Nejlépe úročený běžný účet výrazně sníží sazbu

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 19. 6. 2023
Nejlépe úročený běžný účet výrazně sníží sazbu

Zdroj: Shutterstock

Max banka sníží od 1. září úročení svého běžného účtu Neo. Zatímco dosud je úroková sazba 4,61 % p.a., nově bude jen 0,5 %, oznámila klientům.

Neo účet od Max banky – bývalé Expobank – byl z pohledu úročení jednoznačným králem mezi běžnými účty, dlouhodobě držel krok i s nejlepšími spořicími účty. Zároveň nemá žádná omezení: úročí se automaticky celý zůstatek bez nějakého stropu nebo podmínek.

Neo účet je jediný ze dvou běžných účtů na trhu, na němž se zůstatek vůbec úročí. Druhou výjimkou byla Hello bank s úrokem 1 % do limitu 100 tisíc, která ovšem v Česku končí. Klientům poslala výpovědi účtu, od července ho přestane úročit.

Ostatní retailové banky v Česku své běžné účty vůbec neúročí: sazba je 0 %, výjimečně – u některých starších typů účtů – symbolických 0,01 %.

Úročení běžných účtů

BankaÚrok
Max banka 4,61 %, od září jen 0,5 %
Hello bank1 % (max. 100 000 Kč), účet končí
Česká spořitelna0 %
ČSOB0 %
Komerční banka0 %
Raiffeisenbank0 %
Moneta 0 %
Fio banka0 %
Air Bank0 %
UniCredit Bank0 % *
mBank0 %
Creditas0 %
Trinity Bank0 %

* Časově omezená akce UniCredit Bank láká nové klienty na 6 % na vedlejší účet k běžnému účtu, ovšem jen do konce června. Standardní úrok na jejím spořicím účtu (2,5 %) je nejnižší na trhu.

Zdroj: oficiální dokumenty bank, Peníze.cz

Lidé, kteří chtějí peníze na běžném účtu aspoň částečně uchránit před inflací, je tedy ve většině průběžně musí přesouvat na spořicí účty. To má na druhou stranu i některé výhody, především lepší ochranu takto oddělených peněz jak před zlodějem (při zneužití karty se nedostane k vyššímu zůstatku), tak před samotným klientem.

I po snížení úroku na běžném účtu si klienti Max banky v praxi výrazněji nepohorší. Právě Max banka totiž od loňského podzimu nabízí nejvyšší úrok na jednoduchém spořicím účtu: sazbu 6,01 % ročně dává bez stropu a dalších podmínek. Zatím s ní počítá i od letošního září, vyplývá z podmínek zveřejněných v minulém týdnu – které se ovšem do září ještě můžou změnit.

Jedničkou mezi spořicími účty zůstává nabídka od pobočky slovenské banky VÚB. Láká na sazbu 6,15 % ročně (p.a.) bez stropu, zájemci ale narazí přinejmenším na problém s daněním. Ve výsledku jsou hned tři možnosti: klienti buď zaplatí vyšší daň, nebo stejnou jako jinde (ovšem znamená to nějaké zařizování a poplatek 100 Kč), nebo dokonce žádnou... Podrobněji jsme o tomto účtu psali při vstupu na trh.

Úrok rovných 6 % inzeruje UniCredit Bank. Dosáhnou na něj jen zcela noví klienti, kteří si založí některý z běžných účtů. Úrok se vztahuje na vklady do půl milionu korun a pro letošní nováčky ho banka garantuje do konce června 2023. Dosavadní klienti přitom dostávají na spořicím účtu dál jen 2,5 %.

Nejlepší spořicí účty k 18. červnu 2023

BankaNázevMaximální úrokOmezení
VÚBSpoření bez limitů6,15 %Bez podmínek, ale: Jde o pobočku slovenské banky. Pokud klient nedodá potvrzení o daňovém domicilu z finančního úřadu, strhne mu banka 19% daň z příjmu (úrokového výnosu). Kdo potvrzení odevzdá, musí si sám vyřešit daňovou povinnost za kalendářní rok (15% sazba v Ćesku). Kdo nepřekročí limity pro zdanitelné příjmy, nemusí přiznání podávat.
Max bankaSpořicí účet6,01 %Bez podmínek. 
UniCredit BankAkce k novému běžnému účtu 6 %Pouze pro nové klienty, kteří si založí běžný účet. Úročí se vklady do půl milionu. Banka garantuje, že úrok nesníží do konce června. Dřívějším klientům dává jen 2,5 %.
Trinity BankVýhoda+ Dobrý klient5,68 %Úrok 5,68 % (s garancí do konce roku) pro vklady do 500 000 Kč, pro část nad tento limit je úrok 4,08 %.
Banka CreditasSpořicí účet+5,6 %Pro vklady do 500 000 Kč. Pro část nad tento limit je úrok 3,1 %. S výpovědní lhůtou jeden měsíc je úrok 6 % (do 500 000) a 4 % (nad 500 000). 
Fio bankaFio konto5,5 %Pro vklady do 200 000 Kč. Pro pásmo od 200 000 do milionu je úrok 0,1 %, od jednoho do deseti milionů 0,15 %, nad deset milionů 0,2 %. Minimální zůstatek je 100 Kč, vrací se až při zrušení účtu.
mBankmSpoření5,5 %Podmínkou je (bezplatný) běžný účet a volba jedné ze čtyř variant pravidelného spoření. To probíhá formou cílů, v každém lze naspořit max. 100 000 Kč. Překročení hranice znamená pád celého vkladu do prakticky nulového úročení. Limit lze zvýšit až na 800 000 Kč díky tomu, že je možné založit až osm cílů. 
RaiffeisenbankSpořicí účet Hit Plus5,5 %Pro vklady do 500 000 Kč a při aspoň třech platbách kartou za měsíc (při nesplnění podmínky klesne úrok na 0,1 %). Ćást nad 500 000 Kč se úročí jen 0,01 %. 
Moneta Money BankSpoření F, Spoříto F5,3 %Pro vklady do milionu korun, sazbu garantuje do konce července. Je potřeba založit nový spořicí účet (i pro dosavadní klienty). U předchozího spoření typu E platí úrok jen do konce března.
J&T BankaSpořicí účet5,25 %Počáteční vklad musí být aspoň milion korun. Podmínka neplatí pro stávající klienty, kteří už mají nebo měli v J&T Bance vklady aspoň milion nebo investice aspoň 100 000 Kč. Výpovědní lhůta je jeden den. S výpovědní lhůtou jeden měsíc (33 dnů) je úrok 5,65 %.
ČSOBSpoření s bonusem5 %Pro vklady do 250 tisíc. Podmínkou je založení přes aplikaci ČSOB Smart nebo internetové bankovnictví. Část od 250 do 500 tisíc se úročí 4 %, část od 500 tisíc do jednoho milionu 3 %, nad milion 0,15 %. Pro dříve založené účty je úrok max. 3,3 % do milionu při aspoň jednom přihlášení do aplikace během tří měsíců.
Air BankSpořicí účet5 %Pro vklady do 250 000 Kč při aspoň pěti platbách kartou za měsíc. Část od 250 do 500 tisíc se úročí 4 %, část od 500 tisíc do milionu se úročí 0,1 %, část nad milion se neúročí. 
Max bankaNeo účet4,61 %Bez omezení. Jde o běžný účet. Od září klesne úrok na 0,5 %.
Hello bankHello spoření4,5 %Pro vklady do 300 000 Kč, část nad tento limit se neúročí. Nový účet už nelze sjednat. Od července klesne úrok na nulu.
Fio bankaFio spořicí účet4 %Z účtu si lze vybrat nebo převést peníze maximálně čtyřikrát za kalendářní měsíc. Minimální zůstatek je 100 Kč, vrací se až při zrušení účtu.
mBankeMax Plus4 %Pro vklady do 500 000 Kč. Založit si lze až čtyři účty a zvýšit tak celkový limit na dva miliony. Vklady nad limit se prakticky neúročí (0,01 %).
Česká spořitelnaSpoření ČS4 %Pouze pro klienty s Plus účtem nebo s programy Erste Premier či Erste Private Banking. Kdo investuje aspoň 300 Kč měsíčně, dosáhne na 5 %. Zmíněné úroky se týkají vkladů do 200 000 Kč (u programu Exclusive do 400 000 Kč, u Erste do milionu), pro část nad tento limit jen 0,01 %.
Komerční bankaSpořicí konto Bonus3,5 %Pro vklady do 200 000 Kč. Část nad tento limit se prakticky neúročí (max. 0,03 %). Kdo investuje aspoň 1500 Kč měsíčně, dostane bonus 1,5 % a celkem tak získá na spořicím účtu 5 %.
Tabulka obsahuje jen klasické spořicí účty, které jsou standardně dostupné pro běžné retailové klienty. Zdroj: oficiální dokumenty bank, Peníze.cz

Srovnejte to s námi

Srovnávací válec
Zdroj: Shutterstock

Hledáte to nejlepší? Zkuste to s námi. Rychle, objektivně a zadarmo.

Chcete si splnit své sny? Investujte!

Chci chytře investovat

Najděte nejvýhodnější investiční portfolia a splňte přání sobě i svým blízkým. Stačí jediná minuta vašeho času.

  • Chci investovat
  • Chci rezervu pro děti
  • Chci si plnit sny

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+26
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Státní podpora penzijního spoření se změní. Nová tabulka

14. 6. 2023 | Petr Kučera | 4 komentáře

Státní podpora penzijního spoření se změní. Nová tabulka

Vláda chce motivovat lidi, aby si spořili na důchod vyšší částky než dosud. Změny se dotknou i nově posílaných peněz na dříve sjednané smlouvy.

Nemovitostní dluhopisy čekají problémy, varuje expert

14. 6. 2023 | Veronika Hejná | 1 komentář

Nemovitostní dluhopisy čekají problémy, varuje expert

Řada emitentů nemovitostních dluhopisů nebude mít na výplatu úroků, říká v rozhovoru Jan Topinka, partner v advokátní kanceláři Havel & Partners. Vysvětluje, proč dluhopisy budou „padat“... celý článek

Řekli jste si o příspěvek 5000 Kč na dítě? Poslední šance je tu

13. 6. 2023 | Petr Kučera | 2 komentáře

Řekli jste si o příspěvek 5000 Kč na dítě? Poslední šance je tu

Rodiny, které zatím nepožádaly o loňský jednorázový příspěvek 5000 korun na dítě, mají šanci ještě do 1. července 2023. Nárok na příspěvek totiž zanikne po roce od začátku účinnosti... celý článek

Proč nás žere inflace a co proti ní můžeme dělat

10. 6. 2023 | Gabriel Pleska

Proč nás žere inflace a co proti ní můžeme dělat

Inflace je zlá. Někdo s ní bojuje spořením, někdo investicemi, někdo vydělá na burze majlant a někdo si musí půjčit v bance. Podívejme se, kde mají tahle slovíčka původ, co má společného... celý článek

Státní příspěvek na stavební spoření klesne. I pro starší smlouvy

11. 5. 2023 | Petr Kučera

Státní příspěvek na stavební spoření klesne. I pro starší smlouvy

Podpora stavebního spoření neskončí, sníží se ale na polovinu. V roce 1993 přitom začínala na 4500 korunách ročně. Spořitelny slibují, že zmodernizují svou nabídku a pomůžou s úsporami... celý článek

Partners Financial Services