Vytři si živnostníkem

Novým národním sportem je vyvolávání diskuze. To se plácne nějaká strašná nehoráznost a čeká se, co bude. Hodnotí se velikost kráteru, který slovní bomba zanechá, hodnotí se doba ozvěny, jak dlouho se ještě ozývají echa výbuchu, a hodnotí se umělecký dojem. Pěkný výkon předvedl odborářský boss, který přiznal živnostníkům se zlomeninou nárok jen na třetinu sádry.
Vytři si živnostníkem

V pondělí jednala tripartita, tedy odbory, zástupci zaměstnavatelů a vláda. Nejvyšší odborářský boss Josef Středula ucítil příležitost a předvedl perfektní sportovní výkon. Umělecký dojem byl ovšem slabší, protože si Středula nevymýšlel nic originálního a prostě vsadil na jistotu. Opřel se do živnostníků, cizopasících na špatně nastaveném systému. Tentokráte šlo o zdravotnictví a povinné zdravotní pojištění. Detonace byla slušná, ale troufnu si odhadnout, že zřejmě neměla takovou ničivou sílu a zřejmě nebude rezonovat tak dlouho jako klasika žánru vytři si živnostníkem, tedy paraziti Jana Mládka.

Co jsem řekl, to jsem neřekl

Jestliže někdo platí třetinu toho, co ostatní, tak by to za normálních logických vysvětlení mělo být tak, že dostane jenom asi třetinu sádry nebo třetinu srdeční chlopně, řekl Josef Středula. Později vysvětloval, že to neměl ze své hlavy, že jen citoval kohosi jiného. To je oblíbená figura vyvolávačů diskuze. Právem na ni můžeme říct Hovnajs – a pak se třeba hájit, že slovo, které do běžné publicistiky nepatří, je jen citace otce Ubu. Pokud budeme mít pocit, že se za to vůbec máme hájit.

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada. Z jeho nabídky by vás mohlo zaujmout třeba...

Hana Marková: Daňové zákony 2015 

Nejprodávanější daňová publikace v ČR! Získejte úplná znění všech daňových zákonů ve znění k 1. 1. 2015. Díky doprovodným komentářům vám bude publikace také významnou pomůckou pro sledování změn. Novelizovaný text vyznačen odlišným typem písma! Včetně všech čísel zákonů!

Živnostník dostane třetinu sádry, generální ředitel zlacenou

Že je ve zdravotnictví málo peněz, to není žádné tajemství. Že řada živnostníků platí na zdravotním pojištění zlomek toho, co zaměstnanci, to je faktum.

Pak tu ale máme živnostníka, který platí odvody o dost vyšší než zaměstnanci. Co s ním? Až si na horách zlomí nohu, pozlatíme mu sádru, protože má předplaceno? Nebo ještě líp: zlomíme mu i druhou – dostane dvě sádry, když přispívá dvakrát víc.

A nejde jen o tohohle dobře vydělávajícího a hojně do eráru odvádějícího živnostníka. Rozdíly v odvodech jsou i mezi zaměstnanci – jiné pojistné platí vysoký manažer, jiné jeho poslední podřízený. Chtěl by snad odborový předák, aby zdravotní péče byla odstupňovaná podle odvodů i v tomhle případě, aby ten, kdo přispěje víc, měl nárok na lepší péči, a ten, kdo přispěje podprůměrně, na péči podřadnou?

To by mu asi u jeho odborářů neprošlo.

Anketa

Za odvody spravedlivější. Ale jak?

Než na pracák, to radši živnostníkem z nouze

Josef Středula pochopitelně ví, že takhle to nefunguje. Náš zdravotní systém je postavený na jakési solidaritě. Sám o ní mluvil, ještě než přešel k citování nehorázností. Říkal totiž, že je zřejmé (dodejme ovšem, že jak komu), že zdravotní péče o OSVČ přijde na víc, než OSVČ do systému vkládají, a tedy, „nejsou solidární s nikým – ani s vlastními dětmi, ani se svými rodiči a podobně“. Je to samozřejmě nefér vůči těm živnostníkům, kteří nezastonají a nic „nečerpají“. Je to nefér vůči těm živnostníkům, kteří platí jako mourovatí. Je to nefér vůči všem, co platí vysoké zdravotní pojištění, a jsou tedy jaksi solidárnější. Už někdo poděkoval nejlíp placeným manažerům za to, kolika dalším lidem přispívají na zdravotní péči?

Především je ale Středulovo vyvolávání diskuze nefér i vůči většině těch drobných živnostníčků, kteří skutečně platí jen minimální pojištění. Už proto, že ho platí podle zákona, který nikdo z nich nenavrhoval a pro který nehlasovali – měli dobrovolně ze solidarity odvádět víc? Jak?

Především je ale nefér proto, že valná část těchhle podnikatelů — žádní podnikatelé nejsou. Živnostničí, protože zaměstnání a s ním spojené sociální jistoty nedostanou. Příštipkaří nebo jedou ve švarcsystému. Ne jako lotři a příživníci, ale jako oběti. Mají jít na pracák? Co až půjdou?

Za dobré slovo knížku

Posledně jsme v rubrice Co si o tom myslíte? probírali téma tak trochu příbuzné. Outsourcing. Pro management to může být dobrý sluha. Mimo jiné k tomu, jak vylepšit nedostatečnou pružnost trhu práce, jinými slovy, jak se zbavovat zaměstnanců podle potřeby. Ptali jsme se, co si o tom myslíte:

Nejvíc nás potěšil příspěvek podepsaný nickem Technik. Impulzem pro náš text totiž byla zpráva, že Škodovka chce outsourcovat vývoj... „Jako konstruktér v poměrně velké firmě vím, jak to dopadá. Na začátku spousta keců, nadšení manažerů a ‚manažerů‘, na konci nedodělek, ohrožení sériové výroby a nutnost aby vše předělal a dokončil někdo interní. (...) Posílat si modely a sestavy s nějakým externistou? To už rovnou můžete nahrát na ulož.to...“ Rádi bychom poslali knížku, ale zanechaná mailová adresa naznačuje, že naše psaní zůstane bez odezvy...

Odborář z akvária

Odbory kdysi vznikly, aby bojovaly za zájmy slabých a ustrkovaných, kteří se sami hájit nemohli. Dnes dělají ze slabých a ustrkovaných terč všeobecného opovržení a zpronevěřují se tak svému původnímu étosu.

Třeba je to pochopitelný důsledek jistého zpapaláštění – ve vysoké funkci se odborář potká se samostatně výdělečným asistentem poslance asi spíš než s mladou maminkou, která kdesi na venkově, přikovaná k domku a dětem, zkouší po webu prodávat svoje rukodělné výrobky. Je to pochopitelné, když člověk dvacet let funkcionaří v teplé kanceláři a o životě venku neví, ani co by se za nehet vešlo.

Co si o tom myslíte vy? Je drobný živnostník ten pravý terč? Hájí poukazováním na jeho odvody odboráři opravdu zájmy zaměstnanců? Kolik z nejmenších živnostníků je podle vás spíš oběť než přísavka a kolik jich není ani jedno? Znáte živnostníka, kterého by vyšší odvody položily? Dokázali by si švarcsystémáci taky založit odbory? Co si o tom všem myslíte vy?

Řekněte nám to pod článkem a my jednoho z vás – s neotřelým názorem, s dobře vyargumentovaným názorem, se silným příběhem nebo s obzvláštním vtipem – odměníme knížkou z nakladatelství Grada. Bylo by ovšem fajn, kdybyste nám nechali e-mail, abychom vám pak mohli napsat, že knížka je vaše.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+99
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 56 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

7. 4. 2015 14:06 | živnostník

systém je založený na solidarite (at je to zdravotni pojisteni nebo socialka). celkovy evropsky system je zalozen na solidarite. jsem zivnostnik 15 let a stat mi nic nedava. jsem ve strednim veku (zadna jistota - nemocenska , solidni duchod , dovolena). mam kolem sebe dost ,,zkrachovalych" zivnostniku , kteri jsou radi , ze se vratili do zamestananeckeho pomeru.
abych mel alespon nejakou jistotu (nemoc , nasledky z urazu ) , tak si platim soukrome pojisteni . me odvody socka , zdravka a dan , mi delaji mesicne cca 9.000 kc. je to malo ??? za žádnou jistotu ci vyhodu.
z jineho pohledu ,,solidarita" :
mam stredni skolu . aby to bylo tedy ferove , tak bych taky mel napsat , ze bychom po vysokoskolakech , kteri zatezovali socialni , zdravotni a danovy system do 24 let , meli po dostudovani chtit nahradu za dobu co studovali na vysokych skolach za statni penize a vyutivali nas ,,solidarni system" .
to by bylo preci fer ! nebo ne ! ????? -

urcite by se naslo vice prirovnani
+13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 4. 2015 1:33 | Mikulka

Vážení, závist je ošklivá vlastnost, na kterou dojedeme všichni.
Jsem OSVČ už dvacet let. Neznám dovolenou, nemocenskou - nemohu totiž ani být nemocná, nemám pořádně čas na rodinu ani na děti. Díky danění paušálem si nemohu ani odpočíst z daní nezletilé děti, které sama živím. Z podstaty mého "podnikání" (pouze faktura-banka) ani nemohu šidit na daních. Dělám od rána do večera i o víkendech bez jakýchkoli benefitů, bez možnosti onemocnět, vzít si volno v létě s dětmi. Výsledek je, že uživím sebe a děti, platím si sama veškeré náklady na bydlení, školy, jídlo, podporuji rodiče atp..., ale zbývá mi tak na sotva na tábor v létě pro děti a na dárky k Vánocům a občas benzín do škodovky... Kdo z vás odborářů si to se mnou vymění? Nic po státu nechci a on mi ještě hází klacky pod nohy. Ještě trochu buzerace a jdu si stoupnout na pracák a pro přídavky a dávky, je mi přes 50, jsem chronicky nemocná dibetička a s dětmi nemám šanci na zaměstnání. Klidně mě vy chytří úředníci živte, už jsem unavená...
+31
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 2. 2015 23:42 | HULIBRK

V tomto systému kdy švec-hodinář-elektrikář platí nájem, energie, pojistky, silniční dań,provoz auta,účetnictví a není v insolvenci je nositel Titulu ´= HRDINA SOCIALISTICKÉ PRÁCE a nositel řádu RUDÉ HVĚZDY na klobouku a nositel Parte z zadní kapse u MONTÉREK.
Čest památce padlého hrdiny -živ nostnýka kakaka.
+15
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 2. 2015 16:19 | Hunter

Já jsem nepsal, že trestání švarc systému vadí.
Ale tresty mají být "adekvátní", nikoliv "tvrdé".
Tvrdé tresty a drakonické represe pouze poukazují na to, že stát rezignoval systematická řešení.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 2. 2015 10:40 | Josef

To co tu píšete nedává smysl. Každý stát vynucuje výběr daní podle stanovených pravidel. A to často velmi tvrdě a nikomu to nevadí. Proč by mělo vadit trestání daňových úniků podle švarc systému? Pokud je to jednou nelegální, tak stačí zavést více kontrol a lidé si dají pozor. Systém totiž docela dobře funguje, ale zneužívají ho lidé, kteří to rozhodně nepotřebují.

Pokud bych měl uplatnit vaši logiku na výběr DPH, tak bychom ho museli změnit, protože v podstatě také nefunguje, lidé stále podvádí. Tady taky nesouhlasíte s represemi? To je totiž úplně to samé. Podvod je prostě podvod a trestný čin a není správné uplatňovat kolektivní vinu.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 2. 2015 10:34 | Hunter

Nesouhlasím s tím, že "zavedení tvrdých trestů" něco řeší.
Neřeší nikdy nic - to je dávno známo. Státy s nejtvrdšími (až absurdními) tresty za výrobu drog mají největší drogovou kriminalitu na světě, to přeci všichni víme.

Pravda je, že existuje-li systém (živností), který je pro lidi s vysokým příjmem výhodný a dobrovolně do něj naskakují, a pro lidi s nízkým příjmem nevýhodný, a jsou do něj tlačeni, tak v takovém systému je principiálně něco velmi špatně, hlavně pokud si hrajeme na "sociální stát" a "solidaritu".

A to co to napraví rozhodně není represe, ale změna parametrů toho systému.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 2. 2015 23:22 | Josef

Máte pravdu, skutečně existuje problém se švarc systémem a přesně jste vystihl ten problém, kdy lidé s vyššími příjmy raději pracují na živnostenský list, kdy mají podstatně nižší odvody.

Vidím v tom však jeden podstatný problém. Tohle není problém živnostníků. To je problém lidí, kteří porušují zákon a v podstatě okrádají stát na daních. Není problémem živnostníků, že k tomu dochází. Tohle je problém státu, který si má své problémy řešit a ne způsobem, kdy kvůli porušování pravidel malou částí obyvatel postihne všechny živnostníky.

Ať to stát řeší zavedením tvrdých trestů za využívání švarc systému. Ale ať za to netrestá všechny živnostníky formou společné viny a navýšení jejich celkového zdanění. Protože lidé pracující na švarc systém se po znevýhodnění podmínek zase přesunou zpět do zaměstnaneckého poměru, ale skuteční živnostníci spíše zkrachují nebo budou nuceni začít stát skutečně na těch daních podvádět, aby přežili.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 2. 2015 22:38 | veny

Živnostníci i ti nejmenší jsou na malém městě nebo vesnici poslední kteří ještě zajistí alespon část základních služeb a je dobře že tam ZATÍM jsou. Pekař,drobná prodejna,instalatér,kadeřnice, zedníkatd. Nikdo jim nevyčítá že mnozí odvádí minimum,nebot jejich příjmy tomu reálně odpovídají.Průměrný plat který je v ČR je pro ně z říše snů, často mají polovinu,u nás na Karlovarsku jednoznačné. Jeden příklad z reálu. Kadeřnice, začátek živnosti rok 97. Odvody na SP a ZP se počítají z průměrné mzdy kterou tady nemá skoro nikdo,jedno jestli osvč nebo zaměstnanec,takže minimální. Odvody na SP,ZP tato kadeřnice platí oproti roku 97 skoro trojnásobné, zatímco výdělává přibližně stále stejně. V reálu má samozřejmě méně než dříve kvůli vyšším nákladům,pronájmu,energiím,inf laci,atd.Mnoho těchto živnostníků je na tom tedy podstatně hůř než kdyš před X lety začínali.Takže dokud tu ZATÍM jsou budme rádi a nechme je žít a dělat svou práci protože každá další zátěž a vyšší odvody je nutí přemýšlet jestli skončit a jít si stoupnout na pracák. V tomto případě to bude poprvé co od státu budou něco chtít a bude nás to taky něco stát. Pokud je chceme srazit na kolena a vyždímat zbytek co jde, tak dobře, ale potom počítejme kolik stojí jeden nezaměstnaný na ůřadu práce,případně v péči psychiatra. Tím jsem chtěl jen naznačit jak krátkozraký může být pohled na věc úředníka z teplého kanclu. A stavět proti sobě osvč a zaměstnance kdo na koho doplácí je taky nesmysl protože odlišnost mezi živnostníkem a zaměstnancem je neměřitelná. Za podmínek kterých dnes mnozí živnostníci dělají by mnozí zaměstnaní nešli ani náhodou.Tím netvrdím ale že to nemůže být i opačně. Jen pro doplnění pojmů v mém příspěvku. Živnostník kterých je většina, není podnikatel(o těch tu nepíšu) i kdyš má oprávnění k podnikání se za podnikatele většinou rozhodně nepovažuje a na pomyslném společenském žebříčku padá bohužel mnohdy až na kraj naší společnosti. Pokud o nich budou rozhodovat Středulove,Mládkové a podobní kteří v nich vidí příživníky a parazity tak ty pády budou strmější a častější. Bohužel
+44
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 2. 2015 19:10 | mp

...je třeba vzít v potaz, že živnostník odvádí státu daně i formou nákupu např. energií, materiálu, zboží apd. takže ať vydělává nebo ne, ať přiznává či nikoliv, jakmile má nějakou spotřebu něčeho, stát z toho má... ...sám jsem kdysi měl obchod, který jsem bohužel nakonec uzavřel a ač jsem si v podstatě nevydělal, stát si na své přišel, za energie jsem platil cca 3000,- měsíčně a z ní tehdy 21 % bylo dph ...zboží bylo v drtivé většině oficiílně z VO a ve většině případů opět 21 % dph... ...státu samozřejmě bylo fuk, že neuživím sebe(potažmo rodinu) necelé 4000,.- na na ossz a ZP po mně tvrdě vyžadoval i zpětně a s penále... ...přitom manželce, která byla na mateřské na úřadě řekli, že u mne počítají s průměrnou mzdou, čili nemáme nárok na onu dávku, o niž tehdy žádala (živnostničil jsem prvním rokem) ...dále co se týče potenciálního marodění, musel bych si extra připlatit další částku, jelikož nemocenská v onom základu nebyla zahrnuta a když jsem se optal na orientační částku, kterou bych dostal při dalších 500,- nemocenské, byla mi sdělena naprosto směšná částka...tuším cca 2000,- Kč, které za 500,- měsíčně opravdu nestály...jen nájemné totiž činilo 8000,- ...přičemž na týdenní marodění jsem mohl rovnou zapomenout, vyplácelo se až po 14 dnech... ...takže když mne zaskočila horečka k nepřekonání, zaskočila manželka, pokud to nešlo, zavřel jsem... ...na zaměstnance opravdu nebylo... ...když jsem se nakonec po ukončení podnikání přihlásil na PÚ, bylo mi sděleno, že nemám nárok na podporu, vzhledem k neúplným platbám na ossz, octl jsem se tedy na hmotné nouzi, která nepokryla ani náklady na nájemné...na příspěvek na bydlení jsem taktéž neměl nárok, jelikož jsem nájemné nezaplatil, vyplácí se totiž zpětně, jenže to bych se musel jít pást, manželka se ode mne odstěhovala i s dcerou, a já neměl nejmenší chuť prosit kohokoliv z nicnechápajících přátel, známých nebo rodiny, všichni zaměstnanci, mnozí ve státním a myslíc si, že si za to beztak můžu sám... ...psychika šla ke dnu, takže jsem vděčný za psychoterapii i antidepresiva... ...abych stát jen nehanil, byl mi přiznán částečný inv. důchod kvůli zdravotním omezením, jež mne prováděla od dětství, jen mi nikdy nikdo za 25 let neřekl, že bych na něj mněl nárok dávno a já neměl žaludek o něco žebrat u státu, dokud jsem pracoval...byť pracovně omezen... ...zdr. sestra mně kdysi od žádosti i odradila... ...stát mi důchod vyplatil cca za jeden rok zpětně, tyto peníze mne patrně zachránili před vyhazovem z městského bytu, měl jsem z čeho zaplatit nájem a měl tak nárok na příspěvek na bydlení (je to paradox, netuším jak to dělají ti profesionální pobírači dávek) ...dnes...snad mohu říci ...díky Bohu...pracuji a již nepotřebuji ani žádný příspěvek na bydlení, důchod zatím ano...nicméně mne čeká insolvence a nastane ještě pár suchých let...nicméně mé příjmy nyní postačí na celé splacení dluhů... ...hodně štěstí všem, co se odváží podnikat, pravicové smýšlení mi zůstalo...
+29
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 2. 2015 16:08 | Libor

Jenom aby nekecal. A jestli z něj nakonec vypadne, že dělá náměstka na ministerstvu pro místní rozvoj nebo v Českých drahách...
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 2. 2015 15:58

Bravo, ten to za vás platí, dejte mu tři sádry a klíčenku!
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 2. 2015 15:28 | Věcnej poznámka

To je hrubá mzda baj vočko sto třicet tisíc. Gratulujeme. A jsme zvědaví na pana kapitalistu.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 2. 2015 14:51 | Zamestnanec

Prijimam tvoji vyzvu a pisu ze na danich a socialnim a zdravotnim odvadim 40000 mesicne, silena palka za kterou dostavam od statu stejnou sluzbu jako obvykly podnikatel ktery je "na nule" nebo ve ztrate. A kolik ty?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 2. 2015 13:15 | Bych

Typ viz tady příspěvek od Aleny ze včerejška.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 2. 2015 13:14

Jistě. Neříkám, že takoví nejsou. Mnohem častěji je ale nabídka ložená buď ŽL, nebo běž.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Zobrazit všech 56 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nesmyslná válka mezi živnostníky a zaměstnanci musí přestat

30. 6. 2015 | Michal Kašpárek | 17 komentářů

Nesmyslná válka mezi živnostníky a zaměstnanci musí přestat

Třídní boj mezi lidmi s podobnými příjmy, obavami a politickými zájmy je český unikát. Odboráři i zastánci živnostníků v něm zbytečně vynakládají energii a škodí sami sobě.

Živnostníci jako terč? Nemá cenu cílit na zajíce, když tu běhají vypasení kanci

31. 1. 2015 | Ondřej Tůma | 34 komentářů

Živnostníci jako terč? Nemá cenu cílit na zajíce, když tu běhají vypasení kanci

„Nízká nezaměstnanost v Česku je daná i tím, že je tady 1,2 milionu podniků a živnostníků. Zajímalo by mě, jak by se politici tvářili, kdyby si třetina OSVČ šla stoupnout na úřad práce,“... celý článek

Drábek se švarcsystémem prohrál KO. Teď ho vyzvou Babiš a Marksová

19. 6. 2014 | Petra Dlouhá | 30 komentářů

Drábek se švarcsystémem prohrál KO. Teď ho vyzvou Babiš a Marksová

Jednou je pro vládu švarcsystém veřejný nepřítel číslo jedna, jindy zanedbatelný problém, kterému není potřeba věnovat větší pozornost. Tyhle dva postoje se střídají (i u téže vlády)... celý článek

Proč jsou paušální výdaje nesmyslné? Kvůli lidem, jako jsem já

5. 4. 2013 | Michal Kašpárek | 44 komentářů

Proč jsou paušální výdaje nesmyslné? Kvůli lidem, jako jsem já

Pravdivá zpověď narkomana daňových úlev.

Ani paraziti, ani sůl země. Ať živnostníci platí podobně jako zaměstnanci

29. 3. 2013 | Michal Kašpárek | 248 komentářů

Ani paraziti, ani sůl země. Ať živnostníci platí podobně jako zaměstnanci

Populistické recepty ODS ani ČSSD nefungují. Možnou cestou k narovnání pokřivených pravidel je zrušit živnostníkům výdajové paušály a naopak dovolit úlevy i zaměstnancům.

Partners Financial Services