Kontroly práce: Hon na švarcsystém se nekoná?

Ondřej Tůma | rubrika: Co se děje | 15. 11. 2012 | 13 komentářů
Začátkem roku ministerstvo práce ohlásilo drakonické pokuty za švarcsystém, a to pro „zaměstnané“ i „zaměstnavatele“, zvýšilo o stovky počty kontrolorů a média odtroubila začátek honu na švarcsystémáky. Konal se ale? O švarcsystém prý vůbec nešlo.
Kontroly práce: Hon na švarcsystém se nekoná?

Na začátku letošního roku to vypadalo, že švarcsystému definitivně odzvonilo. Ministerstvo práce a sociálních věcí se rozhodlo radikálně zvýšit počet kontrol nelegálního zaměstnávání, včetně švarcsystému. Ten sice není zákonem přesně definovaný, v úředních listinách se o něm ale nejčastěji hovoří jako o „výkonu závislé práce zastřené jinou než pracovněprávní smlouvou“. Současně došlo také ke zvýšení pokut, které „zaměstnancům na živnosťák“ a jejich zaměstnavatelům hrozí. Jestliže člověk předstírá samostatně výdělečnou činnost na živnostenský list, a přitom vlastně chodí do normálního zaměstnání, může od ledna dostat pokutu až sto tisíc korun, jeho zaměstnavateli pak hrozí až desetimilionový flastr. Státní úřad inspekce práce nabral několik stovek (!) nových úředníků, kteří se vydali do terénu zjišťovat, kde se pracuje načerno. Brzy se začali ozývat majitelé firem, ale také někteří poslanci, kteří upozorňovali, že se úředníci při kontrolách chovají arogantně a udělují zbytečné a nepodložené pokuty.

Paragraf

Nepracujte, je to nelegální!

Nelegální prací ve smyslu §5 písm. e) zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti je:

1. výkon závislé práce mimo pracovněprávní vztah, který může mít dvě formy, a to

  • výkon závislé práce zcela bez pracovní smlouvy
  • výkon závislé práce zastřený jinou než pracovněprávní smlouvou (tj. závislá práce vykonávaná v simulovaném obchodním nebo občanskoprávním vztahu, neboli takzvaný švarcsystém)

2. pokud fyzická osoba – cizinec vykonává práci v rozporu s vydaným povolením k zaměstnání nebo bez tohoto povolení, je-li podle tohoto zákona vyžadováno, nebo v rozporu se zelenou nebo modrou kartou,

3. pokud fyzická osoba – cizinec vykonává práci pro právnickou nebo fyzickou osobu bez platného povolení k pobytu na území České republiky, je-li podle zvláštního právního předpisu vyžadováno (zvláštním předpisem je zákon č. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců na území České republiky a o změně některých zákonů).

Zdroj: Státní úřad inspekce práce

Skončí s Drábkem i jeho systém kontrol?

Když se ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek rozhodl po zatčení svého náměstka Vladimíra Šišky opustit úřad, začalo se spekulovat, které změny, jež zavedl, se udrží. První na ráně byly sKarty, jedním dechem se ale mluvilo i o současném systému kontrol práce. Premiér Petr Nečas před kongresem své strany (která se vždycky tvářila jako strana propodnikatelská) v rozhovoru pro Lidové noviny dokonce prohlásil: „Pod záminkou boje s černou prací tady stovky úředníků dělají práci, v jejíž velký smysl nevěřím. Za mne jako bývalého ministra práce a sociálních věcí se nic takového nedělalo. Byla to jedna z chyb ministerstva práce a sociálních věcí a teď v rámci přehodnocení priorit vládní politiky toto bude určitě věc, která se přehodnocovat bude.“

Tento týden Nečas oznámil, že ministerstvo práce a sociálních věcí převezme bývalá senátorka Ludmila Müllerová z TOP 09. Ta záhy poté serveru Peníze.cz potvrdila, že počet kontrol nelegálního zaměstnávání se sice příliš nezmění, osoby pracující na švarcsystém však podle ní rozhodně nebudou – a nikdy prý ostatně nebyly – primárním cílem kontrol. „Kontroly se zaměřují na všechny druhy nelegálního zaměstnávání, takže logicky odhalují i nějaké případy švarcsystému. Obecně se na něj ale nezaměřujeme. Titulky v médiích, které hlásají, že ministerstvo vyhlásilo válku švarcsystému, jsou nepravdivé,“ řekla budoucí ministryně práce a sociální věcí Ludmila Müllerová.

Čísla hovoří jasně

Její slova potvrzují statistiky: Státní úřad inspekce práce provedl od začátku roku na 54 tisíc kontrol, na odhalování nelegálního zaměstnávání se zaměřovalo 29 tisíc z nich. Kontroloři odhalili 3518 nelegálně zaměstnaných, ale jen u 308  (necelých devět procent) z nich šlo o „výkon práce osobami samostatně výdělečně činnými, s podezřením na zastřený výkon závislé práce“, tedy o švarcsystém. Dokazování není ve všech případech ukončeno, celkem ale od začátku roku úředníci za nelegální zaměstnávání firmám a zaměstnancům vyměřili 524 pokut úhrnem za 110 milionů. Ve dvaceti případech byla prokázána práce na švarcsystém, za kterou byly uděleny pokuty ve celkové výši 6,9 milionu korun (trochu přes šest procent). Na desetimilionové pokuty pro zaměstnavatele tedy zatím rozhodně nedošlo. Větší část pokut byla přitom uložena právnickým nebo podnikajícím fyzickým osobám v postavení zaměstnavatele, nikoli pracovníkům. „Problém nelegálního zaměstnávání netkví v oblasti výkonu závislé práce formou takzvaného švarcsystému, ale v ostatních formách výkonu nelegální práce. Z tohoto důvodu se orgány inspekce práce na švarcsystém nezaměřují. V oblasti výkonu závislé práce zastřené simulovanými obchodními vztahy jsou zjišťovány a postihovány zcela jednoznačné, typické případy, které měl zákonodárce na mysli, když postavil mimo zákon tento způsob podnikání, respektive zaměstnávání, na příklad když ve výrobní hale při pásové výrobě vykonávají tutéž nekvalifikovanou manuální práci vedle zaměstnanců v pracovním poměru i osoby samostatně výdělečně činné.“ vysvětluje Dalimila Solnická ze Státního úřadu inspekce práce.

Propojeno

Proti pokutě

Ale, milé osoby ne tak docela samostatně činné, buďte radši stále na pozoru! Čtyři rady pro všecky, kteří chtějí klidně spát:

Vyplatí se státu zvýšený počet kontrol?

Na začátku roku bylo zaměstnáno na čtyři sta nových úředníků, kteří mají na starost odhalování práce načerno. Pokud bychom náklady na jejich zaměstnání poměřili s výší vybraných pokut, jistě si na sebe nevydělali. A jestli má represe zastrašující účinek (a tedy i pozitivní dopad do státní kasy), o tom se dá pochybovat. Přes paniku způsobenou na začátku roku tučnými titulky o pronásledování „zaměstnávání na živnosťák“ mnoho osob samostatně výdělečně činných mezi zaměstnance nepřešlo, u ostatních forem nelegální práce mají kontroly pravděpodobně týž – tedy nijak závratný efekt.

Server Peníze.cz se na problematiku švarcsystému ptal ekonomů a dalších odborníků ve své anketě Očima expertů. Poměrně vzácná shoda (až na Aleše Michla) víceméně panovala na tom, že pro stát by bylo přínosnější, kdyby se raději než na potírání švarcsystému zaměřil na vyvažování výše odvodů u klasických zaměstnanců a osob samostatně výdělečně činných. „Osobně bych byl pro zákony, které by takový systém angažmá pracovní síly nezakazovaly vůbec, ale snažily se, aby i v takovém případě byla celková „odvodová“ zátěž srovnatelná, takže by netrpěla státní kasa,“ reagoval na kriminalizaci švarcsystému a přísné tresty advokát Tomáš Sokol. Ekonom Tomáš Prouza byl mnohem kritičtější: „Zejména v době stagnující ekonomiky by bylo dobré ke švarcsystému přistupovat velmi pragmaticky, především u firem, které přežívají s tak nízkými maržemi, že by si klasické zaměstnance nemohly dovolit. Je jen vinou státu, že zdanění zaměstnanecké práce (včetně odvodů na sociální a zdravotní pojištění) nastavil tak nevýhodně, že je tolik firem motivováno k obcházení zákonů.“

Anketa

Vyplatí se kontroly?

Je to na Kalouskovi

Ludmila Müllerová, která již během příštího týdne usedne na křeslo ministryně práce a sociálních věcí, si tento problém uvědomuje: „Naprosto souhlasím s tím, že pokud chceme nějakým způsobem vyřešit otázku švarcsystému, měli bychom se zaměřit na způsob odvodů. To je ale otázka, která by měla směřovat na ministerstvo financí, které má tuto oblast ve své kompetenci.“Švarcsystém přitom leží v žaludku i ministrovi financí Kalouskovi, který se snaží OSVČ „potrestat“ snížením výdajových paušálů. To se mu zatím sice nepodařilo, společně s daňovým balíčkem však nedávno sněmovnou prošlo omezení využití daňových slev a bonusů pro OSVČ. Ti, kteří využívají výdajové paušály, už nebudou moci uplatnit slevy na dani na děti a na manžela či manželku, daňová sleva na poplatníka a zdravotně postiženého jim však zůstává. Pokud navíc živnostník ročně vydělává víc než dva miliony korun a živí se činností, ke které přísluší 30- a 40procentní paušál, nebude moci tento způsob daňového odpočtu využít (o dvou milionech si ovšem běžný švarcsystémák může nechat zdát). Jestli tato opatření skutečně problém se švarcsystémem vyřeší, však můžeme silně pochybovat – firmy totiž k nabídce řádného zaměstnání místo zaměstnání na živnosťák ani trochu netlačí.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 11. 2012 7:54, Fredy

Švarcsystém je problém z nepochopení. Pramení z toho, že v ČR se neustále srovnává mezi sebou zaměstnanci/zaměstnání a živnostníci/podnikání. Přitom každá z těchto kategorií vychází z jiných principů a každá se řídí vesměs jinými pravidly. Co je společné je pouze zákon o dani z příjmů, který zná jen pojem fyzické a právnické osoby a mezi ty fyzické řadí jak podnikání fyzických osob, tak závislou činnost.

Tohle neustále srovnávání vychází opět z minulosti, kdy se budoval rozvinutý socialismus a jeho hlavním atributem bylo rovnostářství. Po převratu v roce 1989 se mnozí zaměstnanci stali podnikateli. Ostatně jak jinak, když tu před tím nic takového legálního nebylo. Některým se začalo dařit, což jim jiní začali závidět. A toto trvá i nadále, ale co je horší, že na tuto vlnu přistoupili i politici a ke všemu i média.

To, co předváděl exministr Drábek není nic jiného, než šikana a jak správně uvedli například pánové Prouza, Mach, Kovanda, ale i další, je to drbání se pravou rukou za levým uchem. Příčina je jasná, špatné daňové sazby, vysoké odvody na sociální a zdravotní pojištění, které neúměrně zvyšují cenu práce, nesmyslný zákoník práce, který, ač by měl chránit zaměstnance, tak jim vlastně škodí a v neposlední řadě, nechuť politiků toto řešit systémově. Problém je v tom, že v ČR, do převratu, nebyla u moci žádná skutečná konzervativně liberální pravicová strana. To, čeho jsme svědky, není nic jiného, než neustálý boj o sociálně demokratický program mezi ČSSD a ODS. Vím, tohle mnozí našinci zatím nechápou, ale doufám, že jim to časem dojde.

A co s tím švarcsystémem? Nic, nechat jej svému osudu, ale zaměřit se na snížení ceny práce, místo zvyšování daní, které je stejně nesmyslné a kontraproduktivní. Naopak daňové odvody snížit tak, aby se švarcsystém nevyplácel a tím by přirozeně zanikl. Který politik toto prosadí, tak má můj hlas a je mi jedno, jakou barvu trička politické stáje zrovna obléká ....

+69
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Švarc, nebo švorc? Úspěchy boje proti švarcsystému. Co si o tom myslíte?

7. 6. 2012 | Petra Dlouhá | 15 komentářů

Švarc, nebo švorc? Úspěchy boje proti švarcsystému. Co si o tom myslíte?

Nejhorší legislativní počin loňského roku – tak hodnotí podnikatelé zákaz švarcsystému. Tři čtvrtiny firem jsou pro jeho legalizaci. Ministr Drábek od ledna sliboval tvrdé kontroly.... celý článek

Očima expertů: Švarcsystém. Zakázat, nebo zcela legalizovat?

24. 2. 2012 | Ondřej Tůma | 45 komentářů

Očima expertů: Švarcsystém. Zakázat, nebo zcela legalizovat?

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek vyhlásil švarcsystému válku. Firmám i pracovníkům hrozí vysoké pokuty. Neměl by se ale švarcsystém spíš legalizovat? Zeptali jsme se advokáta... celý článek

Odstranit švarcsystém? Ano, ale co s jeho oběťmi?

19. 5. 2011 | redakce Peníze.CZ | 50 komentářů

Odstranit švarcsystém? Ano, ale co s jeho oběťmi?

Odbory tvrdě brojí proti reformám. Chystají varovnou stávku a nevylučují další radikální akce. V případě daňové reformy jsou proti dalšímu zvýhodňování OSVČ a mluví o nepřípustnosti... celý článek

Živnostníci versus zaměstnanci: existuje spravedlnost?

17. 5. 2011 | Petra Dusová | 28 komentářů

Živnostníci versus zaměstnanci: existuje spravedlnost?

Způsobů, jak si vydělávat, je jistě nekonečně. Málokdo z nás je však uhlobaronem či rentiérem, většina nás patří do jedné z následujících tří skupin: státní zaměstnanec, zaměstnanec... celý článek

Partners Financial Services