Konec optimismu. Dluhopisové i akciové fondy začínají klesat

Martin Mašát | rubrika: Analýza | 9. 5. 2024 | 2 komentáře
Optimismus došel. Investoři přestávají věřit tomu, že se ve Spojených státech podaří brzy zamést s inflací a že klesnou úrokové sazby tamější centrální banky. Špatnou náladou se nechali ovlivnit i investoři tuzemští. Přestože ČNB sazby snižovala, klesaly i ceny domácích státních dluhopisů.
Konec optimismu. Dluhopisové i akciové fondy začínají klesat

Zdroj: Shutterstock

Akcie i dluhopisy ztrácely v dubnu mírně na ceně. Mezinárodní index světových akcií MSCI oslabil o 3,9 procenta. Mezi nejvíc zasažené patřil technologický sektor, ve kterém ceny akcií ustupovaly z extrémních hodnot, kam je v předchozím půlroce vyhnaly sázky na využití umělé inteligence. Optimismus prvního čtvrtletí ukončily údaje o americké inflaci. Dezinflační proces se zastavil a jádrová inflace je pořád na hony vzdálená inflačnímu cíli Fedu (centrální banka USA).

V Česku se i v březnu inflace držela na dvou procentech, trefila tedy inflační cíl České národní banky (ČNB). Meziroční růst HDP za první čtvrtletí – o 0,4 procenta – potvrzuje, že se tuzemská ekonomika dostala z recese, ale je to pořád velmi nízké číslo. Spolu s inflací to ale centrální bance stačilo k dalšímu snížení základní úrokové sazby.

Na začátku května na měnově-politickém zasedání rada ČNB jednomyslně rozhodla už o čtvrtém poklesu repo sazby v řadě, o půl procentního bodu na 5,25 procenta. Na dalších zasedáních pravděpodobně centrální bankéři tempo snižování sazeb zpomalí, aby se inflace i do budoucnosti udržela pod kontrolou.

Na vyspělých akciových trzích se prvně od loňského podzimu zlevňovalo, v průměru akcie meziměsíčně odepsaly zhruba 4 procenta. Akcie rozvíjejících se trhů ale zisky udržely, zejména díky růstu cen čínských a středoevropských akcií.

PIF!

Partners index podílových fondů sleduje víc než 150 fondů s aktivy v celkové výši několik set miliard korun. Jde o fondy denominované v české koruně, a tedy převážně distribuované a nabízené v Česku. Vedle pohledu na všechny grafy současně si můžete zvolit, že chcete ukázat jenom některé.

Zdroj: peníze.cz

Lepší náladu může investorům navrátit nynější výsledková sezóna, která překvapuje spíš pozitivně, a ani výhled firem není nijak pochmurný. Najdou se ale i výjimky – například společnost Meta i přes solidní výsledky investory zklamala horším výhledem tržeb. Tradičně velice silné výsledky reportovali giganti Microsoft a Alphabet (Google).

Partners indexy akciových fondů

 

PIF-AK
fondy investující do akcií vyspělých zemí

PIF-SPEC
fondy investující do nerozvinutých zemí a další speciální strategie (okrajové trhy, jednotlivé sektory apod.)

duben 2024

-2,6 %

0 %

od začátku roku

6,5 %

6,8 %

poslední rok

19,3 %

22,6 %

poslední 3 roky

20,1 %

17,8 %

posledních 5 let

48,8 %

35,5 %

posledních 10 let

95,8 %

58,5 %

počet fondů

38

14

Průměrná výkonnost korunových globálně diverzifikovaných akciových fondů nabízených v Česku (index PIF-AK) se v dubnu pohybovala okolo -2,6 procenta. Za posledních dvanáct měsíců jsou investoři v plusu v průměru 19,3 procenta.

Akciové trhy sice v průměru klesaly, ale někde se dařilo. Například index akciových trhů středoevropských zemí, včetně české burzy, vykázal kladné zhodnocení kolem tří procent. Skupina speciálně zaměřených akciových fondů, které se soustředí buď na konkrétní regiony či sektory (tedy index PIF SPEC), se dokázala udržet na hodnotách z minulého měsíce. V této skupině se nacházejí speciální fondy, které mají odlišné strategie i výsledky.

Partners indexy dluhopisových fondů

 

PIF-DLUH
fondy se státními a kvalitními korporátními dluhopisy

PIF-HY
fondy s investicemi do rizikových a spekulativních dluhopisů 

březen 2024

-0,7 %

-0,4 %

od začátku roku

0,3 %

1,5 %

poslední rok

6,3 %

10,4 %

poslední 3 roky

4,6 %

5,1 %

posledních 5 let

7,1 %

12,7 %

posledních 10 let

9,0 %

24,5 %

počet fondů

17

22

Dluhopisovým trhům letošek zatím nepřeje. Pokles jejich cen (a růst výnosů) v dubnu zrychloval. Může za to zejména odolnost americké inflace, která děsí investory. Ti proto přehodnocují sázky na rychlý pokles úrokových sazeb. Výnos amerického desetiletého státního dluhopisu tak v dubnu vystoupal až na 4,7 procenta.

Jak se bránit inflaci? Investujte!

Najděte nejvýhodnější investiční portfolia a ušetřete na vstupních poplatcích. Ať jste začátečník, nebo zkušený investor.

Bohužel i v Česku se navzdory snižování základní sazby dlouhodobé výnosy vydaly nahoru a ceny dluhopisů klesaly, v souladu se zahraničím. To negativně dopadlo na konzervativní dluhopisové fondy. Dlouhodobé výnosy lokálních dluhopisů se zvýšily výrazně nad čtyři procenta.

Průměrné zhodnocení dluhopisových fondů (index PIF-DLUH) za poslední měsíc bylo záporné – 0,7 procenta pod nulou. Za posledních 12 měsíců jsou konzervativní fondy ale o 6,3 procenta výše. Konzervativní investoři, kteří dali peníze do kvalitních dluhopisových fondů se můžou těšit z reálného zhodnocení svých rezerv. Zhodnocení fondů je teď násobně vyšší než meziroční inflace, která za poslední rok spadla na dvě procenta.

Fondy rizikových dluhopisů (index PIF-HY) také mírně klesly a skončily v dubnu se zhodnocením -0,4 procenta. Meziročně jsou výše o 10,4 procenta.

Partners index smíšených fondů – PIF-MIX

březen 2024

-1,6 %

od začátku roku

2,7 %

poslední rok

10,2 %

poslední 3 roky

7,7 %

posledních 5 let

17,1 %

posledních 10 let

27,5 %

počet fondů

48

Smíšené fondy (index PIF-MIX) v souladu s korekcí cen akcií a dluhopisů odepsaly meziměsíčně -1,6 procenta a meziročně jsou 10,2 procenta v zisku.


Součástí skupiny Partners je i společnost NextPage Media provozující web Peníze.cz.

Martin Mašát

Autor článku Martin Mašát

Portfoliomanažer v Partners investiční společnosti. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou a Institut ekonomických studií při Univerzitě Karlově. Je držitelem prestižního mezinárodního titulu CFA (Chartered Financial Analyst).... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 8 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Nejlepší podílový fond letos vydělal 19 %. Žebříčky za čtvrtletí

4. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Nejlepší podílový fond letos vydělal 19 %. Žebříčky za čtvrtletí

Průměrný český investor zaznamenal v podílových fondech za posledních dvanáct měsíců zhodnocení okolo 14,8 %. Ukazuje to Index českého investora CII750, sestavovaný analytiky společnosti... celý článek

Partners Financial Services