Kdy pošlete peníze na číslo mobilu? Novinku chystá devět bank

Olga Skalková | rubrika: Co se děje | 21. 6. 2023 | 2 komentáře
Ostrý start takzvaných plateb na kontakt nabírá zpoždění. Velkou inovaci si klienti v ostrém provozu vyzkoušejí zřejmě na podzim.
Kdy pošlete peníze na číslo mobilu? Novinku chystá devět bank

Zdroj: Shutterstock, koláž Pleska

Takzvané platby na kontakt odstartují nejdříve v září – tedy později, než banky původně předpokládaly. Česká bankovní asociace totiž zatím neskončila jednání s Českou národní bankou na podrobných pravidlech této služby.

Chystaná inovace přinese alternativu k tradičnímu poslání peněz na číslo bankovního účtu. Nově bude k poslání peněz stačit, když znáte číslo mobilního telefonu příjemce. Do budoucna by se systém mohl rozšířit i o další možné kontakty, například o e-mailové adresy – proto se mu obecně říká platba na kontakt. Půjde o dobrovolnou možnost, ne o náhradu dosavadního systému.

O přípravě nové služby jsme na Penězích poprvé psali v únoru 2021, bankovní asociace tehdy odhadovala spuštění v prvním čtvrtletí roku 2022. Loni v červnu pak předpokládala, že k ostrému startu dojde začátkem letošního roku.

„Termín jejich spuštění se, bohužel, nyní těžko odhaduje. V rámci projektu je totiž nutná i úprava Pravidel systému CERTIS, která budou rozšířena o přílohu popisující základní prvky schématu plateb na kontakt. A právě na znění této přílohy v současné době s centrální bankou diskutujeme,“ řekl webu Peníze.cz mluvčí České bankovní asociace Radek Šalša.

„Každá změna Pravidel CERTIS musí být zveřejněna dva měsíce před její účinností, proto tomu tak bude i v tomto případě,“ dodává Šalša.

I kdyby tedy ČNB zveřejnila pravidla nové služby ještě na konci června, začnou být účinná až na konci prázdnin. Banky sice mohou službu neoficiálně testovat, start tak významné novinky o prázdninách a během hlavní sezóny dovolených není pravděpodobný. O startu nejdříve v září banky mluví také v neoficiálních vyjádřeních.

Každopádně zájem o provádění plateb na číslo mobilu mají. Česká bankovní asociace potvrdila, že zapojit se chce devět bank. Jejich seznam nezveřejnila, nicméně zájem o spuštění novinky už dříve potvrdily Česká spořitelna, ČSOB, Komerční banka, Raiffeisenbank, Moneta, UniCredit, Air Bank či Fio. Devátým zájemcem je podle neoficiálních informací PPF banka.

Anketa

Máte o ně taky zájem?

Služba by tak v krátké době po startu mohla být dostupná pro hodně lidí. Některé banky jako Moneta či Raiffeisenbank už tuto novou možnost plateb začlenily do svých obchodních podmínek.

„Kopírováním nebo přepisováním čísla účtu často dochází ze strany klientů k chybám, které banky musí následně řešit. V lepším případě chybně zadané číslo účtu neexistuje, což umí systémy bank odhalit. Bohužel se ale stává, že zadáním třeba nesprávného kódu banky peníze dorazí na úplně cizí konto. Od plateb na kontakt si vedle většího pohodlí pro klienty slibujeme méně takových omylů a další urychlení platebního styku,“ vysvětlil Tomáš Hládek, expert bankovní asociace pro platební styk.

Základem systému bude registr, který má na základě dat od jednotlivých bank provozovat Česká národní banka. Banka odesílatele se po zadání platby spojí s registrem a pokud je telefonní číslo příjemce platby spárované s číslem jeho bankovního účtu, získá banka číslo konta, na který pak platbu odešle.

Pro zapojení do nové služby (jako příjemce plateb) bude muset klient dát souhlas s registrací svého mobilního čísla – to udělá prostřednictvím elektronického bankovnictví u svého účtu. Klienti, kteří mají účty ve více bankách, si budou pro tento účel muset vybrat pouze jeden z nich. Naopak k odeslání platby na číslo mobilu žádná registrace nebude nutná, bude ji možné provést z jakéhokoliv účtu (v bance, která tuto službu podporuje).

„Registrace do služby bude pro fyzické osoby občany a fyzické osoby podnikatele,“ řekl Miroslav Hiršl, člen představenstva Komerční banky, v rozhovoru pro Peníze.cz „Jsme ve finální fázi schvalovacího procesu a včas dáme klientům vědět, kdy tuto novinku spustíme,“ upřesnil letos v dubnu.

„Jednorázovým kódem zaslaným na registrované telefonní číslo ověříme, že ho má klient ve svém držení. Následně si klient vybere číslo účtu, ke kterému chce telefonní číslo spárovat. Po standardní autorizaci zapíšeme požadované údaje do registru vedeného u ČNB,“ dodal Hiršl.

Z dřívějších informací bank také vyplývá, že platby na číslo mobilu by měly fungovat také jako okamžité, jako je to už běžné při posílání peněz na číslo účtu.

Zatím není jasné, jakou maximální částku banky pro platby na kontakt nastaví. Některé dříve uvedly, že novinku připravují hlavně pro účely vzájemných drobných plateb mezi lidmi. Limity proto mohou být výrazně nižší než u okamžitých plateb na číslo účtu.

Velké retro. Jak vypadal internetbanking před dvaceti lety

Jak vypadalo internetové bankovnictví před dvaceti lety? Zveme vás do roku 2002, kdy Peníze.cz vyhlásily soutěž o nejlepší internetbanking. Projděte si velkou galerii a výběr z tehdejších hodnocení.

Popisky a autory fotek najdete uvnitř galerie.

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na FacebookInstagram nebo Twitter a neuniknou vám důležité aktuality ani praktické tipy! 

Olga Skalková

Autor článku Olga Skalková

O bankách a finančních institucích píše od 90. let. Byla součástí ekonomického týmu Hospodářských novin, psala i na weby iHNed.cz a Aktuálně.cz. Teď píše externě pro Peníze.cz. Ráda tráví čas s rodinou a přáteli, chodí do... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+18
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.

Partners Financial Services