Používáte nástroj pro blokování reklamy. Pokud nám chcete pomoci, vypněte si blokování reklamy na našem webu. Zde najdete jednoduchý návod. Děkujeme.

životní styl

Štědré a veselé, přesto za pakatel

Jak na to | Jana Poncarová | 11. 12. 2018 | 7 komentářů

+16

Češi letos za vánoční dárky plánují utratit přes šest tisíc korun. Průměrnou rodinu stojí svátky klidu a míru kolem 30 tisíc. Téměř pětina lidí má zkušenosti s předvánoční půjčkou. Mnohdy zbytečně. Vánoce se dají důstojně zvládnout i za mnohem míň peněz. Na čem můžete ušetřit a nepřijít při tom o vánoční pohodu?

Ať to nevyhazujete. Jablko do lednice, cibuli do temna

Jak na to | Jana Poncarová | 20. 11. 2018 | 3 komentáře

+56

Nacpat celý nákup kromě rohlíků a chleba do lednice není ono. Třeba rajčatům a salátovým okurkám teploty pár stupňů nad bodem mrazu nesvědčí. Cibule a česnek zase mají rády temno i chlad, ale nesnesou vlhkost. Když je dáte k bramborům začnou plesnivět. Skladování potravin je tak trochu věda. Pokud nechcete plýtvat, bude vás zajímat, jak je správně uložit.

Turisti, co nenávidí turisty

Publicistika | Táňa Zabloudilová | 10. 11. 2018 | 2 komentáře

0

Poslední ukázka z podzimního Finmagu. Zimní číslo už má v práci grafik a brzy se vydá na stánky i do schránek…

Óda na maso

Rozhovor | Ondřej Tůma | 3. 11. 2018 | 2 komentáře

+3

Řezník František Kšána mluvil v podzimním Finmagu o lásce k přeštickým čuníkům, bolestivém odchodu z rodinné firmy a pohledu na zapřisáhlé vegetariány.

Kuchařova cesta z hipsterských Holešovic na kraj světa

Rozhovor | Jan Hamerský | 27. 10. 2018 | 1 komentář

+2

Na okraji okraje ve vsi Zdoňov v Broumovském výběžku stojí bývalá kovárna. Když do ní Lenka Wimmerová a Olga Himmelsbergerová pozvali kuchaře Otakara Humpla, učarovala mu tak, že opustil svůj vyhlášený pražský podnik a „odjel to zkusit na venkov“.

Čím jsou počítače chytřejší, tím víc hloupneme

Rozhovor | Ondřej Tůma | 13. 10. 2018 | 4 komentáře

+32

„Nejde už o kyberkriminalitu nebo kyberšikanu. Lidská společnost se kvůli sociálním sítím, mobilní komunikaci, vyhledávačům, aplikacím a obchodům s daty začíná nebezpečně měnit,“ varuje zakladatel projektu Dítě v síti Jan Müller.

Poplatky za odpad. Můžete s kompostérem ušetřit?

Jak na to | Gabriela Hájková | 3. 10. 2018 | 14 komentářů

+9

Poplatky za popelnice porostou. Víc než třetina odpadu v nich by se přitom dala kompostovat, a některé obce dokonce nabízejí kompostéry zadarmo. Znamená ale snížení množství odpadu ve vaší popelnici, že za ni míň zaplatíte?

10 + 1 tip, jak v kuchyni ušetřit na energiích

Jak na to | Monika Šaríková | 3. 10. 2018 | 7 komentářů

+11

Den co den v kuchyni používáme spotřebiče, které nám pomáhají udržet potraviny čerstvé a usnadňují nám přípravu jídel pro celou rodinu. K jejich fungování je ale nezbytná energie. Chcete-li snížit spotřebu energií, a tím pádem i náklady, máme pro vás 10+1 tipů, jak neplýtvat v kuchyni energií.

Sladká fabrika

Publicistika | Ondřej Tůma | 22. 9. 2018

+17

Nádherná vůně. Lákavé zákusky, kam se člověk podívá. A velký industriální prostor, po kterém místo Umpa-lumpů kmitají cukráři. Člověk je nadšený už ve chvíli, kdy vstoupí. A to ještě neochutnal! Vítejte v cukrářské továrně Lukáš Skály.

Last call přírody. Co si ještě můžete přinést do spíže?

Jak na to | Jana Poncarová | 20. 9. 2018 | 1 komentář

+6

Zima je dlouhá. A dobrot, třeba z jablek nebo bylinek, není nikdy dost. Proměňte svoji špajz v zásobárnu pochutin, které si přinesete rovnou z přírody. Je to zadarmo. A je to zdravé.

Fabig: vinař pankáč

Když se řekne | Martin Vlnas | 8. 9. 2018 | 2 komentáře

+6

Sází na jedinou odrůdu, nebojuje o medaile na soutěžích, nebojí se experimentovat. A stejně jako pankáči s kohouty na hlavách i Roman Fabig ví, že stejně důležitý jako produkt je i image.

Poslední šance zásobit se zadarmo na zimu. Bezinky dozrály, švestky lámou větve

Jak na to | Jana Poncarová | 28. 8. 2018 | 1 komentář

+23

Šípek k šípku. Korunka ke korunce. Jestli jste propadli kouzlu samozásobitelství, nepromeškejte poslední bobule. Bezinky už černají, ovoce v sadech dozrává.

Úsporný život: sbírejte na zimu léto do zásoby

Jak na to | Jana Poncarová | 24. 7. 2018 | 1 komentář

+13

I když vám nasušené byliny z divočiny neušetří majlant, pár korun to bude. Místo ovocných čajů v sáčku si připravte vlastní. Trhejte bobule, listy i květy. Zavařte si pyré z padanek, co je potkáte cestou. Nebo si z bylin vyrobte vlastní vonnou tyčinku pro hygge zimní večery.

Jak se v létě ochladit a neprotočit v klimatizaci majlant?

Jak na to | Jana Poncarová | 17. 7. 2018 | 7 komentářů

+6

Z přehřátého bytu můžete utíkat k vodě, házet si do pití obří kostky ledu nebo zkusit větrák. Za tropických nocí, kdy kvůli horku nezamhouříte oka, ale stejně zatoužíte po klimatizaci. I když k provozu potřebuje elektřinu, a ta něco stojí, nemusíte hned prochladit majlant. Poradíme, jak klimatizovat efektivně.

Na tábor jako vedoucí nebo instruktor. Musí vás pustit z práce?

Když se řekne | Terezie Nývltová Vojáčková | 12. 6. 2018 | 3 komentáře

0

Čas prázdnin se blíží a s nimi také letní tábory. Někdo na ně vypravuje děti, jiný jenom vzpomíná. A pak jsou tu ti, kteří na ně jedou dělat vedoucí, instruktory, zdravotníky nebo kuchaře. A nemusí si na to ani nutně brát dovolenou. Koho zaměstnavatel musí pustit?

Čím víc opilců, tím víc bitek. Nebojme se slova na P

Co se děje | Michal Kašpárek | 8. 6. 2018 | 21 komentářů

+1

Omezení prodeje alkoholu snížilo na různých místech světa počet násilných trestných činů. V zemi posedlé bezpečím slušných lidí se k takovým opatřením nikdo nemá.

Už nechci platit spropitné

Co se děje | Michal Kašpárek | 25. 5. 2018 | 25 komentářů

+96

Spropitné komplikuje život hostům a dává mizernou zpětnou vazbu personálu i jeho vedení. Připojme se k zemím, kde obsluha dostává motivující mzdy automaticky.

Do krytu!

Jak na to | Monika Veselíková | 24. 5. 2018

+9

Sedíte v práci a najednou se rozezvučí sirény. Chvíli jste v klidu, jenže pak vám dojde, že není první středa v měsíci. Něco se děje a je potřeba se schovat. A kam?

Čaj z lesa. Salát z louky. Pohostí vás příroda

Jak na to | Jana Poncarová | 14. 5. 2018 | 3 komentáře

+10

Za trochu bršlice kozí nohy přidané do salátu zaplatíte ve vyhlášené restauraci hříšné peníze. Na loukách roste zadarmo. A je tady toho víc: z kopřiv si poduste špenát, z jitrocelových listů vyrobte sirup, z hrstí bylin vařte čaj, z divokých listů umixujte pesto.

Vrcholový sport není pro lidi

Komentář | Michal Kašpárek | 4. 5. 2018 | 6 komentářů

+17

Úzkostmi, depresemi nebo bulimií trpí i mužští sportovci, v některých disciplínách častěji než ženy. Proč nikdo nevaruje jejich rodiče?

Lovci talentu

Rozhovor | Martin Vlnas | 21. 4. 2018

+9

Martin Jahoda a Honza Březina pomohli vybrat ideální sport pro tři sta tisíc dětí. I díky nim mají poprvé v dějinách školáci z měst lepší kondici než jejich vrstevníci na venkově.

Pěstujete zdravý životní styl? Pojišťovny vás odmění

Co se děje | Monika Veselíková | 9. 4. 2018 | 1 komentář

+10

Zdravotní i komerční pojišťovny chtějí, abychom se starali o vlastní zdraví. Klientům proto nabízejí nejrůznější benefity. Peníze.cz přinášejí jejich přehled.

Proč si to všechno nechají Pražáci líbit?

Komentář | Michal Kašpárek | 16. 3. 2018 | 13 komentářů

+30

Kolapsy zpestřená stagnace Prahy je jedním z nejvíc fascinujících příběhů porevolučního Česka.

Michal Novák: Talent nikdy nezůstane dlouho skrytý

Rozhovor | Jan Hamerský | 10. 3. 2018

+7

Bandzone překonal jeho představy. Adresář kapely The.Switch za třináct let zbytněl v největší databázi českých a slovenských kapel, která na rozdíl od celosvětové sítě MySpace přežila. Neobešlo se to beze ztrát. I o nich mluví majitel Bandzone.cz Michal Majkláč Novák.

Martin Kozák: Pálava ze sudu? Většinou podvod

Rozhovor | Monika Veselíková, Martin Vlnas | 24. 2. 2018 | 10 komentářů

+19

„Nejspíš si kupujete víno z Maďarska nebo Moldávie, ze kterého se na českých hranicích zázrakem stala Pálava. Celá tuzemská produkce Pálavy totiž dělá zhruba dvě cisterny,“ vysvětluje v rozhovoru Martin Kozák. Jeho firma Kupmeto se dovozu vína věnuje bezmála dvacet let.

Samozásobitelem v roce 2018. Naplánujte si zeleninovou zahradu

Jak na to | Jana Poncarová | 13. 2. 2018 | 2 komentáře

+6

Zeleninu a ovoce většinou kupujeme v obchodě, spoléháme na velkovýrobu a často taky na dovoz. Proč ale nevyužít zahrádku nebo i balkon nebo aspoň truhlík za oknem? Odměna za trochu starání: čerstvost, zaručená kvalita – a navíc můžete i ušetřit.

Takový balík nemůže ležet v šuplíku

Rozhovor | Martin Vlnas | 13. 1. 2018 | 5 komentářů

+43

Přes čtvrtstoletí budoval firmu. Jeho výrobky snídá padesát zemí světa. Teď podnik předává synovi. „Proč bych ho prodával? Nerad bych dopadl jako ti chlapi, co prodali pneumatikárnu, každý dostali patnáct miliard a teď investují do firem, které nemají pod kontrolou.“ Pan Emco – Zdeněk Jahoda.

Pojišťovny v listopadu: Havarijní pojistka pro starší auta

Co se děje | Monika Veselíková | 13. 12. 2017

+3

Vedle nového autopojištění nachystaly pojišťovny také novinky v životním pojištění. Projděte si náš přehled.

Pavel Turek: Tvář sportu určuje marketing už dávno

Rozhovor | Ondřej Tůma | 18. 11. 2017 | 4 komentáře

+37

„Sport musí přinášet silné zážitky. Nikdo se nechce dívat na fotbalový zápas, který skončí 0:0, nebo na nudný závod formule 1. Tomu musí pořadatelé předcházet, jinak přijdou o diváky i o peníze,“ říká komerční ředitel leteckých závodů Red Bull Air Race Pavel Turek.

Výživné recepty za babku. Jak v zimě šetřit

Jak na to | Jana Poncarová | 16. 11. 2017 | 6 komentářů

+13

Zima je náročná, peněženky hubnou. Vánoce z nás mnohdy vytáhnou víc peněz, než chceme, rostou náklady na teplo. Pokud v domácím rozpočtu hledáte rezervy, zkuste vařit z levných a zdravých surovin. Tady je pět rychlých receptů za babku.

Stránka 1/5

Předchozí

1

Ušetřete s Peníze.cz

Naši čtenáři s námi ušetřili už  9 475 360 Kč. Podívejte se na poslední poptávky a vyzkoušejte nás také. Vše je zcela zdarma.

Převodník měn

Rozšířená verze kalkulačky

Další čtení na flowee.cz

Proč Facebooku nejdou ani bohulibé projekty

Proč Facebooku nejdou ani bohulibé projekty

Jak se na Facebook dívá Jessica Powellová, bývalá viceprezidentka Googlu pro komunikaci...více

Chcete mít kreativní děti? Nadělte jim něco hodně jednoduchého

Chcete mít kreativní děti? Nadělte jim něco hodně jednoduchého

Sarah Fallonová , editorka magazínu Wired, se ve svých článcích věnuje tématům souvisejícím...více

Pobyt ve tmě aneb senzorická deprivace: Pomáhala Řekům, Římanům i druidům

Pobyt ve tmě aneb senzorická deprivace: Pomáhala Řekům, Římanům i druidům

Čtyřiadvacet hodin v naprosté temnotě. Tak vypadá moderní varianta Chamber REST (volně...více

Zdroj: Logo Flowee

Interaktivní grafiky

Jak se vyvíjejí v Česku mzdy a nezaměstnanost

Jak se vyvíjejí v Česku mzdy a nezaměstnanost

Unikátní mapa, na které můžete sledovat vývoj nezaměstnanosti a průměrných platů v jednotlivých českých krajích od roku 2006.

Spočítejte si osobní inflaci

Spočítejte si osobní inflaci

Inflace se měří indexem cen průměrného koše výrobků a služeb. Jenže každý kupuje něco jiného, proto na každého inflace působí jinak.

Rok v krizi aneb podívejte se, jak svět prošel recesí

Rok v krizi aneb podívejte se, jak svět prošel recesí

Černé září 2008 uvrhlo svět do jedné z nejhorších finančních krizí. Podívejte se na průběh finanční krize v kontextu vývoje na burzách a měnových trzích.

Jak je chráněná nová pětisetkoruna

Jak je chráněná nová pětisetkoruna

Od 1. dubna 2009 je v oběhu lépe chráněná pětisetkoruna. Přibyly tři nové ochranné prvky. Podívejte se, jak poznat pravou bankovku od falešné.

Muzeum bankovek a mincí

Na Peníze.cz najdete největší sbírku platných i historických bankovek a mincí.

Muzeum bankovek

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů
Partners Financial Services
 
 

Přihlášení

Jméno

Nemáte registraci? Zaregistrujte se zde!

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.OK