Využijte vodu od první kapky. Jak šetřit na zahradě i doma?

Jana Poncarová | rubrika: Jak na to | 12. 6. 2019 | 7 komentářů
Zatímco před pár lety jste úsporou vody mohli hlavně pomoci rodinnému rozpočtu, teď se kvůli dlouhodobému suchu stává nutností. Máme pro vás pár tipů.
Využijte vodu od první kapky. Jak šetřit na zahradě i doma?

Na první pohled to v posledních týdnech vypadalo líp než v dubnu. Deštivý a chladný květen potěšil zemědělce i zahrádkáře. „Sucho vymizelo v povrchové vrstvě do 40 centimetrů zcela a v hloubce do jednoho metru ve velké části republiky,“ řekl koncem května agentuře ČTK Miroslav Trnka, bioklimatolog a koordinátor projektu InterSucho.

Jenže i když několik dní prší a objeví se dokonce krátké povodně, dlouhodobě půda v Česku stále vysychá. Také aktuální graf na webu InterSucho ukazuje, že do konce tohoto týdne se sucho vrátí. Voda chybí hlavně v podzemí. 

Zužitkovat déšť

Jediným zdrojem vody v Česku je déšť. Většina srážek se ale vypařuje a znovu se vrací do koloběhu, v suchých a horkých letech to je až 90 procent. Proto bychom měli umět tento omezený zdroj co nejvíc využívat.

A to efektivně už od první kapky, která dopadne na zem. Smysl podle vodohospodářů mají nádrže, mokřady, nivy i rybníky. Odborníci také dlouhodobě poukazují na špatnou zemědělskou praxi, kdy půda nedokáže vláhu udržet a vsáknout povrchovou vodu do podzemí.

Suchý tip

Dotační program na zalévání zahrad a splachování WC dešťovou vodou má nová pravidla. Především je od teď určený celému Česku, nejen suchým oblastem. Co dalšího se v dotacích mění? 

Nová pravidla Dešťovky: dotace pro celé Česko

„Základem je zvýšit pestrost krajiny, cokoli dalšího je podružné,“ zdůrazňuje Petr Havel, šéfredaktor portálu Naše voda. Na širokých lánech a nepřerušované ploše polí se totiž nemá voda kde zarazit, zachytit a vsáknout.

Zachytávání srážkové vody by podle odborníků mělo probíhat i na zahradě. Když už prší, měli by majitelé zahrad naplnit co nejvíce sudů nebo podzemních rezervoárů. Stát na podobná řešení přispívá v programu Dešťovka.

Zatímco klasický sud může po vydatných deštích přetékat a podmáčet okolí, moderní sběrače vody pracují sofistikovaněji: Padající vodu zachytí a převedou do zásobníku, kde počká na další využití, třeba zalévání zahrady.

„Takový sběrač lze dodatečně namontovat do běžného systému okapů. Kruhový svod se sběračem bezpečně zachytí více než 60 procent vody. Zbytek vody odejde s většími nečistotami pryč,“ vysvětluje Markéta Martinková ze společnosti Rheinzink. Nádoba na vodu přitom nemusí stát přímo u okapu, ale díky spojovací hadici ji lze umístit třeba až k zeleninovému záhonu.

Chytré zalévání

Také podle Petra Havla by si měl každý zodpovědný zahrádkář pořídit nádrž na jímání vody. Výrobců i dodavatelů podobných zařízení je v současné době v Česku už hodně. „Za úsporné lze považovat především zalévání dešťovou vodou, tedy nikoli pitnou vodou z kohoutků,“ podotýká.

Jak velké nádoby na jímání vody si pořídit, záleží hlavně na velikosti zahrady. Optimální jsou aspoň dvoutýdenní zásoby, aby voda vydržela i delší období bez deště. „Jsou regiony a období, kdy neprší i déle, ale většinou v průběhu dvou týdnu z nebe přece jen něco spadne,“ říká Havel.

S čistým štítkem!

Ze spotřebičů zmizí plusy – už jich tam bylo moc. Současně přibydou písmena. Z dosavadního áčka se stane céčko nebo déčko.

Energetické štítky se změní. Jak nově poznáte úspornou pračku nebo žárovku?

Co ještě může zahrádkářům pomoct k úsporám? „Lepší je vydatnější závlaha v delších intervalech, protože časté a úsporné zalévání prospívá spíše plevelům, jež rostou ve vrchní vrstvě půdy, než plodinám,“ upozorňuje zahradník Petr Jelínek.

Nejlepším časem na zalévání je časné ráno nebo pozdní večer, protože přes den se část vody rychle odpaří a na rostliny tolik nezbyde. Zároveň se vyplatí záhonům stínit nebo je mulčovat, třeba posečenou trávou, která udrží v půdě vlhkost.

Úsporná koupelna

Šetřit vodou lze samozřejmě i v bytě. Začít můžete úplnými drobnostmi, jako jsou třeba pákové baterie, které ve srovnání s obyčejným kohoutkem uspoří až 30 procent vody. Samozřejmostí by se měla stát bezodkladná oprava kapajících kohoutků. A když se místo koupání začnete sprchovat, můžete ušetřit až polovinu vody – na plnou vanu spotřebujete až 200 litrů, ve sprše o třetinu méně.

Anketa

Bazén na zahradě máte?

Pokud vám záleží opravdu na každé kapce pitné vody, omezte takové návyky, jako je puštěný kohoutek během čištění zubů. Vodu můžete zastavovat i během mytí vlasů nebo mydlení těla. A když vám kostka ledu upadne při přípravě drinku na podlahu, neházejte ji do dřezu, ale vložte do kropáče a použijte později na zalévání.

S bazény opatrně

Samostatným tématem jsou pak bazény, jež se staly součástí mnoha českých zahrad. Letos dokonce už na jaře vydala některá města a obce zákaz napouštění bazénů z vodovodu. Příkladem jsou třeba Štěchovice. Loni se k zákazu napouštění bazénů v některých místech přidal i zákaz zalévání rostlin z vodovodů.

Také při napouštění bazénů se může stát, že majitelé vodou mimoděk plýtvají, třeba když po několikahodinovém napouštění zapomenou vodu vypnout a bazén přeteče. Užitečný proto může být monitoring spotřeby nebo speciální ventil u přívodu vody, jenž ji sám vypne. Úplně nejlepším řešením je ale bazén nenapouštět a vydat se třeba k rybníku.

Jana Poncarová

 Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 6. 2019 8:31, Mirka

Jo, komunisté se starali o krajinu opravdu dokonale. Rozmanitost, radost pohledět! :)

Zobrazit celé vlákno

+4
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 6. 2019 2:55, Logika

Šetřit s vodou je krátkodobé řešení. Škoda, že demokracie neumí nic zařídit. Za komunismu by nebyl problém vracet řekám koryta s jejich meladry (Jizera je rovná, jak dálnice, Mladá Boleslav horká a suchá, když jsem byl menší pršelo více, a bylo méně aut s jejich skleníkovými plyny), vytvářet smíšené lesy, lužní lesy,zamokřovat krajinu třeba jezírky. Peníze v demokracii nejsou, musí být přece pro kapsy politiků a jejich přátel. Mimo to, že se furt jen povídá a povídá, tisíckrát mění do ztracena. Nikdy jsem nebyl odpůrcem demokracie, možná asi tak jako Platón (taky neznám nic lepšího), ale prostě kde není ruzum, pšenka nepokvete. A kde není co odpařit... tam se čeká na déšť z moří.

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

sucho, úspory, voda, zahrada, životní styl

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

Dvě aktuální studie zmapovaly situaci na trhu s nemovitostmi. Jedna upozorňuje, že ceny bytů začínají opět růst. A druhá popisuje nebývalý zájem o pronájmy.

Srovnávač energií přečte vaši fakturu. Neplatíte zbytečně moc?

26. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Srovnávač energií přečte vaši fakturu. Neplatíte zbytečně moc?

Energetický regulační úřad vylepšil funkci srovnávače nabídek od dodavatelů energií, který na svém webu spustil loni na podzim. Nově umí načíst data přímo z vyúčtování.

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

Už jen do 15. března můžete požádat o zaslání platebních údajů e-mailem místo složenky. Na samotné zaplacení daně z nemovitých věcí je pak čas do konce května.

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Partners Financial Services