Víte kolik stojí máslo, pane ministře? A kolik stálo loni?

Gabriel Pleska | rubrika: Kvíz | 11. 8. 2022 | 1 komentář
Otázka, jakou už novináři nejednoho vrcholného politika nachytali na hruškách. Vy se samozřejmě v cenách základních potravin orientujete, víte, že za rok vylétly i o desítky procent nahoru. Ale vybavíte si ještě, kolik stálo před rokem mléko, máslo, chleba? Otestujte se v našem inflačním kvízu.
Víte kolik stojí máslo, pane ministře? A kolik stálo loni?

Zdroj: Shutterstock

Bude to trochu tipovačka. Z povahy věci musí být. Vy třeba kupujete mouku dvounulku z Jičína, máte její cenu v oku i v hlavě, ale jiné značky z jiných mlýnů, o těch tolik nevíte. Chleba kupujete kulatý v jednom supermarketu, ale neutušíte, za kolik je v jiném obchodě šišatý. Statistikové z Českého statistického úřadu, od kterých data o cenách nejen potravin máme, tohle všecko musí vědět, započítat. A ještě do toho počítají i slevy a akční nabídky.

Uděláme to jednoduše. My vám vždycky řekneme, kolik to které zboží v průměru stálo letos v červenci, a vy si zkusíte vzpomenout na loňské prázdniny a vypátrat v hlavě, za kolik to bylo v červenci před rokem, když velké zdražování začínalo. Připraveni? Správné odpovědi se dozvíte po dokončení kvízu.

Pro inspiraci si můžete prolistovat naši zdražovací grafiku z minulého měsíce. Porovnávali jsme cenový rozdíl mezi loňským a letošním červnem. Ale pozor: jsou tam extrémy, největší skokani, tak se tím nedejte zmást.

Co zdražilo úplně nejvíc? Tohle jsou skokani roku

Auta. Benzin. Citrony. Droždí. Elektrika. Fšecko. Zdražuje se. Ostře. Meziroční inflace přelezla v červnu už sedmnáct procent. Hladká mouka je dražší o 83 %, cukr o 64 %, olej o 60 %. Benzin, plyn, elektřina... Darmo mluvit. Proto jsme to dali do obrázků.

Zdroje a popisky fotek najdete uvnitř galerie.



Zdražovalo všecko. Jak říkají mariášníci: Od Šumavy k Tatrám. Oni to říkají ještě dál, ale tam my se pouštět nebudeme a zůstaneme u šumavy: za kolik se prodávalo kilo kmínového chleba? Dneska je za Kč 40,13.

Mouka pšeničná hladká. Kilové balení se letos v červenci v průměru prodávalo za 22 korun a 10 haléřů. Loni v červenci byste za něj dali

Zhruba polovina masa, co Češi snědí, má vepřový původ. Když česká kuchyně, tak prase. Knedlo vepřo zelo. Kilo krkovičky stálo letos v červenci bez pár haléřů 150 korun.

Z ikonické trojice pivo, buřty a nenávist sledují statistici jen ceny piv. Nenávist je zdarma a špekáčky ze sledovaných položek před časem vypadly. Tak buřty pracovně nahraďme paprikovou klobásou. Desítečku v lahvi dneska máte v průměru za 11,40, kilo klobásy je za 243,89. Jak to bylo před rokem?

Mléka a mléčných výrobků prý každý Čech spořádá ročně asi čtvrt tuny. Všechna čest kravám našim i cizozemským, děkujeme za pěkné výkony. Litr trvanlivého mléka stál letos v červnu v průměru 17,06 koruny. Kolik to asi bylo loni?

Pokud je vám líto slepic v klecích a kupujete jen vajíčka od kuru, co smí běhat, nebo dokonce vejce bio, jste v tomhle bodě nejspíš ztraceni. Letos v červenci přišla průměrná vejce na 33,66 koruny za deset kusů. Kolik to bylo loni?

Rok 2017. Máselná krize. Z 33 korun za kostku bylo na podzim přes 50, pak i 60 korun, spekulovalo se, že na Vánoce bude za 70 korun, pokud bude vůbec. Proti tomu průměrných 53,97 koruny za čtvrtkila másla letos v červenci není tolik.

Když jste si chtěli letos v červenci pořádně osladit život, mohli jste si nasypat na hlavu kilo krystalu za 18 korun a 18 haléřů. Za kolik byl cukr loni?

Zemáky a zelé, živobytí celé, říkávalo se v chudších krajích na východě Moravy. Poťouchlíci z jiných krajů dodávají, že taky švestky, ale to je spíš lék a jak se moderně říká doplněk stravy. Bez zemáků, erteplí nebo bandor by to ale asi fakt nešlo ani jinde. Tak se na ně mrkneme. Letos v červenci bylo kilo bramborů v průměru za 15 korun a 41 haléř.

Bez zemáků a švestek se nepřežije na dědině. Kancelářská krysa zase funguje z chroupání kávových zrnek. Čtvrt kila standardních pražených zrnek ji dneska v průměru vyjde na 100 korun a pětadvacetník. A loni?

Gabriel Pleska

Autor článku Gabriel Pleska

Redaktor, editor a uměle inteligentní ilustrátor webů Peníze.cz a Finmag.cz. Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+523
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Inflace je nad 17 %. Ceny rostly méně, než čekala ČNB

10. 8. 2022 | Jiří Hovorka | 2 komentáře

Inflace je nad 17 %. Ceny rostly méně, než čekala ČNB

Spotřebitelské ceny v červenci meziročně stouply o 17,5 procenta, což bylo o 0,3 procentního bodu víc než v červnu. Meziměsíčně se zvýšily o 1,3 %. Oznámil to Český statistický úřad. celý článek

Spočítejte si, kolik vám sebere inflace. Vrchol teprve přijde

20. 7. 2022 | redakce Peníze.CZ | 9 komentářů

Spočítejte si, kolik vám sebere inflace. Vrchol teprve přijde

Co dělá inflace s hodnotou vašich úspor a jak klesá kupní síla? Kalkulačka ukáže, kolik vám zůstane, když zdražování dosáhne určité hodnoty. A jaká čísla pro další měsíce čekají ekonomové? celý článek

Co zdražilo úplně nejvíc? Tohle jsou skokani roku

18. 7. 2022 | Gabriel Pleska | 7 komentářů

Co zdražilo úplně nejvíc? Tohle jsou skokani roku

Auta. Benzin. Citrony. Droždí. Elektrika. Fšecko. Zdražuje se. Ostře. Meziroční inflace přelezla v červnu už sedmnáct procent. Hladká mouka je dražší o 83 %, cukr o 64 %, olej o 60... celý článek

Inflace už přesáhla 17 %. Chleba je dražší skoro o třetinu

13. 7. 2022 | Petr Kučera | 21 komentářů

Inflace už přesáhla 17 %. Chleba je dražší skoro o třetinu

Spotřebitelské ceny v červnu meziročně stouply o 17,2 procenta, což bylo o 1,2 procentního bodu více než v květnu. Meziměsíčně se zvýšily o 1,6 %. Oznámil to Český statistický úřad. celý článek

Kolik si připlatíte za jídlo v hospodě? Grafy nejen svíčkové

20. 6. 2022 | Gabriel Pleska | 43 komentářů

Kolik si připlatíte za jídlo v hospodě? Grafy nejen svíčkové

Chodíte z práce na oběd do hospody? Míváte pracovní schůzky v restauracích? Rádi si zajdete na večeři? Museli jste si všimnout, že účty nejsou, co bývaly. Zdražuje se. Vzali jsme data... celý článek

Partners Financial Services