ČSOB zdražuje. Zavádí i poplatek za ověřovací SMS

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 24. 7. 2023 05:00 aktualizováno 1. 11. 2023 08:00 | 11 komentářů
Bez aplikace si připlatíte. SMS pro potvrzení plateb v internetovém bankovnictví už nebude zadarmo. Nový ceník ČSOB přináší i další změny: zdražení služeb na pobočkách, papírových výpisů, dotazu na zůstatek v cizím bankomatu nebo vkladu hotovosti třetí osobou.
ČSOB zdražuje. Zavádí i poplatek za ověřovací SMS

Zdroj: ČSOB

Československá obchodní banka (ČSOB) od 1. listopadu zavádí poplatek za SMS pro potvrzení platby zadané v internetovém bankovnictví. Chce tím důrazněji motivovat klienty, kteří ještě nepřešli k bezplatnému ověřování přes mobilní aplikaci Smart klíč.

Autorizace odchozí úhrady jednorázovým SMS klíčem a vstupním heslem přijde od listopadu na 2,50 Kč, dosud byla bez poplatku. Výjimku dostanou klienti od 65 let věku a překvapivě i klienti mladší 18 let – pro obě skupiny zůstanou potvrzovací SMS zdarma.

ČSOB zdražuje také zaslání informační SMS – typicky o pohybu na účtu. Cena služby byla dvě koruny za každou zprávu, od listopadu stoupne na 2,50 Kč. Informační zpráva prostřednictvím e-mailu zůstává zdarma, stejně jako notifikace v mobilní aplikaci.

Další změny od listopadu

Základní služby i vedení běžného účtu Plus konto (nebo Poštovního účtu) zůstávají zdarma a bez podmínek, dosavadní podmínky se nemění. ČSOB – podobně jako ostatní banky – dál zdražuje hlavně papírové dokumenty nebo transakce zadané na pobočkách. 

Výrazně si připlatí lidé, kteří chtějí poslat PIN k platební kartě poštou. Poplatek stoupne na 150 Kč z dosavadních 90 Kč, týká se nového i opakovaného vydání PIN v tištěné formě. I tady mají klienti bezplatnou variantu: zobrazit si PIN v elektronickém bankovnictví.

Cena za měsíční výpis z účtu zaslaný klasickou poštou stoupne od listopadu na 55 Kč z dosavadních 45 Kč, elektronický výpis samozřejmě zůstává bez poplatku.

Odchozí úhrada na pobočce České pošty zadaná papírovým dokladem přijde nově na 90 Kč místo 80 Kč. Shodně zdraží také zřízení trvalého příkazu nebo svolení k inkasu (včetně SIPO) na pobočce České pošty, stejně jako jejich změny. Platební příkazy zadané kartou na poště u Osobního účtu zdraží z osmi na 35 korun.

Vklad hotovosti na účet provedený třetí osobou (která není majitelem ani disponentem daného účtu) zdraží na 250 Kč z dřívějších 175 Kč.

Dotaz na zůstatek prostřednictvím cizího bankomatu zdraží o pět korun na 35 korun (kromě Premium Konta a Premium karty). Dotaz v bankomatech ČSOB zůstává pro klienty zdarma.

Anketa

Jak potvrzujete platby v internetovém bankovnictví?

Další změna se týká bankovní úschovy v souvislosti s úhradou kupní ceny, typicky za nemovitost. Poplatek zůstává 0,1 % z hodnoty transakce, jeho minimální výše ale stoupne na 13 000 Kč z dosavadních 7500 Kč.

Ze sazebníku od listopadu vypadne zmínka o poplatku (32 dolarů) za vstup do letištního salonku v síti LoungeKey, pokud ho klient nemá zdarma. „Vstup si bude možné dál dokoupit, jen už poplatek nebudeme mít uvedený v sazebníku, protože ho nestanovujeme my jako banka, ale třetí strana,“ vysvětluje Pavla Kuklová z tiskového oddělení banky.

Poplatek za SMS jako silnější motivace

Banky preferují aplikace v chytrém mobilu, protože splňují požadavky na silnější ověření podle unijní směrnice PSD2 a mohou být uživatelsky příjemnější. Do notifikace v aplikaci se také vejde víc informací o tom, co klient potvrzuje. Bankám tím navíc odpadají náklady na posílání potvrzujících SMS.

Od poloviny loňského roku zavedla poplatek za jednorázovou SMS Česká spořitelna, největší banka podle počtu klientů. Od 26. ledna 2024 ho zvýší na 3,50 Kč z původních 2,50 Kč. Výjimku mají jen klienti od 70 let věku. Poplatek se týká nejen autorizace platebních příkazů, ale také přihlášení do internetového bankovnictví nebo ověření online plateb kartou. Potvrzení přes mobilní aplikaci George klíč zůstává zdarma.

Moneta Money Bank od letošního října zpoplatnila SMS potřebné k potvrzení plateb nebo k přihlášení do internetového bankovnictví. Každé zaslání takzvaného mobilního klíče nově přijde na pět korun, předtím bylo bez poplatku. Výjimku dostali klienti nad 65 let.

Jde na běžných účtech ušetřit? Ano!

Vyberte si účet s výhodnějšími podmínkami a ušetřete až pár stovek měsíčně. Ať jste podnikatel, soukromá osoba nebo student.

UniCredit Bank účtuje speciální poplatek 200 Kč za úvodní nastavení „starého“ ověření, za každou SMS zaplatí klient od listopadu čtyři koruny místo dosavadních 1,50 Kč. Stejně jako v jiných bankách můžou klienti bezplatně potvrzovat transakce přes mobilní aplikaci (Smart klíč).

Urychlit přechod klientů na mobilní RB Klíč se od září 2020 snažila Raiffeisenbank. Za každý měsíc, v němž se uživatel přihlásí na účet a zároveň na něm provede nějakou operaci prostřednictvím jednorázové SMS, začala účtovat paušální poplatek 19 korun. Po dvou letech ho ale zrušila. Připustila, že zbývající klienty preferující SMS už nepřesvědčil ani poplatek.

Bankovní aplikace fungují jen na takzvaných chytrých telefonech. Ty podle loňského průzkumu Českého statistického úřadu používá 81 % obyvatel, zatímco tlačítkový telefon 19 %. Podíl těch tlačítkových prudce roste s věkem. Ve skupině od 55 do 64 let má tlačítkový telefon 20 % lidí, ve skupině od 65 do 74 let je to už 47 % a ve skupině od 75 let dokonce 72 %.

Zdroj: Shutterstock

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám důležité aktuality ani praktické tipy! Jsme i na Instagramu.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+79
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

24. 7. 2023 7:06, Tarzan

Oni prostě chtějí, aby šel člověk jinam.

+276
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

24. 7. 2023 9:24, Leonos

Samozřejmě. Proč by banka (nebo ostatní klienti) měli doplácet na něčí neschopnost. Chcete dál dostávat SMS? Zaplaťte náklady. Nebo jděte tam, kde vám to ještě budou dotovat.

Zobrazit celé vlákno

-188
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.

Partners Financial Services