Prodej potravin v Česku ovládá šest řetězců. Nová čísla

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 16. 1. 2024
Prodej potravin v Česku ovládá šest řetězců. Nová čísla
Ilustrační foto
Zdroj: Lidl

Český maloobchodní trh ovládá šest obchodních řetězců, které v něm drží 75procentní podíl. Tito obchodníci v průběhu let postupně zvyšují své marže a zisky. Potvrdila to nová studie vědců z Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity, kterou dnes zveřejnili ve spolupráci s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže.

Antimonopolní úřad zároveň uvedl, že český trh je podle něj konkurenční a formuje ho hlavně chování zákazníků. 

Mezi dominantní hráče patří Albert, Globus, Makro, REWE Group (Billa, Penny), Schwarz-Gruppe (Kaufland, Lidl) a Tesco.

Vědci prozkoumali data z let 2005 až 2021 u celkem 32 firem, které prodávají potraviny. „Český maloobchodní trh lze charakterizovat jako asymetrický oligopol, což znamená, že několik velkých firem má výraznou převahu nad ostatními konkurenty,“ říká tvůrce studie Michal Mádr z Ústavu ekonomie Provozně ekonomické fakulty.

Ve sledovaném období nejvíce zvýšily svůj tržní podíl Lidl a Kaufland (dohromady z 13 na 28 %) a Billa s Penny (z 7 na 15 %).

Naopak největší pokles tržního podílu zaznamenalo Makro. Jeho tržní podíl se v průběhu času omezil na necelou polovinu (z 11 na 5,3 procenta). Druhé největší snížení tržního podílu dosáhl Globus (z 5,9 na 4,7 procenta).

Podle Mádra patří tuzemské nastavení trhu s potravinami mezi nejběžnější v rámci Evropské unie. Podobnou tržní strukturu mají třeba Estonsko, Srbsko, Velká Británie nebo Německo. „V Česku je patrný nárůst tržní koncentrace z mírné na střední úroveň po roce 2013,“ říká expert. 

Vyšší koncentraci než Česko pak mají například Belgie (84 procent) a Francie (85 procent). V Dánsku, Finsku a Nizozemsku funguje takzvaný duopol s podílem přes 90 procent. Podobně výrazně koncentrované jsou trhy s třemi velkými subjekty, které mají Irsko, Rakousko, Švédsko, Slovensko. Naopak mezi státy s nižším stupněm koncentrace patří Itálie, Maďarsko, Polsko či Řecko.

Platíte hodně za plyn?
Změňte dodavatele

Čím dříve se do změny dodavatele pustíte, tím víc ušetříte. Neotálejte a podívejte se, jaké nabídky pro vás máme.

U sledovaných řetězců studie zjistila s postupem let rostoucí obchodní marži a obchodní přirážku. „Rozdíl mezi tím, za kolik firmy nakoupily a za kolik prodaly, tedy obchodní marže, se postupem času zvyšoval. V této souvislosti rostla také obchodní přirážka vyjadřující, kolik si firmy k nákupní ceně přirazily. Průměrná úroveň obchodní marže a obchodní přirážky rostla zejména mezi roky 2015 až 2021,“ říká Radek Náplava, druhý z výzkumníků z Ústavu ekonomie PEF Mendelu.

Zvyšování obchodní marže studie zjistila i u společnosti Globus, přestože její podíl na trhu ve sledovaném období klesal. Studie ukazuje i na nárůst takzvaných agregovaných hrubých zisků. „Za sledované období vzrostly největším firmám tržby víc než dvojnásobně, hrubé zisky vzrostly téměř pětinásobně, zatímco cenová hladina měřena indexem spotřebitelských cen vzrostla o 36,5 procenta,“ dodává Náplava.

Antimonopolní úřad konstatoval, že spojování soutěžitelů mělo v minulosti na tuzemský trh jen nepatrný vliv. "Největší růst zaznamenaly společnosti Lidl a Kaufland, které za sledované období neuskutečnily ani jedinou akvizici. Jejich úspěch je tedy založen na schopnosti správným způsobem oslovit české spotřebitele, který jim dává přednost před ostatní konkurencí," podotýká úřad.

redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

26. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 5 komentářů

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

Rozmočené brčko v pití nebo víčko připevněné k lahvi, které se nepříjemně odírá o obličej. Vychytávky, které mají na rozdíl od plastů šetřit přírodu, už stihly rozčílit nejednoho z... celý článek

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

Obchodní řetězec Billa dnes představil novou mobilní aplikaci, přes kterou si mohou zákazníci nakoupit na e-shopu.

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

Jmenují se podobně jako známé značky – třeba Balando, Joot nebo Bonky. Tváří se jako zavedený e-shop, ale přitom jen zprostředkují doručení z Číny. Chlubí se falešným oceněním od zákazníků.... celý článek

Partners Financial Services