Práce z domova má zpřísnit. Kolegové vám nesmějí chybět

Petr Kučera | rubrika: Aktuálně.cz | 16. 8. 2015 | 6 komentářů
Někteří zaměstnavatelé varují, že přílišné sešněrování v zákoně by časem mohlo zaměstnavatele od home office odradit.
Práce z domova má zpřísnit. Kolegové vám nesmějí chybět

Odboráři chtějí nastavit jasná pravidla pro práci z domova, takzvaný home office. Úpravu v zákoníku práce připouští i Ministerstvo práce a sociálních věcí. Naopak firmám vyhovuje současný stav, kdy úprava práce z domova záleží prakticky jen na dohodě se zaměstnanci.

„Zkušenost z praxe ukazuje, že zaměstnanec při uzavírání pracovní smlouvy nepostupuje zcela svobodně a je ochoten učinit vše pro to, aby získal práci. Často i sjednat si velmi nevýhodné podmínky,“ zdůvodňuje požadavek místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Vít Samek.

Ministerstvo práce souhlasí, že současný stav je nedostatečný. „Práce na dálku je věc, kterou chceme upravit všichni, protože úprava v zákoníku práce je pouze základní a nechává větší prostor kolektivním smlouvám nebo vnitřním předpisům,“ říká právník Petr Hůrka, který na ministerstvu koordinuje přípravy koncepční novely zákoníku. Ta má mimo jiné reagovat i na podobné moderní trendy, jako je právě home office. Přípravy změn jsou teprve na začátku, ministerstvo o nich začíná jednat s odboráři i zaměstnavatelskými svazy.

Možnost alespoň pár dní v měsíci pracovat z domova řadí firmy stále častěji mezi zaměstnanecké benefity. Pravidla si určují samy, protože zákoník práce stanoví jen tolik, že si člověk pracující z domova rozvrhuje pracovní dobu sám a nemá nárok na proplácení přesčasů. Obecně pak podle zákoníku platí, že co není zakázáno, je dovoleno.

Proplácejte náklady

Odboráři konkrétně navrhují, aby zaměstnavatel měl povinnost zajistit a pravidelně udržovat technické vybavení, s nímž zaměstnanec doma pracuje. Firma by měla zajistit ochranu údajů při komunikaci mezi ní a domovem zaměstnance. Pracovník by také měl mít nárok na proplacení nákladů, které mu v souvislosti s home office vzniknou.

Podle odborářského návrhu by firma zároveň nesměla dopustit, aby byl zaměstnanec kvůli práci z domova izolovaný od kolegů. Měla by mu proto zajistit možnost se s nimi pravidelně setkávat.

Někteří zaměstnavatelé ale varují, že přílišné sešněrování v zákoně by časem mohlo zaměstnavatele od home office odradit. „Praxe je již poměrně rozšířená a v mezičase se v souladu s potřebou zaměstnanců i zaměstnavatelů určitá pravidla zavedla a zažila,“ vysvětluje právník z poradenské společnosti Deloitte Jan Procházka, proč je proti přísnějším regulím.

Podniky dobře vědí, že pokud by aspoň občasnou práci z domova přestaly umožňovat, hlavně mladším zaměstnancům by se to nelíbilo. „Protože home office chce nastupující generace, která začíná být důležitá na pracovním trhu, firmy se chtě nechtě musí přizpůsobit. Ty, které to nenabídnou, budou mít v boji o zajímavé lidi nevýhodu,“ říká analytik portálu Jobs.cz Tomáš Dombrovský.

Trend dokládá průzkum portálu − zatímco v roce 2010 byla možnost práce z domova uvedená u 1,5 procenta z inzerovaných míst, v první polovině roku letošního to už bylo u 6,5 procenta nabídek.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Výpočet čisté mzdy

+

Další kalkulačky

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 8. 2015 14:02, KM

Správně. Zaměstnavatel by měl mít povinnost koupit mi domů kávovar a proplácet mi kávu, mléko, cukr a elektrickou energii, a to v množství postačujícím na uvaření nejméně dvou káv denně.

Dále požaduji, aby mi domů posílal některou s kolegyň, se kterými trávím na pracovišti kávové pauzy v družném hovoru a zajišťuji si tak sociální kontakt tolik potřebný k dosažení optimální pohody pro podání požadované úrovně pracovního výkonu.

+23
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Neplýtvejte dovolenou: Kdy si říct o placené volno

10. 8. 2015 | Petra Dlouhá | 12 komentářů

Neplýtvejte dovolenou: Kdy si říct o placené volno

Jsou v životě situace, kdy pracovat prostě nemůžete. A šéf to musí vzít. Tedy dát volno a ještě ho proplatit. Řečí zákona jde o osobní překážky v práci na straně zaměstnance. Přečtete... celý článek

Nesmyslná válka mezi živnostníky a zaměstnanci musí přestat

30. 6. 2015 | Michal Kašpárek | 17 komentářů

Nesmyslná válka mezi živnostníky a zaměstnanci musí přestat

Třídní boj mezi lidmi s podobnými příjmy, obavami a politickými zájmy je český unikát. Odboráři i zastánci živnostníků v něm zbytečně vynakládají energii a škodí sami sobě.

Náhrada mzdy za dovolenou v roce 2015: Spočítejte si, kolik dostanete

24. 6. 2015 | Petra Dlouhá | 4 komentáře

Náhrada mzdy za dovolenou v roce 2015: Spočítejte si, kolik dostanete

Za dobu čerpání dovolené nedostáváte běžnou mzdu, nýbrž náhradu mzdy. Má jednu příjemnou vlastnost: Když si volno dobře načasujete, můžete brát víc, než kdybyste chodili do práce. Naše... celý článek

Zaměstnavatel neplatič. Co dělat, když šéf nedává výplatu. Pět dobrých rad

2. 6. 2015 | Petra Dlouhá | 4 komentáře

Zaměstnavatel neplatič. Co dělat, když šéf nedává výplatu. Pět dobrých rad

Bez práce nejsou koláče, to ví i malé dítě. Ale co když se karta obrátí: dřete, snažíte se, plníte povinnosti, potíte krev, ale výplata nikde? Pár dobrých rad pro všechny, u kterých... celý článek

Kalkulačka čisté mzdy 2015: Kolik dostanete a kolik vám vezmou

19. 1. 2015 | Petra Dlouhá | 19 komentářů

Kalkulačka čisté mzdy 2015: Kolik dostanete a kolik vám vezmou

Naše mzdová kalkulačka pro rok 2015 přehledně a jednoduše propočte čistou, hrubou i superhrubou mzdu. Dozvíte se z ní, kolik vám každý měsíc vezme z platu stát, kolik jde na zdravotní... celý článek

Partners Financial Services