Očima expertů: Švarcsystém. Zakázat, nebo zcela legalizovat?

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek vyhlásil švarcsystému válku. Firmám i pracovníkům hrozí vysoké pokuty. Neměl by se ale švarcsystém spíš legalizovat? Zeptali jsme se advokáta Tomáše Sokola, ekonomů Aleše Michla a Tomáše Prouzy a dalších zajímavých osobností.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

24. 2. 2012 9:39, Roman Hon

Obyčejný živnostník - řemeslník po přečtení názorů výše uvedených osobností dá velké většině z nich za pravdu. Z vlastní zkušenosti vím, že při charakteru mé živnosti ( služby - montáže a opravy vodoinstalce, odpadů a topení ) není jednoduché si dovolit zaměstnance. Jakmile někoho přijmu nastane mi povinnost kromě zajištění dostatku práce a následně jejího odvedení v náležité kvalitě a vyřízení úhrady od zákazníka i neustálá starost o svého zaměstnance. Musím ho vybavit od oblečení přes nářadí a ochranné pomůcky a také ho proškolit a tak podobně.
Okamžitě mi taky nastanou povinnosti jako přihlašování sebe a jeho na kdejakém úřadě a pojišťovně. Nad hlavou mi neustále vysí starost, jak to budu zvládat, když nedejbože začnu sám marodit nebo i můj zaměstnanec. Sám na nějakou kloudnou nemocenskou vůbec nedosáhnu a o placené dovolené narozdíl od svého zaměstnance se mi může jen zdát.
Zaměstnanec má svá práva a mě z nich jako OSVČ a zaměstnavateli plynou povinnosti - starat se. Pomalu se ze mě stává opatrovnická firma, kterou však za tuto činnost nikdo neodmění a která už nemá ani tolik času a klidu na svůj prvořadý obor podnikání, který ji živí.
Také mě pomanu a jistě začnou úřady zvát na kontroly, jak správně a včas za svého zaměstnance odvádím povinné odvody ( jak je pak možné, že jiné "firmy - společnosti" tolik dluží? ). Také je v určitých obdobích nutné vyplňovat a odesílat další a další přehledy a přiznání ...
A zaměsnanec - ten se většinou jen vez a začne si diktovat a připomínat na co má právo a kolik musí za co dostat a co a kdy potřebuje ... A že by byl alespoň trochu nucen se snažit a mít o práci a její kvalitní odvedení zájem, tak o tom se jen vypráví ve vzpomínkách na živnostníky a jejich zaměstnance z 1. republiky a nebo v pohádkách.
Zamyslete se i nad tím, že budu chtít zaměstnat někoho po vyučení - bez kloudné praxe a pracovních návyků. Jak mám na takového člověka sám vydělat, abych si ho mohl dovolit při současném systémů opatrovnictví a ochrany a při cíleném vedení k nesamostatnosti a neodpovědnosti. Jak to udělat, když nemám aparát spolupracovníků, kteří budou řešit personalistiku, bezpečnost práce a související agendu a budou znát a stíhat reagovat na všechny možné změny a úpravy ... a kteří ho za mě budou pomalu na pracovišti učit, jak se co má správně dělat, když já budu vyplňovat přehledy a přihlášky? Ve své podstatě ani tolik nevydělám, abych si mohl dovolit někoho takového zaplatit. A taky když vezmu v potaz časovou nátočnost toho všeho co kolem zajištění samotné práce a věcí kolem zaměstnance je třeba vykonat, tak by pro nás OSVČ - zaměstnavatele měl mít pracovní den alespoň 48 hodin, abychom mohli dostát čestně všem svým závazkům a povinnostem.
Potom je tu i otázka, jak mají takoví učni sehnat praxi a tedy i zaměstnání v oboru. A tak se dělá, kde a co se dá a pak se fiksluje praxe a zařizují se živnosti, kde se dotyčný začne učit a získávat praxi pokud má odvahu sám na vlastní pěst, ale často i na úkor zákazníka - a je to tak v pořádku? Je správné mladým už od začátku ukazovat, že věci kolem nás nejdou dělat normálně, jednoduše a pořádně, ale že se musí oklikou a mnohdy i né zrovna s čistýma rukama a že člověk ani nestíhá poznat včas kdy a co a jak zařídit?

No a teď se podívejme na situlaci, když Já ( OSVČ ) seženu dost práce a nezvládal bych ji sám, tak se prostě obrátím na kolegi, také OSVČ a vezmu je pod sebe a mám jen starosti na které celkem stačím - zorganizovat práci a připravit materiál a zákazníka tak, abychom zakázku včas a kvalitně zvládli a po uhrazení díla se vyrovnáme a všechny své náležitosti si každý řešíme sám a tak, jak je třeba. Snad by bylo i možné na základě "nějakých pracovních knížek" zaměstnávat v určitých intervalech jednoho či více "pracovníků s malou praxí", kteří budou mít na trhu práce po určitou dobu možnost samostatně, formou brigád a výpomocí takto získávat pracovní návyky a taky prostředky, s kterými se budou na základě jednoduchého vzorce ( z toho zo vydělám - zaplatím to a to a s ostatním si už hospodařím sám ) učit žít a postupně se připravovat na pozici budoucího samostaného zaměstnance nebo živnostníka.
Pokud by byl takovýto systém nastaven tak, aby mohl fungovat jednoduše a dlouhodobě tedy = spolehlivě, tak co si více přát.
Dejte nám možnost v klidu a bez velkých potíží vykonávat své řemeslo a nechte nás vydělat, abychom se uživili a Ti z nás, kteří to dokážou se mohli i rozvíjet a za nějaký čas budou tak silní, že si budou moci dovolit zaměstnat jak řemeslníky - dělníky, tak i člověka, který bude zvládat potřednou ( doufám, že né příliš přebujelou ) administrativu stímto vším spojenou.
Jistě, že nemusím mít ve všem pravdu, ale už dlouho platí, že v jednoduchosti je krása a v podnikání a ve společenském životě by určité zjednodušení a návazně trvalý důraz na dodržování obecně platných a uznávaných pravidel jenom prospěl.
Omlouvám se za obsáhlost svého přízpěvku, ale už douho mě tyto otázky věci tíží.
Snad bude jednou i lépe.

+68
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

24. 2. 2012 13:03, Zdenek

Pane Petre, jak vite, ze neodvadi zadne dane? To vam prekladaji danove priznani? A jak to souvisi se schwarz systemem? Zkousel jste nekdy podnikat a mel jste zamestnance, o ktere se musite starat, nebo jen teoretizujete?

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 45 komentářů)

12. 6. 2015 11:51 | Karel Veselý

Jo švarcsystém se někdy může krutě vymstít. Dělám ve stavebnictví a slyšel jsem spousty příběhů od lidí, co pracovali jako zhotovitelé či pracovníci na stavbě tzv. "na sebe". Jenomže si neohlídali, že krom evidence daní a soc/zdrav. je dobré si platit ještě další pojištění (úrazovka) a konzultovat si BOZP. Pak stačí jeden úraz, pojišťovna sezná, že daný zedník nebyl dostatečně poškozen a je to bez kompenzace, sorry. Proto by si kdokoliv kdo pracuje na stavbě měl zjistit, jak to mají s koordinátorem BOZP (více info třeba zde http://www.koordinacebozp.cz/), protože pokud jej nemají, tak se vystavuje docela riziku, že se něco stane
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 2. 2013 18:39 | František Horák

Jedna věc je názor povrchní od všech většinou ekonomů nebo malých živnostníků, že by měl být Švarc-systém legální. Chápu, že např. zedník, instalatér, elektrikář apod. nemají zájem se nechávat vykořisťovat přes jakéhokoliv zprostředkovatele a přijít tím o nemalý zisk. Dále nejsou vázáni v prac. vztahu žádnými nařízeními, hlavně prac. časy, mzdovým omezením apod. a mohou si k sobě zaměstnat ještě kolik pracovníků chtějí. Ekonomové jsou také pro, protože budou vždy na straně firem, které defakto jen zaplatí na fakturu za odvedenou práci a tím to pro ně končí (nemusí se starat o účetnictví pracovníka, prac. oděv, bezpečnost práce, dovolenou, nemoc, penzi atd...). Zkuste se takto zaměstnat a mít 10.000,- Kč na ruku jako OSVČ a vyjít s touto almužnou. To by si tak všichni zaměstnavatelé takto přáli a všem zaměstnancům by ihned po schválení změnili smlouvy na OSVČ. To by kapitalista zatleskal a obyčejný človíček aby šel o žebrácké holi a ještě se staral o účetnictví + prac. oděv, bezpečnost práce, dovolenou, nemoc, penzi atd...). Ačkoliv jsem neměl pana ministra Drábka rád, tak s ním plně souhlasím, že by neměl být tzv. Švarc-systém legální. Povrchní názory - viz shora uvedení živnostníci a ekonomové - nemohou posoudit situaci na prac. trhu globálně a odborně, což může jedině MPSV. Dám ještě příklad právě z jiného pohledu -mého, než jsou hlavně řemeslníci. Byl jsem několikráte veden pod smlouvou o zprostředkování jako osoba OSVČ jako obchodní zástupce. Když pracujete takto pro jednu firmu 8 let a stále jste stejně OSVČ a máte pravidelné měsíční vyúčtování na fakturu, tak je to nelegální. Firma mne měla už 2. měsíc zaměstnat na zaměstnanecký poměr. Když mi byla vypovězena smlouva, dlužili mi 80.000,- Kč za zprostředkované obchody. Musel jsem si tuto sumu půjčit za lichvářské poplatky 67% od GE Money bank, abych nebyl pod mostem a pod pohrůžkou, že je dám k soudu za zaměstnávání v Švarc-systému mi teprve uvedenou částku zaplatili. To je tak asi ode mne vše k uvedenému zaměstnávání v tzv. Švarc-systému.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 5. 2012 19:04 | Ladislav Žák

Domnívám se, že není žádný problém každému z uchazečů o práci dát vybrat jestli chce méně peněz a zaměstnanecké zabezpečení nebo více peněz a odpovědnost za sebe. Současný systém je zcela hospodářsky neefektivní,rozpočtově drahý a hlavně lidsky nedůstojný a devastující společnost. Trestat lidi, kteří chtějí pracovat, a ty, kteří jim to se značnými obtížemi umožňují, je prostě nedůstojné. Klišé zlého podnikatele, vykořisťovatele, a hodného zaměstnance,tvůrce hodnot je opravdu hloupoučké. Zaměstnavatelé nejlépe vědí, které spolupracovníky si mají podřidit a zavázat dlouhodobým zaměstnaneckým vztahem a od koho potřebují krátkodobě jenom jejich práci. Je zcela iluzorní, že všichni chtějíbýt zaměstnanci, stejně jako že všicni by skočili jako OSVČ. Spolupráci OSVČ a zaměstnavatelů bych naprosto dereguloval... Argument o výběru daní je hloupý, protože stát ožebračuje pracující jenom proto, aby na druhé straně mohl hradit stále více nezaměstnaných.To jenom posiluje rozvrat společnosti na neužitečné a ty, kteří je musí živit a zároveň jim nedají možnost se zapojit.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 5. 2012 22:08

Užasný, tím jste rekla vše.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 5. 2012 22:05 | HANKA

Každý živnostní se má co ohánět. Není opravdu lehké se uživit, tímto zlikvidují hodně drobných podnikatelů. Všichni skončí na pracaku. To bude pro stát určitě efektivnější!!!! Šikovný živnostník pracuje od rána do pozdního večera. A to dokonce soboty i neděle a za každého počasí.Často v letních měsících jde i rodina stranou. Protože je pěkné počasí a střecha se musí udělat.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 3. 2012 0:26 | Martin

Stát by se měl spíše věnovat rozvoji podnikání a nastartování domácí poptávky která je pro ekonomiku důležitá. Jestli tu budou jen zaměstnanci tak se konečné ceny některých dodávek služeb zdraží. Měla by tu fungovat menší daňová zátěž na práci a větší na spotřebu. Když vidím živnostníka pracovat 14 hod denně a naproti státního úředníka který je v práci 7 hodin, tak mi je smutno z toho co si stát vymýšlí. Myslím, že je třeba práci podporovat ať je jakákoliv, jinak tu bude stát pobíračů podpor.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 3. 2012 23:46

Tam, kde lidé dělají na živnost, ať jim dají pokoj, není dnes lehké se uživit a každý dělá co umí. Určitě lepší, než jít na úřad práce. Daleko horší jsou zaměstnavatelé, u kterých lidé pracují za minimální mzdu a tito chytráci jim doplácejí ze své kapsy, aby nemuseli platit odvody. Když pak takoví lidé onemocní, nemají pomalu na chleba a jaký jednou budou mít důchod, pánbůh ví. Syn mé přítelkyně pracuje jako kuchař a říkala, že v pohostinství to jinak nechodí. Buď ber nebo neber. To je hrůza ! Ne švarcsystém.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 3. 2012 16:45 | IVB

Mě by docela zajímalo, jak chtějí definovat co je ještě obvyklý obchodně dodavatelský vztah mezi firmou a dodavatelem služeb či práce a Šwarc systémem. Podniky zbytečně panikaří ze strachu před pokutami a od nového roku v podstatě zastavily zadávání malých zakázek předchozím živnostníkům ze strachu z popotahování kvůlu SS (Švarc Systému). Ti na to okamžitě doplácejí snížením poptávky po jejich službách a nastává panika i na jejich straně. Stávají se tak defakto oběťmi, nastupujícími nuceně do zaměstnanecké pozice za obvykle minimální mzdu, neboť jinou si předchozí zadavatel zakázek nemůže dovolit a ostatní klienty strácejí, protože z pozice zamstnance nejsou schopni plnit další závazky. Profituje na tom stát na bedrech těch, kteří byli odhodláni držet opratě svých životů ve svých rukou. Vykastrovat každého politika, který se pod tohle PODEPSAL !!! A začít u KALOUSKA !!! Připadá mi to jako v 50-tých letech, hon na Živnostníky. Socialismus se nám VRACÍ oklikou !!
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 3. 2012 0:00 | PK

Už vidím hokejisty a fotbalisty pobírající sta tisíce měsíčně jak je klub vezme jako zaměstnance. Do jednoho jsou všichni na ZL a všichni dělají pro jednoho což je prokazatelné. Ostatním stačí si prohodit faktury párkrát za rok mezi sebou s více ZL, nebo ne? Český člověk kličku najde. Nebo se pletu?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 3. 2012 21:23 | Ano

Je to špatné, zaměstnanci by neměli dostat také nic. Není k tomu rozumný důvod ten zaměstnavatel také nic nedostal. Rovnost před zákonem nikomu nic neříká?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 3. 2012 13:50 | Rebave

Toto vytesat do kamene. Jsem OSVČ z donucení, je 56 let a kdybych nezačala na vlastní náklady pracovat, tak dodnes práci nemám, ačkoli jsem během 3 měsíců hledání práce obeslala a někdy absolvovala přes 100 přihlášek do konkurzu. Podotýkám, že kvalifikace by se firmám líbila, ale věk a omezení pohybového aparátu už ne. Takže vládo, rozdávaj dále své peníze do černých děr a nás pracující nech na pokoji. My po tobě nic nechceme, jen tu možnost pracovat. A to platí napříč politickým spektrem, socani nebudou jiní.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 3. 2012 15:52 | Polda

Ono to ma dve strany: Byl jsem na ZL a vydelal jsem si 30.000 kc / mesic. Od noveho roku me zamestnali a na konto me prijde jen 20 000 kc. Pravda mam placenou dovolenou a nemocenskou od 3 dne. truchu drahy za 10.000 mesicne
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 2. 2012 8:14 | Lája

Sám mám s tím zkušenost.Celou dobu usilujete o to být zaměstnancem,je vám slibováno min.6 let,že až.... budou nové smlouvy a budete se moci stát zaměstnancem.Přitom podléháte stejným pravidlům jako zaměstnanec,chodíte na určitou dobu do práce(příchody jsou striktně hlídány),když je svátek,o to míň peněz dostanete,jste podřízený a nakonec po 8 letech se majitel rozhodne ukončit činnost firmy a zaměstnanci dostanou 5 platů a OSVČ lautr nic,tak se mi nedivte,že bych ten švarcsystém jako znám já,začal nemilosrdně trestat.Jenomže když si chcete potom stěžovat na Úřadě inspekce práce,tak hrozí postih i vám,to je pěkný Kocourkov,že?(a já jsem si vždycky myslel,že je vymyšlený)
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 2. 2012 16:34 | Franta

Tak vládo docela se Vám to povedlo zítra asi končím s živností ,protože prý jsem ve švarcu ,Tak se těším jak mě sociálka bude dotovat.Tak že místo abyste získali tak ztrátíte.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 2. 2012 22:04 | Rada

Každé má své. Jako OSVČ se nemusíte řídit příkazy nadřízeného a pokud vás nějaký zákazník nebo obchodní partner štve, můžete s ním ukončit spolupráci. Také pružnost pracovní doby má obvykle OSVČ lepší než zaměstnanec.
A hlavně - většina lidí podniká proto, že je to baví. Nižší odvody jsou motivací tak leda pro práci na Švarc systém, ne pro skutečné podnikání. Nebo se podle vás většina OSVČ nechá raději zaměstnat pokud se výše odvodů vyrovná??
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 2. 2012 21:26 | Fredy

Rado, já jsem pro, za předpokladu, že, jako OSVČ budu mít 4 týdny placenou dovolenou, placenou nemocenskou a zajištěnou pravidelnou práci. Berete?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 2. 2012 18:48 | Rada

Jsem pro legalizaci Švarc systému...ovšem za předpokladu, že odvody zaměstnanců a OSVČ budou přibližně stejné (OSVČ by mohly mít odvody o trochu nižší).
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 2. 2012 8:04 | starášvarcová

Místo aby vláda pracovala na spravedlivém uspořádání,stále něco přikazuje,a hlavně zakazuje možnost aby obyčejný člověk vydělal peníze...ale na druhou stranu zase povoluje lichvu a ožebračování lidí exekutory a různými lichvářskými společnostmi..dokonce i banky se chytily té možnosti aby vydělali na každém člověku,který si nechá posílat výplatu do banky/ono je to víceméně povinné,protože v některých firmách by jste měli veliké problémy kdyby jste si nechali posílat výplatu třeba poukázkou nebo si pro ni chodili osobně/.Ono je přece jednodušší zakázat lidem peníze vydělávat a pak naplákat kolik peněz se musí vydat na sociální pomoc.Přesně tak se mi nelíbí,že v dnešním předluženém státě,kdy člověk kolikrát nemá možnost se ani svobodně nadechnout musí při žádosti o insolvenci pracovat jako zaměstnanec a nesmí být ani živnostník.Nechápu proč.Přece jako živnostník,pokud má dobrou práci,může vydělat daleko více peněz a případně více peněz na svém dluhu zaplatit.Každý z nás a nevyjímaje z toho ani vládní úředníky se může dostat do finančních problůémů...a proč bránit ve vyrovnání závazku pokud ta možnost tady je.Stát se chová nelogicky a jakoby se chtěl svým občanům mstít za to,že ještě nenatáhli brka...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 2. 2012 14:19 | disent

Śvarc systém je v mnoha profesích těžko dokazovatelný a já bych ho povolil. Myslím si totiž, že živnostníci žádnou podporu od státu nedostávají a starají se jen sami o sebe. Je lepší, když živnostníci pracují, než aby byli vedeni na úřadech práce a stát za ně platil sociální a zdravotní pojištění. Rovněž tak Drábkovy mobilní kontroly a kanceláře stojí určitě nemálo peněz a když to člověk vše sečte dohromady, tak určitě vyjde stát povolení švarcsystému levněji, než nesmyslné a nedemokratické zákazy. V této republice něco opravdu smrdí, ale zřejmě od nesmyslných nařízeních vlády.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 2. 2012 12:57 | Ferry Mara

S tímto neuspějete. Na to jsou někteří socialističtí pracanti, odkojeni Zákoníkem práce a manipulováni odbory, hákliví.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Stránka 1/3

Předchozí

1

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Magdalena Souček

manažerka, Ernst & Young

Michal David

hudebník a podnikatel

Magdalena Souček
ÚSPĚŠNOST
50,00 %

z 2 duelů
×
Michal David
ÚSPĚŠNOST
50,00 %

z 2 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services