V peněžence pusto, doma hladové krky: Přídavek na dítě v roce 2015

Petra Dlouhá | rubrika: Když se řekne | 24. 2. 2015 | 5 komentářů
Mezi základní pilíře státní pomoci rodinám, jejichž finanční situace není růžová, patří přídavek na dítě. Přečtěte si, kdo na dávku v roce 2015 dosáhne, jak o ni žádat a kolik peněz do domácího rozpočtu měsíčně napumpuje.
V peněžence pusto, doma hladové krky: Přídavek na dítě v roce 2015

Základní, dlouhodobá dávka poskytovaná rodinám, která pomáhá krýt náklady spojené s výchovou a výživou ratolestí. Zhruba tak zní definice přídavku na dítě. Nárok na něj vzniká – jak už to u sociálních dávek bývá – rodinám s nízkými příjmy. Co to konkrétně znamená?

Přídavek na dítě: kdo má v roce 2015 nárok

Předně je dobré říct, že nárok na přídavek ve skutečnosti nemají rodiče, ale přímo nezaopatřené děti (což nemusí být zrovna dítě – podrobnější definici pojmu najdete v boxu níž). V praxi v tom ale nebývá rozdíl. Za nezletilé dítě do osmnácti let o dávku žádá zákonný zástupce, typicky rodič. Případně člověk, který je soudem nebo zákonem zmocněn za dítě jednat, například pěstoun nebo poručník. Po osmnáctých narozeninách už nezaopatřené dítě žádá o dávku samo.

Přídavky na dítě 2019

Není už všechno jinak? Výpočet přídavku na dítě se aktualizoval, vyšší přídavky na dítě od roku 2018 dostávají rodiny, kde aspoň jeden z rodičů má jiné příjmy než ze sociálních dávek. Podívejte se, jak je to s přídavky na děti aktuálně. Známe aktuální pravidla pro přiznání nároku na přídavek a nabízíme i jednoduchou kalkulačku přídavků.

Přídavek na dítě 2019. Novinky, pravidla

Výpočet nároku na přídavky na děti 2019

Nezaopatřené dítě

Pod pojmem nezaopatřené dítě se rozumí dítě do skončení povinné školní docházky. A i potom, nejdéle však do 26. roku věku, jestliže:

  • se soustavně připravuje na budoucí povolání
  • se nemůže soustavně připravovat na budoucí povolání nebo vykonávat výdělečnou činnost pro nemoc nebo úraz
  • z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu je neschopno vykonávat výdělečnou činnost

Soustavnou přípravou na budoucí povolání se myslí studium na středních, vyšších odborných či vysokých školách nebo příprava ve speciálních výcvikových střediscích pro osoby se změněnou pracovní schopností. Soustavnou přípravou na budoucí povolání ale není studium, při kterém člověk pracuje tak, že musí platit nemocenské pojištění, má nárok na hmotné zabezpečení uchazeče o zaměstnání nebo při kterém je příslušníkem armády či v jiném služebním poměru.

Za nezaopatřené dítě je člověk považovaný taky v případě, že už dokončil povinnou školní docházku, ještě mu nebylo osmnáct, je vedený v evidenci úřadu práce jako uchazeč o zaměstnání a nemá nárok na podporu v nezaměstnanosti nebo podporu při rekvalifikaci.

Základní předpoklad pro vznik nároku na přídavek? Rozhodný příjem rodiny, ve které dítě žije, musí být nižší než 2,4násobek životního minima rodiny. Životní minimum své rodiny snadno spočítáte na kalkulačce životního minima:

Výpočet životního minima

Počet členů rodiny

+
+
+
+

Další kalkulačky

Při posuzování nároku na přídavek se zohledňuje příjem rodiny za předchozí kalendářní rok – je to sice zvláštní, ale dávka se podle pravidel stanovených zákonem fakticky vyplácí rodině, která na tom byla zle minulý nebo dokonce předminulý (!) rok. V praxi záleží, kdy o přídavek na dítě zažádáte. Do konce letošního září se bude v kolonce rozhodný příjem kalkulovat s průměrným čistým měsíčním příjmem za rok 2013, od prvního října pak s průměrným měsíčním příjmem za rok 2014. Zažádat o dávku můžete kdykoliv v průběhu roku.

Zohledňují se příjmy celé rodiny: otce, matky (případně jen rodiče samoživitele) i případné příjmy dětí – třeba z práce při škole.

Vedle čistých příjmů ze zaměstnání (nebo jiné závislé činnosti) a podnikání, se do rozhodného příjmu započítává například také podpora v nezaměstnanosti, dávky nemocenského pojištění (čili i mateřská), důchody (včetně důchodu invalidního nebo pozůstalostních, tedy sirotčího a vdovského/vdoveckého), rodičovský příspěvek, výživné nebo třeba příjmy z pronájmu. Nepočítá se naopak příspěvek na bydlení, porodné, dávky hmotné nouze nebo příspěvek na péči.

(Malé upřesnění k výživnému: nezapočítává se výživné, které platí člověk dítěti, se kterým je pro účely dávky osobou společně posuzovanou čili se kterou žije v jedné domácnosti.)

Přídavek na dítě patří do ranku skutečně dlouhodobých dávek – při splnění vyložených kritérií se dá čerpat až do šestadvaceti let dítěte. Jen výši příjmů je třeba každoročně dokládat. Děje se to vždy se začátkem školního roku, v září nebo říjnu; současně se dodává potvrzení o studiu. Loni v září rodiny dokládaly příjmy za rok 2013, letos doložíte příjmy z roku 2014.

Jak to může vypadat v praxi

Úplná rodina (oba rodiče) s počtem nezaopatřených dětí a jejich věkem

Životní minimum rodiny (Kč)

Hranice rozhodného příjmu v Kč měsíčně pro nárok na přídavek na dítě (2,4násobek životního minima rodiny)

jedno do 6 let

7710

18 504

dvě 5 a 8 let

9850

23 640

tři 5, 8 a 12 let

11 990

28 776

čtyři 5, 8, 12 a 16 let

14 440

34 656

Zdroj: MPSV

Kolik za kus

Věk nezaopatřeného dítěte v rodině

Výše přídavku na dítě v Kč měsíčně

do 6 let

500

od 6 do 15 let

610

od 15 do 26 let

700

Zdroj: MPSV

Přídavek se vyplácí ve trojí výši podle věku dítěte, příslušné cifry vidíte v tabulce vpravo.

Otestovat můžete také naši kalkulačku. Ukáže, jestli na státní podporu dosáhnete a kolik to (případně) dá. Připomínáme, že příjmem se rozumí průměrný čistý měsíční příjem celé domácnosti v roce 2013, ten je totiž nyní rozhodnou částkou pro posuzování toho, jestli na přídavky budete mít nárok. Od prvního října 2015 bude rozhodnou částkou průměrný čistý měsíční příjem za rok 2014.

Výpočet přídavků na děti, dětské přídavky

Počet členů rodiny

+
+
+
+

Další kalkulačky

Jak a kde se o přídavek na dítě hlásit

O přídavek na dítě je třeba zažádat na úřadu práce, příslušném podle místa bydliště. Tiskopis žádosti si snadno a zdarma stáhnete přímo na Peníze.cz: žádost o přídavek na dítě. Šikovných formulářů ovšem nabízíme podstatně víc, mrkněte do naší galerie, v oddílu věnovaném přídavku na dítě můžete postahovat i další tiskopisy, které je třeba k žádosti připojit.

Rodina kalkulaček

Pro rodičovské počty

Výběr z kalkulaček na Peníze.cz:
spočítejte si, jestli máte nárok na porodné, jaká vám náleží mateřská, jak vysoký měsíčně může být váš rodičovský příspěvek, kolik dostanete na přídavcích na děti (nebo že nedostanete nic), případně kolik vám dají na ošetřovném, pokud budete muset zůstat doma s nemocným dítkem.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Péče o maroda v rodině. Výpočet ošetřovného v roce 2015

16. 2. 2015 | Petra Dlouhá | 6 komentářů

Péče o maroda v rodině. Výpočet ošetřovného v roce 2015

Rozstonalo se vám dítě nebo jiný člen rodiny a potřebujete s ním zůstat doma? Přečtěte si, za jakých podmínek dostanete v roce 2015 ošetřovné, a nechte naši kalkulačku vypočítat, kolik... celý článek

2015: Mateřská a rodičovská pro OSVČ. Přehled a kalkulačka, kterou jinde nenajdete

28. 1. 2015 | Petra Dlouhá | 3 komentáře

2015: Mateřská a rodičovská pro OSVČ. Přehled a kalkulačka, kterou jinde nenajdete

Zatímco většina maminek, které jsou klasicky zaměstnané, může počítat s mateřskou, u žen samostatně výdělečně činných to žádná samozřejmost není. Přečtěte si, jaká platí pravidla pro... celý článek

Mateřská a rodičovská 2015: Spočítejte si, kolik dostanete

26. 1. 2015 | Petra Dlouhá | 40 komentářů

Mateřská a rodičovská 2015: Spočítejte si, kolik dostanete

Velký přehled pro všechny čerstvé i nastávající rodiče: máte nárok na mateřskou a rodičovský příspěvek? Za jakých podmínek? Odpovíme na všechno. A jako bonus nabízíme kalkulačky, které... celý článek

Porodné 2015. Máte na něj nárok? Přehled, kalkulačka, formuláře

14. 1. 2015 | Petra Dlouhá | 85 komentářů

Porodné 2015. Máte na něj nárok? Přehled, kalkulačka, formuláře

Rok 2015 přináší rodinám s dětmi (případně v očekávání) několik příjemných novinek. Jednou z nich jsou nová pravidla porodného: nyní na něj dosáhne víc rodin a nově se dá čerpat i na... celý článek

Injekce pro osamělé rodiče: Za neplatiče zaplatí alimenty stát

13. 11. 2014 | Petra Dlouhá | 51 komentářů

Injekce pro osamělé rodiče: Za neplatiče zaplatí alimenty stát

Děti z neúplných rodin nemůžou být bity na tom, že na ně táta mámě nebo máma tátovi neplatí alimenty. To je argument ministryně práce pro zavedení zálohového výživného. Za neplatiče... celý článek

Partners Financial Services