Levnější nábytek o desítky procent. Porovnali jsme ceny za hranicemi

Jana Divinová | rubrika: Co se děje | 8. 5. 2023 | 2 komentáře
Stejné zboží, stejný obchod, ale výrazně jiná cena. Nakupovat u sousedů Česka se teď vyplatí nejen potraviny, ale třeba i nábytek.
Levnější nábytek o desítky procent. Porovnali jsme ceny za hranicemi

Zdroj: Shutterstock

Že se dají kousek za českými hranicemi koupit laciněji potraviny nebo stavební materiál, vědí zvlášť lidi z příhraničí dávno. A když se u nás loni zbláznila inflace, začali jezdit na nákupy k sousedům jezdit i ti, které to vzhledem ke vzdálenosti dřív nenapadlo.

Tentokrát jsme pro změnu porovnali ceny v obchodech s nábytkem: Česko versus Rakousko, Německo, Slovensko a Polsko. Srovnávali jsme produkty švédského řetězce IKEA a rakouského řetězce Möbelix (u něj ve srovnání chybí Polsko a Německo, kde Möbelix nepodniká).

V Česku je nejdráž

Z IKEA jsme vybrali deset stejných produktů, které řetězec řadí mezi nejoblíbenější a prodává je v Česku, Německu, Rakousku, Polsku i na Slovensku. V Möbelixu jsme namátkově vybrali pět produktů, které řetězec prodává v Česku, Rakousku i na Slovensku.

V Česku byly ceny v obou řetězcích ve většině případů vyšší o 10 až 20 procent. Nákup deseti stejných položek, který nás v české IKEA stál 20 206 korun, vychází nejlevněji v Polsku, kde stojí o téměř tři tisíce korun méně. To je rozdíl 15 procent. V Německu bychom ušetřili přes 2600 korun, na Slovensku a v Rakousku zhruba dva tisíce.

Největší rozdíl v našem ukázkovém nákupu byl u zatemňovacích závěsů Majgull: česká IKEA je prodává za 1490 korun, zatímco polská za 916 korun – tedy o 39 procent levněji.

Také Möbelix je nejdražší v Česku. Pět stejných položek tu stálo 26 495 korun, zatímco v Rakousku se daly pořídit o téměř šest tisíc korun levněji (za celkem 20 947 korun). Na Slovensku byl nákup v Möbelixu levnější už „jen“ o 2400 korun.

Konkrétní cenové rozdíly si můžete prohlédnout v galerii:

Kolik to kde stojí. Podrobné porovnání

Zdroje obrázků najdete v galerii

Proč je u sousedů levněji?

„Maloobchodní organizace IKEA v jednotlivých zemích nakupují výrobky od společného dodavatele Inter IKEA a pak samy stanovují koncové ceny podle mnoha faktorů, které zohledňují lokální náklady a další vlivy v dané zemi,“ komentuje cenový rozdíl mluvčí české IKEA Petr Šašek.

V koncových cenách se podle něj odrážejí například lokální ceny energií, dopravy, inflace nebo měnový kurz, ale třeba i množství výrobků, které se na daném trhu prodá.

„Důsledkem všech těchto faktorů dohromady je, že ceny v různých zemích se mohou lišit. Situace je různá trh od trhu a výrobek od výrobku. Některé výrobky jsou u nás naopak levnější než například v Polsku – třeba oblíbené komody Brimnes nebo Songesand či třeba psací stůl Besta Burs,“ vypočítává Petr Šašek.

Chcete šetřit a mít peníze po ruce? Poradíme!

Se spořicím účtem s vyšším úročením budete mít rezervu kdykoli k dispozici. Peníze ukládejte pravidelně nebo jednorázově.

Cenové rozdíly mezi různými státy mívají obecně několik příčin, vysvětluje Vít Hradil, hlavní ekonom společnosti Cyrrus: „Prodej v různých zemích může obnášet různé náklady. Tedy například na přepravu zboží, mzdy zaměstnanců prodejen či daně. V tomto případě to ale pokládám za nepravděpodobné, protože se jedná o státy geograficky blízké a ekonomicky podobné,“ říká.

Když si to necháme líbit…

Ceny podle Hradila stlačuje směrem dolů hlavně intenzita konkurence. „Je možné, že je trh s nábytkem v jedné zemi víc konkurenční. Operuje na něm tedy víc různých společností než v zemi jiné, což znemožňuje prodejcům navyšovat vlastní marže v obavě, že by zákazník přešel ke konkurenci,“ odhaduje ekonom.

Jistou roli hraje i kurz měny. Jeho výkyvy ale bývají relativně malé, proto může být podle ekonoma odpovědný maximálně za krátkodobé odchylky v nízkých jednotkách procent.

Významnou roli ale hraje taky psychologie zákazníka, respektive ochota kupujících tolerovat vyšší ceny. „Ta může být v jedné zemi vyšší například z toho důvodu, že její obyvatelé z kulturních či historických příčin mají některé zboží v mimořádné oblibě. Nebo jsou zákazníci jednoduše méně citliví na zdražování, ať již proto, že jsou bohatší, nebo na vyhledávání nižší ceny rezignují,“ říká Hradil.

Kolik to kde stojí. Podrobné porovnání

Zdroje obrázků najdete v galerii

Běh
Zdroj: Shutterstock

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám důležité aktuality ani praktické tipy! Jsme i na Instagramu.

Kurzy měn na Peníze.cz

Směna je život!

Chcete vyměnit peníze nebo nakoupit v zahraničním obchodě? Jedete do ciziny a nevíte, kolik místních peněz dostanete za svoje koruny? Máte zainvestováno v cizí měně a zajímá vás kurz eura, kurz dolaru nebo třeba kurz švýcarského franku? Máme čerstvý kurzovní lístek, který každý den zveřejňuje Česká národní banka, i kurzovní lístky českých bank.

Nejhledanější kurzy měn

Euro25,155-0,08 Kč
Americký dolar23,470-0,15 Kč
Britská libra29,3610,00 Kč
Švýcarský frank25,687-0,12 Kč
Turecká lira72,192-0,43 Kč

Jana Divinová

Autor článku Jana Divinová

Vystudovala ekonomii a management na Vysoké škole báňské. V redakci NextPage Media působí od podzimu 2021, předtím pracovala v MF Dnes a iDnes.cz. Volný čas tráví nejraději s rodinou a přáteli. Miluje přírodu, cestování a... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+42
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejdražší cukr v Evropě mají Češi, ukazují data

28. 4. 2023 | Jana Divinová

Nejdražší cukr v Evropě mají Češi, ukazují data

Cukr v Česku zdražoval rychleji než jinde a jeho cena tu překonala cenu ve zbytku Evropské unie. Ukázala to data, která dnes zveřejnil Eurostat.

Takhle vás odmění za nákup. Porovnali jsme cashback portály

31. 1. 2023 | Jana Divinová

Takhle vás odmění za nákup. Porovnali jsme cashback portály

Obchodník chce, abyste nakupovali u něj. A odmění za to nejen toho, kdo vás k němu přivede, ale i přímo vás. Díky cashbacku dostanete zpátky procenta z útraty. Jak to funguje, na které... celý článek

Na nákupy už jedině do Polska. Nejsem hloupý, abych platil dvakrát víc

23. 12. 2022 | Jana Divinová | 2 komentáře

Na nákupy už jedině do Polska. Nejsem hloupý, abych platil dvakrát víc

Češi nejen z pohraničí si zvykli nakupovat u severního souseda. Rozdílům v cenách, na kterých se podepsalo i dočasné zrušení daně z přidané hodnoty, se prý nedá odolat.

Levné nákupy v Polsku nekončí. Nulová DPH na potraviny zůstane

5. 12. 2022 | Jana Divinová

Levné nákupy v Polsku nekončí. Nulová DPH na potraviny zůstane

Nulová daň z přidané hodnoty (DPH) na základní potraviny, kterou Polsko zavedlo na začátku letošního roku, bude pokračovat až do konce června 2023. Nařízení už podepsala ministryně... celý článek

Partners Financial Services