BrandInsight | Radim Zelený | 26. 8. 2024
Porozumět potřebám zákazníků je alfou omegou práce Sylwie Szymuly. Jaké nové obchodní příležitosti vidí ředitelka pro retail ve skupině Uniqa pro Česko a Slovensko?
Když se řekne | Gabriel Pleska | 20. 3. 2024 | 1 komentář
Do konce března můžete požádat o změnu zdravotní pojišťovny. Prošli jsme seznamy benefitů a bonusů. Podívejte se, na co zdravotní pojišťovny letos lákají klienty.
Aktuality | redakce Peníze.CZ | 19. 1. 2024
V českém gastru se v závěru loňska zvedly koncové ceny pro zákazníky v průměru o šest procent, někde to ale bylo i skoro jednou tolik. Od prosince 2019 do konce roku 2023 se zdražilo o třetinu.
Publicistika | Kateřina Hovorková | 22. 10. 2023
Víte, že kolem nás právě prosvištěl Den statistiky? Dobrá příležitost ukázat si, že ve skutečnosti není zdaleka tak nudná, jak se zpívá v pohádkách. Z čerstvých dat statistického úřadu Evropské unie jsme vybrali deset cenných údajů o Česku, které vás možná překvapí.
Jak na to | Jana Divinová | 22. 9. 2023 | 1 komentář
Přesvědčí vás k přestupu peněžní benefity a bonusy, které zdravotní pojišťovny dávají svým klientům? Máme jejich aktuální přehled.
Aktuality | redakce Peníze.CZ | 23. 3. 2023
Víc než polovina tvrzení o použití ekologických materiálů či postupů, které se vyskytují na obalech evropských výrobků, je neurčitá či zavádějící. Vyplývá to ze studie Evropské komise. Ta teď navrhuje způsob, jak lakování nazeleno znemožnit.
Aktuality | redakce Peníze.CZ | 22. 3. 2023
Už dva roky platí pravidla, která mají vést k tomu, aby lidé a firmy nevyhazovali porouchané přístroje, ale nechali je raději opravit. Týkají se ale zatím jen větších spotřebičů, praček, myček, ledniček, vysavačů a monitorů (včetně televizí).
Aktuality | redakce Peníze.CZ | 19. 3. 2023 | 1 komentář
Tři čtvrtiny obyvatel Česka chtějí bydlet raději v rodinném domě (74 %) než v bytě (26 %). V naprosté většině přitom preferují vlastnictví nemovitosti před pronájmem. Ukázal to lednový průzkum agentury Ipsos pro společnost Broker Consulting na reprezentativním vzorku více než tisícovky dospělých.
Aktuality | Jana Divinová | 13. 2. 2023
Uživatelé Netflixu, kteří sdílejí svůj účet s kýmkoliv mimo domácnost, si buď připlatí, nebo je platforma zablokuje. Netflix to koncem ledna potvrdil v dopise pro akcionáře a nová pravidla postupně zavádí už i do Evropy.
Infografika | Jana Divinová | 20. 12. 2022
Úplně nových center se letos – na rozdíl od let předešlých – příliš nestavilo. Ale rekonstruuje se jak o život. Prohlédněte si obchodní galerie v naší fotogalerii.
Co se děje | Jana Divinová | 3. 12. 2022
Do Česka letos zamířilo dvacet nových značek obchodů a služeb. U některých se budete divit, jak tu mohly tak dlouho chybět, třeba jako Chanel, jiné možná znají z výjezdů do ciziny jen šopaholici a šopaholičky.
BrandInsight | Lucie Weissová | 4. 11. 2022 | 1 komentář
Dlouhotrvající stres, cigarety nebo alkohol vás mohou zavést až do ordinace srdcaře. Kdy by měl člověk zpozornět a zajít pro jistotu k lékaři? A co se za jeho dveřmi odehrává? Rozhovor s kardioložkou Michaelou Kalousovou.
BrandInsight | Renata Lichtenegerová | 28. 2. 2021 | 2 komentáře
Okouník, halibut, siven. Zní vám to jako rozpočitadlo? Pak má asi Marek Jirovec pravdu, když říká, že se máme co učit. Jsou to jména některých ryb, které k nám dováží zejména z Islandu a prodává ve velkém i malém. Chce nás je naučit jíst. Ve velkém.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 5. 9. 2020 | 34 komentářů
„Lidé si během dvouměsíčního lockdownu zvykli trávit čas jinak. Do nákupáků už nebudou chodit tak často,“ říká Jakub Lohniský, zakladatel módní značky Le Premier.
Seriál | Martin Vlnas | 29. 8. 2020 | 4 komentáře
S Honzou Vodehnalem se potkáváme přes dvanáct let. První články pro Finmag jsem začal psát v době, kdy sestavoval první portfolia svých klientů. Dnes vede sedmdesátihlavý tým manažerů a finančních poradců a je partnerem a akcionářem největší finančně poradenské firmy v Česku.
Rozhovor | Gabriel Pleska | 15. 8. 2020 | 1 komentář
Statistika mluví jasně: vodu máme rádi. Co do počtu bazénů patříme k evropským premiantům. Jak se mění představy o letním domácím koupání, se ptáme Michala Dluhoše, obchodního ředitele Mountfieldu, největšího prodejce bazénů v Česku. A nemohli jsme nepoložit taky otázku, co prodejce zahradní techniky a vybavení vedlo k tomu, že se pustil do prodeje krmiv pro mazlíčky.
Publicistika | Martina Fojtů | 30. 11. 2019 | 2 komentáře
Tak co husa? Byli jste letos? Nebo pekli doma? A víte, že ještě před pár lety by vás to dost možná nenapadlo? I tohle je totiž vedlejší produkt kampaně za Svatomartinské víno, tradice, kterou etabloval Vinařský fond v roce 2004. Dnes se pod touto značkou vyprodukuje přes dva miliony lahví ročně. Obnovená tradice ovšem není pro každého vinaře.
Jak na to | Jana Poncarová | 22. 11. 2019 | 1 komentář
Vydobyli jste před prvními mrazíky mrkev? Dostali jste od sedláka pytel brambor? Od sousedů bednu jablek a z trhu jste si přivezli košík dýní? Uložte zeleninu a ovoce tak, jak to mají rády. Rodinnému rozpočtu můžete ušetřit pár stovek.
Jak na to | Jana Poncarová | 14. 8. 2019 | 5 komentářů
Zima se prý zeptá, co jsme dělali v létě. Právě přelom prázdnin je bohatý na dozrávající plody a byliny. Sklenice můžete naplnit ostružinami, jahodami, prvními jablky, třešněmi a sušenými bylinkami. V rodinném rozpočtu tak ušetříte stovky, ne-li tisíce korun.
Rozhovor | Martin Vlnas | 27. 7. 2019
„Na dobré víno dnes narazíte v téměř každém vinařství. Minimálně stejně důležitá je proto kvalita souvisejících služeb,“ říká Vlastimil Nešetřil, člen představenstva J&T Wine Holding, vlastníka vinařství Kolby a vinařství Reisten.
Jak na to | Jana Poncarová | 4. 7. 2019 | 6 komentářů
Zahradničení prý znamená bolavá záda, nikdy neskončenou práci a tisíce korun vydaných za semena, sazenice a nástroje. Nebo taky ne. Při zahradničení si protáhnete svaly na čerstvém vzduchu, při troše štěstí ušetříte za zeleninu a bez nákladných vychytávek se docela dobře obejdete.
Jak na to | Jana Poncarová | 12. 6. 2019 | 7 komentářů
Zatímco před pár lety jste úsporou vody mohli hlavně pomoci rodinnému rozpočtu, teď se kvůli dlouhodobému suchu stává nutností. Máme pro vás pár tipů.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 25. 5. 2019
„Autentisté nejedou na jistotu, neřeší všechno postřiky a pytli s pochybným práškem, co pak končí v nás konzumentech a v půdě,“ říká v obsáhlém rozhovoru o víně Bogdan Trojak.
Jak na to | Jana Poncarová | 23. 4. 2019
Jsou to snadné kupecké počty. Hlávkový salát stojí kolem patnácti dvaceti korun, přitom za stejnou cenu pořídíte i sáček semínek, z něhož vypěstujete třeba dvacet salátů. Podobné je to s ředkvičkami. Pak už záleží na tom, na kolik si ceníte své práce – nebo jestli zahradničení berete jako kombinaci příjemného s užitečným.
Publicistika | Pavel Jégl | 20. 4. 2019 | 2 komentáře
Velká část nového čísla Finmagu je věnovaná módě. Ať chceme, nebo nechceme, obklopuje nás. A formuje. Oblečení vyrábíme rychleji, blíž a se stále menší porcí lopoty. Ne každý v tom vidí dobré zprávy. Odemykáme podstatnou část úvodního textu k tématu.
Co se děje | Jana Poncarová | 27. 3. 2019 | 3 komentáře
Šimrající sluneční paprsky vytahují první klíčky, pupeny a výhonky. Místo plastových mističek s trochu upocenými listy ze supermarketu můžete nakoupit při jarní procházce. Třeba kopřivu, modřínové výhonky nebo popenec. Co s nimi?
Publicistika | Táňa Zabloudilová | 23. 3. 2019 | 1 komentář
Všechny bolesti vašich pacientů utlumí naše prášky, kladli zástupci farmafirem na srdce americkým doktorům. Výsledkem je přes sto tisíc mrtvých.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 16. 3. 2019 | 3 komentáře
„Možná mluvím jako nějaký sluníčkář, ale od určitého věku a příjmu bychom se měli ptát, za jakých podmínek zboží vzniká,“ říká v obsáhlém rozhovoru zakladatel a spolumajitel Le Premier Jakub Lohniský.
Jak na to | Jana Poncarová | 11. 12. 2018 | 6 komentářů
Češi letos za vánoční dárky plánují utratit přes šest tisíc korun. Průměrnou rodinu stojí svátky klidu a míru kolem 30 tisíc. Téměř pětina lidí má zkušenosti s předvánoční půjčkou. Mnohdy zbytečně. Vánoce se dají důstojně zvládnout i za mnohem míň peněz. Na čem můžete ušetřit a nepřijít při tom o vánoční pohodu?
Jak na to | Jana Poncarová | 20. 11. 2018 | 3 komentáře
Nacpat celý nákup kromě rohlíků a chleba do lednice není ono. Třeba rajčatům a salátovým okurkám teploty pár stupňů nad bodem mrazu nesvědčí. Cibule a česnek zase mají rády temno i chlad, ale nesnesou vlhkost. Když je dáte k bramborům začnou plesnivět. Skladování potravin je tak trochu věda. Pokud nechcete plýtvat, bude vás zajímat, jak je správně uložit.