Vytři si živnostníkem

Novým národním sportem je vyvolávání diskuze. To se plácne nějaká strašná nehoráznost a čeká se, co bude. Hodnotí se velikost kráteru, který slovní bomba zanechá, hodnotí se doba ozvěny, jak dlouho se ještě ozývají echa výbuchu, a hodnotí se umělecký dojem. Pěkný výkon předvedl odborářský boss, který přiznal živnostníkům se zlomeninou nárok jen na třetinu sádry.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 2. 2015 22:38, veny

Živnostníci i ti nejmenší jsou na malém městě nebo vesnici poslední kteří ještě zajistí alespon část základních služeb a je dobře že tam ZATÍM jsou. Pekař,drobná prodejna,instalatér,kadeřnice, zedníkatd. Nikdo jim nevyčítá že mnozí odvádí minimum,nebot jejich příjmy tomu reálně odpovídají.Průměrný plat který je v ČR je pro ně z říše snů, často mají polovinu,u nás na Karlovarsku jednoznačné. Jeden příklad z reálu. Kadeřnice, začátek živnosti rok 97. Odvody na SP a ZP se počítají z průměrné mzdy kterou tady nemá skoro nikdo,jedno jestli osvč nebo zaměstnanec,takže minimální. Odvody na SP,ZP tato kadeřnice platí oproti roku 97 skoro trojnásobné, zatímco výdělává přibližně stále stejně. V reálu má samozřejmě méně než dříve kvůli vyšším nákladům,pronájmu,energiím,inf laci,atd.Mnoho těchto živnostníků je na tom tedy podstatně hůř než kdyš před X lety začínali.Takže dokud tu ZATÍM jsou budme rádi a nechme je žít a dělat svou práci protože každá další zátěž a vyšší odvody je nutí přemýšlet jestli skončit a jít si stoupnout na pracák. V tomto případě to bude poprvé co od státu budou něco chtít a bude nás to taky něco stát. Pokud je chceme srazit na kolena a vyždímat zbytek co jde, tak dobře, ale potom počítejme kolik stojí jeden nezaměstnaný na ůřadu práce,případně v péči psychiatra. Tím jsem chtěl jen naznačit jak krátkozraký může být pohled na věc úředníka z teplého kanclu. A stavět proti sobě osvč a zaměstnance kdo na koho doplácí je taky nesmysl protože odlišnost mezi živnostníkem a zaměstnancem je neměřitelná. Za podmínek kterých dnes mnozí živnostníci dělají by mnozí zaměstnaní nešli ani náhodou.Tím netvrdím ale že to nemůže být i opačně. Jen pro doplnění pojmů v mém příspěvku. Živnostník kterých je většina, není podnikatel(o těch tu nepíšu) i kdyš má oprávnění k podnikání se za podnikatele většinou rozhodně nepovažuje a na pomyslném společenském žebříčku padá bohužel mnohdy až na kraj naší společnosti. Pokud o nich budou rozhodovat Středulove,Mládkové a podobní kteří v nich vidí příživníky a parazity tak ty pády budou strmější a častější. Bohužel

+44
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 2. 2015 10:16, Miroslav

Jak píše zane, s tím se ztotožňuji a hlavně by tyto OSVČ , které neplatí tolik co druzí, měli být zticha a neměli by zdravotníkům při léčení vytýkat, že je živí z jejich "velkých" daní a raději nevyskakovat. Sám mám doma zdravotní sestru, která to v práci slyší denně a strašně ji to mrzí.

Zobrazit celé vlákno

-11
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 56 komentářů)

7. 4. 2015 14:06 | živnostník

systém je založený na solidarite (at je to zdravotni pojisteni nebo socialka). celkovy evropsky system je zalozen na solidarite. jsem zivnostnik 15 let a stat mi nic nedava. jsem ve strednim veku (zadna jistota - nemocenska , solidni duchod , dovolena). mam kolem sebe dost ,,zkrachovalych" zivnostniku , kteri jsou radi , ze se vratili do zamestananeckeho pomeru. abych mel alespon nejakou jistotu (nemoc , nasledky z urazu ) , tak si platim soukrome pojisteni . me odvody socka , zdravka a dan , mi delaji mesicne cca 9.000 kc. je to malo ??? za žádnou jistotu ci vyhodu. z jineho pohledu ,,solidarita" : mam stredni skolu . aby to bylo tedy ferove , tak bych taky mel napsat , ze bychom po vysokoskolakech , kteri zatezovali socialni , zdravotni a danovy system do 24 let , meli po dostudovani chtit nahradu za dobu co studovali na vysokych skolach za statni penize a vyutivali nas ,,solidarni system" . to by bylo preci fer ! nebo ne ! ????? -
urcite by se naslo vice prirovnani
+13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 4. 2015 1:33 | Mikulka

Vážení, závist je ošklivá vlastnost, na kterou dojedeme všichni. Jsem OSVČ už dvacet let. Neznám dovolenou, nemocenskou - nemohu totiž ani být nemocná, nemám pořádně čas na rodinu ani na děti. Díky danění paušálem si nemohu ani odpočíst z daní nezletilé děti, které sama živím. Z podstaty mého "podnikání" (pouze faktura-banka) ani nemohu šidit na daních. Dělám od rána do večera i o víkendech bez jakýchkoli benefitů, bez možnosti onemocnět, vzít si volno v létě s dětmi. Výsledek je, že uživím sebe a děti, platím si sama veškeré náklady na bydlení, školy, jídlo, podporuji rodiče atp..., ale zbývá mi tak na sotva na tábor v létě pro děti a na dárky k Vánocům a občas benzín do škodovky... Kdo z vás odborářů si to se mnou vymění? Nic po státu nechci a on mi ještě hází klacky pod nohy. Ještě trochu buzerace a jdu si stoupnout na pracák a pro přídavky a dávky, je mi přes 50, jsem chronicky nemocná dibetička a s dětmi nemám šanci na zaměstnání. Klidně mě vy chytří úředníci živte, už jsem unavená...
+31
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 2. 2015 23:42 | HULIBRK

V tomto systému kdy švec-hodinář-elektrikář platí nájem, energie, pojistky, silniční dań,provoz auta,účetnictví a není v insolvenci je nositel Titulu ´= HRDINA SOCIALISTICKÉ PRÁCE a nositel řádu RUDÉ HVĚZDY na klobouku a nositel Parte z zadní kapse u MONTÉREK. Čest památce padlého hrdiny -živ nostnýka kakaka.
+15
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 2. 2015 16:19 | Hunter

Já jsem nepsal, že trestání švarc systému vadí. Ale tresty mají být "adekvátní", nikoliv "tvrdé". Tvrdé tresty a drakonické represe pouze poukazují na to, že stát rezignoval systematická řešení.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 2. 2015 10:40 | Josef

To co tu píšete nedává smysl. Každý stát vynucuje výběr daní podle stanovených pravidel. A to často velmi tvrdě a nikomu to nevadí. Proč by mělo vadit trestání daňových úniků podle švarc systému? Pokud je to jednou nelegální, tak stačí zavést více kontrol a lidé si dají pozor. Systém totiž docela dobře funguje, ale zneužívají ho lidé, kteří to rozhodně nepotřebují.
Pokud bych měl uplatnit vaši logiku na výběr DPH, tak bychom ho museli změnit, protože v podstatě také nefunguje, lidé stále podvádí. Tady taky nesouhlasíte s represemi? To je totiž úplně to samé. Podvod je prostě podvod a trestný čin a není správné uplatňovat kolektivní vinu.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 2. 2015 10:34 | Hunter

Nesouhlasím s tím, že "zavedení tvrdých trestů" něco řeší. Neřeší nikdy nic - to je dávno známo. Státy s nejtvrdšími (až absurdními) tresty za výrobu drog mají největší drogovou kriminalitu na světě, to přeci všichni víme.
Pravda je, že existuje-li systém (živností), který je pro lidi s vysokým příjmem výhodný a dobrovolně do něj naskakují, a pro lidi s nízkým příjmem nevýhodný, a jsou do něj tlačeni, tak v takovém systému je principiálně něco velmi špatně, hlavně pokud si hrajeme na "sociální stát" a "solidaritu".
A to co to napraví rozhodně není represe, ale změna parametrů toho systému.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 2. 2015 23:22 | Josef

Máte pravdu, skutečně existuje problém se švarc systémem a přesně jste vystihl ten problém, kdy lidé s vyššími příjmy raději pracují na živnostenský list, kdy mají podstatně nižší odvody.
Vidím v tom však jeden podstatný problém. Tohle není problém živnostníků. To je problém lidí, kteří porušují zákon a v podstatě okrádají stát na daních. Není problémem živnostníků, že k tomu dochází. Tohle je problém státu, který si má své problémy řešit a ne způsobem, kdy kvůli porušování pravidel malou částí obyvatel postihne všechny živnostníky.
Ať to stát řeší zavedením tvrdých trestů za využívání švarc systému. Ale ať za to netrestá všechny živnostníky formou společné viny a navýšení jejich celkového zdanění. Protože lidé pracující na švarc systém se po znevýhodnění podmínek zase přesunou zpět do zaměstnaneckého poměru, ale skuteční živnostníci spíše zkrachují nebo budou nuceni začít stát skutečně na těch daních podvádět, aby přežili.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 2. 2015 22:38 | veny

Živnostníci i ti nejmenší jsou na malém městě nebo vesnici poslední kteří ještě zajistí alespon část základních služeb a je dobře že tam ZATÍM jsou. Pekař,drobná prodejna,instalatér,kadeřnice, zedníkatd. Nikdo jim nevyčítá že mnozí odvádí minimum,nebot jejich příjmy tomu reálně odpovídají.Průměrný plat který je v ČR je pro ně z říše snů, často mají polovinu,u nás na Karlovarsku jednoznačné. Jeden příklad z reálu. Kadeřnice, začátek živnosti rok 97. Odvody na SP a ZP se počítají z průměrné mzdy kterou tady nemá skoro nikdo,jedno jestli osvč nebo zaměstnanec,takže minimální. Odvody na SP,ZP tato kadeřnice platí oproti roku 97 skoro trojnásobné, zatímco výdělává přibližně stále stejně. V reálu má samozřejmě méně než dříve kvůli vyšším nákladům,pronájmu,energiím,inf laci,atd.Mnoho těchto živnostníků je na tom tedy podstatně hůř než kdyš před X lety začínali.Takže dokud tu ZATÍM jsou budme rádi a nechme je žít a dělat svou práci protože každá další zátěž a vyšší odvody je nutí přemýšlet jestli skončit a jít si stoupnout na pracák. V tomto případě to bude poprvé co od státu budou něco chtít a bude nás to taky něco stát. Pokud je chceme srazit na kolena a vyždímat zbytek co jde, tak dobře, ale potom počítejme kolik stojí jeden nezaměstnaný na ůřadu práce,případně v péči psychiatra. Tím jsem chtěl jen naznačit jak krátkozraký může být pohled na věc úředníka z teplého kanclu. A stavět proti sobě osvč a zaměstnance kdo na koho doplácí je taky nesmysl protože odlišnost mezi živnostníkem a zaměstnancem je neměřitelná. Za podmínek kterých dnes mnozí živnostníci dělají by mnozí zaměstnaní nešli ani náhodou.Tím netvrdím ale že to nemůže být i opačně. Jen pro doplnění pojmů v mém příspěvku. Živnostník kterých je většina, není podnikatel(o těch tu nepíšu) i kdyš má oprávnění k podnikání se za podnikatele většinou rozhodně nepovažuje a na pomyslném společenském žebříčku padá bohužel mnohdy až na kraj naší společnosti. Pokud o nich budou rozhodovat Středulove,Mládkové a podobní kteří v nich vidí příživníky a parazity tak ty pády budou strmější a častější. Bohužel
+44
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 2. 2015 19:10 | mp

...je třeba vzít v potaz, že živnostník odvádí státu daně i formou nákupu např. energií, materiálu, zboží apd. takže ať vydělává nebo ne, ať přiznává či nikoliv, jakmile má nějakou spotřebu něčeho, stát z toho má... ...sám jsem kdysi měl obchod, který jsem bohužel nakonec uzavřel a ač jsem si v podstatě nevydělal, stát si na své přišel, za energie jsem platil cca 3000,- měsíčně a z ní tehdy 21 % bylo dph ...zboží bylo v drtivé většině oficiílně z VO a ve většině případů opět 21 % dph... ...státu samozřejmě bylo fuk, že neuživím sebe(potažmo rodinu) necelé 4000,.- na na ossz a ZP po mně tvrdě vyžadoval i zpětně a s penále... ...přitom manželce, která byla na mateřské na úřadě řekli, že u mne počítají s průměrnou mzdou, čili nemáme nárok na onu dávku, o niž tehdy žádala (živnostničil jsem prvním rokem) ...dále co se týče potenciálního marodění, musel bych si extra připlatit další částku, jelikož nemocenská v onom základu nebyla zahrnuta a když jsem se optal na orientační částku, kterou bych dostal při dalších 500,- nemocenské, byla mi sdělena naprosto směšná částka...tuším cca 2000,- Kč, které za 500,- měsíčně opravdu nestály...jen nájemné totiž činilo 8000,- ...přičemž na týdenní marodění jsem mohl rovnou zapomenout, vyplácelo se až po 14 dnech... ...takže když mne zaskočila horečka k nepřekonání, zaskočila manželka, pokud to nešlo, zavřel jsem... ...na zaměstnance opravdu nebylo... ...když jsem se nakonec po ukončení podnikání přihlásil na PÚ, bylo mi sděleno, že nemám nárok na podporu, vzhledem k neúplným platbám na ossz, octl jsem se tedy na hmotné nouzi, která nepokryla ani náklady na nájemné...na příspěvek na bydlení jsem taktéž neměl nárok, jelikož jsem nájemné nezaplatil, vyplácí se totiž zpětně, jenže to bych se musel jít pást, manželka se ode mne odstěhovala i s dcerou, a já neměl nejmenší chuť prosit kohokoliv z nicnechápajících přátel, známých nebo rodiny, všichni zaměstnanci, mnozí ve státním a myslíc si, že si za to beztak můžu sám... ...psychika šla ke dnu, takže jsem vděčný za psychoterapii i antidepresiva... ...abych stát jen nehanil, byl mi přiznán částečný inv. důchod kvůli zdravotním omezením, jež mne prováděla od dětství, jen mi nikdy nikdo za 25 let neřekl, že bych na něj mněl nárok dávno a já neměl žaludek o něco žebrat u státu, dokud jsem pracoval...byť pracovně omezen... ...zdr. sestra mně kdysi od žádosti i odradila... ...stát mi důchod vyplatil cca za jeden rok zpětně, tyto peníze mne patrně zachránili před vyhazovem z městského bytu, měl jsem z čeho zaplatit nájem a měl tak nárok na příspěvek na bydlení (je to paradox, netuším jak to dělají ti profesionální pobírači dávek) ...dnes...snad mohu říci ...díky Bohu...pracuji a již nepotřebuji ani žádný příspěvek na bydlení, důchod zatím ano...nicméně mne čeká insolvence a nastane ještě pár suchých let...nicméně mé příjmy nyní postačí na celé splacení dluhů... ...hodně štěstí všem, co se odváží podnikat, pravicové smýšlení mi zůstalo...
+29
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 2. 2015 16:08 | Libor

Jenom aby nekecal. A jestli z něj nakonec vypadne, že dělá náměstka na ministerstvu pro místní rozvoj nebo v Českých drahách...
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 2. 2015 15:58

Bravo, ten to za vás platí, dejte mu tři sádry a klíčenku!
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 2. 2015 15:28 | Věcnej poznámka

To je hrubá mzda baj vočko sto třicet tisíc. Gratulujeme. A jsme zvědaví na pana kapitalistu.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 2. 2015 14:51 | Zamestnanec

Prijimam tvoji vyzvu a pisu ze na danich a socialnim a zdravotnim odvadim 40000 mesicne, silena palka za kterou dostavam od statu stejnou sluzbu jako obvykly podnikatel ktery je "na nule" nebo ve ztrate. A kolik ty?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 2. 2015 13:15 | Bych

Typ viz tady příspěvek od Aleny ze včerejška.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 2. 2015 13:14

Jistě. Neříkám, že takoví nejsou. Mnohem častěji je ale nabídka ložená buď ŽL, nebo běž.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 2. 2015 12:37 | Hunter

No, nevím, mně to směšné nepřijde. Znám pár lidí z okolí, řekněme konstruktérů-technologů, kteří dostali nabídku pracovat na Švarc. Jsou to kluci chytří a šikovní, tak si to spočítali, a za cenu jen drobného porušení zákona teď mají místo 40 čistého něco přes 50K měsíčně. A ten balík "nákladných požitků" klidně obětovali, protože zas tolik služeb za těch 10K navíc nadostali. Zdravotní péči budou mít stejnou a nemocenskou řeší přes výhodnější komerční pojištění, důchod o moc větší díky redukcím mít nebudou, podpora v nezaměstnanosti je pro ně stejná - stále maximální možná, na rodičovksou nepůjdou ... jen blázen - a ten, kdo nemá jinou možnost - by za tyhle "výhody" platil tolik peněz.
Ten systém je prostě nastaven tak, že pro každého s lehce nadprůměrným platem se výrazně vyplatí nebýt zaměstnanec. Jenže když do systému neplatí ti nejbohatší, tak ten zbytek to už nevytrhne - pak se mu zvyšují daně a to nutí firmy tlačit zaměstnance produkující málo hodnot na outsourcing přes OSVČ.
A stát chce použít represi, zločin a trest, protože nic jiného neumí. A ta nefunguje.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 2. 2015 11:54 | Uhoněnej občan Bych

Samozřejmě. Živnostník buď maká, nebo je mrtvej. Nemocnej živnostník je výjimka, hříčka přírody.
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 2. 2015 11:53 | Uhoněnej občan Bych

Představa, že ti, kteří jdou na švarc se odhlašují dobrovolně, je směšná. Většina se jich odhlašuje proto, že jinak nedostanou práci. Tahaj za kratší konec. Tlak, kterej v tom směru vyvíjejí firmy, je úměrnej tomu, jak vysoký náklady na zaměstnance musí odvádět, počítaje v to i náklady na případný vyhození, na náhrady mzdy v nemoci a na milion dalších sociálních výdobytků. Kdyby tyhle náklady na zaměstnání byly nižší, kdyby sociální výdobytky nebyly tak nafouknutý, bylo by víc zaměstnanců... a možná by se nakonec i vybralo víc. Ale to je hra na kdyby.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 2. 2015 11:31 | V.Mlich

Nelze porovnávat průměrnou výšku odvodu na osobu - ta musí být zákonitě nižší, protože zaměstnanci nedosahující na minimalní mzdu přecházejí do skupiny živnostníků, kde tento limit neplatí. Férovější by bylo porovnání poměr zaplaceného pojistného k čerpání služeb zdravotnictví. Tohle číslo nelze zjistit, ale odhaduji, že pak by se ukázalo, že ten, kdo se "veze", jsou zaměstnanci.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 2. 2015 11:19 | Hunter

"mzda zaměstnance nad sebou hrne obrovský balík velmi nákladných požitků, ze kterých prostě zaměstnanci platí spravedlivě vyšší pojistné"
No, a v tom je právě ten problém - že zaměstnanec nemá (z logicky nepochopitelných, ale politicky snadno pochopitelných důvodů) možnost se z těchto "požitků" odhlásit, kdežto OSVČ ano. A taky ten kdo se odhlásit může, tak to udělá (= Švarc), protože je to ve skutečnosti výhodnější.
Kdyby zaměstnanci dostali tu _možnost_ stejně jako OSVČ do systému málo platit, ale nic nechtít, tak se celý systém ZP, SP a dalších "pojištění" zhroutí.
A tam tkví celý ten problém, kdy stát potřebuje udržovat velké množství lidí v pro ně nevýhodném postavení jen proto, aby jakž-takž fungoval.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Stránka 1/3

Předchozí

1

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jaroslav Klíma

podnikatel, Tuscan

Helena Fibingerová

koulařka a podnikatelka

Jaroslav Klíma
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů
×
Helena Fibingerová
ÚSPĚŠNOST
66,67 %

z 3 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services