Nové fastfoody i netradiční fitness. Tyhle franšízy chtějí do Česka

Jana Divinová | rubrika: Co se děje | 30. 9. 2022
Na jaké značky se můžete jako spotřebitel těšit, když najdou v Česku obchodní partnery? Nebo jim chcete pomoct se vstupem na trh rovnou jako franšízant?
Nové fastfoody i netradiční fitness. Tyhle franšízy chtějí do Česka

Zdroj: Shutterstock

Jedenáct franšízových konceptů z USA hledá v Česku partnery, tedy provozovatele. Před pár dny je představilo obchodní oddělení amerického velvyslanectví ve spolupráci s Českou asociací franchisingu.

Několik se jich tu už drápkem uchytilo, většinou by ale šlo o úplné novinky. Nejčastěji to jsou restaurace a rychlá občerstvení – tedy podniky, u kterých je franšíza vcelku běžný obchodní model.

Pojďme se na ně podívat. I na ty z méně tradičních oborů.

Duck Donuts

Čerstvé koblihy, které si ozdobíte podle svých chutí a představ, sendviče, zmrzlina nebo mléčné koktejly. Kalorickou bombu do sebe můžete shodit v restauracích sítě Duck Donuts. První pobočku ve Spojených státech otevřela v roce 2007, o šest let později vznikla první franšíza. Dnes má Duck Donuts přes 215 poboček v USA, další vznikají za hranicemi.

Zdroj: Duck Donuts

Pie Five a Pizza Inn

Pizzerií není nikdy dost. Zvlášť těch, které pizzu připraví rychle a přesně podle vašich představ. Ručně vyráběnou pizzu z čerstvých surovin, které si sami vyberete, slibuje do pěti minut připravit značka Pie Five. Ta patří do skupiny Rave Restaurant se sídlem v Dallasu, která provozuje přes dvě stě restaurací po celém světě. V Česku by chtěla nabídnout i koncept restaurace Pizza Inn nabízející tradiční i speciální pizzy, saláty, těstoviny, křidýlka, sendviče a dezerty.

Zdroj: Pie Five

AnyTime Fitness

Fitness klub, kam si můžete dojít zacvičit třeba ve tři ráno v neděli? Takovou možnost chce Čechům nabídnout společnost Self Esteem Brands, která provozuje Anytime Fitness – fitness kluby otevřené 24 hodin 7 dní v týdnu. Self Esteem Brands vlastní několik značek, které se zaměřují na fitness a péči o sebe; Anytime Fitness patří k mezinárodně nejrozšířenějším. Fitka a wellness centra společnosti Self Esteem Brands se nacházejí na pěti tisících míst v 39 zemích.

Zdroj: AnTime Fitness

Wyndham Hotels And Resort

Společnost Wyndham Hotels and Resort má pod sebou 22 hotelových značek v 95 zemích, celkem přes 9000 hotelů. Mezi její značky patří například Baymont, Days Inn, Howard Johnson, Ramada nebo La Quinta. Čtyři z hotelů už najdete i v Praze.

Zdroj: Wyndham Hotels

Mobile Outfitters

Ochrana mobilního telefonu proti nárazu, která se nikdy nerozbije, nepraskne ani nezlomí. Na takový produkt láká filadelfská firma Mobile Outfiters, která své kiosky v obchodních centrech otevřela už na víc než 800 místech ve víc než 50 zemích. Všechny ochranné folie si společnost, která na trhu působí od roku 2009, nechává vyrábět v USA a nabízí jejich doživotní výměnu.

Zdroj: Mobile Outfitters

TGI Fridays

V TGI Fridays můžete nasát typickou chuť Ameriky – grilovaná žebírka, burgery a koktejly. Značka, která vznikla v New Yorku v roce 1965, má víc než 850 restaurací v 55 zemích. U nás ji můžete vyzkoušet prozatím jen v Praze.

Zdroj: TGI Fridays CZ

Signarama a Fully Pomted

Rodinná firma United Frachise Group vznikla v roce 1986 a skládá se z řady značek, které se specializují na personalizované obchodní služby a propagační materiály. Po 30 letech podnikání pod společnost spadá deset značek, které mají pobočky na 1600 místech v 60 zemích. V Česku chce značka rozvíjet hlavně koncepty Signarama a Fully Pomted. Signarama vyrábí nápisy na zakázku – bannery, veletržní displeje, nápisy na výkladní skříně, digitální displeje, grafiku vozidel nebo celobarevné obaly. Fully Pomted se zabývá výrobou reklamních předmětů a poskytuje tiskové a marketingové služby.

Zdroj: Signarama

Ziebart

Společnost Ziebart se zaměřuje na služby, které prodlužují životnost automobilů. V nabídce najdete třeba ochranu proti korozi, keramické ochranné nátěry, opravy laků, podkladové nátěry, tónování skel nebo čištění interiérů. Značku založil v roce 1959 Kurt Ziebart v Detroitu. Dnes má 1200 servisních středisek v 36 zemích.

 

Zdroj: Ziebart

Belfor

Společnost Belfor sdružuje několik značek, které se specializují na úklidové služby: od čistění koberců přes údržbu až po restaurování zničených věcí nebo nápravu škod po živelných katastrofách. Do portfolia společnosti patří jedenáct značek – například ChemDry, největší světová franšíza na čištění koberců a čalounění, Blue Kangaroo Packoutz, která se zabývá obnovou předmětů nebo opraváři sádrokartonu The Patch Boys.

Zdroj: Belfor Group

Chili’s

Burgery, žebírka, fajitas nebo margarita. Řetězec restaurací Chili’s nabízí chutě amerického Jihozápadu. První restauraci inspirovanou Texasem otevřel v roce 1975 Larry Lavine, dnes ji vlastní a provozuje společnost Brinker International. Chili’s má 1600 poboček ve 28 zemích světa.

Zdroj: Chili’s

9Round Fitness

Fanouškům kickboxu by se mohla líbit fitcentra, která založil bývalý mistr světa v kickboxu Shannon Hudson se svou manželkou Heather. Koncept 9Round Fitness nabízí program vyvinutý Hudsonem, který se skládá z patentovaného systému devíti náročných cvičebních stanovišť. Fitcentra 9Round Fitness jsou rozšířená po celém světě, v Evropě však zatím jen ve Spojeném království a Španělsku.

Zdroj: 9Round Fitness
  • V Česku působí víc než 300 systémů, které „více či méně vykazují prvky franšízingu“.
  • Téměř tři čtvrtiny z těchto konceptů nabízí služby, necelá třetina připadá na franšízy obchodní.
  • Nejvíc franšíz je v gastronomii, řada jich ale nabízí vzdělávání, fitnes, výživové poradenství nebo realitní služby a mnoho dalších. Mezi franšízovými ocbhody se nejčastěji objevuje prodej kosmetiky, módy a potravin.
  • Asi šedesát procent konceptů působících v Česku má tuzemské kořeny, což je podobné jako jinde v Evropě.

Zdroj: Příloha magazínu Euro, na které spolupracovala Česká asociace franchisingu.

Jana Divinová

Autor článku Jana Divinová

Vystudovala ekonomii a management na Vysoké škole báňské. V redakci NextPage Media působí od podzimu 2021, předtím pracovala v MF Dnes a iDnes.cz. Volný čas tráví nejraději s rodinou a přáteli. Miluje přírodu, cestování a... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Nová bankovka s prezidentem. Bude sběratelsky cenná?

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Nová bankovka s prezidentem. Bude sběratelsky cenná?

Necelý rok po vydání prezidentských poštovních známek přichází na trh pamětní list v podobě bankovky s portrétem Petra Pavla. Při příležitosti prvního výročí inaugurace prezidenta ho... celý článek

PayPal pro začátečníky. Jak si založit účet a platit? Návod krok za krokem

12. 3. 2024 | Monika Veselíková

PayPal pro začátečníky. Jak si založit účet a platit? Návod krok za krokem

Chcete platit na internetu jen pomocí e-mailu a hesla? Pořiďte si digitální peněženku PayPal. Poradíme, jak účet založit, jak nabíjet peníze i na co si dát pozor. Máme i obrázkový návod... celý článek

Schváleno: Vodafone převezme operátora SazkaMobil

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Schváleno: Vodafone převezme operátora SazkaMobil

Společnost Vodafone už na konci minulého roku oznámila, že se dohodla se společností Sazka na odkupu jejího virtuálního mobilního operátora SazkaMobil. Transakci nyní schválil Úřad... celý článek

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

Vysoká inflace je minulost. Po pěti letech se únorové spotřebitelské ceny ustálily na dvou procentech. Inflace dosáhla cíle stanoveného Českou národní bankou (ČNB).   

Partners Financial Services