Po náročné práci dřív do penze. Kromě záchranářů i pro podnikové hasiče

Jiří Hovorka | rubrika: Co se děje | 8. 9. 2022 04:30 aktualizováno 13. 12. 2022 18:00 | 2 komentáře
Zdravotničtí záchranáři budou moct od příštího roku odcházet do důchodu dřív, aniž se jim sníží penze. Za dvacet odpracovaných let jim důchodový věk klesne o dva a půl roku. Na základě požadavků Senátu k nim poslanci přidali i podnikové hasiče.
Po náročné práci dřív do penze. Kromě záchranářů i pro podnikové hasiče

Zdroj: Shutterstock

Zdravotničtí záchranáři budou moct od začátku roku 2023 chodit dříve do starobního důchodu, pokud na to budou mít odpracovanou potřebnou dobu. Návrh ministerstva práce a sociálních věcí podpořili poslanci. Senátoři ovšem zákon vrátili do Sněmovny s pozměňovacím návrhem, kterým stejnou výhodu připisují taky členům jednotek hasičského záchranného sboru podniku. Poslanci pozměňovací návrh přijali a novela zákona o důchodovém pojištění zbývá jen podpis prezidenta a po zveřejnění ve sbírce zákonů může být účinná – už od prvního ledna.

Podnikoví hasiči se tak přidali ke zhruba 6500 lékařům výjezdových skupin, řidičům vozidel záchranné služby, operátorům zdravotnického operačního střediska nebo o záchranářům horské služby, jichž se novela týkala původně.

„Profese zdravotnického záchranáře je fyzicky, ale hlavně psychicky neobyčejně náročná a vyžaduje bezchybný zdravotní stav, proto je správné jim časnější odchod do důchodu umožnit,“ říká ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Oproti původnímu návrhu, s nímž přišlo ministerstvo práce a sociálních věcí letos na jaře, se ale pořád nepočítá s dřívějším odchodem do důchodu pro asi 2000 současných zaměstnanců z dalších náročných pozic. Původní návrh zahrnoval třeba svářeče nebo kováře. Ti si nakonec mají počkat na větší změny systému. 

„Obecné řešení snižování důchodového věku u takzvaných náročných profesí se předpokládá jako součást komplexu zásadních změn důchodového systému, které by měly být předloženy v příštím roce,“ komentovalo ministerstvo aktuální novelu. Podle Jakuba Augusty z tiskového oddělení ministerstva práce bylo hlavním cílem opravit chybnou úpravu zaměřenou na záchranáře z loňského roku. Na jednání Senátu šéf ministerstva Marian Jurečka sice navrženou změnu podpořil, vyjádřil ale obavu z prezidentského veta.

„Pokud by došlo k tomu, že by se tady případně pan prezident rozhodl tento zákon vetovat, můžeme se dostat do velkého problému, že bychom neměli účinnost tohoto zákona k 1. lednu, což by de facto způsobilo neschopnost ČSSZ řešit i pro desetitisíce lidí v této zemi například aplikaci a výplatu toho výchovného,“ upozornil Jurečka na to, že novela se zdaleka netýká jen časnějších důchodů pro náročné profese, ale i výchovného nebo nižších penzí pro prominenty komunistického režimu. Změny shrnujeme v našem velkém přehledu změn v důchodech od roku 2023.

Dřív do důchodu?

Zdroj: Shutterstock

Jaké jsou podmínky pro odchod do předčasného důchodu? Jak si ho správně načasovat? O kolik sníží penzi? Jak o něj žádat? Tady je praktický průvodce v otázkách a odpovědích.

Předčasný důchod 2022. Kdy můžu jít a komu se vyplatí


Předdůchod pomůže, když těsně před důchodem přijdete o práci nebo se vám na něj nechce čekat. Neobejde se ale bez dostatečných úspor a splnění několika podmínek.

Dřív do penze, ale ne předčasné. Jak využít předdůchod

Základní podmínkou nároku na snížení důchodového věku bude odpracování aspoň 4400 směn (přibližně 20 roků) jako zdravotnický záchranář nebo podnikový hasič. Díky tomu pak klesne obecný důchodový věk o 30 kalendářních měsíců (dva a půl roku). Za každých dalších 74 odpracovaných směn se důchodový věk sníží o další kalendářní měsíc, celkové snížení má strop nejvýše 60 kalendářních měsíců (pět let).

Co je podstatné: má jít o zkrácení řádného důchodového věku – lidem se tedy nebude krátit výše důchodu, jako je tomu u předčasného důchodu. Pro něj se pravidla nemění. „Při splnění podmínek pro předčasný odchod do starobního důchodu budou moci využít této možnosti i pojištěnci se sníženým důchodovým věkem,“ píše ministerstvo.

Na druhou stranu platí obecné pravidlo, že čím více odpracovaných let člověk má, tím vyšší má důchod (výpočtový základ se zvyšuje o 1,5 % za každý rok pojistné doby – vysvětlení najdete v článku o pravidlech počítání důchodu). Zdravotníci, kteří by po dosažení nároku na dřívější důchod dál pracovali a nebudou zatím pobírat penzi, získají za každý další odpracovaný rok 1,5 % do výpočtového základu. Netýká se jich tedy bonifikace ve výši nárůstu o 1,5 % za každých odpracovaných 90 dnů, jakou dostávají lidé v klasickém důchodovém věku, pokud ještě důchod nepobírají a dál pracují.

Dřívější důchody záchranářům a členům podnikových hasičských sborů zaplatí jejich zaměstnavatelé. Budou za ně odvádět vyšší sociální pojištění, které má po účinnosti návrhu postupně stoupat, a to oproti dnešku až o pět procentních bodů na cílových 29,8 % v roce 2026 (v roce 2023 sazba vzroste o dva procentní body, v roce 2024 o tři, v roce 2025 o čtyři a od roku 2026 o pět). Zvýšení pojistného se propíše do části, kterou odvádí za zaměstnance zaměstnavatel, nebude se tedy zvyšovat přímo sociální pojištění zaměstnance, které se odečítá od hrubé mzdy.

Návrh reaguje na prodlužování důchodového věku, který v Česku postupně roste až k 65 letům. Vychází se z logiky, že lidé v těžkých profesích nebudou schopni tak dlouho pracovat. „A zároveň v důsledku jejich fyzického opotřebení není možná nebo účelná jejich další rekvalifikace,“ vysvětluje ministerstvo.

Státní rozpočet má novinka přijít na desítky milionů korun ročně navíc, oproti tomu na zvýšeném pojistném počítá ministerstvo práce a sociálních věcí s ročním příjmem ve stamilionovém řádu (v době, kdy už se bude vybírat celých pět procentních bodů navíc).

Dodejme, že už od roku 2016 mohou o sedm let dříve do důchodu odejít horníci, kteří dlouhodobě pracovali v hlubinných dolech.

Novela, kterou přinesl Jurečka na vládu, měla zároveň zkrátit potřebnou dobu pojištění pro získání starobního důchodu, a to pro všechny – nejen pro náročné profese. Od roku 2024 by měla stačit doba pojištění 25 let místo dnešních 35 let. Vláda se však nakonec rozhodla tuto část odložit, podpořila tedy jen zmíněnou změnu týkající se zdravotnických záchranářů.

„Zkrácení obecné doby pojištění pro nárok na starobní důchod jsme z této novely vypustili. Budeme ho schvalovat až s komplexním návrhem důchodové reformy ve druhém pololetí příštího roku,“ řekl Jurečka po jednání vlády. O odložení ho prý požádali zástupci ostatních resortů a koaličních partnerů. 

Výpočet odchodu do důchodu

+

Další kalkulačky

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Průzkum ukázal, co Čechům brání zajistit se na důchod

21. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Průzkum ukázal, co Čechům brání zajistit se na důchod

Skoro polovina Čechů vychází v současné době se svým příjmem obtížně. A zhruba stejně lidí si myslí, že se jejich finanční situace v následujícím roce nezmění. Zjistil to průzkum agentury... celý článek

Jak neztratit státní příspěvky na penzijní spoření? Stačí trochu kouzlit

18. 3. 2024 | Olga Skalková | 4 komentáře

Jak neztratit státní příspěvky na penzijní spoření? Stačí trochu kouzlit

Zhruba 800 tisíc lidí si v současné době posílá na penzijní spoření 300 korun měsíčně. Stát jim k tomu přidává 90 korun. Pokud lidé od července nezvýší svou měsíční platbu nejméně na... celý článek

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

Za papírové oznámení o valorizaci důchodů si zájemci zaplatí. A pro informační osobní list důchodového pojištění si budou muset dojít osobně. Elektronická oznámení budou zdarma. S koncem... celý článek

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Partners Financial Services