Drábek se švarcsystémem prohrál KO. Teď ho vyzvou Babiš a Marksová

Jednou je pro vládu švarcsystém veřejný nepřítel číslo jedna, jindy zanedbatelný problém, kterému není potřeba věnovat větší pozornost. Tyhle dva postoje se střídají (i u téže vlády) jako noc a den. Právě teď jsme ve fázi, kdy se zase sbírá vojsko na křížové tažení proti „zaměstnávání na živnosťák“. Korouhve pozvedají šéfové ministerstev financí a práce a sociálních věcí.
Drábek se švarcsystémem prohrál KO. Teď ho vyzvou Babiš a Marksová

Nejdřív malá cesta časem. Píše se rok 2011, ministrem práce a sociálních věcí je Jaromír Drábek (TOP 09). Státní kasa podle jeho slov přichází kvůli švarcsystému o miliardy. Jak je vydobýt? Drábkův recept zněl: stovky nových úředníků, intenzivní kontroly citelné navýšení pokut.

Střih. Podzim 2012. Boj se švarcsystémem jako vládní priorita? Ale kdeže. „Ministerstvo práce a sociálních věcí zamířilo naprosto falešným směrem. Pod záminkou boje s černou prací tady stovky úředníků dělají práci, v jejíž velký smysl nevěřím,“ říká médiím premiér Petr Nečas.

Střih. Březen 2013. Nečas (ještě pořád premiér): „Takzvaný švarcsystém je superdémonizován. Je v podstatě naprosto nezajímavý, je využívaný naprosto ojediněle a vůbec nemá význam investovat do nějakého jeho potírání.“ Dvojité salto vzad.

Střih. Červen 2014. Ministerstvo práce vede Michaela Marksová-Tominová z ČSSD, státní kasu má pod palcem šéf hnutí ANO Andrej Babiš. A je to tady zase. V jiných barvách, jiných dresech. Stará známá obava, že švarcsystém státní kase ujídá miliardy, se zase hlásí o slovo.

Drábkovy pokuty

Jaromír Drábek tu nebyl pro srandu králíkům (nelegálně zaměstnaným zvláště). Pokuty, které prosadil, měly mít zastrašující efekt: Pokud předstíráte samostatnou podnikatelskou činnost, i když například den co den sedíte v jedné kanceláři a šéfa posloucháte na slovo – může vás to přijít až na sto tisíc. Vašeho šéfa pak i na deset milionů, nejméně však na dvě stě padesát tisíc. Pokud teď projde novela zákona o zaměstnanosti, dolní hranice pokuty za „zaměstnávání“ na bázi švarcsystému se sníží na padesát tisíc.

Nová vlna se starým obsahem?

Ministerstvo práce prý protentokrát začne tím, že vypracuje jasnou definici toho, co švarcsystém vlastně je. (Dobrý začátek.) Pak stoupne počet kontrol. Jenže tentokrát to bude koordinovaná akce: k tlaku se připojí i ministerstvo financí – hrozí se totiž miliardových úniků.

Od roku 2016 má k potírání švarcsystému přispět kontrolní výkaz, který – pokud projde novela zákona o DPH, ta která zavádí mimo jiné její třetí sazbu – budou muset elektronicky odevzdávat všichni plátci DPH.

Výkaz, který má sloužit především ke kontrole placení daně z přidané hodnoty, může podle expertů Ministerstva financí pomoct i při odhalování švarcsystému. Pokud z kontrolního výkazu bude prokazatelné, že osoba samostatně výdělečně činná dlouhodobě pracuje jen pro jeden subjekt, zvýší se pravděpodobnost, že na ni přijde kontrola. Dobré je ale podotknout, že většina drobných švarcsystémáků ale k placení DPH není registrovaná – registrace je povinná od ročního obratu ve výši milionu korun.

Anketa

Jít švarcsystému po krku?

Hlavně to nepodcenit. Hlavně to nepřecenit

Na bázi švarcsystému podle nejvyšších odhadů pracuje až tři sta tisíc lidí. Jen loni inspektoři provedli přes 36 tisíc kontrol nelegálního zaměstnávání (což zdaleka není jen švarcsystém).  Švarcsystém odhalili u 196 osob, přičemž ze tří čtvrtin šlo o cizince. V devatenácti podnicích rozdali pokuty za 6,5 milionu korun. „Trochu zjednodušeně bych řekl, že ten fenomén vzbuzuje poněkud větší zájem, než naše čísla dokládají,“ komentoval to tento týden v Českém rozhlase generální ředitel Státního úřadu inspekce práce Rudolf Hahn.

Otazníků je nespočet. Tak předně, Drábkovy kontroly příliš nezabraly. Dosáhnou kontroloři vyslaní Michaelou Marksovou-Tominovou lepších výsledků? Nebo z toho bude zase (drahé) fiasko?

A další, principiální otázka (na kterou absolutní většina z milionu českých živnostníků odpoví ne): Má se vůbec jít švarcsystému po krku? Není pro řadu lidí volba ložená: švarc, nebo švorc? Pakliže se podaří švarcsystém vymýtit, nenaplní se čekárny úřadů práce nezaměstnanými? Těžko říct. Jasné ovšem je, že ti, kteří si práci udrží, budou v zaměstnaneckém poměru jednoznačně vydělávat míň, protože svého zaměstnavatele vyjdou nesrovnatelně dráž. Takže budou muset podstatně omezit spotřebu. A zase bude státní kasa škodná.

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada. Z jeho nabídky by vás mohla zaujmout třeba řada věnovaná právní revoluci – novému občanskému zákoníku.

Mluviti zlato!

Za dobré slovo knížku

Minulý týden jsme se v rubrice Co si o tom myslíte? nějak nemohli vyznat v budoucnosti „karet Pražana“, něco jiného nám tvrdil pražský dopravní podnik, něco jiného firma, která donedávna systém Opencard spravovala – a tak nějak to vypadalo, že bit může být jedině nebohý vlastník Opencard (který ji nejspíš původně ani nechtěl).

Jak to ale z diskuze vycházelo, Pražáci se sebou zametat nenechají. Shrnul to asi dobře Galimed, který psal: „Mám zakoupenou jízdenku na 2014, nahranou na kartu. Já jsem svou povinnost splnil, pokud bude mít DPP problém moji jízdenku přečíst, na kartě kterou mi vnutili, je to jejich problém. Pokud by bylo potřeba, jsem kdykoli schopen svůj nákup dokladovat. Technické pozadí mne jako zákazníka nezajímá. Kde že je ten problém?“

Rádi mu za příspěvek do diskuze pošleme knížku od nakladatelství Grada.

Fingují, ale fungují. A starají se sami

Ano, živnostníci, kteří fingují podnikatelskou činnost, ale přitom fungují jako běžní zaměstnanci – den co den zahřívají stejné pracovní křeslo, poslouchají stejného šéfa a dostávají od něj měsíc co měsíc stejnou mzdu – toho (většinou) státu moc neodvedou. A jejich „zaměstnavatel“ za ně státu neodvede vůbec nic. Jenže: také stát ničím nezatěžují – vydělají si na sebe a uživí se. Což není málo.

Nečerpají sociální dávky ani podporu v nezaměstnanosti. A za malé odvody dostanou taky málo muziky; sociálních jistot příliš nemají – kromě těch, na které si sami vydělají a našetří. Stejně jako pro ostatní živnostníky pro ně platí, že když si nehradí dobrovolné nemocenské pojištění, nemůžou v nemoci nebo po úraze počítat s nemocenskou, natož s ošetřovným nebo mateřskou. Pokud odvádějí jen minimální zálohy na sociální pojištění, zadělávají si také na minimální důchod – musí tedy hledat alternativní cesty, jak se na stáří zajistit. Sami. Nehledě k tomu, že v pracovněprávním vztahu se svým „zaměstnavatelem“ nepožívají v podstatě žádnou ochranu. Žádná zaručená dovolená, žádná zaručená výpovědní lhůta, žádné odstupné. Žádný zákoník práce v zádech. Živnostník pracující ve švarcsystému je sám sobě katem, sám se vědomě připravuje o jistoty, které má zaměstnanec garantované. Odměnou mu je jediné: vyšší příjmy, než by měl na stejné pozici v klasickém pracovním poměru.

Potírat, nebo motivovat?

Když začnou na bázi švarcystému pracovat všichni, stát zbankrotuje. Má ale smysl oživovat Drábkovo neúspěšné tažení? Neměla by to vláda konečně vzít za opačný konec? Co takhle spíš než potírat (co se beztak potřít nedá), motivovat – zaměstnavatele, aby svým lidem nabízeli pracovní smlouvu? Nevychází u nás zaměstnávání trochu moc draho?

Co říkáte na to, že se vláda nadechuje k další fázi útoku na švarcsystém a lidi, kteří v něm pracují? Není to předem prohraný zápas? Je vůbec žádoucí ho vést? Je žádoucí švarcsystém mýtit? Své názory a postřehy pište do diskuze. Ten nejzajímavější odměníme jako obvykle knížkou. Tak nám nezapomeňte nechat mail, ať se můžeme dohodnout, kam ji zaslat.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+57
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 30 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

6. 2. 2019 14:39 | Josef

Problém je, že lidi pracující na švarcsystém zaplatí daň v konečném důsledku 0 Kč. ... Paušál řemeslník 80 na 20, neplatí za svoje nic pro řemeslo, protože je vlastně normálně zaměstnán a na konci roku mu odečtou hypu a děti... Fakturuje 70 000 kč měsíčně a z oho zaplatí jen např 5 - 8 000 zdravotní a sociální. Jak k tomu přijdeme my zaměstnanci??? Proč my když vyděláme milion, dáme skoro půlku státu a osvč na švarcsystém nic? Však za mě je to krádež a na kriminál.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 6. 2016 16:32 | Soňa

Ona si vláda totiž neuvědomuje dost důležitou věc a to, že jak treba my co máme možnost dostávat náhodile práci v SRN a máme možnost party lidí co vlastní ŽL a A1.....tak je při nás nesmysl je zaměstnat? Nebereme za ně milióny, jsme rádi, že nějak "nezávisle" fungujeme a to samé lidí pod námi na ŽL...každý z nás si je rizik vědom a tak jsme to prijmuli....ale jak po nás stát může chtít ty lidi zaměstnat, když teď mám práci jistou např.na měsíc a nevím kdy bude další? Co my budou ty zaměstnanci potom dělat?...půjdou marodit?..kdo je bude platit?atd...jednou se rozhodli být živnostníky a tak jsou za sebe odpovědný a my přeci nejsme Matky Terezy abychom rozdávali druhým a sami na chleba neměli. Hold někdo vlastní velké podniky (Agro....) ale někdo je rád, že tu svou mini rodinnou firmu uživý a odmítá se tomuto podřídit....tak kde pak jsme? A jaké úniky? Vždyť mi vystaví živnostníci fakturu, jako já firmě nademnou a každý pak přeci odevzdá daňové přiznání....na fakturách jsou iniciály dané osoby a účty, kam se peníze posílají...tak o jaké úniky tedy jde?? Už toho tady zase začínám mít dost....stále se nám snaží někdo diktovat, jak se uživit....a oni nám na chleba nedají, vydrzuji si jinou skvadru, těch co ani neví co práce je.....
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 7. 2014 6:53 | Jarmila

Já myslela, že žijeme v demokratické zemi, kde si člověk může vybrat práci sám. Důležité je, aby se vůbec podařila sehnat.. Člověk si na sebe musí vydělat sám, taková almužna od státu Vás tak akorát přivede do exekuce. Tak nevím, co vláda stále řeší.. Je to horší než za totality a ty manýry exekutorů přirovnávám ke gestapu. To se Vám, páni politici daří....
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 7. 2014 6:31 | Zuzana

Asi je pro stát lepší vybírat co nejvice peněz na daních a pak rozdávat na úřadu práce lidem na sociálních dávkách.. To je logika našeho státu. Takhle ale nebude pracovat nikdo z těch, co jsou v evidenci úřadu práce. Znám takové, kteří jen čekají na dávky od státu a nehnou prstem, aby si něco hledali.. Pak se jen vymlouvají, že je každý chce jen zaměstnant na švarcsystem, ale ten se potírá a tak jim vyhovuje být doma a vlastně nemít žádné problémy.. Hold jsme státem, kde se lidé nezapojují do práce, protože by mohli mít ještě průšvih za to, že vlastně pracují... Dobré, že ?
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 7. 2014 10:54 | Pavla

Nevím a nechápu, proč každý před volbami slibuje hory doly a pak skutek utek.. V době, kdy není práce a kdy spousta firem má velké finanční a vůbec existenční problémy, chtějí potírat švarcsystem, který snad jediný ještě umožní lidem práci.. Copak není dost lidí na úřadech práce ??? Je lepší brát od státu podpory, sociální dávky aj. než si na sebe vydělat sám????????? Švarcsystem by rozhodně měl být legalizovaný.. Podnikatelé za to platí několikrát, navíc stát jim v případě nemoci nebo ztráty výdělku takřka nic nedá... Takže o co vlastně p. Babišovi, či vládě jde ???? Navíc, souhlasím s názorem, že snad žijeme v demokratické zemi a každý si o sobě rozhoduje sám...
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 7. 2014 7:40 | Roger

Přesně tak, tito lidé stát nezatěžují, tak proč jim škodit a posílat je na úřady práce? Kdyby raději potírali to, že někteří po většinu života jen pobírají dávky - za nic. Pomalu začínám mít pocit, že i ten komunismus byl v tomto odpovědnější, a penězmi na nemakačenka tak neplýtval. Jenže co, vlády pracují na principu, že si musí uplatit, či koupit masy, ne hlasy těch, kteří 'stát' ve skutečnosti primárně dotují.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 7. 2014 7:52 | Ladislav

Já se domnívám, že žijeme v demokratické zemi, kde si snad každý OSVČ může vydělávat, kde chce a také hledat si práci, kde mu jí vůbec dají... Co to je za nesmysl, že pokud někdo pracuje na živnost u stejné firmy, dopouští se švarcsystemu, který se v naší zemi tak potírá... Ať nás tedy p. Babiš zaměstná ve svých firmách, rádi budeme u něj zaměstnanci... Ale dnešní doba nabízí jen práci tímto způsobem a my jsme rádi, že máme vůbec na živobytí...
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 7. 2014 7:21 |

Známý mi popisoval jak to chodí u nich ve firmě... Dokud bylo DPH rozumných 5%, nebyl důvod ho řešit, o zakázku "bez papíru" si řekl jen cca každý stý zákazník - za ty komplikace to stálo jen chronickým škrtům. S každým dalším zvýšením ovšem takových poptávek přibylo, dnes je DPH 15% a o to jak se jí vyhnout se zajímá minimálně každý druhý zákazník. Kdyby firma řekla, že toto nedělá, zkrachuje - poptávce ráda vyhoví konkurence. Výsledek? Polovina výroby jde načerno, zaměstnance firma neuživila, a už téměř neuživí ani lidi co pracujou "šwarc", většina jich tam dělá úplně načerno a jsou zároveň na pracáku, a musí být rádi že mají aspoň na chleba. A daně nedovádí nikdo, protože se na ně nevydělá. Až tam to naši zákonodárci s jejich "vylepšováním" podmínek pro podnikání dotáhli. :(
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 7. 2014 23:46 | Vladan

...i když živnostník pracující ve stylu švarcsystém neodvede, žádné odvody ze mzdy pak stejně vydělané peníze utratí zde v tomto státě......takže nevím o co úředníkům jde.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 6. 2014 6:59 | Břetislav

A to si p. Babiš neuvědomuje, že si živnostníci všechno musí platit sami, jen aby měli práci ??? Že třeba nepobírají nemocenskou, že šetří peníze firem, aby ty v dnešní těžké ekonomické situaci vůbec přežily ?? Kdo platil opravdu malé daně byli jen ti nejchudší živnostníci, jinak odvody se nijak nevybočují od zaměstnanců. A jak tedy udržet zaměstnanost, aby všichni tito OSVČ neskončili na ÚP? Minulé vlády moc dobře věděli co dělají, když švarcsystem přehlíželi, ale tato vláda jen naslibovala hory doly a skutek utek... Teď budou živnostníci teprve třít bídu s nouzí... Jak ubohé rozhodnutí v této již tak těžké době potírat švarcsystem...
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 6. 2014 14:01 | vlasta novotný

Rozhodně bych v současné ekonomické situaci ponechal švarcsystem... Spousta firem má neskutečné problémy a díky švarcsystemu jsou schopni alespoň částečně vyplatit i opravdové zaměstnance. Copak chce pan Babiš opravdu zlikvidovat tolik lidí a úplně zavřít firmy ??? Zákaz švarcsystému bude znamenat velkou nezaměstnanost, příliv lidí na úřady práce, zvýšený počet exekučního řízení - to se bude p. Babišovi líbit ??? Jak může někdo takhle uvažovat, to je pro mne nepochopitelné ... A co ekonomika ??? Kdo bude nakupovat, tedy přesně řečeno za co ???? Víte o tom, že právě živnostníci( ne samozřejmě všichni) jsou schopni ještě kupovat ty předražené potraviny, držet automobilový průmysl, občas koupit nějaké to oblečení, elektroniku aj. Jsem celý dosavadní život zaměstnanec, vydělávám průměrně v hrubém 25.000,- Kč/měs. a jsem velice rád, že mám na nájem, elektriku a základní jídlo... Mám obyčejné auto zn. Škoda z autobazaru, které jsem před rokem vysplácel a jsem také rád, že se o dovolené dostanu tak do Krkonoš... Myslíte, že jsem s tímto průměrným příjmem pro stát nějaká záchrana ??? A pokud zruší švarcsystém, a nebudou moci se přijmout alespoň na čas OSVČ a nebo naši společnost navštíví kontrola, firma nás propustí... Copak pane Babiš - bude toto Vaše optření pro stát výhodné ???
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 6. 2014 11:14 | V.Mlich

Dopadne to stejně jako u "malého rozsahu" a dohod: Když nařídili, že u jednoho subjektu se poměry musí sčítat, tak se prostě vytvořilo více subjektů a dohody se uzavřely s nimi. Stejně tak "pan Švarc" vytvoří další subjekt a OSVČ bude pár měsíců fakturovat tam. Další kolo bude zkoumání vlastnických struktur, t.j. další pracovní místa pro úředníky placené z našich daní. Až se nakonec dodaníme k prosperitě.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 6. 2014 13:33 | Glider

Par poznamek:
1) Nečerpají sociální dávky ani podporu v nezaměstnanosti - jiste ze cerpaji, sezoni pracovnici si proste zivnost na zimu prerusi a hura na pracak nebo na socialku. Ale tohle bych jeste bral.
2)Pokud odvádějí jen minimální zálohy na sociální pojištění, zadělávají si také na minimální důchod - klasicka lez. Za prave, duchody jsou tak solidarni ze ve finale stale dostanou mnohem vice v pomeru k tomu co odvedli nez zamestanci. A hlavne, kdyz s timto nizkym duchodem nevyjdou (coz nevyjdou) tak jednak budou nadavat jaka je stat svine ze jim nedopreje dustojne stari kdyz prece cely zivot tvrde pracovali, s tim ze nezaplatili zadne dane se pochopitelne chlubit nebudou. A ve finale stejne skonci na socialce ktera jim rada z nasich penez k duchodu prilepsi mnohdy na vyssi uroven nez ma vetsina zamestanacu.
-7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 6. 2014 21:29 | KLM

SUPER NAVRH - kontroly zamerene na to, kde se dane plati a casto vetsi nez zamestnanecke!!!
Souhlasim s tim, ze hodne velkych firem, kteri jsou neplatci DPH, shani lidi na zivnostak - casto je to ale projektove, tedy omezena doba, fixovany termin a omezene celkove penize. Ale ti pokud uz jsou platci DPH, tak nejprve utopi DPH 21% ktere si nikdo neodecte a nasledne zbytek zdani sice jako osvc, takze dohromady je to vice (navic si casto plati ucetni apod. takze dalsi naklady) - takze jsou na tom jeste hur nez kdyby byli zamestnanci. STATNI LOGIKA: proto je na ne nutne poslat kontrolu a potrestat je.
VYMYCENI SVARCSYSTEMU POVEDE TEDY k legalnimu zamestnani (pokud jim zvysi kvoty - jinak k nezamestnanosti) a v dusledku snizeni vyberu dani. Navic pokud je ten chudak opravdu na smlouvu s riziky a na dobu omezenou, je jeste sikanovan statem mesicni povinnosti odevzdavat DPH a nikdo neresi jestli mu plati nebo ne a jestli plati vcas - proste DPH odvede a doufa... Takze pokud nekdo takto poctive plati dane, bezte na nej, bijte ho a nahazejte mu dalsi klacky pod nohy. DEKUJEME, PANE BABISI. Doufam, ze volby budou drive nez za 4 roky, sice nevim, koho budu volit, ale vim, koho nebudu!!!!
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 6. 2014 9:42 | Dana

Pořád se švarcsystém skloňuje v souvislosti se živnostníky. Stát křičí bijte je, tlučte je, kontrolujte je. Ale nikdo nevidí a nebo nechce vidět, že hlavně pojišťovny a finanční společnosti i nutí zájemce o tuto práci do ŽL. Tady lítaj milióny, ne-li miliardy. Pracovní servery jsou plné inzerátů na takové pozice, což asi i výrazně zkresluje statistiku volných pracovních míst. A zajímá to někoho? Ne. Dál bude stát ždímat chudáky, co se jen chtějí uživit a spoléhat na sebe ne na stát.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit všech 30 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak přežít (v) zaměstnání: Jak se soudit se zaměstnavatelem

12. 6. 2014 | Jiří Lojda | 2 komentáře

Jak přežít (v) zaměstnání: Jak se soudit se zaměstnavatelem

Ať se snažíme sebevíc, abychom zaměstnavatele přesvědčili o své pravdě, někdy to prostě nepomáhá. Pak nám nezbude než se soudit. U jakého soudu ale žalobu podat a jaké jsou opravné... celý článek

Černá práce bují v hospodách

7. 8. 2013 | Ondřej Tůma | 13 komentářů

Černá práce bují v hospodách

Švarcsystém a práce načerno jsou v Česku realitou. Jednou z oblastí, kde se s nimi můžeme setkávat zvlášť často, je cestovní ruch a pohostinství. Jako pod zvětšovacím sklem si na nich... celý článek

Kontroly práce: Hon na švarcsystém se nekoná?

15. 11. 2012 | Ondřej Tůma | 13 komentářů

Kontroly práce: Hon na švarcsystém se nekoná?

Začátkem roku ministerstvo práce ohlásilo drakonické pokuty za švarcsystém, a to pro „zaměstnané“ i „zaměstnavatele“, zvýšilo o stovky počty kontrolorů a média odtroubila začátek honu... celý článek

Švarc, nebo švorc? Úspěchy boje proti švarcsystému. Co si o tom myslíte?

7. 6. 2012 | Petra Dlouhá | 15 komentářů

Švarc, nebo švorc? Úspěchy boje proti švarcsystému. Co si o tom myslíte?

Nejhorší legislativní počin loňského roku – tak hodnotí podnikatelé zákaz švarcsystému. Tři čtvrtiny firem jsou pro jeho legalizaci. Ministr Drábek od ledna sliboval tvrdé kontroly.... celý článek

Očima expertů: Švarcsystém. Zakázat, nebo zcela legalizovat?

24. 2. 2012 | Ondřej Tůma | 45 komentářů

Očima expertů: Švarcsystém. Zakázat, nebo zcela legalizovat?

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek vyhlásil švarcsystému válku. Firmám i pracovníkům hrozí vysoké pokuty. Neměl by se ale švarcsystém spíš legalizovat? Zeptali jsme se advokáta... celý článek

Partners Financial Services