Náhrada mzdy za dovolenou v roce 2015: Spočítejte si, kolik dostanete

Petra Dlouhá | rubrika: Jak na to | 24. 6. 2015 | 4 komentáře
Za dobu čerpání dovolené nedostáváte běžnou mzdu, nýbrž náhradu mzdy. Má jednu příjemnou vlastnost: Když si volno dobře načasujete, můžete brát víc, než kdybyste chodili do práce. Naše kalkulačka všechno spočítá za vás.
Náhrada mzdy za dovolenou v roce 2015: Spočítejte si, kolik dostanete

Pro výpočet náhrady mzdy za dovolenou je rozhodující průměrný výdělek v kalendářním čtvrtletí, které předchází čtvrtletí, ve kterém dovolenou čerpáte. Takže jestli vyrážíte za teplem, na hory nebo třeba na chalupu v červenci, bude rozhodující průměrný výdělek od dubna do června. Jestli jste zaměstnáni celoročně, průměrný výdělek se vám určuje čtyřikrát do roka – vždy k prvnímu lednu, prvnímu dubnu, prvnímu červenci a prvnímu říjnu.

Dopočtete se k němu tak, že hrubou mzdu za uvedené tři měsíce vydělíte počtem odpracovaných hodin. Vtip je v tom, že do hrubé mzdy se počítají také odměny a prémie. Dál už asi není třeba nic moc vysvětlovat – logicky je (finančně) nejvýhodnější vzít si volno právě po čtvrtletí, ve kterém vám šéf přilepšil nějakou pěknou prémií. Snadno se pak stane, že za dovolenou dostanete víc, než kdybyste chodili do práce.

Vedle mimořádných odměn může navýšení průměrného výdělku způsobit také menší počet pracovních dnů (hodin) v přechozím kalendářním čtvrtletí.

Propojeno!

Máte na dovolenou vůbec nárok? A za jakých podmínek

Víte, na jak dlouhou dovolenou máte nárok? Co když u zaměstnavatele pracujete teprve krátce, máte zkrácený úvazek, část roku jste stonali nebo se vracíte z mateřské dovolené? Může vám zaměstnavatel nařizovat, kdy si dovolenou vyberete? Odpovíme na všechno.

Na cesty: Chytré kurzy měn

Mobilní aplikace - Kurzy měn

Stáhněte si unikátní aplikaci Kurzy měn pro chytré telefony. Aplikace Kurzy měn je česky a po omezenou dobu zdarma.

Na cesty: Dobré rady

Než se vydáte na cesty, prolétněte taky aspoň v rychlosti naše rady. Můžou se hodit. Třeba i něco ušetří vaší kapse:

Není prémie jako prémie

Mimořádná odměna muže průměrný výdělek příjemně navýšit, záleží ale také, o jakou prémii jde. Z pohledu náhrady mzdy za dovolenou je vůbec nejlepší, když jste v předchozím čtvrtletí obdrželi prémii mimořádnou – do výpočtu se totiž zahrne kompletně celá.

Jiná situace bude, když dostanete odměnu, která se vztahuje na nějaké delší období – typickým příkladem je třináctý plat. Může jít ale i o jinou formu roční nebo třeba pololetní odměny. V takovém případě že do čtvrtletního průměrného výdělku započte jen poměrná část prémie podle odpracované doby. V případě třináctého platu čtvrtina. Zbytek se rozpočte na další měsíce roku.

Možná vám to zní jako komplikované počty. Žádný strach, naše kalkulačka se s nimi popasuje za vás. Úplně postačí, když si k ruce nachystáte výplatní pásky za příslušné čtvrtletí a potřebné vstupní údaje opíšete.

Abyste neudělali botu, radši znovu připomínáme, že kalendářní čtvrtletí znamená leden až březen, duben až červen, červenec až září a říjen až prosinec. Kdo jede na dovolenou v červnu, musí zanést údaje za leden až březen. Kdo jede v červenci nebo srpnu, zadává čísla za duben až červen.

Náhrada mzdy za dovolenou 2024

Hrubá mzda
Odpracováno
h
h
h
hodin
dní

Další kalkulačky

Cestovní pojištění: Mějte to srovnané

Nemusíte na sobě šetřit, a přesto můžete ušetřit. Srovnáme cestovní pojištění, aby skákalo, jak budete pískat. A když budete chtít, můžete si ho u nás i objednat. Stačí říct, jakým způsobem byste ho nejraději kupovali, jestli ho chcete nakoupit přes počítač, probrat s přítelem na telefonu, nebo si pro něj chcete dojít osobně.

Jak se náhrada mzdy počítá, když jste zaměstnáni čerstvě

Trochu jinak vypadá výpočet náhrady mzdy za dovolenou u lidí, kteří jsou zaměstnáni teprve kratší čas. Jestli jste do zaměstnání nastoupili teprve v předchozím kalendářním čtvrtletí, bude se vám průměrný výdělek počítat z období od vzniku pracovního poměru do konce tohoto čtvrtletí.

Jestli jste během přechozího kalendářního čtvrtletí neodpracovali ani dvacet jedna dní, nebude se počítat s průměrným výdělkem, ale s výdělkem pravděpodobným. Ten je tvořen hrubou mzdou, kterou jste dostali nebo kterou byste dostali, kdybyste v daném období pracovali. Při výpočtu se bude zohledňovat obvyklá výše jednotlivých složek mzdy, případně výše mzdy či platu zaměstnanců, který v podniku vykonávají stejnou práci.

Platí přitom, že průměrný ani pravděpodobný výdělek zaměstnance nesmí být nižší než minimální mzda.

Nezapomeňte, že pokud ještě nemáte u zaměstnavatele odpracovaný ani jeden celý rok, máte nárok jen na poměrnou část dovolené – její délku vám spočítá další z našich šikovných kalkulaček:

Výpočet poměrné části dovolené 2021

dní

Další kalkulačky

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dobré rady. Jak platit na dovolené: Karta, nebo cash? Z domova, nebo z bankomatu?

23. 6. 2015 | Petra Dlouhá | 12 komentářů

Dobré rady. Jak platit na dovolené: Karta, nebo cash? Z domova, nebo z bankomatu?

Kufr praská ve švech. Šnorchl, lehátko i čepec proti slunku zabalen. Zbývá rozlousknout jednu drobnost: Přibalíte pakl bankovek, nebo jen elegantně přihodíte kartu? Jak platit na dovolené?... celý článek

Bouračka v zahraničí: Dostat se k penězům z pojišťovny může být oříšek

11. 6. 2015 | Ondřej Tůma | 2 komentáře

Bouračka v zahraničí: Dostat se k penězům z pojišťovny může být oříšek

Doba letní dovolené se blíží. Statisíce Čechů vyrazí na cesty za hranice všedních dnů a republiky vlastním autem. Málokdo ale ví, jak si v cizině poradit s autonehodou a co dělat, aby... celý článek

Cestování: Jak vybírat ubytování v rezervačním systému Booking.com

11. 3. 2015 | Monika Veselíková | 16 komentářů

Cestování: Jak vybírat ubytování v rezervačním systému Booking.com

Booking.com je on-line databáze, ve které najdete ubytování v hostelech, hotelech a penzionech po celém světě. Nejde ale jen o vyhledávač, ubytování vám přímo zprostředkuje a může pomoci... celý článek

Jak se pojistit na cesty, a neuzavírat cestovní pojištění

27. 11. 2014 | Martin Bürger | 3 komentáře

Jak se pojistit na cesty, a neuzavírat cestovní pojištění

Plánujete na zimu dovolenou v cizině? Uvažujete o studiu v zahraničí? Jezdíte často na služební cesty do světa? Pokud ano, nezapomeňte na cestovní pojištění. Kromě klasické nabídky... celý článek

Dovolená jako špatný vtip. Jak správně reklamovat zájezd

19. 8. 2014 | Petra Dlouhá | 6 komentářů

Dovolená jako špatný vtip. Jak správně reklamovat zájezd

Transfer z letiště trval o hodinu víc, animační program o dva dny míň, hotelu chyběla hvězdička, na pláž to byla pěkná štreka, a místo jemného písečku – kameny. Dostali jste od cestovky... celý článek

Partners Financial Services