Den volna navíc? Svátek na Velký pátek je pokrytectví

Od příštího roku možná budeme mít o den volna víc – Velký pátek. Není to nejlepší nápad. Měli bychom si vybrat ke slavení jiný den. Třeba ten, kdy jsme si prvně dobrovolně zvolili Gottwalda a jeho partaj.
Den volna navíc? Svátek na Velký pátek je pokrytectví

Byla to včera sláva. Taková dojemná shoda se přece v našich krajích v politice nevídá: téměř polovička (přesně 93) poslanců ze všech parlamentních stran se podepsalo pod návrh novely zákona, ve vládě nebyl nikdo proti, jen dva ministři se zdrželi.

Dá se tedy očekávat, že už příští rok budeme mít na jaře o den volna víc. A bude to jeden ze zvlášť oblíbených svátků: Velký pátek je totiž vždycky v pátek, nikdy se nepřekryje se sobotou nebo nedělí a vždycky prodlužuje víkend. Spolu s velikonočním pondělkem je to prostě tandem snů. Velké jarní leháro.

Nebo i velký jarní úklid na chatě nebo na zahrádce, pokud jste z pilnějších. Proč ne.

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada.

Tomáš Tyl: 10 způsobů, jak se (ne)nechat připravit o peníze

Kniha je určena nejen těm, kteří chtějí spáchat finanční sebevraždu, ale především těm, kteří se jí chtějí účinně vyhnout a kterým může pomoci, poradit nebo je jen pobavit. Čerpat z ní však mohou i profesionálové v oblasti osobních financí.

Abyste nás měli rádi

Pro změnu stávajícího zákona jsou poslanci ze všech partají, iniciativa vzešla ale od lidovců. Je to tak ostatně v pořádku: ti musí tvrdému voličskému jádru na Moravě ukázat, že dokážou v Babylóně prosazovat taky něco výsostně křesťanského. Ostatní se připojili většinou proto, že chtějí být zajímaví. A že den volna nikoho nezabije. (I když není docela pravda: nevyježdění sváteční řidiči jsou přece sváteční právě proto, že startují ve svátek.) Že den volna vlastně spíš každého potěší.

Napsat ovšem do důvodové zprávy k zákonu jako důvod Prostě to tak chceme (abyste nás měli rádi) úplně nejde. Tak poslanci rešeršovali nebo nechali rešeršovat a zavalili nás čísly: co do počtu svátků jsme v Evropě spíš podprůměr, Norové jich mají osmnáct, my jenom třináct – a to ještě dva nám vycházejí na první leden, takže volných dní máme jenom dvanáct. Vlastně ještě míň, někdy to vyjde na sobotu nebo neděli, takže svátků, kdy se nemusí do práce, míváme tak sedm až deset do roka.

Jako by počet svátků vypovídal cosi o vyspělosti státu. Jsme průměrní, musíme přidat!

Kromě rešeršérů se zaměstnali taky počtáři, kteří spočítali, že dopad jednoho dne pracovního klidu na domácí produkt je víceméně zanedbatelný. Z podnikatelů se důvodová zpráva věnuje jen těm, které by všeobecné volno mohlo potěšit: hospodské a podnikatele v turistickém ruchu a kultuře.

Všechno to handrkování o halíře a zdůrazňování toho, že se nejde do práce – jací jsou u nás lidé nebožáci, občas o ten den volna přijdou, že vyjde na neděli, jsou ale země, kde se jim ta ztráta kompenzuje, volno se přesune na nejbližší pracovní den, všechno to materiálno je v důvodové zprávě a nadřazeno ideové stránce věci. Asi už je taková doba. Kdyby byli ve Sněmovně co k čemu, zadupou lidovce s Velikonocemi do země a udělají volno třeba druhého ledna, abychom mohli v klidu zpytovat svědomí, že jsme kvůli brutální kocovině ze silvestra nedokázali prvního ledna pořádně oslavit hned dvojitý nášup svátků.

Živá tradice?

Ale protože lidovce nikdo nikdy do země nezadupe a budou tu s námi až do soudného dne, vyšlo to na Velký pátek. V liturgickém roce je Velký pátek jedním z nejvýznamnějších dní, je to den, kdy Ježíš vystoupal na Golgotu, byl přibit na kříž a zemřel.

Ještě loni bych se za sváteční Velký pátek přimlouval. Byl jsem tak jako tvůrci důvodové zprávy k novele přesvědčený, že tu někde žijí kulturní tradice spojené s celým velikonočním týdnem. A to nejen mezi lidmi křesťanských konfesí, ale někde hlouběji, v kolektivním povědomí. Plus samozřejmě jsou v republice místa, kde opravdu přežívají staré tradice, kde odlétají zvony z kostelů a kde je nahradí řehtačky, a všechny ty věci. A že těm, kdo nevědí, by se právě pomocí toho svátku měl všechen tenhle obsah, kulturní tradice, znovu nalít do hlav nebo v lepším případě reaktivovat.

Dneska jsem přesvědčený, že jsem se zmýlil.

V důvodové zprávě k zákonu se také píše:

„Je třeba vycházet i ze současné společenské a mezinárodní situace, kdy je potřeba jasně podpořit naši křesťanskou identitu, která byla důležitým zdrojem našich humanistických, civilizačních a konec konců i demokratických tradic, oproti náporu jiných identit, které se prosazují barbarským a necivilizovaným způsobem.“

Chachacha.

Milé poslankyně a milí poslanci, kde jste byli poslední rok? Vyvrcholila v něm jedna společenská změna: Lidé se už nebojí pod svými jmeny, neanonymně, žádat sterilizaci, věšení, topení, kamenování. Pěkně v křesťanské tradici. Ovšem v tradici středověkých barbarů, ne v tradici Ježíšově.

Za dobré slovo knížku

Minulý čtvrtek jsme v rubrice Co si o tom myslíte? psali o nápadu dát možnost zažádat o rodičovskou taky babičkám a dědečkům. Aby mohla máma do práce. Ptali jsme se vás, jak se vám líbí.

A vesměs se vám líbil. Nám se nejvíc zalíbilo pár větách, které pod článek připojila Kateřina Letovská: „Super nápad, až to projde napříč hlasovacími dělníky, tak jdu do toho! Budu skvělá babi a svým vnoučátkům vynahradím, co jsem nestihla u svých dětí. Ale přestože jsem pořád makala a makala a makala, tak mám dvě vynikající děti. Možná právě proto, od malička byly samostatnost sama. Je škoda, že tento návrh osvícené paní Adamové maskulinní sněmovna nejspíš zašlape do země. A nebo nás hoši překvapí? :-)“

Dobré ne? Pošleme knížku.

Nevhodný hrdina

Pokud si chcete koupit lacino voličské hlasy za den volna, dejte lidovcům po kilu a pošlete je do kina na Srnečku Bambi. A mezitím si vymyslete třeba den Žižkova drtícího palcátu. Husitská tradice je sice vymyšlená, ale vymýšlela se nakonec ve stejné době, kdy se vymýšlel novodobý český národ. A Žižka by byl konečně symbol, kterému by se u nás široce rozumělo.

Klidně si pořiďte i dva nebo tři takové svátky. Ekonomiku to prý bolet nebude. Tak třeba ještě 26. května. To jsme si v roce 1946 zvolili demokraticky do čela smečku surovců. Připomínali bychom si je jako vzor těch, kteří dokázali slova přetavit v činy: ve třicátých letech hlásili, jak se jezdí do Moskvy učit kroutit lidem krkem, a prakticky už od roku 1945 prokazovala, že se to opravdu naučili. Hrdinové pro tuhle dobu.

Co si o tom myslíte vy? Těší vás den volna z práce? Ať už je to jakýkoli? Napadá vás další tip na státní svátek? Sem s ním klidně si jich pořídíme pět nebo šest, nic moc to nestojí a k norským rekordům ještě daleko. Nejzajímavější příspěvek v diskuzi odměníme knížkou od nakladatelství Grada. Tak nám nechte maila, abychom věděli, kam si napsat o adresu.

Jen do toho už netahejte pokrytecky zase Ježíše, ten tu dávno žádnou tradici nemá. Ještě tím zatraceným hipíkem zamotáte svým příznivcům hlavy.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 37 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

5. 8. 2015 6:56 | robert ladislav

No slo ten clanek napsat jinak. Buh bud pochvalen, ze konecne osvitil (ci rozsvitil?) v hlavach politiku, aby lidu vezdejsimu dal trochu vice volna a i vychodni kapitalisticke zeme se mohli pribliziti i v tomhle ohledu ktem skutecnym kap. zemim. Jina si myslim, ze neuskodi mit 4 dny volna a moct si s rodinou, prateli vyrazit etc. Myslim si, ze je to konstrukticni svatek a tim i ucelil tradici vitani jara a plodnosti Zeme. Tak jako Velikonocni pondeli patri i Velky patek k slovanskym tradicim. U nas na Slovensku ho slavime jiz pekne dlouho a myslim si, ze to lidem neskodi.Mnozi namitnou, ze mate k Cyrilovi a Metodovy jeste Mistra Jana Husa, ale i pro toto plasti vyse uvedene, zaplat Panbu za kazdy slovansky svatek a moznost byt vice s rodinou ci se venovat konickum. Pokud autor je podnikatel, ci trpi tim, ze neslavi K.Gottvallda, muze si ho dopsat do kalendare vzit si volno, transparenty a muze vyrazit do ulic. Pokud si to i vcas zahlasi Policie mu bude delat doprovod, aby se mu nic nestalo. Verim, ze se k nemu i pridaji dalsi obcane. Muze tak zalozit slavnosto Gottwalda. :-))))) Pekny den a nenechme si skalit radost z noveho svatku, mame byt pravem na nej pysni. Robert ladislav PECH robertladislav@zoznam.sk
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 7. 2015 4:21

Pozor, von je Pavel znalec :))
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 7. 2015 13:50 | josef

jasne, poplatek za krest ve vysi rocniho prijmu :D:D:D
a jak to prosim platili katolici, kdyz meli treba 15 deti a kazde pokrtene???
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 6. 2015 18:06 | MCP

Pán byl milosrdný. A vy o něm nevíte nic, je vám cizí, ale na štít svého nemilosrdenství byste si ho dal. No jo.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 6. 2015 10:14 | Zuzana

Se Velkým pátkem a Silvestrem nlze než souhlasit, ale uprchlíky sem rposím netahejte.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 6. 2015 15:22 | Karel Marz

Pane Pleško, klidně si slavte vašeho Gottwalda. Já si budu tisíckrát raději připomínat tradici Velkého pátku a tradici křesťanskou, ač věřící nejsem a o církvi jako takové si toho myslím dobrého pomálu. A čím víc řádí fanatici Islámského státu a čím více islámských spoluobčanů mi do mé země posílá "Evropská" unie, tím více to považuji za potřebné.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 6. 2015 10:05 | Bodlák

Když se chce lidovec zviditelnit,pak jede v linii svého tmářství do krajnosti.Proč není svátkem den nástupu dětí do škol,aby mohly matky a otcové odvést své prvňáčky do školy? Další svátek prospěšný všem by mohl být den daňové svobody,koneckonců ten den bohatě daněmi ze všeho v rozpočtu nahradíme,pokračovat je možné,ale oslava tmářství rozhodně ke dnům svátečním nepatří.Jen dokazujeme,jak uctíváme pokrytectví a faleš.Především moc zákonodárná pro lidi dobré nic nepřipravuje.A ruku v ruce všichni pokrytci,kteří toto ubožáctví podporují.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 6. 2015 23:36 | mandos

omlouvám se za tykání, ale mé znalosti jsou dostatečné, historické fakta nezměníte tím že zavřete oči a budete tvrdit že dnes se staví taky kostely, nic nemění tu skutečnost jak ke všemu přišli a co lidem prováděli.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 6. 2015 18:19 | iKaktus

Pisatel článku je buď nevyzrálý nebo si po sobě neumí dílko přečíst nebo je často v lihu (možná na fetu) nebo kombinace všeho dohromady. Článek nemá hlavu ani patu, rádoby hraje na obě strany. Matlá dohromady politiku a kulturní kořeny Evropy ..... z toho musí zákonitě vzniknout novinářská slátanina.
Vůbec se nedivím, že studenti u maturit z českého jazyka / "Jidáš ....." doplňte / z 90 % nechápou souvislosti a odpoví špatně. Jestli má pisatel maturitu, tak možná byl úspěšný spíše u otázky "ROH má hlavní cíl ...."
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 6. 2015 9:32

To tomu teda dáváte :)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 6. 2015 13:55 | Pavel

Církevní daň byl desátek, což byla desetina úrody. Protože tenkrát drtivá většina obyval pracovala na poli, dalo by se to do dnešních pojmů převést jako desetina příjmu (pozor, ne zisku, příjmu), což je i na dnešní dobu vysoká daň. Když to převedeme na daň ze zisku a uvážíme, že tenkrát výnosy obilovin byly asi dvojnásobek setby, tak to máte 20% ze zisku, to není započítána práce a další náklady. A to nebyla zdaleka jediná daň, kterou byli lidé tenkrát zatíženi. A dále se církvi velmi draze platilo za obřady v podstatě povinné (křest, biřmování, svatby, pohřby, ...), poplatek za jeden takový obřad mohl dosahovat ročního příjmu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 6. 2015 10:01 | Eva

Kostely se staví i nyní a zabírá církev kvůli tomu něčí majetek? Máte prachbídné znalosti z historie a prosím netykejte mi, nevím, že bycho se znali.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 6. 2015 10:00 | josef

Sobotkova dela zasadni chyby - zrusila poplatky u lekare, cca 5 mld., navysuje plosne platy, chce navysovat duchody i kdyz neni ifnlace a ted odebere jeden pracovni den - dalsi 4 mld. Takhle se z tech dluhu nevyhrabeme.
Nejvetsi procento vericich je na vesnicich. Skutecne si myslite, ze oni ten den nepracuji? Dobytek je potreba obslouzit svatek nesvatek.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 6. 2015 9:41

To je fakt, anvíc by to ani nemuselo moc stát, když příliv není.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 6. 2015 9:10 | D

Myslím, že by poslanci udělali lépe, když chtějí mermomocí dát lidu další den volna, kdyby místo nějakého pátku před Velikonocemi, zrušili Silvestr jako pracovní den. Na Silvestra se stejně skoro nikde nedělá, všichni si berou volno nebo v práci slaví, tak to mohou rovnou uzákonit. Velký pátek v ateistickém Česku nikomu nic neříká, Češi to samozřejmě přivítají, ale kdyby nebyl, většina by normálně pracovala. Kdyby se poslanci starali spíš o to, jak ochránit hranice před přílivem uprchlíků, lid by byl mnohem raději.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit všech 37 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Oblíbená témata

státní svátek, tradice

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vysvětlete mi to potápění imigrantů jako malému dítěti

12. 6. 2015 | Michal Kašpárek | 70 komentářů

Vysvětlete mi to potápění imigrantů jako malému dítěti

Plují sem samí chlapi, válečníci, ekonomičtí migranti, takové nezachraňovat. Jistě. A jak jste na to všechno, prosím pěkně, přišli?

Dejte si od nákupů svátek! Ať obchody na osm dní v roce zavřou

18. 12. 2014 | Petra Dlouhá | 37 komentářů

Dejte si od nákupů svátek! Ať obchody na osm dní v roce zavřou

Snaha části zákonodárců uzákonit, že aspoň v některých dnech v roce supermarkety a nákupní centra povinně zavřou, se vynořuje a zas zapadá pravidelně. Teď je téma znovu na stole. Co... celý článek

Jak přežít (v) zaměstnání: Všechno důležité o mzdě

4. 3. 2014 | Jiří Lojda | 1 komentář

Jak přežít (v) zaměstnání: Všechno důležité o mzdě

Celé zaměstnání se dá, když na to přijde, zejdnodušit na jednu otázku o dvou částech. Co bych měl dělat a co za to? Část co dělat ponecháme na vás a na filozofech. Na Peníze.cz nás... celý článek

Přinášíme nové ekonomické svátky. Oslavte Den ekonomické výhodnosti frantíka!

14. 6. 2013 | Michal Kašpárek | 4 komentáře

Přinášíme nové ekonomické svátky. Oslavte Den ekonomické výhodnosti frantíka!

V těchto dnech přestáváte pracovat na stát. Gratulujeme. Víte ale, kdy přestanete napracovávat na hospodářský propad nebo na to, že jste žena? Doplňte si kalendář o další „dny svobody“. celý článek

Svátek práce 2.0: Udělejte něco drzého nebo aspoň nechejte dýško

1. 5. 2012 | Michal Kašpárek | 4 komentáře

Svátek práce 2.0: Udělejte něco drzého nebo aspoň nechejte dýško

Jak vrátit smysl dělnickému svátku, když dnes lidé většinu peněz vysedí před počítačem v ekonomice znalostí a služeb? Zkuste vystoupit ze zajetých kolejí. Nebo se alespoň zamyslete... celý článek

Partners Financial Services