Opouštění komfortní zóny je nová komfortní zóna

Michal Kašpárek | rubrika: Sloupek | 20. 6. 2014 | 6 komentářů
Chovat se jako blázen nebo vyložený debil vyžaduje stále méně odvahy. Největší rebelové se drží zpátky.
Opouštění komfortní zóny je nová komfortní zóna

Rovnou přiznávám, že jsem opouštění takzvané komfortní zóny ještě před rokem sám propagoval coby zdravé otužování – ale jak to tak s buzzwordy bývá, nějak se nám to vymklo z kontroly. Z komfortní zóny se stala mlamojská představa sedmého kruhu pekla, o její škodlivosti vycházejí články, o jejím opouštění blog, a dokonce se můžete zúčastnit kurzu, na kterém podstoupíte přesně to, co podstupovat nechcete.

Jsou to sice vaše peníze, váš čas a vaše důstojnost, ale než pod dohledem nějakého hipsterského gurua začnete běhat pozadu nebo jíst jogurty vidličkou, rád bych vám připomněl tři drobnosti.

Máte správný názor? Mozek je lepší!

Ideologie? Sprosté slovo! Vy byste přece podle žádné nežili, jste rozumní lidé. Michal Kašpárek říká: „Kdo si nepřipustí, že má ideologii, je na nejlepší cestě stát se dogmatikem.“

Kdepak Rusové, nic proti slušným Rusům. Mně vadí Rusáci! Michal Kašpárek říká: „Salónní variace na lidový motiv ‚slušní cikáni mi nevadí, vadí mi ci-go-ši.‘“

Mladí už se na to nemohli dívat a šli a ten potok vyčistili. Dobrá zpráva, ne? Michal Kašpárek říká: Skrývá se v ní špatná zpráva o tom, že je potok špinavý a znečistitel dává ruce pryč.

Nehoň se v krysím závodě! Každý má právo dělat to, co ho baví, a když bude chtít, bude v tom i úspěšný! Michal Kašpárek říká: „Podle praporu Dělej, co miluješ! poznáte užitečné idioty ‚zlých‘ kapitalistů.

1. Nejde o kvantitu, ale o kvalitu

Pokud je pro vás život něčím víc než sběrem zážitků, pak není důležité být mimo komfortní zónu co nejčastěji, ale spíš správně poznat moment, kdy z ní vystoupit.

Poutavý příběh o tom, že se dá hrdinství trénovat nošením černé tečky na čele, bohužel naráží na fakt, že tečka samotná vás nenaučí rozlišovat dobro od zla nebo podstatné od nepodstatného a že mezi lehounkým sebezesměšněním a hlubokým sebezapřením zeje propast. Můžete si malovat tečku, pít čaj z cukřenky nebo psát e-maily tužkou – ale až budete široko daleko jediní, kdo může dát dýchání z úst do úst zapáchajícímu bezdomovci, stěží vám takový trénink pomůže překonat odpor. Není diskomfort jako diskomfort.

Podobně je zbožným přáním, že časté opouštění komfortní zóny přispívá tvůrčímu myšlení. Když zalistujete knížkou Daily Rituals, zjistíte, kolik věhlasných spisovatelů, malířů nebo skladatelů bytostně nenávidělo dobrodružství. Žili usedlé pravidelné životy skoro bez vzrušení – tím jediným jim byla práce, ve které ovšem z komfortní zóny vystupovali všichni do posledního. Odmítnutí a posměch riskovali tím opravdu důležitým, ne klukovinami. Nejde přece o kvantitu, jde o kvalitu.

2. Čím méně komfortu, tím víc konformity

Žijeme v éře liberálního individualismu, ve které každý rozumný člověk maximalizuje svůj potenciál a uskutečňuje svoje sny, jde do všeho naplno… a tak dále, sami si doplňte další fráze osobního rozvoje. Podstatným rysem téhle ideologie je, že si máte jít za svým a na ostatní při tom brát jen ty nejnutnější ohledy. A přesně tohle přece káže mnoho pryčzkomfortnízóny guruú: buďte víc chucpe. Dívejte se cizím lidem do očí, dokud neuhnou, jděte si rozměnit drobné někam, kde mají ceduli „drobné nerozměňujeme“, lehněte si ostatním pod nohy. Chovejte se jako debilové.

Anketa

Posilujete se tím, že děláte věci, co vám nejsou příjemné?

Tím vším se ale vlastně učíte být konformnější. Snažíte se tak vyhovět společenskému očekávání, že máte být „zdravě“ drzí. Pokoušíte se tím připravit ostatní o záminku k posměchu, že jste málo troufalí. Z opouštění komfortní zóny se tak paradoxně stává docela nový druh komfortu. Být daleko ze své komfortní zóny znamená dostat hodně lajků na Facebooku a dostat hodně lajků na Facebooku je komfortní i konformní.

Nečinnost je najednou opovážlivější než zběsilá aktivita, větší odvahu než být crazy teď vyžaduje být zdrženlivým maloměšťákem, protože nic z toho vám lajky a uznání nepřinese. Stádo má z nudy a obyčejnosti strach. Ne náhodou je nejprogresivnějším módním stylem současnosti normcore, tedy „co nejnenápadnější oblékání“: takhle vypadá vzpoura proti individualismu.

3. Nejste vadní

Trápí vás, že žijete na „autopilota“? A dokázali byste vysvětlit, co to vlastně znamená a co přesně je na tom špatného – kromě toho, že to poplival někdo cool?

Stydíte se oslovovat cizí lidi? Výborně: být na ulicích a v call centrech ještě o něco víc nestydatých vlezků, už by na téhle planetě nešlo vydržet.

Nuda je nepostradatelnou složkou hlubokého života, ostýchavost a opatrnost jsou součástí mnoha výborných charakterů. Nejste vadní. Nenechejte si proto od zjančených děcek nakukat, že máte začít dělat ptákoviny, abyste opustili šablony. Je to past, zamaskované stádní myšlení: neustálé opouštění šablon je totiž nová šablona. Největší rebelové se umí držet zpátky.

Existuje mnoho dobrých důvodů pro opouštění komfortní zóny. Jen pamatujte na to, že cesta ke svobodě, štěstí a sebezdokonalení nevede přes žraní těstovin rukama a čištění zubů potmě. Což zní jako banální poučka, ale někteří to očividně potřebují připomenout.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+26
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 6. 2014 23:36, Jirka

Kdepak, pan Kašpárek zraje jako víno. Jen tak dále!

+4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Naše rozumná neideologická ideologie

6. 6. 2014 | Michal Kašpárek | 1 komentář

Naše rozumná neideologická ideologie

Kdo si nepřipustí, že má ideologii, je na nejlepší cestě stát se dogmatikem.

Sluníčkem zeď neprorazíš

25. 4. 2014 | Michal Kašpárek | 4 komentáře

Sluníčkem zeď neprorazíš

Podle praporu „Dělej, co miluješ!“ poznáte užitečné idioty „zlých“ kapitalistů.

Slušné děti se drží stranou

17. 1. 2014 | Michal Kašpárek | 15 komentářů

Slušné děti se drží stranou

Pokud se české školy budou štítit principů asertivity a zdravého sebevědomí, jen tím zametou cestu k moci pro další generaci psychopatů.

Němci nejezdí v bavorácích proto, že jsou chytřejší. Zpohodlněli jsme!

3. 8. 2013 | Ondřej Tůma | 5 komentářů

Němci nejezdí v bavorácích proto, že jsou chytřejší. Zpohodlněli jsme!

Muž, který učil počítač porozumět tomu, co člověk říká. Skoro dvě desítky let dohlížel na vývoj software pro rozpoznávání přirozených jazyků v IBM a Google. Vrátil se do Česka na „svou“... celý článek

Páťáci a deváťáci, doplňte: budu ______ jak kostelní myš

30. 12. 2011 | Michal Kašpárek | 12 komentářů

Páťáci a deváťáci, doplňte: budu ______ jak kostelní myš

Plošné testování naučí žáky dvěma nesmyslům: že je lepší být ve všem průměrný než v něčem výjimečný a že se neúspěch neodpouští. Oboje se může podepsat na jejich životech a kariérách. celý článek

Partners Financial Services