce americkým doktorům. Výsledkem je přes sto tisíc mrtvých.

Jakub Lohniský: Šijeme zase v Česku

Rozhovor | Ondřej Tůma | 16. 3. 2019 | 3 komentáře

+31

„Možná mluvím jako nějaký sluníčkář, ale od určitého věku a příjmu bychom se měli ptát, za jakých podmínek zboží vzniká,“ říká v obsáhlém rozhovoru zakladatel a spolumajitel Le Premier Jakub Lohniský.

Štědré a veselé, přesto za pakatel

Jak na to | Jana Poncarová | 11. 12. 2018 | 6 komentářů

+25

Češi letos za vánoční dárky plánují utratit přes šest tisíc korun. Průměrnou rodinu stojí svátky klidu a míru kolem 30 tisíc. Téměř pětina lidí má zkušenosti s předvánoční půjčkou. Mnohdy zbytečně. Vánoce se dají důstojně zvládnout i za mnohem míň peněz. Na čem můžete ušetřit a nepřijít při tom o vánoční pohodu?

Ať to nevyhazujete. Jablko do lednice, cibuli do temna

Jak na to | Jana Poncarová | 20. 11. 2018 | 3 komentáře

+60

Nacpat celý nákup kromě rohlíků a chleba do lednice není ono. Třeba rajčatům a salátovým okurkám teploty pár stupňů nad bodem mrazu nesvědčí. Cibule a česnek zase mají rády temno i chlad, ale nesnesou vlhkost. Když je dáte k bramborům začnou plesnivět. Skladování potravin je tak trochu věda. Pokud nechcete plýtvat, bude vás zajímat, jak je správně uložit.

Turisti, co nenávidí turisty

Publicistika | Táňa Zabloudilová | 10. 11. 2018 | 2 komentáře

0

Poslední ukázka z podzimního Finmagu. Zimní číslo už má v práci grafik a brzy se vydá na stánky i do schránek…

Óda na maso

Rozhovor | Ondřej Tůma | 3. 11. 2018 | 2 komentáře

+3

Řezník František Kšána mluvil v podzimním Finmagu o lásce k přeštickým čuníkům, bolestivém odchodu z rodinné firmy a pohledu na zapřisáhlé vegetariány.

Kuchařova cesta z hipsterských Holešovic na kraj světa

Rozhovor | Jan Hamerský | 27. 10. 2018 | 1 komentář

+2

Na okraji okraje ve vsi Zdoňov v Broumovském výběžku stojí bývalá kovárna. Když do ní Lenka Wimmerová a Olga Himmelsbergerová pozvali kuchaře Otakara Humpla, učarovala mu tak, že opustil svůj vyhlášený pražský podnik a „odjel to zkusit na venkov“.

Čím jsou počítače chytřejší, tím víc hloupneme

Rozhovor | Ondřej Tůma | 13. 10. 2018 | 4 komentáře

+32

„Nejde už o kyberkriminalitu nebo kyberšikanu. Lidská společnost se kvůli sociálním sítím, mobilní komunikaci, vyhledávačům, aplikacím a obchodům s daty začíná nebezpečně měnit,“ varuje zakladatel projektu Dítě v síti Jan Müller.

Poplatky za odpad. Můžete s kompostérem ušetřit?

Jak na to | Gabriela Hájková | 3. 10. 2018 | 14 komentářů

+9

Poplatky za popelnice porostou. Víc než třetina odpadu v nich by se přitom dala kompostovat, a některé obce dokonce nabízejí kompostéry zadarmo. Znamená ale snížení množství odpadu ve vaší popelnici, že za ni míň zaplatíte?

10 + 1 tip, jak v kuchyni ušetřit na energiích

Jak na to | Monika Šaríková | 3. 10. 2018 | 7 komentářů

+12

Den co den v kuchyni používáme spotřebiče, které nám pomáhají udržet potraviny čerstvé a usnadňují nám přípravu jídel pro celou rodinu. K jejich fungování je ale nezbytná energie. Chcete-li snížit spotřebu energií, a tím pádem i náklady, máme pro vás 10+1 tipů, jak neplýtvat v kuchyni energií.

Sladká fabrika

Publicistika | Ondřej Tůma | 22. 9. 2018

+17

Nádherná vůně. Lákavé zákusky, kam se člověk podívá. A velký industriální prostor, po kterém místo Umpa-lumpů kmitají cukráři. Člověk je nadšený už ve chvíli, kdy vstoupí. A to ještě neochutnal! Vítejte v cukrářské továrně Lukáš Skály.

Last call přírody. Co si ještě můžete přinést do spíže?

Jak na to | Jana Poncarová | 20. 9. 2018 | 1 komentář

+6

Zima je dlouhá. A dobrot, třeba z jablek nebo bylinek, není nikdy dost. Proměňte svoji špajz v zásobárnu pochutin, které si přinesete rovnou z přírody. Je to zadarmo. A je to zdravé.

Fabig: vinař pankáč

Když se řekne | Martin Vlnas | 8. 9. 2018 | 2 komentáře

+6

Sází na jedinou odrůdu, nebojuje o medaile na soutěžích, nebojí se experimentovat. A stejně jako pankáči s kohouty na hlavách i Roman Fabig ví, že stejně důležitý jako produkt je i image.

Poslední šance zásobit se zadarmo na zimu. Bezinky dozrály, švestky lámou větve

Jak na to | Jana Poncarová | 28. 8. 2018 | 1 komentář

+23

Šípek k šípku. Korunka ke korunce. Jestli jste propadli kouzlu samozásobitelství, nepromeškejte poslední bobule. Bezinky už černají, ovoce v sadech dozrává.

Úsporný život: sbírejte na zimu léto do zásoby

Jak na to | Jana Poncarová | 24. 7. 2018 | 1 komentář

+13

I když vám nasušené byliny z divočiny neušetří majlant, pár korun to bude. Místo ovocných čajů v sáčku si připravte vlastní. Trhejte bobule, listy i květy. Zavařte si pyré z padanek, co je potkáte cestou. Nebo si z bylin vyrobte vlastní vonnou tyčinku pro hygge zimní večery.

Jak se v létě ochladit a neprotočit v klimatizaci majlant?

Jak na to | Jana Poncarová | 17. 7. 2018 | 7 komentářů

+8

Z přehřátého bytu můžete utíkat k vodě, házet si do pití obří kostky ledu nebo zkusit větrák. Za tropických nocí, kdy kvůli horku nezamhouříte oka, ale stejně zatoužíte po klimatizaci. I když k provozu potřebuje elektřinu, a ta něco stojí, nemusíte hned prochladit majlant. Poradíme, jak klimatizovat efektivně.

Na tábor jako vedoucí nebo instruktor. Musí vás pustit z práce?

Když se řekne | Terezie Nývltová Vojáčková | 12. 6. 2018 | 3 komentáře

+1

Čas prázdnin se blíží a s nimi také letní tábory. Někdo na ně vypravuje děti, jiný jenom vzpomíná. A pak jsou tu ti, kteří na ně jedou dělat vedoucí, instruktory, zdravotníky nebo kuchaře. A nemusí si na to ani nutně brát dovolenou. Koho zaměstnavatel musí pustit?

Čím víc opilců, tím víc bitek. Nebojme se slova na P

Co se děje | Michal Kašpárek | 8. 6. 2018 | 21 komentářů

0

Omezení prodeje alkoholu snížilo na různých místech světa počet násilných trestných činů. V zemi posedlé bezpečím slušných lidí se k takovým opatřením nikdo nemá.

Už nechci platit spropitné

Co se děje | Michal Kašpárek | 25. 5. 2018 | 27 komentářů

+106

Spropitné komplikuje život hostům a dává mizernou zpětnou vazbu personálu i jeho vedení. Připojme se k zemím, kde obsluha dostává motivující mzdy automaticky.

Do krytu!

Jak na to | Monika Veselíková | 24. 5. 2018

+8

Sedíte v práci a najednou se rozezvučí sirény. Chvíli jste v klidu, jenže pak vám dojde, že není první středa v měsíci. Něco se děje a je potřeba se schovat. A kam?

Čaj z lesa. Salát z louky. Pohostí vás příroda

Jak na to | Jana Poncarová | 14. 5. 2018 | 3 komentáře

+12

Za trochu bršlice kozí nohy přidané do salátu zaplatíte ve vyhlášené restauraci hříšné peníze. Na loukách roste zadarmo. A je tady toho víc: z kopřiv si poduste špenát, z jitrocelových listů vyrobte sirup, z hrstí bylin vařte čaj, z divokých listů umixujte pesto.

Vrcholový sport není pro lidi

Komentář | Michal Kašpárek | 4. 5. 2018 | 6 komentářů

+17

Úzkostmi, depresemi nebo bulimií trpí i mužští sportovci, v některých disciplínách častěji než ženy. Proč nikdo nevaruje jejich rodiče?

Stránka 1/5

Předchozí

1

Ušetřete s Peníze.cz

Naši čtenáři s námi ušetřili už  11 090 995 Kč. Podívejte se na poslední poptávky a vyzkoušejte nás také. Vše je zcela zdarma.

Převodník měn

Rozšířená verze kalkulačky

Články na Heroine.cz

Vít Samek Na vlastní otvor: Gastroskopie

Vít Samek Na vlastní otvor: Gastroskopie

Už zítra startuje na Mall.tv nový seriál v hlavní roli se záchranářem Vítem Samkem, ale...více

Koktejl z éček

Koktejl z éček

Vyndat z regálu, zvednout k očím, zaostřit, přečíst, vrátit. A znovu. A zase. Rezignovat....více

Neziskovky nepotřebují vypadat lacině

Neziskovky nepotřebují vypadat lacině

S šéfkou Nadačního fondu Českého rozhlasu Gabrielou Drastichovou o měnícím se neziskovém...více

Interaktivní grafiky

Jak se vyvíjejí v Česku mzdy a nezaměstnanost

Jak se vyvíjejí v Česku mzdy a nezaměstnanost

Unikátní mapa, na které můžete sledovat vývoj nezaměstnanosti a průměrných platů v jednotlivých českých krajích od roku 2006.

Spočítejte si osobní inflaci

Spočítejte si osobní inflaci

Inflace se měří indexem cen průměrného koše výrobků a služeb. Jenže každý kupuje něco jiného, proto na každého inflace působí jinak.

Rok v krizi aneb podívejte se, jak svět prošel recesí

Rok v krizi aneb podívejte se, jak svět prošel recesí

Černé září 2008 uvrhlo svět do jedné z nejhorších finančních krizí. Podívejte se na průběh finanční krize v kontextu vývoje na burzách a měnových trzích.

Jak je chráněná nová pětisetkoruna

Jak je chráněná nová pětisetkoruna

Od 1. dubna 2009 je v oběhu lépe chráněná pětisetkoruna. Přibyly tři nové ochranné prvky. Podívejte se, jak poznat pravou bankovku od falešné.

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů
Partners Financial Services
 
 

Přihlášení

Jméno

Nemáte registraci? Zaregistrujte se zde!

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.OK

Používáte nástroj pro blokování reklamy. Pokud nám chcete pomoci, vypněte si blokování reklamy na našem webu. Zde najdete jednoduchý návod. Děkujeme.