Cestování: Jak vybírat ubytování v rezervačním systému Booking.com

Booking.com je on-line databáze, ve které najdete ubytování v hostelech, hotelech a penzionech po celém světě. Nejde ale jen o vyhledávač, ubytování vám přímo zprostředkuje a může pomoci i při řešení problémů. Provedeme vás touto službou a zkusíme poukázat na její výhody i negativa.
Cestování: Jak vybírat ubytování v rezervačním systému Booking.com

Službu Booking.com asi nejvíc ocení ti, kteří dávají přednost svobodě a neradi se vážou na místo a čas. Pokud se jim někde nelíbí, prostě si rezervují ubytování jinde a přesunou se. Pokud necestujete po opuštěných a liduprázdných místech, prakticky vždycky najdete dostatek volných a vhodných pokojů. Samozřejmě můžete hledat ubytování až na místě a samozřejmě můžete použít klasický vyhledávač a pak si zkoušet zamluvit nocleh v jednotlivých ubytovacích zařízeních, které vám nabídne. Ovšem výhoda toho, že všechno najdete na jednom místě a ve standardizovaném formátu, je vcelku zřejmá. 

Vyplatí se to ale po finanční stránce? Jak kdy. Ceny za noc jsou na Booking.com stejné bez ohledu na to, jak dlouho pobyt trvá. Naproti tomu hotely velmi často cenu s prodlužující se délkou pobytu snižují. Pokud tedy chcete jet na delší dobu, bude pravděpodobně výhodnější objednat si pobyt přímo v hotelu, můžete případně ušetřit i několik set korun. I vám se ale Booking.com může hodit – zjistíte, jaké jsou možnosti ubytování v požadované lokalitě, a navíc si hotel nebo penzion proklepnete díky uživatelský recenzím.

Platí to doma i v zahraničí, pokud se ale chystáte do ciziny, může pro vás Booking.com znamenat jednu velkou výhodu: komunikuje v češtině, což se může přijít vhod, pokud neovládáte jazyky. Navíc nabízí v případě problému podporu při jeho řešení.

Někteří cestovatelé cenové rozdíly řeší tak, že si objednají jen jednu noc a na dalším ubytování se domluví přímo na místě.

Výrazně ušetřit také můžete, když využijete takzvanou smart nabídku. Má to ale jeden háček: objednáváte závazně – pokud rezervaci zrušíte, nevrátí vám peníze, a to ani poměrnou část.

Registrace

Zvětšíte klikem

Zvětšíte klikem

Registrace snadno a rychle

Chcete si to vyzkoušet? Nabízíme návod na založení vlastního účtu. Stačí kliknout na tlačítko a registrace může začít. Klasicky zadáte e-mail, vymyslíte si dostatečně silné a zapamatovatelné heslo. Na zadanou adresu dostanete potvrzovací e-mail, kliknete a po přesměrování na Booking.com zadáte zase e-mail a heslo, přihlásíte se a nacházíte se ve svém nově vytvořeném profilu. V nastavení můžete udělat několik méně důležitých věcí – propojit účet se svým Facebookem, vymyslet si přezdívku, vybrat si oslovení a pár dalších, o něco důležitějších věcí. Například editovat své kontaktní údaje – jméno a adresu. Ušetříte si tím čas při vytváření rezervací, údaje se budou vyplňovat samy automaticky a vy je nebudete muset pokaždé vypisovat. Můžete taky rovnou přidat svoji platební kartu, kterou velká většina (hlavně zahraničních) hotelů požaduju pro vyřízení rezervace. Není to ale nezbytně nutné, údaje o kartě můžete vždy vyplnit až při samostatné rezervaci.

Kam složit hlavu

Ještě než se ponoříte do nabídky ubytování, vyberte si, v jaké měně se budou zobrazovat ceny za ubytování – na hlavní liště možnost se symbolem měn. Pak už můžete jít na věc. Ve vyhledávacím boxu zadáte destinaci a termín. Booking vám najde ubytování, ve kterém mají v zadaném termínu volné kapacity.  Ve výsledku se zobrazí třeba na dvě stě různých nabídek, proto přijdou vhod filtry, které najdete na stránce vlevo. Vyfiltrovat si můžete ubytování podle ceny za noc, vybrat si takové, jehož hodnocení je více než 8 (maximum je 10) nebo si zadat preference ohledně vybavení, stravy apod. Zúžený výběr si pak můžete ještě seřadit podle ceny nebo podle hodnocení ostatních uživatelů. Každé ubytování z nabídky si můžete rozkliknout, podívat se na fotky, přečíst si základní informace. V záložkách najdete informace o vybavení, dozvíte se kdy je check-in a kdy check-out, jak je to s parkováním nebo internetem. Můžete se také podívat na mapu a zjistit jestli je dané ubytování blízko moře, centra nebo čehokoliv, kam byste měli rádi blízko. Pokud vám hotel padne do oka, můžete se pustit do rezervace. Za rezervaci neplatíte Booking.com žádné poplatky.

Na pracovní cesty: Kalkulačka cestovních náhrad

Není cestování jako cestování. Ne každý má zkrátka to štěstí, že zítra vyráží na tři neděle do Karibiku. Někdo třeba místo toho žene firemní felicii do Humpolce a zpět. Naše kalkulačka cestovních náhrad vám pochopitelně neřekne, kolik přesně v práci na cestu dostanete – některé hodnoty jsou určeny v rozmezí od do, případně se dají snižovat. Anebo se taky dají zvýšit, pokud nejste státní zaměstnanec. Nezapomínejte, že při tom záleží hodně na vás a vašich vyjednávacích schopnostech!

Základní verzeVýpočet včetně stravného

Výpočet cestovních náhrad 2024

km
l/100 km

Další kalkulačky

Zrušení rezervace

Rezervace se ve většině případů dají pohodlně zrušit. Jejich seznam máte pod záložkou Rezervace ve svém profilu nebo můžete spravovat konkrétní rezervaci zadáním jejího čísla a PIN kódu, který najdete v potvrzení rezervace ve vaší e-mailové schránce. Jakmile máte před sebou konkrétní rezervaci, zrušíte ji jedním kliknutím na Zrušit celou rezervaci.

Zvětšíte klikem

Zvětšíte klikem

Zvětšíte klikem

Dvakrát měř a jednou rezervuj

Na hlavní stránce ubytování (pod obrázky a popisem) zjistíte, jaká je v daném termínu dostupnost různých pokojů. Kolik stojí dvoulůžkový pokoj se snídaní, polopenzí a podobně. Nenápadný, ale důležitý je v těchto kolonkách symbol otazníčku. Poví vám, co se stane, když rezervaci zrušíte. Zrušení rezervace vždycky záleží na konkrétním hotelu a jeho podmínkách. Někdy může být zrušení zdarma, jindy vás bude stát 30 procent z ceny ubytování.

Pokud jste našli vhodné ubytování, stačí už jen vybrat počet pokojů a pustit se do rezervace. Kliknutí na Rezervujte hned vás přesměruje na stránku, kde můžete vyplnit své požadavky ohledně pokoje a hlavně si vlevo nahoře zkontrolovat konečnou cenu. Další krok obnáší vyplnění kontaktních údajů, které máte buď přednastavené, nebo je musíte zadat, včetně údajů o platební kartě. Hotely si u karetní společnosti ověřují platnost karty, a hlavně jestli není nahlášená jako ukradená. Taky může sloužit k ověření dostatku peněz. Ubytovací zařízení mohou provést takzvanou předběžnou autorizaci částky, kterou vás pobyt bude stát. Peníze se ale nestrhnou.

Anketa

Jak nejradši vyrážíte do světa?

Co se stane, když náhodou nemáte na účtu dostatek peněz? Hotel může kartu označit jako neplatnou a pak máte 24 hodin na zadání nějaké jiné, jinak by mohla být rezervace zrušená. Pokud by taková situace nastala, můžete se obrátit na zákaznické centrum Booking.com, které se bude snažit vaši rezervaci podržet. Za ubytování ve většině případů nemusíte platit předem, účty stačí vyrovnat až na místě – hotově nebo kartou. Peníze z karty by si hotel mohl stáhnout pouze za předpokladu, že nedodržíte jeho termín pro zrušení rezervace.

Po dokončení rezervace dostanete na zadaný e-mail potvrzení a pár důležitých informací – číslo rezervace a čtyřmístný PIN kód. Oboje budete potřebovat, pokud budete chtít rezervaci změnit nebo třeba zrušit. V e-mailu najdete i kontaktní údaje hotelu, kam můžete směřovat svoje dotazy, ale taky rekapitulaci vybraného pokoje a služeb. E-mailem se potom prokážete na recepci, i když mnohdy stačí jen jméno, na které jste pokoj rezervovali.

Aspoň nakouknout

Pokud se o svoje cesty rádi staráte sami, Booking.com je skvělý pomocník hlavně při hledání vhodného ubytování. Díky mnoha uživatelským recenzím se dozvíte informace, které nevyčtete ani z katalogu cestovní kanceláře, ani z webu hotelu či hostelu samotného. Nikdy ale není na škodu srovnat cenu za ubytování přímo u konkrétního hotelu nebo penzionu a až pak se rozhodnout, kde budete rezervovat. Existuje samozřejmě i konkurence – ovšem v tomto případě tak trochu platí, že na velikosti záleží.

Holandská společnost Booking.com vznikla v roce 1996. Dnes ji vlastní americká společnost Priceline.com. Své služby nabízí ve 211 zemích a více než 40 jazycích. Denně se prý přes Booking.com rezervuje ubytování na 800 000 nocí.

Zdroj: Booking.com

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 16 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 5. 2018 21:44, Zdeněk

Necestujte s Booking.com.Vyhlédli jsme si hotel. Pečlivě zarezervovali ...a Booking.com nám rezervaci sprostě zrušil! Prý neplatná platební karta. Byli jsme vyzváni k potvrzení platnosti. To jsme se nalítali a nesháněli. Když se podařilo - společnost o p e r a t i v n ě změnila důvod zrušení rezervace. Máte pocit, že komunikujete se zavedenou značkou. A oni to jsou diletanti a amateři kteří si s váma jen pohrávají. Kdeže zavedené hotely, prověřené a dlouho spolupracující. Podle všeobecný podmínek se v takové situaci máte obrátit přímo na hotel.Opakovaně se obracíte - a hotel nic. Takže toto jsou ty prověřené hotely? Nebyl v džungli. Je v USA, na Floridě.Vážení této společnosti se zdaleka vyhněte!

Zobrazit celé vlákno

+8
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

27. 3. 2019 20:34, Petr007

Sleva na Booking 10% https://booking.com/s/96_6/acer0m80

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (16 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Chceme nabídnout autentické zážitky, ne jen lehátko a moře

7. 2. 2015 | Monika Veselíková, Martin Vlnas

Chceme nabídnout autentické zážitky, ne jen lehátko a moře

„Nejsme cestovní kancelář, ale spíš komunitní projekt, do kterého se může zapojit kdokoliv z jakéhokoliv koutu světa,“ tak popisuje Kateřina Mikulková cestovatelský start-up Travelove,... celý článek

Očima expertů: Dovolená! Je lepší cestovat s hotovostí, nebo platební kartou?

4. 7. 2014 | Ondřej Tůma | 9 komentářů

Očima expertů: Dovolená! Je lepší cestovat s hotovostí, nebo platební kartou?

Vyplatí se vyrazit na dovolenou s pořádným paklíkem hotovosti, nebo je lepší všude platit kartou? Jaká jsou úskalí té které možnosti? Kde je rozumnější upřednostnit jen jednu z nich?... celý článek

Chystáte se za hranice? Cestovní pojištění: Důležité rady před dovolenou

18. 6. 2014 | Zdeněk Bubák | 4 komentáře

Chystáte se za hranice? Cestovní pojištění: Důležité rady před dovolenou

Že není radno jezdit do zahraničí bez cestovního pojištění, to vám poví kdekdo. Na co ale dávat pozor při jeho nákupu? Přinášíme základní přehled. A jako bonus: pět nejčastějších výluk,... celý článek

Dovolená s německou cestovkou? Ušetřit se dá hlavně na exotice

3. 2. 2014 | Ondřej Tůma | 7 komentářů

Dovolená s německou cestovkou? Ušetřit se dá hlavně na exotice

S německými cestovními kancelářemi vyráží každý rok na dovolenou zhruba sto tisíc Čechů. Důvod? Prý nižší cena a kvalitnější služby. Jsou zprávy o superlevných zájezdech do vyhlášených... celý článek

Letos bez konzerv. Mazané triky, jak si na dovolené levně žít jako králové

11. 5. 2012 | Michal Kašpárek | 6 komentářů

Letos bez konzerv. Mazané triky, jak si na dovolené levně žít jako králové

Cestujte jako geekové: levně, dobrodružně, ale přitom bezpečně. Varujeme: čtení článku může způsobit chuť na všechno se vykašlat a okamžitě vyrazit do světa.

Partners Financial Services