Jak se pojistit na cesty, a neuzavírat cestovní pojištění

Martin Bürger | rubrika: Když se řekne | 27. 11. 2014 | 3 komentáře
Plánujete na zimu dovolenou v cizině? Uvažujete o studiu v zahraničí? Jezdíte často na služební cesty do světa? Pokud ano, nezapomeňte na cestovní pojištění. Kromě klasické nabídky „vlastního cestovního pojištění“ existují ale i jiné způsoby, jak se pro případ nesnází na cestách zabezpečit. Jaké jsou jejich výhody a nevýhody?
Jak se pojistit na cesty, a neuzavírat cestovní pojištění

Evropské zdravotní pojištění

Základní pojistnou ochranu při cestování po Evropě představuje evropský průkaz zdravotního pojištění(European Health Insurance Card čili EHIC). Od své zdravotní pojišťovny ho může dostat každý. Vy jste povinni platit zdravotní pojištění a tak „se účastnit státního systému veřejné zdravotní péče“ a evropský průkaz je zase jedna ze služeb, kterou je vám na oplátku povinna poskytnout pojišťovna. Držitel průkazu má nárok na zdravotní péči ve většině evropských zemí, a to ve stejném rozsahu jako jejich občané. Použití tohoto dokladu nabízí několik výhod:

  • Pojištění není časově omezené. Dokud platíte povinné pojistné, platí i pojištění.
  • Neexistuje horní finanční limit pro poskytnutí lékařské péče.
  • Na rozdíl od komerčního cestovního pojištění se nezkoumá příčina úrazu nebo nemoci.

Bohužel, evropské zdravotní pojištění má slabé stránky, kvůli kterým odborníci nedoporučují příliš se na ně spoléhat. Posuďte sami!

  • Platnost průkazu je omezena na státy Evropské unie, Evropského hospodářského prostoru (kromě zemí EU ještě Island, Norsko, Lichtenštejnsko) a Švýcarska.
  • Průkaz lze použít jen ve státních zdravotních zařízeních, ve kterých nemusí poskytovat nejkvalitnější péči. Pokud vyhledáte pomoc soukromého lékaře, počítejte s tím, že po vás bude obvykle chtít uhradit náklady za ošetření na místě a v hotovosti.
  • Pojištění nezahrnuje takzvanou spoluúčast, částku, kterou musí pojištěný zaplatit ze svého a která mu nebude vrácena (například regulační poplatky, poplatky na lécích, zdravotním materiálu apod.). Výše spoluúčasti se v jednotlivých zemích liší. Ve Francii dosahuje až 30 procent v případě ošetření a 60 procent u léků. V Dánsku vás vyjde velmi draze bolavý zub. Výlohy za ošetření je pojištěný nucen pokrýt téměř v plném rozsahu.
  • Z pojištění nelze hradit opatrovníka, převoz pojištěného zpět do vlasti ani případný transport tělesných ostatků. Náklady na tyto úkony přitom dosahují až několika set tisíc korun.

Tip!

Tip! Evropské zdravotní pojištění do mobilu

Návod pro užití evropského průkazu zdravotního pojištění (EHIC) do chytrého telefonu, včetně důležitých telefonních čísel, informací o tom, jaké zákroky jsou v té které zemi hrazené, návodů k žádostem o proplacení zdravotní péče a dalšího.

Ke stažení na webu Evropské komise

Cestovní pojištění k platební kartě a dalším bankovním produktům

Kvalitnější cestovní pojištění lze získat jako doplněk k různým bankovním službám. Základní podmínkou pro to, abyste si mohli sjednat pojištění v bance, je zřídit si u ní bankovní účet. Cestovní pojištění se v takovém případě nejčastěji váže na platební kartu, i když to není podmínkou. Například Česká spořitelna nabízí svým klientům cestovní pojištění jako volitelnou součást osobního účtu. Proč využít tento typ pojištění?

  • Vyplatí se o něm uvažovat v případě, že plánujete vycestovat na kratší dobu. Banky si totiž stanovují maximální délku pobytu v zahraničí, po kterou poskytují pojistnou ochranu (nejčastěji do 90 dní).
  • Velkou výhodu oproti evropskému průkazu zdravotního pojištění představuje asistenční služba. Její operátoři jsou k dispozici po celý rok 24 hodin denně a jsou schopni zprostředkovat pojištěnému nezbytnou péči. 

Anketa

Jezdíte do světa pojištění?

Na co si dát pozor?

  • Rozsah pojištěných rizik se u jednotlivých bank liší a stojí za to si zjistit, jestli pojištění pokryje všechno, co potřebujete (například pojištění zavazadel, storno zájezdu, odpovědnost za způsobenou škodu a podobně). Klienti si často musí další rizika připojistit – což pochopitelně zvyšuje výhodnou počáteční cenu. 
  • S tím souvisí i takzvané výluky, tedy případy, na které se pojistné krytí nevztahuje (například škody způsobené po požití alkoholu, zranění a škody způsobené při určitých sportech, výpravy do extrémních klimatických a přírodních míst, následky nemoci, se kterou jste se léčili před odjezdem do zahraničí…).
  • Tento typ pojištění umožňuje pojistit i další členy vaší rodiny. Vždycky si ale ověřte, zda je výše pojistných limitů shodná pro všechny pojištěné osoby.
  • Pojištění se nevztahuje na celý svět.

K tématu se před časem vyjádřila v rozhovoru pro Český rozhlas ekonomická redaktorka Světlana Rysková: „S mojí přítelkyní jsme chtěly vycestovat. Tvrdila mi, že má stoprocentně pojištění k platební kartě, ale ukázalo se, že to tak vůbec není. Kvalitní cestovní pojištění je u dražších karet, to znamená Silver, Gold, Platinum nebo u některých firemních karet. U běžných karet bychom měli být opatrní, protože tam může být omezené plnění, omezené pojištění některých rizik, anebo tam cestovní pojištění není vůbec.“

Chystáte se na cesty? Na cestovním pojištění se dá ušetřit. A samozřejmě nemyslíme tak, že ho prostě nebudete mít.

Vyzkoušejte nás. Nezávazně!

Existují i jiné možnosti?

Držitelé karet ISIC, ITIC, YTC a ALIVE můžou využít různé varianty cestovního pojištění nabízeného pojišťovnou UNIQA. Pojištění k těmto kartám je atraktivní nejen nízkou cenou, ale i pojištěním některých nebezpečných sportů. Pojištění se vztahuje na celý svět.

Za zmínku stojí zařazení cestovního pojištění mezi zaměstnanecké benefity v některých firmách, které uzavřely s komerčními pojišťovnami rámcové smlouvy. Takové firmy poskytují svým zaměstnancům cestovní pojištění za zvýhodněných podmínek nebo i zdarma.

A JEŠTĚ DVA TIPY!

Máte životní pojistku? A nestačí?

Pokud máte životní pojištění a jste pojištěni i pro případ úrazu, prověřte si, jestli se pojištění vztahuje i na zahraniční cesty (většinou ano), případně na sportovní aktivity, které se chystáte na dovolené provozovat. Pokud uznáte, že stávající pojistka stačí, nevyhazujte peníze za její zdvojení.

Zkuste zdravotní pojišťovnu

Věděli jste, že cestovní pojištění můžete uzavřít také ve zdravotní pojišťovně? A že to může vyjít levněji, minimálně pokud nechcete nic speciálního? Nevěděli? Tak teď už to víte.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Chystáte se za hranice? Cestovní pojištění: Důležité rady před dovolenou

18. 6. 2014 | Zdeněk Bubák | 4 komentáře

Chystáte se za hranice? Cestovní pojištění: Důležité rady před dovolenou

Že není radno jezdit do zahraničí bez cestovního pojištění, to vám poví kdekdo. Na co ale dávat pozor při jeho nákupu? Přinášíme základní přehled. A jako bonus: pět nejčastějších výluk,... celý článek

Pracovní cesty: Na jídlo i cestu vlastním autem dostanete víc. Přehled a kalkulačka

12. 2. 2014 | Petra Dlouhá | 5 komentářů

Pracovní cesty: Na jídlo i cestu vlastním autem dostanete víc. Přehled a kalkulačka

Máte rádi služební cesty? Kromě vytržení z pracovního stereotypu a nových zkušeností nabízejí jeden zajímavý bonus navíc: cestovní náhrady. Diety na tuzemské „služebky“ i náhrady za... celý článek

Jak se správně pojistit na cestu do zahraničí

26. 6. 2012 | Lukáš Kaplan | 1 komentář

Jak se správně pojistit na cestu do zahraničí

Nastává čas dovolených a zájem o cestovní pojištění přirozeně kulminuje. Pojďme se v rychlosti podívat, jak při jeho výběru neklopýtnout.

Dovolenou si rozvracet nedáme! Pojištění proti větru, dešti má však háček

8. 8. 2011 | Petra Dlouhá | 9 komentářů

Dovolenou si rozvracet nedáme! Pojištění proti větru, dešti má však háček

Slavní zpěváci pojišťují své sametové hlasy, klavíristi geniální prsty, herečky a modelky svá půvabná pozadí. Ale co my, obyčejní smrtelníci? Že taky toužíte po troše té nadpozemské... celý článek

Cestovní pojištění k platební kartě – kdy se hodí a kdy ne

9. 3. 2011 | Klára Šponerová

Cestovní pojištění k platební kartě – kdy se hodí a kdy ne

S prestižní platební kartou (například Diners Club či nějakou tou zlatou) máte většinou cestovní pojištění v základním balíčku služeb. S kartou základní ho nezřídka musíte dokoupit.... celý článek

Partners Financial Services