Dobré rady. Jak platit na dovolené: Karta, nebo cash? Z domova, nebo z bankomatu?

Petra Dlouhá | rubrika: Jak na to | 23. 6. 2015 | 12 komentářů
Kufr praská ve švech. Šnorchl, lehátko i čepec proti slunku zabalen. Zbývá rozlousknout jednu drobnost: Přibalíte pakl bankovek, nebo jen elegantně přihodíte kartu? Jak platit na dovolené? A co všechno zvážit, až se budete rozhodovat? Pár dobrých rad.
Dobré rady. Jak platit na dovolené: Karta, nebo cash? Z domova, nebo z bankomatu?

Zaručené návody nečekejte, mohli bychom to pěkně schytat. Horlivé příznivce mají obě varianty – jeden řekne, že na dovolené platí zásadně kartou, a přihodí jen pár drobných na bakšiš pro portýra. Jiný vozí jedině hotovost nebo vlastně – jedeme přece do světa – cash. Neděláme rozhodčí, ale poradíme, co je dobré zohlednit. Nakonec je samozřejmě nejlepší vsadit na víc koní a platební prostředky šikovně zkombinovat. Záleží hlavně, kam přesně jedete.

+11
+
-

Na cesty: Chytré kurzy měn

Mobilní aplikace - Kurzy měn

Stáhněte si unikátní aplikaci Kurzy měn pro chytré telefony. Aplikace Kurzy měn je česky a po omezenou dobu zdarma.

1. Hotovost: Vezměte aspoň něco, nejlíp v tvrdé měně

Ať už výsledný mix namícháte jakkoli, hotovost by neměla chybět. Její podíl by se měl zvyšovat přímo úměrně tomu, nakolik exotická, zastrčená nebo nedejbože necivilizovaná vaše cílová destinace je. Na zapadlém ostrůvku nebo v malé vesničce o platební terminál, ani bankomat nezakopnete. Mimo Evropu se navíc může stát, že někteří obchodníci váš typ karty nebudou akceptovat. I ve vyspělých evropských zemích typu Rakouska, Německa nebo třeba Španělska ale pravděpodobně občas budete potřebovat platit hotově – třeba u stánku se zmrzlinou nebo na tržišti.

Minimálně nouzovou zásobu – řekněme sto eur, byste přibalit měli vždycky. Kdo veze moc, zbytečně dráždí nenechavce, vystavuje se hrozbě ztráty i krádeže. A riziko je nesrovnatelně větší než u pojištěné platební karty. Nakonec, i když kartu pojištěnou nemáte: jakmile ztrátu ohlásíte a kartu zablokujete, jsou vaše peníze v bezpečí. Zato jednou zmizelá hotovost je prostě fuč.

Komplikovanější bývá situace v exotičtějších zemích mimo Evropu. Obecná poučka, jestli je výhodnější směnit exotickou měnu doma nebo až na místě, neexistuje: záleží na zemi a aktuálním kurzu. Neobvyklé měny budete v Česku shánět složitěji. Do některých států navíc smíte dovážet jen omezený obnos v místní měně, nebo ji nesmíte dovážet vůbec – typickým příkladem je tuniský dinár

Železnou rezervu v hotovosti pak berte v některé z tvrdých měn, v eurech nebo dolarech, korunu na místě nevyměníte. Informacemi o kurzu se vybavte už před odjezdem – a propočtěte si, kolik byste zhruba za měněnou částku měli dostat, ať vás nevezmou na hůl.

V některých exotičtějších zemích se stane, že všude nezaplatíte ani místní měnou: budou chtít eura nebo dolary. Jinde vám to nabídnou jako možnost. Ceny ale v takových případech bývají vyšší, nevyplatí se to. S nákupem místní měny to ale nepřežeňte, nebo se jí zbavte ještě před návratem, v Česku ji budete na koruny měnit těžko a nevyplatí se to, některé exotické měny se ani vyvážet nesmějí; výměna zpět na eura někdy bývá komplikovaná i v místě pobytu.

Kdo nejede do exotiky, ale třeba do oblíbeného Chorvatska, nejlíp ať veze už z domova výhodně nakoupené kuny a i nějaká eura (hodí se přinejmenším cestou).

+19
+
-

2. Karta: Vezměte ji určitě, plaťte, když to jde

Kartu berte v každém případě. I kdyby měla posloužit jen jako pojistka při nečekaných výdajích. V oblastech dobře pokrytých (zvlášť bezkontaktními) terminály neváhejte a plaťte kartou. Je to bezpečné a pohodlné. Po návratu domů si navíc budete moct prohlédnout přesný výpis: kolik a za co jste utratili. Při platbě kartou se měna přepočítává devizovým kurzem, který obvykle bývá výhodnější než valutový, ale neplatí to vždy. Existují směnárny, u kterých lze cizí měnu pořídit v hotovosti levněji než u bank v bezhotovostním styku. Záleží hlavně na výběru banky nebo směnárny. Předností karty ovšem každopádně zůstává nízké riziko.

Platba kartou v zahraničí, minimálně po Evropě, je většinou bez poplatku. V některých exotičtějších oblastech se můžete setkat s tím, že si obchodník k platbě kartou naúčtuje jedno- až tříprocentní příplatek.

Jestli vlastníte karet víc, vezměte raději dvě (nenechávejte ovšem obě v jedné peněžence): pro případ, že byste o jednu přišli. Ideálně od různých karetních společností. Nejrozšířenější jsou Visa a MasterCard, pokud vlastníte karty obou firem, neměl by být s akceptací problém -opět to ale neplatí absolutně. Základní bezpečnostní poučka pak říká, že byste kartu neměli dávat z ruky – to se týká třeba platby v restauracích. Vždycky si hlídejte, kdo a jak s ní manipuluje.

+8
+
-

3. Bankomat: Pozor na poplatky

Na vybírání z bankomatů v zahraničí dejte pozor – kde můžete, radši plaťte kartou. S výběrem z bankomatu v cizině bývají spojené poplatky – jeden výběr může přijít i na stokorunu.

Některá banka si účtuje jednorázový poplatek bez ohledu na vybíranou částku, jiná si naúčtuje procenta z výběru plus fixní poplatek.

Existují ovšem také banky, které nabízejí výběry z účtů i v zahraničí zdarma. Pro ty, kteří do ciziny jezdí častěji a třeba nejen za rekreací, ale pracovně, to může být i dobrý popud k založení/přenesení účtu.

Než odjedete, měli byste se u své banky důkladně informovat – ať víte, s čím počítat. V některých zemích navíc může být výběr z bankomatu omezen – třeba na sto dolarů denně.

S hledáním bankomatu v zahraničí může pomoct on-line lokátor bankomatů provozovaný například společnostmi MasterCard nebo Visa.

Na dostupnost bankomatů stejně jako na možnosti placení kartou se určitě ptejte předem v cestovce, případně sondujte na internetu. 

Cestovní pojištění: Mějte to srovnané

Nemusíte na sobě šetřit, a přesto můžete ušetřit. Srovnáme cestovní pojištění, aby skákalo, jak budete pískat. A když budete chtít, můžete si ho u nás i objednat. Stačí říct, jakým způsobem byste ho nejraději kupovali, jestli ho chcete nakoupit přes počítač, probrat s přítelem na telefonu, nebo si pro něj chcete dojít osobně.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+33
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 6. 2015 9:45, Pavel

Jel jsem nedavno do Anglie, vzal jsem si s sebou hotovost a asi tri platebni karty ruznych bank. Nejvice se nakonec vyplatilo platit hotove kdyz jsem videl jakym kurzem banky prepocitavaji, na smenarnu to stale nemelo. Doporucuji hotovost. I vyber z bankomatu bez poplatku mel horsi kurz nez penize smenene predem.

+11
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 6. 2015 14:27

Já bych to neřešil. A za taxík klidně zaplatím sedumkrát víc než místní.

Zobrazit celé vlákno

-14
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Náhrada mzdy za dovolenou v roce 2015: Spočítejte si, kolik dostanete

24. 6. 2015 | Petra Dlouhá | 4 komentáře

Náhrada mzdy za dovolenou v roce 2015: Spočítejte si, kolik dostanete

Za dobu čerpání dovolené nedostáváte běžnou mzdu, nýbrž náhradu mzdy. Má jednu příjemnou vlastnost: Když si volno dobře načasujete, můžete brát víc, než kdybyste chodili do práce. Naše... celý článek

Šest dobrých rad, které vám pomůžou vybrat zájezd k moři

16. 6. 2015 | Ondřej Tůma | 5 komentářů

Šest dobrých rad, které vám pomůžou vybrat zájezd k moři

Přečtěte si, kdy se vyplatí letět z Německa, jakým způsobem se vyhnout špatně pojištěné cestovní kanceláři, ve kterých měsících je nejvýhodnější letět k moři a pár dalších dobrých rad,... celý článek

Bouračka v zahraničí: Dostat se k penězům z pojišťovny může být oříšek

11. 6. 2015 | Ondřej Tůma | 2 komentáře

Bouračka v zahraničí: Dostat se k penězům z pojišťovny může být oříšek

Doba letní dovolené se blíží. Statisíce Čechů vyrazí na cesty za hranice všedních dnů a republiky vlastním autem. Málokdo ale ví, jak si v cizině poradit s autonehodou a co dělat, aby... celý článek

Očima expertů: Dovolená! Je lepší cestovat s hotovostí, nebo platební kartou?

4. 7. 2014 | Ondřej Tůma | 9 komentářů

Očima expertů: Dovolená! Je lepší cestovat s hotovostí, nebo platební kartou?

Vyplatí se vyrazit na dovolenou s pořádným paklíkem hotovosti, nebo je lepší všude platit kartou? Jaká jsou úskalí té které možnosti? Kde je rozumnější upřednostnit jen jednu z nich?... celý článek

Letos bez konzerv. Mazané triky, jak si na dovolené levně žít jako králové

11. 5. 2012 | Michal Kašpárek | 6 komentářů

Letos bez konzerv. Mazané triky, jak si na dovolené levně žít jako králové

Cestujte jako geekové: levně, dobrodružně, ale přitom bezpečně. Varujeme: čtení článku může způsobit chuť na všechno se vykašlat a okamžitě vyrazit do světa.

Partners Financial Services