Klienty bývalé Equa bank čeká předčasná výměna karet

Olga Skalková | rubrika: Co se děje | 5. 6. 2023 05:00 aktualizováno 5. 6. 2023 12:00 | 2 komentáře
Změna z Mastercard na Visa se dotkne přibližně 400 tisíc karet. Ty mají platit jen do konce října.
Klienty bývalé Equa bank čeká předčasná výměna karet

Zdroj: Equa bank

Všichni klienti bývalé Equa bank, kteří přešli do Raiffeisenbank, budou nově používat platební kartu Visa místo dosavadní značky Mastercard.

Equa bank svým retailovým klientům vydávala výhradně debetní karty Mastercard – s touto společností spolupracovala od svého vzniku. Kreditní karty Equa bank klientům nenabízela.

Equa bank se definitivně spojila s Raiffeisenbank loni 14. listopadu. Bývalí klienti Equa od té doby používají nové elektronické bankovnictví Raiffeisenbank, dál ale používají platební karty vydané Equa bank. Podle tehdejších informací z Raiffeisenbank měly platit až do konce vyznačené doby platnosti, pak by klienti dostali novou kartu už se značkou Raiffeisenbank.

Ze zpráv, které Raiffeisenbank v současnosti rozesílá klientům bývalé Equa bank, však vyplývá, že převydání na značku Vísa by chtěla uskutečnit už před ukončením platnosti jednotlivých karet. Podle informací z call centra budou stávající karty se značkou Equa bank platit jen do konce října.

Podle informací webu Peníze.cz se změna týká přibližně 400 tisíc karet vydaných Equa bank.

Raiffeisenbank (bez původní Equa bank) vydává karty obou společností, tedy Mastercard i Visa. Chystá jejich sjednocení pro všechny klienty a přechod jen na značku Visa? „Aktuálně tuto možnost nezvažujeme,“ odpovídá mluvčí banky Tereza Kaiseršotová. 

Obavy podle ní nemusí mít ani lidé, kteří dosud měli Zlatou kartu od Equa: „Klienti dostanou jen jinou asociaci. Kartu s novým designem a novým chipem. Karta je bezpečnější, protože citlivé informace jsou na zadní straně karty. Cena zůstává stejná, navíc klienti s Gold kartami již nyní mají výhodnější cestovní pojištění (limity plnění) od společnosti Cardiff.“  

Jde na běžných účtech ušetřit? Ano!

Vyberte si účet s výhodnějšími podmínkami a ušetřete až pár stovek měsíčně. Ať jste podnikatel, soukromá osoba nebo student.

Karty obou značek vydávají retailovým klientům také ČSOB, Komerční banka, Fio a mBank. Dosud mezi ně patřila i Česká spořitelna – ta ale letos v dubnu oznámila, že je ještě během letošního léta sjednotí na značku Visa, což znamená zrychlenou výměnu karet Mastercard před vyznačeným datem platnosti.

Pouze karty Mastercard nabízejí Air Bank, Creditas a Max banka, naopak jen karty Visa vydávají Moneta a UniCredit. Skupina UniCredit však před pár dny oznámila, že všechny její banky budou používat platební karty značky Mastercard – podrobnosti k výměně karet v Česku zatím neupřesnila.

Z pohledu běžného klienta není ve fungování karet prakticky žádný rozdíl, s oběma typy se dá běžně vybírat z bankomatu a platit v obchodech nebo e-shopech. Z pohledu bank jako vydavatelů tak hrají roli hlavně obchodní podmínky, které asociace nabídne.

Mastercard se stal lídrem českého trhu díky agresivnější cenové politice zhruba před deseti lety, kdy na pozici jedničky vystřídal Visu. Jeho podíl ale v posledních letech klesá. Z celkového počtu zhruba 14 milionů vydaných karet v Česku připadalo ke konci loňského roku 7,3 milionu na značku Mastercard a 6,7 milionu na Visa, vyplývá ze statistiky Sdružení pro bankovní karty.

Olga Skalková

Autor článku Olga Skalková

O bankách a finančních institucích píše od 90. let. Byla součástí ekonomického týmu Hospodářských novin, psala i na weby iHNed.cz a Aktuálně.cz. Teď píše externě pro Peníze.cz. Ráda tráví čas s rodinou a přáteli, chodí do... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+28
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Spořitelna zjednoduší způsob, jak úročí spořicí účet

28. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Spořitelna zjednoduší způsob, jak úročí spořicí účet

Česká spořitelna opět změní způsob úročení svého spořicího účtu. Komplikované podmínky, které zavedla teprve před pár měsíci, od června výrazně zjednoduší.

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně černou, puntíkatou, s vlnkami, s barvami oblíbeného sportovního klubu nebo tu z ryzího zlata?... celý článek

ČSOB změní ceník a chystá nové odměny za věrnost

25. 3. 2024 | Petr Kučera | 4 komentáře

ČSOB změní ceník a chystá nové odměny za věrnost

Připlatí si hlavně lidé, kteří zadávají příkazy na pobočkách nebo trvají na papírových výpisech. Zdražení se ale může dotknout i těch, kdo účet ovládají elektronicky.

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

22. 3. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

Česká spořitelna, Komerční banka a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například... celý článek

Max banka zavře jedinou pobočku, nahradí ji Creditas

21. 3. 2024 | Petr Kučera

Max banka zavře jedinou pobočku, nahradí ji Creditas

Max banka od dubna zavře svou jedinou pobočku. Nachází se v pražské ulici Na strži u stanice metra Pankrác vedle sídla této banky.

Partners Financial Services