Řekli jste si o příspěvek 5000 Kč na dítě? Poslední šance je tu

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 13. 6. 2023 | 2 komentáře
Řekli jste si o příspěvek 5000 Kč na dítě? Poslední šance je tu

Zdroj: Shutterstock, Peníze.cz

Rodiny, které zatím nepožádaly o loňský jednorázový příspěvek 5000 korun na dítě, mají šanci ještě do 1. července 2023. Nárok na příspěvek totiž zanikne po roce od začátku účinnosti zákona.

Výplata příspěvku dětem, které se narodily od 2. srpna 2004 do 1. srpna 2022, začala už loni v srpnu. Žádat o něj mohou také rodiče dětí, které se narodily od 2. srpna do 31. prosince 2022 – a to nezávisle na tom, jestli tuto možnost už dříve využili pro staršího potomka. Dětí narozených v letošním roce se příspěvek netýká.

Vedle věku je jedinou zásadní podmínkou hrubý příjem rodiny: nesmí přesáhnout jeden milion korun za rok. V přepočtu to znamená 83 333 korun měsíčně (rozhodující však není měsíční, ale roční příjem). Hodnotí se příjmy za kalendářní rok 2021 (ne za rok 2022). 

Zájemcům stačí čestné prohlášení, že milionovou hranici nepřekonali. Až na výjimky nemusí nic dokládat, úřad si to sám ověří u finančního úřadu a ČSSZ. „Nárok mají všichni bez ohledu na to, zda jsou zaměstnáni, podnikají, jsou na mateřské či rodičovské, nebo bez práce. Nutné je pouze splnění podmínky hrubého příjmu nepřesahujícího jeden milion korun v roce 2021 a věku dítěte do 18 let. Jestliže rodiče žijí odděleně, může nárok na příspěvek uplatnit pouze jeden z nich. V tomto případě je nutná domluva rodičů,“ říká ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Jednorázový příspěvek 5000 korun dosud dostalo více než 1,4 milionu dětí, stát celkově vyplatil kolem 6,9 miliardy korun. Cílem byla pomoc v období inflace, zvyšování cen energií a životních nákladů.

Z říjnového průzkumu PAQ Research vyplývá, že rodiny příspěvek využily hlavně na potřeby dětí: polovina rodin uvedla, že ho použila na vybavení do školy či školky, 35 % na další věci pro děti, 23 % na volnočasové aktivity. Některé rodiny příspěvek využily i na nutné výdaje (15 %) nebo si je ušetřily (21 %).

Chcete si splnit své sny? Investujte!

Do minuty vyhledáte nejvýhodnější investiční portfolia a přání vaše i vašich blízkých se začnou plnit. A nemusíte být profík.

Žádost lze podat elektronicky přes interaktivní formulář na webu ministerstva. Zájemci k tomu potřebují elektronickou Identitu občana: ověřit se mohou přes bankovní identitu, MojeID, eObčanku (s čipem a čtečkou) a další alternativy. Této možnosti využila naprostá většina žadatelů – více než 578 tisíc z nich, upřesnilo ministerstvo.

Kdo nemůže podat žádost sám elektronicky, může zajít na některé z kontaktních míst veřejné správy – takzvaný Czech Point. To jsou kontaktní místa na České poště, krajských úřadech, matričních úřadech, obecních úřadech, úřadech městských částí nebo městských obvodů. Tuto cestu zvolilo asi 241 tisíc lidí. Žádost není možné podat osobně přímo na úřadech práce.

Více než 240 tisíc příjemců dostalo příspěvek automaticky. Do této skupiny patří všichni, kdo v červenci 2022 měli nárok na přídavek na dítě za červen 2022, pokud dítě k 1. srpnu 2022 nedovršilo 18 let věku.

Příspěvek na dítě je jednorázový, nelze o něj žádat opakovaně. „Pokud žadatel příspěvek již obdržel, není možné, aby mu byl přiznán znovu. Systém sociální pomoci však nabízí řadu dalších příspěvků, o které si mohou rodiny zažádat. Jedná se o přídavek na dítě, příspěvek nebo doplatek na bydlení a podobně,“ připomíná Jurečka. Rodiny s nižšími příjmy mají také nárok na porodné (aktuální pravidla pro rok 2023). 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Rozvody čekají změny. Budou rychlejší a s úlevou pro rodiče

5. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Rozvody čekají změny. Budou rychlejší a s úlevou pro rodiče

Nekonfliktní rozvody mají být rychlejší a levnější. Manželé už nebudou muset u soudu vysvětlovat, proč se chtějí rozejít. Skončí také rozdělení na společnou či střídavou péči o děti.... celý článek

Kdy budou jarní prázdniny v roce 2025. Termíny podle okresů

2. 4. 2024 | Kateřina Jungvirtová

Kdy budou jarní prázdniny v roce 2025. Termíny podle okresů

Jarní prázdniny v roce 2025 proběhnou v období od 3. února do 16. března. Přinášíme přehled termínů pro jednotlivé okresy.

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

12. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

Ošetřovné dostává člověk, který se musí starat o někoho jiného, takže nemůže vydělávat. Kdo na něj má nárok a jaké jsou podmínky? Tady je přehled pro rok 2024.

Partners Financial Services