Za koruny dostanete víc než loni. O kolik si Češi polepšili v cizině

Lukáš Raška | rubrika: Analýza | 30. 5. 2023 | 2 komentáře
Nebýt inflace, je to dobrá zpráva před dovolenou. Česká koruna meziročně posílila. V zemích, kam Češi nejčastěji vyrážejí na dovolenou, za ni dostanete víc než před rokem. Kurzy porovnal Lukáš Raška, analytik investiční platformy Portu.
Za koruny dostanete víc než loni. O kolik si Češi polepšili v cizině

Zdroj: Shutterstock

Pro porovnání budeme vycházet z modelového příkladu. Vezmeme si čtyřčlennou rodinu, která za ubytování, stravu a dopravu utratí na zahraniční dovolené 40 tisíc korun. Vycházíme z toho, že by si celou tuto částku vyměnila za danou měnu. Bereme v potaz pouze vliv kurzu měn, nikoliv další faktory jako inflace.

Nejčastěji budou Češi při svých zahraničních dovolených potřebovat eura. Právě těmi se platí v destinacích, do kterých se lidé vydávají nejčastěji: v Chorvatsku, Itálii, Slovensku, dále také v sousedním Rakousku a Německu.

Koruna k euru za poslední rok posílila o téměř čtyři procenta. Pokud by si rodina vyměnila modelových 40 tisíc korun za eura před rokem, dostala by 1624 eur, dnes by to bylo o 64 eur víc.

Od poloviny dubna však koruna k euru spíše oslabuje, když se kurz posunul z 23,46 korun za euro na současných 23,71. Ani dlouhodobě se neočekává, že by na podobně silných úrovních koruna zůstala delší dobu. Pro Čechy tak může být dobrou příležitostí s výměnou delší dobu neotálet.

Podobně je na tom i vývoj kurzu koruny a amerického dolaru. Česká měna meziročně posílila o více než čtyři procenta na 21,97 korun za dolar, v průběhu května už spíše oslabuje. Při využití našeho modelového příkladu by díky tomu meziročně česká rodina získala o 80 dolarů více. Stejně jako u eur bude koruna spíše dále oslabovat, takže čekat s případnou výměnou na později patrně nemá velký smysl.

K velké meziroční změně došlo při porovnání kurzu koruny s egyptskou librou. Česká měna oproti té egyptské posílila o 76 %. Při využití našeho modelového příkladu tak před rokem získala česká rodina za 40 tisíc korun přes 32 tisíc egyptských liber, dnes by to bylo více než 56 tisíc.

Důvodem pro oslabení egyptské libry je především nepříliš dobrý stav tamní ekonomiky. Na druhou stranu české směnárny často ani egyptskou libru nenabízí, české koruny v Egyptě směnit také nelze. Časté doporučení je proto si na cestu do Egypta směnit koruny za eura nebo americké dolary – a případnou směnu řešit až na místě.

Hledáte cestovní pojištění na míru? Poradíme!

Najděte cestovní pojištění podle svých představ, ať na pracovní cestu nebo dovolenou. Sjednáte i v den odjezdu sobě i ostatním.

Česká koruna posílila meziročně i v porovnání s tureckou lirou. Při směně dnes je tak koruna proti turecké měně silnější o 29 %. Se současným kurzem 1,11 korun za tureckou liru tak v našem modelovém příkladu rodina při směně získá o osm tisíc lir více než před rokem.

Turecká měna oslabuje dlouhodobě – i přes tamní vysokou inflaci totiž turecká centrální banka v nedávné době opakovaně snižovala klíčovou úrokovou sazbu. Na další vývoj kurzu bude mít vliv především výsledek druhého kola prezidentských voleb. Dosavadní prezident Erdogan má na tureckou centrální banku velký vliv a jeho výhra znamená, že se politika centrální banky pravděpodobně nezmění a lira bude dál oslabovat

Při meziročním pohledu nedošlo k zásadním změnám v kurzu české koruny a maďarského forintu. Koruna je sice meziročně o 1,8 % silnější než maďarská měna, na přelomu roku byl ale rozdíl významnější a od začátku roku koruna proti forintu ztrácí. V současnosti je tak kurz na úrovni 15,85 forintů za korunu.

Podobně se vyvíjí i kurz korun a polských zlotých. Koruna sice meziročně posílila o 1,7 % a kurz je na úrovni 5,27 zlotých za korunu, za poslední dva měsíce ale koruna oslabuje.

Kurzy měn na Peníze.cz

Směna je život!

Chcete vyměnit peníze nebo nakoupit v zahraničním obchodě? Jedete do ciziny a nevíte, kolik místních peněz dostanete za svoje koruny? Máte zainvestováno v cizí měně a zajímá vás kurz eura, kurz dolaru nebo třeba kurz švýcarského franku? Máme čerstvý kurzovní lístek, který každý den zveřejňuje Česká národní banka, i kurzovní lístky českých bank.

Nejhledanější kurzy měn

Euro25,165+0,01 Kč
Americký dolar23,481+0,01 Kč
Britská libra29,375+0,01 Kč
Švýcarský frank25,729+0,04 Kč
Turecká lira72,296+0,10 Kč

Lukáš Raška

 Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+23
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

26. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 5 komentářů

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

Rozmočené brčko v pití nebo víčko připevněné k lahvi, které se nepříjemně odírá o obličej. Vychytávky, které mají na rozdíl od plastů šetřit přírodu, už stihly rozčílit nejednoho z... celý článek

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

Obchodní řetězec Billa dnes představil novou mobilní aplikaci, přes kterou si mohou zákazníci nakoupit na e-shopu.

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

Jmenují se podobně jako známé značky – třeba Balando, Joot nebo Bonky. Tváří se jako zavedený e-shop, ale přitom jen zprostředkují doručení z Číny. Chlubí se falešným oceněním od zákazníků.... celý článek

Partners Financial Services