Končíme s podnikáním! Jak zrušit nebo pozastavit živnost: Pár dobrých rad

Petra Dlouhá | rubrika: Jak na to | 18. 8. 2015 | 4 komentáře
V podnikání to nešlape, jak jste si představovali. Potřebujete pauzu. Chcete změnit obor. Vrátit se do zaměstnání. Nebo se odebrat do penze. Důvodů pro ukončení živnosti je nespočet. Jak na to? A je rozdíl, jestli živnost rušíte, nebo jen pozastavujete? Jak obtížné je obnovení? Poradíme.
Končíme s podnikáním! Jak zrušit nebo pozastavit živnost: Pár dobrých rad

Přerušení, obnovení nebo úplné zrušení živnosti… Jak postupovat, abyste neudělali botu a dostáli všem administrativním povinnostem? Není jich zase tolik. Poradíme, jak se s nimi vypořádat.

1. Přerušujeme: Pomůže centrální registrační místo

Podnikání a samostatnou výdělečnou činnost můžete přerušit na libovolně dlouhé období. Nejpozději do osmi dnů ale novinku ohlaste zdravotní pojišťovně. A také správě sociálního zabezpečení – tam máte čas do osmého dne kalendářního měsíce následujícího po měsíci, kdy k přerušení samostatné výdělečné činnosti došlo. Finanční úřad je třeba informovat do patnácti dní.

Propojeno!

Jak na předčasný důchod

Balíte to předčasně? Nechce se vám nebo nemůžete čekat? Pro ty, kteří míří do předčasné penze máme pár dobrých rad. například tu, že někdy se vyplatí počkat třeba jen pár dní a už to bude znamenat pár korun měsíčně navíc.

Na živnostenský úřad nemusíte. Ale můžete – a může se to hodit. Je tu totiž ještě možnost provést všechna oznámení naráz na takzvaném centrálním registračním místě – a tím jsou právě živnostenské úřady. Sociálku a zdravotní pojišťovnu můžete vyrozumět najednou prostřednictvím změnového listu na kterémkoli živnostenském úřadě. Vyplněný formulář tam můžete zaslat i písemně. Kdo má datovou stránku, tak i elektronicky. Změnový list můžete stahovat zde. Pouze finanční úřad je třeba informovat na speciálním formuláři samostatně. Ovšem i toto podání se dá vyřídit na centrálním registračním místě. Výjimka se týká lidí a subjektů, které mají zákonnou povinnost doručovat finančnímu úřadu podání elektronicky.

Provozování živnosti je přerušeno dnem, kdy vaše oznámení živnostenský úřad obdrží, případně pozdějším dnem, který v dokumentu uvedete; zpětně to nelze.

A další užitečná rada: jako centrální registrační místo slouží i Czech POINTy.

Protože ale v praxi vždycky všechno neběží tak hladce, jak by mělo, vyplatí se alespoň telefonicky ověřit, že zdravotní pojišťovna, sociálka i berňák vaše podání na centrálním registračním místě zaznamenaly.

Jakmile živnost přerušíte (a nevykonáváte jinou výdělečnou činnost), nemusíte dál platit sociální pojištění. Tato doba se vám ale nezapočte do dob potřebných pro vznik nároku na důchod. Zdravotní pojištění v minimální výši musíte platit i jako osoba bez zdanitelných příjmů – pokud ho za vás nehradí stát.

Zdravotní pojištění na státní útraty

Stát za vás platí zdravotní pojištění, když jste:

  • Nezaopatřené děti
  • Poživatelé starobních, invalidních, vdovských, vdoveckých nebo sirotčích důchodů
  • Na mateřské nebo rodičovské dovolené, respektive pobíráte peněžitou pomoc v mateřství či rodičovský příspěvek  
  • Uchazeči o zaměstnání v evidenci úřadu práce
  • Osoby pobírající dávku pomoci v hmotné nouzi a osoby s nimi společně posuzované, a to za podmínky, že nejsou podle potvrzení plátce dávky pomoci v hmotné nouzi v pracovním ani obdobném vztahu ani nevykonávají samostatnou výdělečnou činnost, nejsou v evidenci uchazečů o zaměstnání a nejde o poživatele starobního důchodu, invalidního důchodu pro invaliditu třetího stupně, vdovského nebo vdoveckého důchodu, ani o poživatele rodičovského příspěvku nebo o nezaopatřené dítě
  • Osoby, které jsou závislé na péči jiné osoby ve stupni II (středně těžká závislost) nebo stupni III (těžká závislost) anebo stupni IV (úplná závislost)
  • Osoby pečující o osoby závislé na péči jiné osoby ve stupni II, III anebo stupni IV a osoby pečující o osoby mladší deset let, které jsou závislé na péči jiné osoby ve stupni I
  • Osoby celodenně, osobně a řádně pečující alespoň o jedno dítě do sedmi let věku nebo nejméně o dvě děti do 15 let věku

2. Obnovujeme: Totéž v bleděmodrém

Když se rozhodnete živnost probudit k životu, budete muset znovu podstoupit podobný postup. Předně se nabízí možnost provětrat znovu změnový list – tedy opět ho vyplnit, zanést novinky, a doručit živnostenskému úřadu. Nebo se alternativně obrátit zvlášť na sociálku, zdravotní pojišťovnu a finanční úřad. Zkrátka si zopakovat postup, které jsme nastínili výš u pozastavení živnosti.

Anketa

Zapodnikali jste si někdy taky?

3. Rušíme: Živnostenskému úřadu se nevyhnete

Vedle pozastavení můžete svou živnost taky úplně zrušit. Postup je v zásadě stejný jako, když živnost přerušujeme – s tím rozdílem, že v tomhle případě živnostenský úřad informovat musíte, opět to můžete udělat prostřednictvím změnového listu. Automaticky by pak měla být vyrozuměna zdravotní pojišťovna a správa sociálního zabezpečení. Finanční úřad musíte informovat samostatně, jde to ale opět prostřednictvím centrálního registračního místa.

Dřívější povinnost, kdy jste nejprve na živnostenský úřad museli přinést souhlas se zrušením živnosti od finančního úřadu, už neplatí.

Novinkou od roku 2015 je, že jakmile uplynou čtyři roky od chvíle, kdy jste zrušili své poslední živnostenské oprávnění, budou všechny dříve uveřejňované údaje přeneseny do neveřejné části živnostenského rejstříku. Dostupné budou jen na vyžádání a jen subjektům, které k tomu mají oprávnění.

Nezapomeňte, že své podnikání musíte uzavřít také účetně – tedy vypořádat pohledávky, zásoby, dlouhodobý majetek a tak podobně. S tím vám pomůže účetní, případně daňový poradce. Každopádně nezapomeňte za rok, po jehož část jste ještě podnikali, podat poslední daňové přiznání a přehledy pro sociálku a zdravotní pojišťovnu

Pidikvíz na závěr


Odkudpak asi je ten nápis na ceduli na úvodním obrázku?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+75
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima podnikatelů a živnostníků: Jak změní EET vaše podnikání?

31. 7. 2015 | Ondřej Tůma | 27 komentářů

Očima podnikatelů a živnostníků: Jak změní EET vaše podnikání?

Tentokrát se v naší anketě neptáme odborníků na ekonomiku a finance, ale podnikatelů – malých i velkých. Právě jich se zavedení elektronické evidence tržeb dotkne nejvíc. Andrej Babiš... celý článek

Sedm dobrých rad. Změna trvalého bydliště: Kde hlásit stěhování

14. 4. 2015 | Petra Dlouhá | 10 komentářů

Sedm dobrých rad. Změna trvalého bydliště: Kde hlásit stěhování

Sbalit, odnosit, převézt, nanosit, vybalit… Nejdřív se hodí pár silných rukou, pak hlavně pevné nervy: přesunem majetku z bodu A do bodu B strasti stěhování nekončí, ještě přijde kolečko... celý článek

Vytři si živnostníkem

5. 2. 2015 | Gabriel Pleska | 56 komentářů

Vytři si živnostníkem

Novým národním sportem je vyvolávání diskuze. To se plácne nějaká strašná nehoráznost a čeká se, co bude. Hodnotí se velikost kráteru, který slovní bomba zanechá, hodnotí se doba ozvěny,... celý článek

Výpočet nemocenské a náhrady mzdy v roce 2015. Pro zaměstnance i podnikatele

2. 2. 2015 | Petra Dlouhá | 15 komentářů

Výpočet nemocenské a náhrady mzdy v roce 2015. Pro zaměstnance i podnikatele

Vyzkoušejte další várku kalkulaček renovovaných pro rok 2015. Snadno propočítají, kolik v roce 2015 dostanete od zaměstnavatele a od státu, když skončíte na neschopence. Myslíme také... celý článek

Máme miliony eur na investice. Podnikatelů s ambicí dobýt svět je ale málo

20. 12. 2014 | Martin Vlnas | 11 komentářů

Máme miliony eur na investice. Podnikatelů s ambicí dobýt svět je ale málo

„Chceme investovat do firem, které porostou o tři až sedm procent každý týden minimálně po dobu dvou tří let. Aplikujte tohle na firmy, které začínají a říkají si start-up. Zjistíte,... celý článek

Partners Financial Services