Levné nákupy v Polsku nekončí. Nulová DPH na potraviny zůstane

Jana Divinová | rubrika: Aktuality | 5. 12. 2022
Levné nákupy v Polsku nekončí. Nulová DPH na potraviny zůstane

Zdroj: Kamil Zajaczkowski / Shutterstock

Nulová daň z přidané hodnoty (DPH) na základní potraviny, kterou Polsko zavedlo na začátku letošního roku, bude pokračovat až do konce června 2023. Nařízení už podepsala ministryně financí Magdalena Rzeczkowska. V závěru minulého týdne o tom informovala polská vláda.

„Prodlužujeme aplikaci nulové sazby DPH na potraviny. Stejně jako nyní bude sazba platit pro základní potravinářské výrobky, jako je ovoce, zelenina, maso, mléčné výrobky a výrobky z obilovin,“ uvedla Rzeczkowska.

Pokud by k prodloužení nedošlo, daň na základní potraviny by se začátkem roku automaticky zvýšila na pět procent a řada produktů pravděpodobně zdražila. Nyní mají Poláci – ale i Češi, kteří do Polska za levnějšími potravinami jezdí – jistotu, že k tomu minimálně kvůli dani nedojde.

Jak řekl polský premiér Mateusz Morawiecki pro Reuters, opatření má Polsko stát kolem osmi miliard zlotých (zhruba 41,5 miliardy korun). S odkazem na propočty ekonomů dodal, že tento krok patří k těm, které snížily maximální vrchol inflace o tři až čtyři procentní body. Polská inflace by tedy bez zásahů vlády podle polského premiéra byla 21–22 procent, a ne mezi 17 a 18 procenty.

Do Česka míří nové značky

Utrácet můžete i doma! Projděte si galerii módních i nemódních značek, které se letos rozhodly zkusit štěstí v Česku a otevřely tu svoje obchody a provozovny.

Popisky fotek a jejich autory najdete uvnitř galerie.

„Protiinflační štít“ Polsko zavedlo v únoru s platností do 31. července 2022. Později prodloužilo platnost opatření do konce roku, a nyní tedy nastavuje další půlrok.

Jeho součástí není jen nulová DPH na základní potravinářské výrobky, ale také na elektřinu a teplo, zemní plyn, některá motorová paliva, hnojiva a zemědělské vstupy. Příští rok se ale bude muset u většiny položek vrátit k vyšším daním. Podle Evropské komise není snížení na nulu v souladu s pravidly. Výjimku Brusel povolil jenom u základních potravin.

„Dokud to bude možné a ze strany Evropské komise nebude odpor, nulové sazby DPH na potraviny zachováme. Budeme se snažit zachovat alespoň tato snížení DPH a všechna ostatní budeme amortizovat jiným mechanismem,“ řekl na tiskové konferenci premiér Mateusz Morawiecki.

Jana Divinová

Autor článku Jana Divinová

Vystudovala ekonomii a management na Vysoké škole báňské. V redakci NextPage Media působí od podzimu 2021, předtím pracovala v MF Dnes a iDnes.cz. Volný čas tráví nejraději s rodinou a přáteli. Miluje přírodu, cestování a... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+40
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

4. 3. 2024 | Petr Kučera | 4 komentáře

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

Za vyzkoušení účtu nabízejí peníze zdarma. A kromě toho třeba poznáte, že jiná banka je lepší než ta vaše. Koneckonců víc účtů v různých bankách se může hodit vždycky. Kam se teď podívat,... celý článek

Rekordní pokuta pro Elektrolux. Diktoval prodejcům ceny

13. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Rekordní pokuta pro Elektrolux. Diktoval prodejcům ceny

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže vyměřil výrobci elektroniky Electrolux rekordní pokutu 125 milionů korun za dlouholeté protisoutěžní jednání. Firma pochybení přiznala a nepodala... celý článek

Řetězce zkoušejí, co jim projde, říká právnička o kouzlení se slevami

8. 2. 2024 | Pavla Adamcová

Řetězce zkoušejí, co jim projde, říká právnička o kouzlení se slevami

Řada obchodníků stále nepočítá slevy tak, jak by podle už rok platných unijních pravidel měla. Cenovkami často matou zákazníky. „Ta vynalézavost je neuvěřitelná,“ říká v rozhovoru Veronika... celý článek

Banky rozdají tisíce, startují nové akce pro klienty

6. 2. 2024 | Petr Kučera

Banky rozdají tisíce, startují nové akce pro klienty

Raiffeisenbank, Creditas, ČSOB, UniCredit a Skip Pay lákají na odměny za aktivní využívání služeb nebo sjednání nového účtu. Některé odměny získá každý při splnění podmínek, u jiných... celý článek

Rok bez falešných slev? Některé řetězce dál matou zákazníky

2. 2. 2024 | Pavla Adamcová | 5 komentářů

Rok bez falešných slev? Některé řetězce dál matou zákazníky

Novela spotřebitelského zákona platí v Česku už déle než rok. Prošli jsme, jak vypadají cenovky řetězců. Ukázalo se, že kouzlení se slevami nezmizelo, řada obchodníků si nová pravidla... celý článek

Partners Financial Services