Kdy vyměnit eura na dovolenou? Tak silná koruna už dlouho nebyla

Jana Divinová | rubrika: Jak na to | 11. 5. 2023
Patnáct roků jste za koruny nedostali tolik eur nebo dolarů jako teď. Vyplatí se vyměnit si peníze na dovolenou za výhodný kurz hned, nebo stačí počkat si do léta?
Kdy vyměnit eura na dovolenou? Tak silná koruna už dlouho nebyla

Zdroj: Shutterstock

Budete na dovolené platit kartou, nebo hotovými penězi? Stále častěji se přikláníme k první variantě. A i ti, kteří dávají přednost hotovým penězům, si je často prostě vybírají až v cílové zemi v bankomatu. Málokomu se chce řešit, jak peníze bezpečně uložit a kde je nosit.

Někdo má ale z placení a vybírání peněz v cizině obavu, kvůli poplatkům. Neuvažuje špatně. Při výběru nebo placení v cizí měně totiž na turistu často čekají dvě možnosti přepočtu. A jedna z nich je skoro vždycky pekelně drahá. Říká se jí DCC – dynamic currency conversion neboli dynamický převod měn. Tady vám poradíme, jak si ze dvou možností vybrat tu správnou: Dynamický zloděj řádí dál. Pozor na karetní trik v cizině.

Případně si zjistěte, jak uživatelsky přívětivá je vaše banka: některá vám umožní tenhle nevýhodný způsob placení a vybírání prostě zablokovat.

Jenže i když se vyhnete variantě DCC, pořád vás banky můžou obrat na poplatcích. I když se vaše banka dušuje, že máte výběry všude na světě zdarma: Poplatek za výběr z bankomatu v cizině je čím dál častější. Účet zdarma nepomůže.

Navíc je potřeba uvážit, do jaké země jedete. Někde není bankomat na každém rohu a ani placení kartou nemusí být všude tak běžné jako v Česku. Ostatně ani tady ještě nezaplatíte kartou úplně všude. A pak je vždycky mít dobré nějakou hotovostní rezervu pro každý případ. Kdy si ji ale pořídit?

Vyplatí se teď vyměnit koruny?

Česká koruna je právě teď mimořádně silná. Dlouho jste za koruny tolik eur nebo dolarů nemohli dostat. Kurz je pod 24 korun za jedno euro a kolem 21 korun a 30 haléřů za dolar. Tak silná jako letos byla koruna k euru naposledy v roce 2008, tedy před patnácti lety. 

Kurz eura ke koruně

Zdroj: peníze.cz

Kurzy měn na Peníze.cz

K dolaru měla podobný poměr jako dnes koruna také před patnácti lety a pak ještě na pár dní v roce 2021.

Kurz dolaru ke koruně

Zdroj: peníze.cz

Kurzy měn na Peníze.cz

Silná koruna jistě mrzí tuzemské firmy orientované na vývoz – za svoje zboží v přepočtu dostanou míň. Těšit se z ní ale můžou lidé, kteří se chystají do zahraničí na nákupy nebo dovolenou. Podle předpovědí některých analytiků ze začátku roku by ale v létě mohl kurz být blíž k 25 korunám za euro. A to by proti dnešku bylo znatelné oslabení.

Ten úplně nejvhodnější čas na směnu eur už podle ekonoma Petra Gapka z Moneta Money Bank  pravděpodobně byl. V půlce dubna, když se koruna dostala na úroveň 23,25 koruny za euro. „Přesto je i dnes koruna na velmi silných úrovních, proto je vhodné koruny na eura měnit i nyní,“ doporučuje.

Hledáte cestovní pojištění na míru? Poradíme!

Najděte cestovní pojištění podle svých představ, ať na pracovní cestu nebo dovolenou. Sjednáte i v den odjezdu sobě i ostatním.

Souhlasí s ním analytik Citfinu Tomáš Volf. „Kdo letos pojede na dovolenou do zahraničí, bude mít na nákup cizí měny kurz buď velmi dobrý, nebo skvělý,“ říká. Oproti loňskému roku Češi uspoří na nákupu eura 7,5 procenta. To je například při částce 10 tisíc korun úspora 750 korun.

Jestli bude koruna k euru v létě o pár desetníků výš či níž, se nedá podle ekonoma J&T Banky Petra Sklenáře přesně odhadnout. Doporučuje směnit aspoň polovinu nebo rovnou většinu prostředků na dovolenou už teď.

Jaké peníze si vyměnit do Turecka nebo Egypta?

K zemím, kam se z Česka nejčastěji jezdí na dovolenou, ale neplatí se tam eurem, patří Turecko a Egypt. Pokud jste se tam letos rozhodli zamířit i vy, pravděpodobně řešíte, jestli si koruny vyměnit za eura, nebo za dolary. Eura i dolary v obou zemích zhruba stejně použitelné. A u obou měn se očekává, že centrální banky, které je vydávají, budou pokračovat v navyšování úrokových sazeb. Vývoj jejich kurzu by tedy v dohledné době nemusel být výrazně odlišný.

Výhodnost směny pak může záviset na poměrech v zemi kam jedete. Konkrétně na tom, s jakým vzájemným kurzem obou nejsilnějších měn místní počítají. „Pokud zůstane poměr 1:1, tak je výhodnější si teď koupit dolar. Za stejné množství korun budete mít víc dolarů než eur,“ radí Petr Sklenář z J&T Banky.

Pozor taky na poplatky

Časnější směna na dolary nebo eura je podle Petra Gapka z Moneta Money Bank vhodná i kvůli otazníkům ve vývoji vzájemných kurzů měn. Ten se dá dneska velmi těžko odhadovat, rizika pro korunu tu ale jsou. Souvisejí s úrokovými sazbami centrálních bank – v tomhle případě tedy české, evropské a americké – nebo s válkou o Ukrajinu.

„Rozdíly v úrokových sazbách hrají v neprospěch koruny. Zatímco Česká národní banka drží svou úrokovou sazbu už nějaký čas na sedmi procentech, Evropská centrální banka a americký Federální rezervní systém svoje sazby postupně zvyšují,“ říká Gapko. To by mohlo korunu výhldově oslabovat.

Tomáš Volf z Citfinu ale připomíná, že za určitých okolností by koruna mohla ještě trochu posílit. „V případě, že by na dalším zasedání rady České národní banky, které se koná 21. června, šli centrální bankéři se sazbou na 7,25 procenta, znamenalo by to pro korunu další mírné posílení a nelze vyloučit, že by se v takovém případě dostala až na hranici 23 korun za euro,“ říká Volf.

Analytik ale zároveň připomíná, že víc než na nevyzpytatelném pohybu kurzu, můžete na směně vydělat nebo prodělat podle toho, kde a jak budete peníze měnit. „Kurzovní lístek bank nebývá vždycky výhodný, směnárny nabízejí kurzy mnohem pružnější a lepší. Je ale třeba volit osvědčené partnery. Kupující by si měl všimnout rozdílu mezi nákupem a prodejem, čím menší ten rozdíl bude, tím výhodnější je kurz,“ radí analytik.

„Rozumná marže bank či směnárníků by se měla pohybovat v nízkých desítkách haléřů. Ať už se rozhodnete nakoupit valuty ve směnárně, nebo devizy online, vždycky je třeba si před transakcí zjistit poplatky, ty totiž mohou výhodnost kurzu úplně vymazat,” upozorňuje Volf.

Kurzy měn na Peníze.cz

Směna je život!

Chcete vyměnit peníze nebo nakoupit v zahraničním obchodě? Jedete do ciziny a nevíte, kolik místních peněz dostanete za svoje koruny? Máte zainvestováno v cizí měně a zajímá vás kurz eura, kurz dolaru nebo třeba kurz švýcarského franku? Máme čerstvý kurzovní lístek, který každý den zveřejňuje Česká národní banka, i kurzovní lístky českých bank.

Nejhledanější kurzy měn

Euro25,265+0,00 Kč
Americký dolar23,707+0,04 Kč
Britská libra29,516+0,02 Kč
Švýcarský frank26,084+0,05 Kč
Turecká lira72,720-0,14 Kč

Jana Divinová

Autor článku Jana Divinová

Vystudovala ekonomii a management na Vysoké škole báňské. V redakci NextPage Media působí od podzimu 2021, předtím pracovala v MF Dnes a iDnes.cz. Volný čas tráví nejraději s rodinou a přáteli. Miluje přírodu, cestování a... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+67
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

19. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

Zákazníci Penny Marketu si ode dneška mohou přímo na prodejnách řetězce zakoupit balíčky zboží s blížící se dobou spotřeby za poloviční cenu. Dosud to bylo možné jen přes mobilní aplikaci. celý článek

Která sleva je falešná? ČOI má jasno, říká šéf kontroly

19. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Která sleva je falešná? ČOI má jasno, říká šéf kontroly

Novela zákona o ochraně spotřebitele funguje krátce a s prodejci je třeba si stále vymezovat hranice, říká ke správnému uvádění slev Michael Maxa, ředitel kontroly České obchodní inspekce.... celý článek

Síť obchodů Hruška změní majitele, úřad souhlasí

17. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Síť obchodů Hruška změní majitele, úřad souhlasí

Společnost Hruška, která provozuje stejnojmenné maloobchodní prodejny především na Moravě, může změnit majitele. 

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Partners Financial Services