V českém gastru se v závěru loňska zvedly koncové ceny pro zákazníky v průměru o šest procent, někde to ale bylo i skoro jednou tolik. Od prosince 2019 do konce roku 2023 se zdražilo o třetinu.
Vyplývá to z čerstvých dat společnosti Dotykačka, která situaci na trhu vyhodnocuje na základě 50 nejprodávanějších položek v gastru – od polévek a předkrmů přes hlavní chody, dezerty a nápoje. Čísla pocházejí z více než 8000 provozů.
Po Česku se přitom loni oproti předchozím rokům zdražovalo rovnoměrně. „Naprostá většina krajů zdražila o pět až sedm procent. Dvouciferných hodnot dosáhl pouze Karlovarský kraj, kde ceny meziročně stouply o 11 procent. Naopak na Vysočině a v Pardubickém kraji byl meziroční rozdíl zcela minimální, pouhé dva, respektive tři procentní body,“ vypočítává šéf Dotykačky Petr Menclík.
Nejvýrazněji loni zvedly ceny kavárny – meziročně o 11 procent. Naopak nejméně, o tři procenta, zdražili provozovatelé disco klubů a barů.
S tím souvisí i další zjištění – zatímco o kluby a bary lidé postupně ztrácejí zájem, což ukazuje i meziroční 13procentní pokles tržeb, kavárnám a také luxusnějším restauracím se daří. Zákazníci dokonce tolerují jejich navyšování cen.
„Zpočátku jsme odhadovali, že jde pouze o dočasný efekt pandemie. Celoroční loňská čísla však naznačují, že jde o dlouhodobý trend,“ popisuje dále Menclík. „Zákazníci se zkrátka přeorientovali na jiné koncepty a svůj čas teď tráví jinak než dřív. Mnohem častěji zajdou na drink už v odpoledních hodinách do kavárny, než aby někam vyráželi v nočních hodinách. Navíc se obecně pije méně alkoholu než dřív,“ dodává k výsledkům analýzy.
Na dobré podmínky restaurací, bister a kaváren minimálně v Praze poukazuje také poradenská společnost RSM. „Poptávka po kvalitním gastru je i nadále poměrně vysoká a Češi zatím na vyšší ceny dokázaly přistoupit. Letité vymírání „trojek“ a „čtyřek“ se tak dostává do finální fáze. Ta nahrává výrazné profesionalizaci gastra jakožto prémiové služby. Sledované ruku v ruce vznikem konceptů z opačného pólu spektra, nabízející omezený servis výměnou za nižší ceny,“ píše společnost ve své zprávě.
V prvních týdnech letošního roku přitom už začíná být patrné, jak vládní úsporný balíček ceny v gastru zasáhl. Znát je to hlavně u nápojů, kde se DPH mnohdy zvýšila z 15 na 21 procent.
„Zatímco loni v lednu jsme nezaznamenali téměř žádné meziměsíční posuny cen točeného piva nebo kávy, letos už v prvních týdnech pozorujeme nárůsty. Například průměrná cena 12° točeného piva byla v polovině ledna 57,80 Kč, zatímco ještě v prosinci se stejný půllitr prodával za průměrných 55,50 Kč,“ pokračuje šéf Dotykačky.
V Praze pivaři zaplatí za jeden 12° půllitr zhruba o 12 korun víc, než je celorepublikový průměr. Naopak ve vesnické hospodě je cena oproti průměru skoro o devět korun nižší. Všude ale ceny poskočily oproti prosinci víc než o dvě koruny na jedno pivo.
redakce Peníze.CZ
Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.
Sdílejte článek, než ho smažem