Očima podnikatelů a živnostníků: Jak změní EET vaše podnikání?

Tentokrát se v naší anketě neptáme odborníků na ekonomiku a finance, ale podnikatelů – malých i velkých. Právě jich se zavedení elektronické evidence tržeb dotkne nejvíc. Andrej Babiš s ní plánuje vybrat miliardy korun navíc. Co tomu říkají jeho pokusní králíci? A kolik je to bude stát?
Očima podnikatelů a živnostníků: Jak změní EET vaše podnikání?

Málokteré opatření vzbuzuje takové emoce jako elektronická evidence tržeb (EET). Ministerstvo financí si od ní slibuje navýšení výběru daní o víc než deset miliard korun a narovnání podnikatelského prostředí. Spousta podnikatelů a živnostníků naopak považuje plánovaný systém za buzeraci a poukazuje na to, že si stát může na nepoctivce vyšlápnout už dnes, jen prý není při kontrolách dostatečně důsledný. Vybudování systému a jeho údržba navíc nebude zadarmo. „Prvotní náklady na zavedení evidence tržeb budou maximálně 317 milionů korun. Věřím ale, že se nám vše podaří vytendrovat ještě levněji, třeba za 250 až 280 milionů. Výdaje na správu a provoz systému pak vyjdou ročně na dalších 250 milionů. Když to ale srovnám s tím, kolik by se díky tomu mělo vybrat navíc, tak nechápu, o čem se vůbec pochybuje,“ řekl v minulosti ministr financí Andrej Babiš.

Jak bude elektronická evidence fungovat?

Ostrý start EET se plánuje na únor příštího roku. „V první etapě to budou restaurace a hotely, ve druhé maloobchod a velkoobchod a ve třetí postupně zbytek,“ vysvětlovala v červnovém rozhovoru pro Peníze.cz náměstkyně ministra financí Simona Hornochová. Podnikatelé a živnostníci, kteří za své zboží nebo služby přijímají hotové peníze, karetní platby nebo stravenky, budou muset záznam o těchto transakcích v reálném čase odesílat do centrálního úložiště Finanční správy. Potřebovat k tomu budou elektronické zařízení (pokladna, počítač, notebook, tablet, chytrý telefon – přesné technické požadavky ještě nejsou známé) propojené s tiskárnou účtenek, pokladní software a připojení k internetu. Každá účtenka pak bude obsahovat unikátní kód. Komunikace mezi přístrojem obchodníka a datovým úložištěm by měla trvat maximálně dvě vteřiny. Pokud by zrovna nešel internet, účtenka by se měla vytisknout za stejnou dobu v off-line režimu.

V médiích o elektronické evidenci tržeb diskutují především politici a ekonomové, podnikatelé a živnostníci tolik prostoru nedostávají. My jim ho dáme. Nutno dodat, že někteří účast v naší anketě odmítli kvůli obavám, že by si tím mohli způsobit problémy, jiní si zase přáli zůstat v anonymitě.

Jak se tedy na elektronickou evidenci tržeb dívají samotní podnikatelé a živnostníci? Souhlasí s jejím zavedením? Co bude tento systém znamenat pro jejich firmy a podnikání? O kolik jim vzrostou náklady? A věří Ministerstvu financí, že se díky EET podaří narovnat podnikatelské prostředí?

Radim Jančura

podnikatel

Radim Jančura
+21
+
-

Student Agency se elektronická evidence tržeb téměř vůbec nedotkne. Velké firmy, které v tomto byznysu fungují, si „triky“ nemohou dovolit. Osobně ale vnímám, že EET postihne nepoctivé taxikáře, kteří podle odhadů Ministerstva dopravy ročně nedaní příjmy ve výši šesti miliard korun. Teď si to můžou dovolit právě proto, že pokud na ně přijde kontrola, což se ale třeba v Praze stává opravdu výjimečně, můžou tvrdit, že jim taxametr z auta během noci někdo ukradl a zpětně se ho sami zbavit. EET je cestou, jak šedou ekonomiku vyřešit a nastolit spravedlnosti nejen mezi slušnými taxikáři a zlodějskými prasaty, ale také mezi všemi, kteří podnikají poctivě, a těmi, kteří se naopak systém snaží co nejvíce obejít.

Zavedení EET tedy považuji za krok správným směrem. A kdo snad pochybuje o tom, že se v České republice daří šedé ekonomice, tak tomu se doporučuju zamyslet nad tím, proč tolik podnikatelů v Makru platí hotově, i když mají možnost platit na fakturu nebo platební kartou. Je to jednoduchá matematika – kdo nechce přiznat část svých příjmů, musí schovat část svých vstupních nákladů. Osobně si myslím, že zloděj není jen ten, kdo okrádá zákazníka, ale kdo se stejně chová i ke státu.

Pavel Havlíček

řezník

Pavel Havlíček
+108
+
-

Se zavedením on-line evidence tržeb rozhodně nesouhlasím a dávám to najevo od počátku. A důvody nejsou v žádném případě „sobecké“. Bohužel se všichni zabývají jen sami sebou a přehlížejí druhé, kterým systém bude škodit.

Andrej Babiš v návrhu popsal pouze to, jak silně po elektronické evidenci touží, jak touží po moci. Technické provedení visí ve hvězdách a náklady v miliardách. Pro mnohé to budou náklady likvidační. Kdo doposud neutratil značné peníze za PC pokladnu, musí tak učinit. Nabídky začínají na 19 500 korunách. Pokud navíc nemám internet, musím si ho zařídit, abych mohl zašifrovanou informaci odeslat na Finanční správu. To jsou další měsíční náklady cca 500 korun za připojení. Údržba systému také nebude zdarma.

Vůbec nevěřím předpokladům Ministerstva financí, že se díky EET podaří narovnat podnikatelské prostředí. EET lze snadno obcházet, a kdo doposud nepodváděl, podvádět začne. Lidé si začnou jinou cestou nahrazovat zbytečné náklady. Tak je tomu vždy a všude.

Hana Michopulu

podnikatelka, bistro Sisters 

Hana Michopulu
-68
+
-

Jsem jednoznačně pro elektronickou evidenci tržeb, ale jedině za současného snížení 21% sazby DPH pro gastronomii. Aktuální výše je neúnosná, a proto také tolik obcházená. Na začátku kampaně za EET to pan Babiš občas přislíbil jako součást spojených nádob, dnes už o tom bohužel mlčí. Tedy jsem pro zavedení pravidel platných pro všechny, ale ne v likvidační výši. Pro mou firmu to nebude představovat výraznou změnu, snad jen tu, že patrně zaplatím víc za služby účetní, které přibude práce. V byznysu obecně prořídne konkurence. Těm, kdo se udrží, přibydou starosti. Krachování restaurací zároveň sníží ceny nájmů a na realitním trhu a připraví o práci spoustu lidí, kteří budou muset hledat práci v jiných oborech. Zákazníkovi to přinese zdražení, už žádná laciná menu. 

Josef Kadleček

elektrikář

Josef Kadleček
+61
+
-

S elektronickou evidencí tržeb nesouhlasím, protože to bude jen plácnutí do vody. Jak si může nějaký náfuka myslet, že lidi jsou stádo tupých ovcí. Stokrát ho přechytračí. Už si na to brousí zuby zástupy právníků. Doufám, že tento systém pro mě bude znamenat jen nainstalovat na mobilu apku, předpokládám, že bude pro Android. Vrcholem všeho by bylo, že by to bylo jen pro „Widlows“. Ale u Babiše to je téměř jistota. Anebo že by pro něj jeho milované zločinecké Monsanto začalo vyrábět i mobily s vlastním operačním systémem?

Na nákladech EET se nehodlám podílet. To asi nezbude než zrušit živnosťák a jít žebrotou. Anebo to rozjet v LETS. Podmínky v „podnikatelském“ prostředí se změnit nemohou. To, co tu máme, je oligarchie. A ta se jen tak zrušit nenechá.

Vit Endler

generální ředitel Mall.cz

Vit Endler
-23
+
-

Z elektronické evidence tržeb nemáme velké obavy. Pokud se finálně prosadí chorvatský model, bude to pro nás znamenat o jednu povinnost navíc vůči úřadům: zaevidovat fakturu vydanou zákazníkovi do centrálního systému vlády. Zároveň bude nutné uvést číslo, pod kterým jsme zaregistrovali tuto fakturu na úřadě, na zákaznické faktuře, aby měl zákazník možnost zkontrolovat, zda jsme jako prodejce tento prodej skutečně státu přiznali. Tato povinnost navíc platí pouze v případě osobního odběru na pobočce, nikoliv u doručení dopravcem.

Chorvatský model je vůči podnikatelům přívětivý, takže náklady navíc vynaložíme jen na úpravu systému, tedy softwaru. Úpravy hardwaru nebo nákup nového (např. fiskalizační pokladny) nebude vůbec potřeba. Naší velkou výhodou je systém SAP. Elektronickou evidenci tržeb už SAP implementoval v Chorvatsku, nám tedy stačí aktualizovat některé jeho komponenty a implementovat drobné změny v pokladním systému. Díky tomu se naše vstupní náklady minimalizují.

Co se týče narovnání podmínek, domnívám se, že v e-commerce jsou už dávno vyrovnané. Náš byznys je již z podstaty on-line lehce dosledovatelný, takže zde není prostor pro úhybné manévry před státem.

Tomio Okamura

podnikatel a politik

Tomio Okamura
+312
+
-

Nepodpořím populistický vládní návrh zákona o on-line evidenci tržeb, jelikož problém výběru daní není v absenci on-line registračních pokladen, ale v nedůvěře občanů ve stát. Občané prostě nevěří, že stát jejich peníze využívá skutečně účelně. To si vláda buď vůbec neuvědomuje, nebo uvědomuje, ale je líná tento zásadní fakt začít řešit. Kdyby to vláda myslela s výběrem daní vážně, nezačne u těch nejmenších, ale naopak zapracuje na tom, aby v první řadě velké firmy a největší boháči danili v Česku, a nikoliv v daňových rájích.

Ano, hospodští bezesporu neodvádí daně ze všech tržeb. Ale ptejme se proč. Většina z nich, hlavně v chudších oblastech naší republiky, se snaží udržet co nejnižší ceny a platit daně v současné výši prostě nezvládne. Česko má jedny z nejvyšších daní na světě, a přitom se tento fakt na životě občanů nijak neprojevuje. Například ve Švýcarsku nebo Japonsku je DPH pouze osm procent – a u nás 21…

Vláda nám také jaksi zapomněla říct, že když Chorvati on-line registraci tržeb zavedli, tak živnostníkům současně výrazně snížili daně. A nejpozoruhodnější je, že se vláda inspiruje v ekonomicky krachujícím Chorvatsku, místo abychom hledali daňové systémy podobné těm z vyspělých západních zemí, jako je třeba právě Švýcarsko.

Čtyři miliardy, které zinkasují výrobci pokladen a softwaru, zaplatíme ve skutečnosti my všichni – ve vyšších cenách v restauracích a v podporách pro zaměstnance, jejichž podniky kvůli EET zkrachují. Řešení je přitom prosté: stačí zavést paušální daň, kdy živnostník podle oboru jednou za rok zaplatí státem určenou pevnou částku, a pak ať si podniká, jak chce. Ulevilo by se nejen živnostníkům, ale stát by navíc ušetřil miliardy za obrovský aparát, který dnes daně kontroluje a který ještě naroste po zavedení o-nline registrací. 

David Kukla

zakladatele sítě prodejen lokálních potravin Sklizeno

David Kukla
-3
+
-

Odpovím stručně, protože to pro nás opravdu není nijak palčivé téma a je to paradoxně jedna z legislativních úprav, která nám nijak práci neztěžuje. V maloobchodě potravin jsou podle nás opravdu mnohem problematičtější věci.

S elektronickou evidencí tržeb souhlasím. Pro nás nebude znamenat nic zásadního. Už nyní jsme na systém de facto připravení a žádné velké změny ve způsobu účtovaní nebo vydávání dokladů nepředpokládáme. Tím pádem neočekáváme ani žádné zvýšení nákladů.

A co se týká narovnání podnikatelského prostředí? Z pohledu maloobchodu bych řekl, že se podmínky narovnat jen systémem elektronické evidence tržeb nepodaří.  Chyby leží jak na straně státu, tak na straně maloobchodu a nevyřeší je jen EET.

Jan S.

instalatér

Jan S.
+45
+
-

S elektronickou evidencí tržeb nesouhlasím. Drtivou většinu zakázek účtuju bez faktury. Vyhovuje to mně i zákazníkům. Myslím si, že nikdo nevěří, že by stát s našimi daněmi dokázal dobře hospodařit. Lepší je, když tyhle peníze zůstanou mezi lidmi. Jestli bude povinnost evidovat tržby i pro živnostníky, tak končím s podnikáním a budu to dělat úplně načerno jen pro známé a stálé zákazníky, kterým to určitě vadit nebude. Ceny za oficiálně odvedenou práci totiž skokově narostou. Ti, kdo obcházejí placení daní, si ale cestu stejně najdou. V Česku určitě.

David Světlík

technik, autoservis Světlík

David Světlík
+49
+
-

Pokud on-line zaevidování jednotlivé tržby bude opravdu v řádu sekund a celý systém bude pracovat tak, jak ministerstvo financí předpokládá, neměla by pro nás být tato povinnost tak velkou zátěží. Doufám, že až (a jestli vůbec) se přes všechny plánované etapy dostane povinnost EET k nám, budou novorozenecké chyby systému odstraněny. I potom si ale dovedu přestavit problémy spojené například s lokálním výpadkem připojení, což ke zlepšení nálady během běžného pracovního dne rozhodně nepřispěje. Pořízení technického vybavení pro evidenci určitou zátěží bude, avšak nebude to pro nás znamenat existenční problémy. Nevěřím, že dojde k narovnání podnikatelského prostředí skokovou změnou. Nároky jsou příliš vysoké – ideálně pracující systém EET, ideální podnikatel a ideální zákazník. A v neposlední řadě stát, který s penězi naloží k obecné spokojenosti. V takovém ideálním prostředí by ale zase žádného kontrolního systému nebylo třeba.

Vladimír F.

provozní restaurace

Vladimír F.
+16
+
-

Pokud by měla elektronická evidence tržeb platit plošně pro všechny, tak s ní nesouhlasím. Nevidím důvod, proč by měla být povinná pro někoho, kdo prodává zeleninu na trhu, pro stánky s občerstvením a podobně. I u restaurací a obchodů bych to zavedl až od určité velikosti provozovny a obratu.

Větší podniky už vhodné systémy stejně mají, takže se jich to nijak zásadně nedotkne. Zátěž to podle mě bude spíš pro malé podnikatele a živnostníky, kteří si budou muset zvykat na něco nového, budou platit za elektroniku, a ještě jim to sebere čas. Celkově se ale náklady až zas tak nezvýší, počítám s pár tisíci navíc, to má snad každý, kdo podniká. Jde tedy spíš o řeči podnikatelů, kteří mají strach, že budou muset platit poctivě daně. Nakonec si ale stejně najdou cestičku, jak tohle opatření obcházet. Podívejte se třeba na to, kolik heren se proměnilo na soukromé kluby a vesele si podniká dál. Navíc to mají dobře ošetřené od právníků, takže na ně stát nemůže.

A narovnání podnikatelského prostředí? To je v pohodě, buď se v té žumpě prostě uživíte, nebo ne. Podmínky jsou pro všechny stejné, všichni startují ze stejné čáry. Ale nelze porovnávat řetězce a nějaké zaplivané hospody. V gastronomii odvádí spousta provozoven tak třetinu toho, co by měla. Na druhou stranu ale jen díky tomu můžou fungovat a zaměstnávat pár lidí. I nad tím by se mělo ministerstvo zamyslet. Je to začarovaný kruh.

Jaroslav Hruška

podnikatel, Grafoservis 

Jaroslav Hruška
0
+
-

V našem případě se bavíme ani ne o deseti procentech zakázek, které jsou placeny hotově při převzetí zboží. Zbytek jsou faktury. Vzhledem k tomu, že i dnes každá položka prochází přes fakturační systém, tak se nás zavedení elektronické evidence tržeb zásadně nedotkne. Jasně, pro určitou skupinu lidí to bude znamenat větší zátěž, za kterou nedostanou zaplaceno. Pokud se ale tímto krokem podaří zefektivnit výběr daní, proč ne. Souhlasím s tím, aby pro všechny platila stejná pravidla. Z tohoto důvodu mi přijde trochu nešťastné, že se EET nezavede plošně hned a na začátku se bude týkat jen určité skupiny lidí. Zásadní otázkou je samozřejmě to, na kolik celý systém vyjde a jak drahá bude jeho údržba. Pokud ale budou platit čísla, která uvádí Ministerstvo financí, tak by se měl systém vyplatit státu, poctivým podnikatelům a v podstatě všem daňovým poplatníkům.

Mikuláš Švéda

podnikatel, majitel sítě směnáren eXchange

Mikuláš Švéda
+276
+
-

Nikdo mi doposud nebyl schopen zodpovědět, zda se nás jako devizového obchodníka bude elektronická evidence tržeb týkat. Nicméně bez ohledu na to je můj názor takový: EET vnímám jen jako další projev neschopnosti našich politických špiček. Toto líbivé gesto směrem k hloupým masám podle mého názoru opravdu nepřinese naší společnosti nic dobrého.

Ti, co dnes kradou, budou vesele krást dál, jen na ty slušné opět dopadne další buzerace státního aparátu, který už beztak dosáhl obludných rozměrů, ale přesto neustále bobtná. Jedinou smysluplnou cestu vidím v zeštíhlení státního aparátu, zrušení desítek zbytečných úřadů a celkovém zjednodušení nejen daňového zákona.

Každý rok zaplatíme my daňoví poplatníci desítky miliard jen na úrocích z dluhopisů, ačkoli jsme si nic nepůjčili, a je otázkou, jestli jsme vůbec k takovému zadlužovaní dali předchozím vládám mandát. Celé působení našich politických špiček mi pak připadá, jako když nejšpinavější prasata z celého chlívku radí ostatním prasatům, jak mají svůj chlívek udržovat v čistotě.

Jiří Ponrt

finanční ředitel Alza.cz

Jiří Ponrt
+2
+
-

Dopady plánovaného zavedení elektronické evidence tržeb ukáže až praxe. Věříme, že se vybrané technické řešení dokáže popasovat s rychlostí a objemem fakturace u velkých internetových a kamenných retailových obchodníků, a že tato opatření skutečně omezí šedý obchod založený na daňových únicích. Pro nás, jakožto jednoho z největších maloobchodních hráčů, je klíčová rychlost, stabilita systému a off-line backup řešení, tak aby zákazník nepocítil žádné negativní dopady.

Václav Stárek

prezident Asociace hotelů a restaurací České republiky

Václav Stárek
-87
+
-

Anketa

Která odpověď se vám líbí nejvíce?

S elektronickou evidencí tržeb souhlasíme. Chápeme ji jako cestu k narovnání podmínek na trhu, ale nesouhlasíme se stávajícím návrhem zákona, který počítá s výjimkami a prakticky tuto povinnost ukládá pouze ubytovacím a stravovacím zařízením a obchodu. Pokud by tomu tak mělo být, pak by tento zákon ještě zhoršil nerovné podmínky na trhu.

Náklady spojené se zavedením systému na straně podnikatelů znamenají nutnost úprav stávajících zařízení a softwaru, případně zakoupení nového hardwaru. Vyčíslení není možné, neboť není jasné, jaká zařízení budou k dispozici na trhu. Dlouhodobé náklady jsou pak spojené s nutností platby a zajištění trvalého připojení k internetu.

A jestli věřím předpokladům ministerstva, že se podaří narovnat podmínky v podnikatelském prostředí? Pouze pokud bude aplikováno plošně s minimem výjimek, nebude možné jej obcházet tak, aby ti, co daně dosud neplatí, byli ve výhodě a podmínky se zkomplikovaly pouze poctivým podnikatelům. Stejně tak je klíčová následná kontrola dodržování, neboť stát má už dnes nástroje, jak potírat šedou ekonomiku, ale dostatečně je nevyužívá.

Názory nemusí vyjadřovat stanovisko redakce.

A co na to teoretici?

Simona Hornochová

Simona Hornochová, náměstkyně ministra financí, klíčová osoba projektu EET

„Opravdu chtějí lidé, kteří poctivě platí daně, neustále sponzorovat ty, co neodvedou ani korunu? Navíc, jestli někdo může podnikat jen za předpokladu, že obchází daně, tak je něco systémově špatně. Takové podnikání je pro společnost naprosto zbytečné. A pokud zavedením elektronické evidence tržeb skončí, nemělo by to být nikomu líto.“

Aleš Michl

Aleš Michl, ekonom, poradce Andreje Babiše

„Všichni budou muset on-line reportovat svoje transakce. Klíč je v tom, aby žili v riziku, že si kdokoliv může jejich účtenku on-line zkontrolovat.“

Petr Mach

Petr Mach, ekonom, politik

„Zase se tu vytvoří drahý byrokratický systém, z mnoha nevinných osob se stanou potenciální zločinci. Je to jen další krok k policejnímu státu.“

Karel Havlíček

Karel Havlíček, šéf Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR

„Nejsme z ní úplně nadšení, to nezastíráme. Na druhou stranu si ale uvědomujeme, že jsme v 21. století a dřív nebo později nás elektronické výkazy neminou.“

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+17
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 27 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 3. 2016 21:04, Restauratér

To je řečí okolo EET že to prodraží služby a pivo. Já mám také hospodu a EET mě vůbec netrápí. Nejsem plátcem DPH a tedy mě hlášení na FŮ také nezajímá a od zavedení EET přecházím na bezhotovostní platbu za služby, tohoto se totiž EET netýká. To znamená že štamgasti dostanou fakturu s číslem mého účtu a platbu za jídlo a pití mi pošlou na účet se splatností 14 dnů. Pivo mám za 18,-kč a tuto cenu budu mít i nadále. Reakce kolem EET ze stran restauratérů a podobných podnikatelů jsou tedy totálně nesmyslné, jsem také jedním z nich a postoj mám úplně jiný. Řemeslník živnostník také třeba měsíc pracuje zadarmo a po dokončení práce vystaví fakturu se splatností 14 dnů, proč by tedy tohle nemohli dělat i restauratéři to tedy vážně nechápu, ještě jim odpadne manipulace s hotovostí a případný lupič má smůlu.

+80
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

25. 10. 2016 11:11

Dobrý den,také mám restauraci, ale nebrat hotovost a vystavovat všem kdo přijde faktury, to je opravdu k smíchu.Myslím, že nikdo není zvědavý na to platit faktury po 18,-Kč.A když se třeba někdo dobře nají a napije a fakturu v částce třeba 500,-Kč Vám nezaplatí co budete dělat potom?Půjdete se o to soudit?Myslím, že se tím nebude nikdo ani zabývat.Je to opravdu směšné.Platby pouze na faktury jde zavést v určitých oborech, ale to restaurace určitě není.V tom případě, je lepší vše zavřít a jít na pracák.

Zobrazit celé vlákno

-65
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (27 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Lukáš Kovanda: Proč teď už vůbec nesouhlasím s elektronickou evidencí tržeb

23. 7. 2015 | Lukáš Kovanda | 43 komentářů

Lukáš Kovanda: Proč teď už vůbec nesouhlasím s elektronickou evidencí tržeb

Česká vláda začíná boj proti šedé ekonomice ze špatného konce. Místo aby se zabývala opatřeními, která dokážou opravdu snížit motivaci podnikatelů k „odchodu“ do šedé zóny, dává jim... celý článek

Lukáš Kovanda: Proč nesouhlasím s elektronickou evidencí tržeb

13. 7. 2015 | Lukáš Kovanda | 23 komentářů

Lukáš Kovanda: Proč nesouhlasím s elektronickou evidencí tržeb

V pátek prošel prvním čtením ve Sněmovně zákon o elektronické evidenci tržeb. Ministr Andrej Babiš je tak svému cíli zas o trochu blíž. Lukáš Kovanda dokládá, že i když ho dosáhne,... celý článek

Elektronická evidence tržeb: Koho se bude týkat a kolik bude stát

17. 3. 2015 | Ondřej Tůma | 37 komentářů

Elektronická evidence tržeb: Koho se bude týkat a kolik bude stát

Ministerstvo financí si od zavedení on-line evidence tržeb slibuje omezení šedé ekonomiky, efektivnější výběr daní a narovnání tržního prostředí. Kolem projektu, který by měl zasáhnout... celý článek

Očima expertů: Účtenková loterie. Dobrý sluha, nebo špatný vtip?

13. 2. 2015 | Ondřej Tůma | 12 komentářů

Očima expertů: Účtenková loterie. Dobrý sluha, nebo špatný vtip?

Andrej Babiš chce zatočit s daňovými úniky. Až se mu to podaří, mělo by ve státní kase ročně být o desítky miliard korun víc. Jedním z nápadů, který měl pomoci lepšímu výběru daní,... celý článek

Partners Financial Services