Příspěvek na penzijní spoření má klesnout. Stát podpoří i investice

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 29. 8. 2022 | 6 komentářů
Ministerstvo financí přichází s návrhy, jak podpořit úspory na důchod. Daňové výhody se mají rozšířit i na investiční produkty. Penzijní fondy by zároveň mohly investovat odvážněji než dosud. Limity pro státní příspěvek mají stoupnout kvůli růstu mezd, v relativním vyjádření však příspěvek klesne.
Příspěvek na penzijní spoření má klesnout. Stát podpoří i investice

Zdroj: Pleska / Midjourney

Státní příspěvek na penzijní spoření od roku 2024 klesne na 18 procent z ukládané částky, zatímco dosud dělá 23 až 30 procent. Počítá s tím návrh, který dokončilo ministerstvo financí pod vedením Zbyňka Stanjury (ODS) a poslalo ho k připomínkám. Vláda ho projedná nejdříve na podzim.

Minimální částka pro nárok na příspěvek má stoupnout z 300 na 500 korun měsíčně. Na maximální příspěvek by dosáhl až ten, kdo si spoří aspoň 1500 korun měsíčně.

Limit pro daňový odpočet penzijního spoření a životního pojištění se má podle návrhu sloučit. Stejnou daňovou výhodu by nově dostaly investice do akcií, dluhopisů nebo podílových fondů.

Penzijní společnosti zároveň budou moct nabídnout nový typ fondu, označovaný jako alternativní – ten by mohl investovat ještě odvážněji než dosavadní dynamické fondy.

S většinou změn – kromě faktického snížení příspěvku – přišlo ministerstvo už v srpnu 2019 pod vedením Aleny Schillerové. Rozsáhlý balíček („zákon, kterým se mění některé zákony v souvislosti s rozvojem kapitálového trhu“) pak podpořila tehdejší vládní koalice ANO a ČSSD o rok později. Novinky měly fungovat od roku 2022, jenže vláda je v Poslanecké sněmovně nedokázala do voleb prosadit.

Změny příspěvku na penzijní spoření

Na státní příspěvek má od roku 2024 dosáhnout jen ten, kdo dává na „penzijko“ aspoň 500 korun měsíčně. Dosud je spodní limit 300 korun. Samotná výše nejnižšího příspěvku by zůstala na současných 90 korunách. V praxi to znamená, že státní příspěvek – v poměru k měsíčnímu vkladu – klesne na 18 procent z dosavadních 30 procent.

Na nejvyšší státní příspěvek má nově dosáhnout ten, kdo si spoří aspoň 1500 korun měsíčně (místo dosavadních 1000 korun). Stoupla by také maximální výše příspěvku – na 270 korun z dosavadních 230 korun měsíčně. I to ale v praxi znamená relativní pokles na 18 procent z dosavadních 23 procent.

Ministerstvo financí totiž navrhuje, aby výše státního příspěvku byla nově lineární: když si budete ukládat jakoukoliv částku mezi 500 a 1500 korunami, bude příspěvek vždycky 18 procent z této částky. Dosud příspěvek klesá z 30 procent u nejnižší „úložky“ na 23 procent u nejvyšší.

Změny mají zohlednit růst mezd od posledních úprav příspěvku (od roku 2013) a motivovat lidi k ukládání vyšších částek. Zároveň to má mít pokud možno neutrální dopad na státní rozpočet, vysvětluje ministerstvo.

Zvýšení maximální „úložky“ pro nárok na státní příspěvek by znamenalo, že daňově zvýhodněné budou až částky nad 1500 korun měsíčně, ne nad 1000 korun jako dosud. Od základu daně si totiž nelze odečítat částky, k nimž lze dostat státní příspěvek.

Společný limit 48 tisíc ročně

Doteď si lidé mohou odečíst od základu daně maximálně 24 tisíc korun ročně za penzijní spoření a dalších až 24 tisíc za životní pojištění (pokud obsahuje spořicí složku nazývanou jako „investiční“, „kapitálová“ či „důchodová“, tedy s výjimkou čistě rizikového pojištění).

Oba limity se mají od roku 2024 sloučit do jednoho, navrhuje ministerstvo. Zatímco doteď se 24 tisíc korun počítá u každého z těchto produktů zvlášť, nově by existovala společná hranice 48 tisíc korun a záleželo by na každém člověku, jak by ji v praxi využil. Lidem, kteří neuplatňují životní pojištění, se tak může odpočet příspěvků na penzijní spoření zdvojnásobit.

Společný limit 48 tisíc korun by navíc mohli – vedle „penzijka“ a „životka“ – nově využít obecně na „daňově podporované produkty spoření na stáří“. Mezi ně mají nově patřit hlavně investice, konkrétně „investiční penzijní účet“ – víc si o něm napíšeme za chvíli.

Se zvýšením celkového limitu odpočtu ministerstvo – navzdory růstu mezd a inflaci – nepočítá. Lidé by si dál mohli odečíst maximálně 48 tisíc ročně, což znamená výslednou úsporu na dani 7200 korun.

V praxi si tak polepší lidé, kteří do penzijních fondů posílají víc peněz, nebo kteří investují – jestliže zároveň nevyužívají maximální odpočty na životní pojištění.

Daňové výhody i pro investice

Na státní podporu – formou zmíněného odpočtu od základu daně – mají od roku 2024 nově dosáhnout i lidé, kteří se snaží finančně zajistit na stáří některými jinými způsoby: především investicemi do podílových fondů, do jednotlivých akcií, dluhopisů nebo některými termínovanými vklady.

Nově podporované produkty se mají soustředit na „investiční penzijní účet“ (podle dřívějších návrhů se měl jmenovat účet dlouhodobých investic). Ten by mohly vést banky, obchodníci s cennými papíry nebo investiční společnosti, dohlížet na něj mají Česká národní banka a finanční arbitr.

„Stát by tím umožnil občanům investovat do dalších finančních produktů, které mohou nabídnout vyšší možné zhodnocení, byť za cenu vyššího rizika znehodnocení investovaných prostředků,“ vysvětluje ministerstvo v návrhu. Chce tím odstranit dosavadní znevýhodnění těchto produktů. Nějakou formu „osobního spořicího účtu“ po vzoru západních ekonomik doporučuje Česku i Světová banka.

Na investičním penzijním účtu by bylo možné evidovat (daňově podporovat) podle zákona jenom:

  • peněžní prostředky,
  • investiční cenné papíry,
  • cenné papíry kolektivního investování,
  • nástroje peněžního trhu a
  • deriváty, které nejsou investičním cenným papírem a které jsou sjednány výhradně za účelem zajištění majetku vedeného na investičním penzijním účtu, je-li hodnotou, ke které se vztahuje hodnota tohoto nástroje, úroková míra, měnový kurz nebo měna.

I pro investice má platit základní podmínka zamezující předčasnému výběru. Jde o obdobu pravidla 60+60, tedy že smlouvu nejde vypovědět dřív než v 60 letech věku a zároveň ne dřív než 60 měsíců od založení.

Jurečkova reforma

Zdroj: MPSV

Nová důchodová komise má tentokrát pracovat rychle. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka chce mít kompletně hotovo už v příštím roce. Do penzí chce dostat zásluhovost za výchovu dětí nebo mezigenerační solidaritu. To má zvýšit i příjmy. Zvyšovat daně pak nebude třeba, vysvětluje v dubnovém rozhovoru pro Peníze.cz.

Minimální důchod a bonusy za děti. Reforma podle Jurečky

Člověk, který si vybere úspory předčasně, by samozřejmě musel doplatit daň. Právě kvůli snadné kontrole má vzniknout jednotný investiční penzijní účet.

Díky němu by se lidé zároveň mohli rozhodovat pružněji: Pravidlo 60+60 totiž neporuší, když majetek v rámci svého účtu dlouhodobých investic „transformují“ – tedy třeba prodají akcie a koupí si za ně dluhopisy, případně výnos z prodeje uloží na bankovním účtu.

Možnost pro uplatnění odpočtů se rozšíří i na straně zaměstnavatele. Vedle penzijního spoření a životního pojištění by nově mohl lidem přispívat na investice. Ani na straně zaměstnavatele ale nemá stoupnout celková výše dosavadní úlevy – tedy až 50 000 korun ročně.

Odvážnější investice v penzijku

Navrhovaný balíček počítá i s rozšířením doplňkového penzijního spoření (lidově zvaného „nové penzijní připojištění“, oficiálně účastnické fondy neboli třetí pilíř). Má vzniknout nový typ fondu, označovaný jako alternativní.

Ten by mohl investovat ještě odvážněji než dosavadní dynamické fondy. Tedy nejenom do akcií a dluhopisů, ale hlavně do private equity fondů a infrastrukturních projektů. Investovat by mohl také do komodit (například do zlata), nemovitostí, práv duševního vlastnictví, pohledávek na peněžitá plnění, plavidel, letadel, drážních vozidel nebo strojů, nebo i do přímých podílů ve firmách.

Lidé by tak mohli v dlouhodobé perspektivě dosáhnout vyššího zhodnocení, samozřejmě s vyšším rizikem. Víc peněz by museli dát i na poplatky, které by nebyly tolik regulované jako u dosavadních dynamických fondů.

Návrh vůbec neřeší případnou existenci státního penzijního fondu, jehož vznik v minulém volebním období prosazovali Piráti nebo ministerstvo práce a sociálních věcí vedené ČSSD.

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám důležité aktuality ani praktické tipy! Už jsme i na Instagramu.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+83
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 8. 2022 9:22, MaChal

Citace - Prochy75 / 29.08.2022 08:57

S většinou změn – kromě faktického snížení příspěvku – přišlo ministerstvo už v srpnu 2019 pod vedením Aleny Schillerové. Rozsáhlý balíček pak podpořila tehdejší vládní koalice ANO a ČSSD o rok později. Novinky měly fungovat od roku 2022, jenže vláda je v Poslanecké sněmovně nedokázala do voleb prosadit.

Chapu spravne, ze tenkrat opozice (ODS, STAN, Top09, Pirati) nesouhlasila s timto navrhem. A v soucasnosti ho sama znovu navrhuje? (Jeste mi reknete, ze s nim soucasna opozice (ANO) nebude souhlasiti a mame z toho uplny Kocourkov)


Kupodivu ne. Na hlavních změnách je shoda napříč stranami, tehdejší opozice (dnešní vláda) to ve sněmovně nijak zvlášť neblokovala. Ale pro nemehla z ANO/ČSSD to nebyla priorita, vůbec netlačili na zařazení na program jednání. Obecně se taky čekalo - a možná ještě čekat bude - na související změny penzijka ("důchodovou reformu"), aby se to schválilo společně.

Zobrazit celé vlákno

+35
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 8. 2022 17:05, Richard Fuld

Blábolí o tom už asi 3 roky. A nyní se jenom pokračuje v blábolení.

-26
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Průzkum ukázal, co Čechům brání zajistit se na důchod

21. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Průzkum ukázal, co Čechům brání zajistit se na důchod

Skoro polovina Čechů vychází v současné době se svým příjmem obtížně. A zhruba stejně lidí si myslí, že se jejich finanční situace v následujícím roce nezmění. Zjistil to průzkum agentury... celý článek

Jak neztratit státní příspěvky na penzijní spoření? Stačí trochu kouzlit

18. 3. 2024 | Olga Skalková | 4 komentáře

Jak neztratit státní příspěvky na penzijní spoření? Stačí trochu kouzlit

Zhruba 800 tisíc lidí si v současné době posílá na penzijní spoření 300 korun měsíčně. Stát jim k tomu přidává 90 korun. Pokud lidé od července nezvýší svou měsíční platbu nejméně na... celý článek

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

Za papírové oznámení o valorizaci důchodů si zájemci zaplatí. A pro informační osobní list důchodového pojištění si budou muset dojít osobně. Elektronická oznámení budou zdarma. S koncem... celý článek

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Partners Financial Services