Nové fastfoody i netradiční fitness. Tyhle franšízy chtějí do Česka

Jana Divinová | rubrika: Co se děje | 30. 9. 2022
Na jaké značky se můžete jako spotřebitel těšit, když najdou v Česku obchodní partnery? Nebo jim chcete pomoct se vstupem na trh rovnou jako franšízant?
Nové fastfoody i netradiční fitness. Tyhle franšízy chtějí do Česka

Zdroj: Shutterstock

Jedenáct franšízových konceptů z USA hledá v Česku partnery, tedy provozovatele. Před pár dny je představilo obchodní oddělení amerického velvyslanectví ve spolupráci s Českou asociací franchisingu.

Několik se jich tu už drápkem uchytilo, většinou by ale šlo o úplné novinky. Nejčastěji to jsou restaurace a rychlá občerstvení – tedy podniky, u kterých je franšíza vcelku běžný obchodní model.

Pojďme se na ně podívat. I na ty z méně tradičních oborů.

Duck Donuts

Čerstvé koblihy, které si ozdobíte podle svých chutí a představ, sendviče, zmrzlina nebo mléčné koktejly. Kalorickou bombu do sebe můžete shodit v restauracích sítě Duck Donuts. První pobočku ve Spojených státech otevřela v roce 2007, o šest let později vznikla první franšíza. Dnes má Duck Donuts přes 215 poboček v USA, další vznikají za hranicemi.

Zdroj: Duck Donuts

Pie Five a Pizza Inn

Pizzerií není nikdy dost. Zvlášť těch, které pizzu připraví rychle a přesně podle vašich představ. Ručně vyráběnou pizzu z čerstvých surovin, které si sami vyberete, slibuje do pěti minut připravit značka Pie Five. Ta patří do skupiny Rave Restaurant se sídlem v Dallasu, která provozuje přes dvě stě restaurací po celém světě. V Česku by chtěla nabídnout i koncept restaurace Pizza Inn nabízející tradiční i speciální pizzy, saláty, těstoviny, křidýlka, sendviče a dezerty.

Zdroj: Pie Five

AnyTime Fitness

Fitness klub, kam si můžete dojít zacvičit třeba ve tři ráno v neděli? Takovou možnost chce Čechům nabídnout společnost Self Esteem Brands, která provozuje Anytime Fitness – fitness kluby otevřené 24 hodin 7 dní v týdnu. Self Esteem Brands vlastní několik značek, které se zaměřují na fitness a péči o sebe; Anytime Fitness patří k mezinárodně nejrozšířenějším. Fitka a wellness centra společnosti Self Esteem Brands se nacházejí na pěti tisících míst v 39 zemích.

Zdroj: AnTime Fitness

Wyndham Hotels And Resort

Společnost Wyndham Hotels and Resort má pod sebou 22 hotelových značek v 95 zemích, celkem přes 9000 hotelů. Mezi její značky patří například Baymont, Days Inn, Howard Johnson, Ramada nebo La Quinta. Čtyři z hotelů už najdete i v Praze.

Zdroj: Wyndham Hotels

Mobile Outfitters

Ochrana mobilního telefonu proti nárazu, která se nikdy nerozbije, nepraskne ani nezlomí. Na takový produkt láká filadelfská firma Mobile Outfiters, která své kiosky v obchodních centrech otevřela už na víc než 800 místech ve víc než 50 zemích. Všechny ochranné folie si společnost, která na trhu působí od roku 2009, nechává vyrábět v USA a nabízí jejich doživotní výměnu.

Zdroj: Mobile Outfitters

TGI Fridays

V TGI Fridays můžete nasát typickou chuť Ameriky – grilovaná žebírka, burgery a koktejly. Značka, která vznikla v New Yorku v roce 1965, má víc než 850 restaurací v 55 zemích. U nás ji můžete vyzkoušet prozatím jen v Praze.

Zdroj: TGI Fridays CZ

Signarama a Fully Pomted

Rodinná firma United Frachise Group vznikla v roce 1986 a skládá se z řady značek, které se specializují na personalizované obchodní služby a propagační materiály. Po 30 letech podnikání pod společnost spadá deset značek, které mají pobočky na 1600 místech v 60 zemích. V Česku chce značka rozvíjet hlavně koncepty Signarama a Fully Pomted. Signarama vyrábí nápisy na zakázku – bannery, veletržní displeje, nápisy na výkladní skříně, digitální displeje, grafiku vozidel nebo celobarevné obaly. Fully Pomted se zabývá výrobou reklamních předmětů a poskytuje tiskové a marketingové služby.

Zdroj: Signarama

Ziebart

Společnost Ziebart se zaměřuje na služby, které prodlužují životnost automobilů. V nabídce najdete třeba ochranu proti korozi, keramické ochranné nátěry, opravy laků, podkladové nátěry, tónování skel nebo čištění interiérů. Značku založil v roce 1959 Kurt Ziebart v Detroitu. Dnes má 1200 servisních středisek v 36 zemích.

 

Zdroj: Ziebart

Belfor

Společnost Belfor sdružuje několik značek, které se specializují na úklidové služby: od čistění koberců přes údržbu až po restaurování zničených věcí nebo nápravu škod po živelných katastrofách. Do portfolia společnosti patří jedenáct značek – například ChemDry, největší světová franšíza na čištění koberců a čalounění, Blue Kangaroo Packoutz, která se zabývá obnovou předmětů nebo opraváři sádrokartonu The Patch Boys.

Zdroj: Belfor Group

Chili’s

Burgery, žebírka, fajitas nebo margarita. Řetězec restaurací Chili’s nabízí chutě amerického Jihozápadu. První restauraci inspirovanou Texasem otevřel v roce 1975 Larry Lavine, dnes ji vlastní a provozuje společnost Brinker International. Chili’s má 1600 poboček ve 28 zemích světa.

Zdroj: Chili’s

9Round Fitness

Fanouškům kickboxu by se mohla líbit fitcentra, která založil bývalý mistr světa v kickboxu Shannon Hudson se svou manželkou Heather. Koncept 9Round Fitness nabízí program vyvinutý Hudsonem, který se skládá z patentovaného systému devíti náročných cvičebních stanovišť. Fitcentra 9Round Fitness jsou rozšířená po celém světě, v Evropě však zatím jen ve Spojeném království a Španělsku.

Zdroj: 9Round Fitness
  • V Česku působí víc než 300 systémů, které „více či méně vykazují prvky franšízingu“.
  • Téměř tři čtvrtiny z těchto konceptů nabízí služby, necelá třetina připadá na franšízy obchodní.
  • Nejvíc franšíz je v gastronomii, řada jich ale nabízí vzdělávání, fitnes, výživové poradenství nebo realitní služby a mnoho dalších. Mezi franšízovými ocbhody se nejčastěji objevuje prodej kosmetiky, módy a potravin.
  • Asi šedesát procent konceptů působících v Česku má tuzemské kořeny, což je podobné jako jinde v Evropě.

Zdroj: Příloha magazínu Euro, na které spolupracovala Česká asociace franchisingu.

Jana Divinová

Autor článku Jana Divinová

Vystudovala ekonomii a management na Vysoké škole báňské. V redakci NextPage Media působí od podzimu 2021, předtím pracovala v MF Dnes a iDnes.cz. Volný čas tráví nejraději s rodinou a přáteli. Miluje přírodu, cestování a... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

26. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 5 komentářů

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

Rozmočené brčko v pití nebo víčko připevněné k lahvi, které se nepříjemně odírá o obličej. Vychytávky, které mají na rozdíl od plastů šetřit přírodu, už stihly rozčílit nejednoho z... celý článek

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

Obchodní řetězec Billa dnes představil novou mobilní aplikaci, přes kterou si mohou zákazníci nakoupit na e-shopu.

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

Jmenují se podobně jako známé značky – třeba Balando, Joot nebo Bonky. Tváří se jako zavedený e-shop, ale přitom jen zprostředkují doručení z Číny. Chlubí se falešným oceněním od zákazníků.... celý článek

Partners Financial Services