Důchody čekají změny. Projděte si podrobný přehled

Petr Kučera | rubrika: Když se řekne | 22. 11. 2022 05:00 aktualizováno 17. 12. 2022 00:00
Lednová valorizace a příspěvek 500 Kč za vychované dítě. Jaké další novinky týkající se důchodů už jsou definitivně schválené a jaké se teprve chystají? Provedeme vás.
Důchody čekají změny. Projděte si podrobný přehled
Ilustrační senior
Zdroj: Shutterstock

Valorizace důchodů

V lednu přichází pravidelná (řádná) valorizace: Základní výměra důchodů stoupne od ledna 2023 o 140 korun, procentní výměra o 5,1 %. Průměrný důchod se díky tomu zvýší o 825 korun na úroveň kolem 19 tisíc korun.

Každý důchod se skládá ze základní výměry a procentní výměry. Při řádné valorizaci se zvýší obě tyto části.

Základní výměra je pevně stanovená část důchodu, stejná pro všechny důchodce. Neovlivňuje ji délka doby pojištění ani výše předchozího výdělku. V lednu 2023 se základní výměra zvýší z 3900 Kč na 4040 Kč, tedy o 140 Kč měsíčně.

Procentní (zásluhová) výměra důchodu závisí na průběhu důchodového pojištění u konkrétního člověka: čím jsou vyšší příjmy v rozhodném období a delší získaná doba pojištění, tím vyšší je procentní výměra. Procentní výměry se od ledna zvýší o 5,1 %.

Spočítejte si, jak stoupne důchod právě vám:

Během roku – pravděpodobně v červnu – přijde další mimořádná valorizace. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka předpokládá, že důchody při ní stoupnou v průměru zhruba o 700 korun. 

Při mimořádné valorizaci kvůli inflaci se zvedá jen zásluhová (procentní) část penzí. A ta je tím menší, čím menší je důchod. Mimořádná valorizace proto podle dosavadních pravidel pomáhá lidem s nižšími důchody méně než těm s vyššími. Ve hře je proto spravedlivější nastavení pravidel, všechno je ale zatím jen ve fázi úvah. Psali jsme podrobně: Změní se mimořádná valorizace?

Část vládní koalice zvažuje, že by řádná novoroční valorizace mohla být nižší než dosud. Pravidla by se vrátila na úroveň před rokem 2018, kdy se důchody zvyšovaly o inflaci a jen o třetinu růstu reálných mezd, zatímco v současnosti rostou o inflaci a o polovinu růstu mezd. I kdyby se na tom politici shodli, změna přijde nejdříve od ledna 2024. Čtěte víc: Nižší valorizace očima expertů 


Výchovné 500 Kč k důchodu

Od ledna 2023 dostanou starobní důchodci příspěvek ve výši 500 korun měsíčně za každé vychované dítě – takzvané výchovné. Dosáhnou na něj i ti, kteří už důchod začali pobírat dříve (do konce roku 2022).

Příspěvek automaticky dostanou ženy, které odešly do penze dříve díky počtu vychovaných dětí (slovy zákona: důchodový věk jim byl stanoven se zohledněním vychovaných dětí).

Ostatní zájemci musí vyplnit žádost o příspěvek. Kdo šel nebo půjde do penze ještě před 1. lednem 2023, může žádat o příspěvek nejpozději do konce roku 2024.

Výchovné zvýší důchod hlavně ženám, které mají dlouhodobě podstatně nižší penze než muži. Kromě jiného je to dáno právě tím, že ženy většinou pečují o děti, přicházejí o roky v práci a tím se jim snižuje pobíraná mzda. To se pak odráží i v nižších důchodech.

Odpovědi na nejčastější otázky: Kdo a jak dosáhne na výchovné k důchodu?

Na výchovné nakonec dosáhnou i lidé, jejichž starobní důchod vznikl transformováním z invalidního. A v plné výši bude náležet také vdovám a vdovcům, kteří pobírají krácený starobní důchod v souběhu s vyšším pozůstalostním důchodem. O vylepšení původních pravidel jsme psali podrobně: Výchovné i pro invalidní důchodce, vdovy a vdovce

Část vládní koalice, především ministr financí Zbyněk Stanjura z ODS, chce výchovné kvůli rozpočtovým škrtům zrušit. Navrhují to také ekonomové z poradního sdružení NERV. Konec výchovného ale zásadně odmítají lidovci, tedy i ministr Marian Jurečka. A i kdyby se na tom nakonec koalice shodla, byla by potřeba změna zákona, což obvykle zabere několik měsíců.

Jinou formu odměny rodičům spouští od ledna 2023 Slováci. Díky rodičovskému bonusu si polepší každý důchodce s dětmi pracujícími na Slovensku. Podrobně: Jak funguje rodičovský bonus


Dříve do důchodu

Zdravotničtí záchranáři budou moct od začátku roku 2023 chodit dříve do starobního důchodu, pokud na to mají odpracovanou potřebnou dobu. Konkrétně jde o lékaře výjezdových skupin, řidiče vozidel záchranné služby, operátory zdravotnického operačního střediska nebo o záchranáře horské služby. Senátoři prosadili, aby stejnou úlevu měli také členové podnikových hasičských sborů. 

Změna už je definitivně schválená. Oproti původnímu návrhu se ale zatím nepočítá s dalšími náročnými profesemi, například se svářeči nebo kováři. Ti si nakonec musí počkat na větší změny systému.

Tady píšeme víc: Po náročné práci dřív do penze. Kromě záchranářů i pro podnikové hasiče

Podle současných pravidel budou Češi odcházet do starobního důchodu nejpozději v 65 letech. Dlouhodobě to není udržitelné, upozorňuje Jurečka. Co na tyto úvahy říkají experti?

Výpočet odchodu do důchodu

+

Další kalkulačky

Slovensko už strop pro věk odchodu do penze zrušilo, rok 2023 přinese u sousedů i další změny: bonus pro rodiče nebo novou možnost předčasného důchodu. Podrobně: Slováci mění důchody


Nižší důchod pro komunisty

Prominenti komunistického režimu budou mít od března roku 2024 nižší důchody. Od procentní výměry se jim začne odečítat 300 korun za každý i započatý rok ve funkci. 

„Pokud tedy dnes třeba bývalý vysoký funkcionář KSČ pobírá důchod ve výši 25 tisíc měsíčně a víme, že ve vysoké stranické funkci byl 10 let, tak jeho důchod bude snížen o 3000 Kč,“ vysvětluje ministr Marian Jurečka. Krácení se nebude provádět u lidí, kteří jsou aktuálně v invalidním důchodu.

Změna už je definitivně schválená. Psali jsme víc: Snížení důchodu pro vrcholné komunisty


Sleva pro pracující důchodce

Ministerstvo práce a sociálních věcí navrhuje změnu pro seniory, kteří pobírají starobní důchod a zároveň k tomu pracují nebo podnikají. 

Místo mírného zvýšení důchodu mají pracující senioři dostat výraznou slevu na pojistném: nebudou muset platit tu část, kterou odvádí zaměstnanec (6,5 % vyměřovacího základu). Čistý výdělek se jim díky tomu zvýší o 6,5 % – například u mzdy ve výši 20 tisíc korun měsíčně to dělá 1300 korun. U OSVČ by díky stejné slevě kleslo pojistné ze současných 29,2 % na 22,7 %.

Investovat a šetřit!

Nachystat se na stáří. Investovat a šetřit.

Poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat. U vybraných podílových fondů neplatíte vstupní poplatek.

Jak to funguje teď? Kdo dostává důchod a dál při tom pracuje nebo podniká, tomu se za každých 360 kalendářních dnů výdělečné činnosti zvyšuje výpočtový základ důchodu o 0,4 %.

Změna, která má podle ministerstva práce přijít už od července 2023, je teprve ve fázi návrhu. Úlevu přitom zásadně odmítá ministerstvo financí vedené ODS – není proto jisté, na čem se vládní koalice nakonec shodne.

Navrhovaná změna se netýká situace, kdy už důchod pobírat můžete (máte na to věk), ale ještě jste si o něj neřekli a dál pracujete. V takovém případě se budoucí důchod zvyšuje podstatně rychleji.

Čtěte podrobně: Nová odměna pro pracující důchodce. Skončí procenta, přijde sleva


Výplata důchodu – nové termíny

Změna výplatních termínů je zatím jenom ve fázi ministerského návrhu, teprve zamíří na vládu. Přináší dvě hlavní novinky:

Od 1. července 2025 se důchody mají začít vyplácet vždy na kalendářní měsíc. Nezávisle na tom, na který den připadá pravidelný termín výplaty. Člověk, který bude dostávat důchod třeba 6. dne v měsíci, ho tedy 6. srpna obdrží na kalendářní měsíc, tedy na 1. až 31. srpen. Stejně jako člověk, který bude dostávat důchod třeba 12. dne v měsíci. Dosud se většina důchodů vyplácí na „klouzavý měsíc“ dopředu. Například senior, který má splatnost důchodu pravidelně k 16. dni v měsíci, dostává 16. srpna penzi na období od 16. srpna do 15. září.

Ještě předtím se mají změnit výplatní termíny důchodů: místo třinácti termínů v měsíci se mají vyplácet jen ve čtyřech nebo pěti. A všechny by nově spadaly do první poloviny kalendářního měsíce. Návrh zatím neupřesňuje, kdy se termíny změní. 

Podrobné vysvětlení: Důchody už nepřijdou dopředu. Výplatu čeká změna


Změny ve státní podpoře

Státní příspěvek na penzijní spoření má od roku 2024 klesnout na 18 procent z ukládané částky, zatímco dosud dělá 23 až 30 procent. Počítá s tím návrh ministerstva financí, na vládu se zřejmě dostane začátkem roku 2023.

Minimální částka pro nárok na příspěvek má stoupnout z 300 na 500 Kč měsíčně, výše příspěvku by zůstala 90 Kč. Na maximální příspěvek by dosáhl až ten, kdo si spoří aspoň 1500 Kč měsíčně, jeho výše by stoupla na 270 Kč (dosud 230 Kč).

Současně by se sloučil limit pro daňový odpočet penzijního spoření a životního pojištění. Zatímco doteď se 24 tisíc korun počítá u každého z těchto produktů zvlášť, nově by existovala společná hranice 48 tisíc a záleželo by na každém, jak ji využije. Stejnou daňovou výhodu by nově dostaly investice do akcií, dluhopisů nebo podílových fondů – i ty by se ale musely vejít do společného limitu 48 tisíc s penzijkem a životkem.

Penzijní společnosti zároveň budou moct nabídnout nový typ fondu, označovaný jako alternativní – ten by mohl investovat ještě odvážněji než dosavadní dynamické fondy.

Podrobné vysvětlení: Nová podpora spoření a investic na důchod


Kratší doba pro nárok na důchod

Od začátku roku 2024 by se mohla zkrátit doba odpracovaných let potřebná pro získání starobního důchodu. Dnes je potřeba splnit dvě podmínky: dosáhnout důchodového věku a odpracovat 30 let, případně mít 35 let pojištění v součtu za práci (nebo podnikání) a náhradní doby (tou je například péče o malé děti, o nemohoucí příbuzné nebo pobírání podpory v nezaměstnanosti).

Potřebná doba odpracovaných let má podle návrhu ministra Jurečky klesnout na 25 let, výše procentní výměry důchodu za takovou dobu bude samozřejmě nižší než za 35 let.

O zkrácení se píše i v programovém prohlášení současné koaliční vlády, Česku to doporučuje například organizace OECD nebo ombudsman. Proti se postavilo hlavně ministerstvo financí vedené ODS. Koalice tak změnu projedná až za rok v rámci komplexního balíčku důchodové reformy, termín k začátku roku 2024 je v ohrožení.

Podrobněji: Snadnější cesta k důchodu? Se zkrácením potřebné doby Jurečka narazil


Žádosti o důchod

Kvůli žádosti o důchod už nebudete muset osobně na úřad. Od poloviny roku 2023 to půjde i přes internet, plánuje ministerstvo práce a sociálních věcí. I tahle změna teprve zamíří do vlády.

Lidé by si také mohli zvolit pobočku správy sociálního zabezpečení, ke které žádost podají. Podle dosavadních pravidel musí žádat jen tam, kam spadají podle trvalého bydliště.

Psali jsme víc: O důchod požádáte snadněji. Úřad využije internet

Naučte se penízeZdroj: peníze.cz

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+232
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

Za papírové oznámení o valorizaci důchodů si zájemci zaplatí. A pro informační osobní list důchodového pojištění si budou muset dojít osobně. Elektronická oznámení budou zdarma. S koncem... celý článek

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

21. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce více pracujících důchodců, zvýší proto jejich finanční motivaci. Do návrhu důchodové reformy přidá slevu na sociální pojištění, která bude... celý článek

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

18. 2. 2024 | Vít Hradil | 5 komentářů

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

Ekonom Vít Hradil ze společnosti Cyrrus ukazuje dopady konsolidačního balíčku na pana Smutného a paní Šťastnou. Extrémní smolaři mohou letos přijít až o 93 tisíc korun, naopak šťastlivci... celý článek

Důchodci, o příspěvek k penzijku nepřijdete, slibují první společnosti

5. 2. 2024 | Olga Skalková | 3 komentáře

Důchodci, o příspěvek k penzijku nepřijdete, slibují první společnosti

Lidé, kterým byl přiznán starobní důchod, nebudou od července dostávat státní příspěvek k penzijnímu spoření. Část z nich ale může získat dočasnou náhradu od své penzijní společnosti.... celý článek

Partners Financial Services