Spočítejte si, kolik vám sebere inflace. Vrchol teprve přijde

Co dělá inflace s hodnotou vašich úspor a jak klesá kupní síla? Kalkulačka ukáže, kolik vám zůstane, když zdražování dosáhne určité hodnoty. A jaká čísla pro další měsíce čekají ekonomové?
Spočítejte si, kolik vám sebere inflace. Vrchol teprve přijde

Zdroj: Shutterstock

Kolik vám zůstane z vašich peněz v následujících letech, když meziroční inflace dosáhne určité hodnoty? Zadejte letošní rok, částku, cílový rok a do pole „budoucí inflace“ zadejte předpokládanou inflaci.

Kalkulačka taky ukáže, co vás čeká, když si budete chtít v nejbližších měsících vybrat úspory z neúročeného běžného účtu. Co se stalo dejme tomu se sto tisíci, které jste si na něj do banky (nebo doma pod polštář) uložili před rokem? Zadejte loňský rok, meziroční inflaci v době předpokládaného výběru – a budete mít představu, jak za poslední rok klesla jejich kupní síla.

Spočítáme i minulou inflaci. Zvolte tuhle variantu, zadejte roky, které vás zajímají (kdykoliv od 1954 do 2021) a původní částku. Od roku 1954 do roku 1989 vycházíme z roční inflace odhadnuté na 3,3 procenta (tady je vysvětlení), po roce 1989 pak vycházíme z průměrné roční míry inflace, jak ji pravidelně zveřejňuje statistický úřad.

Spočítat si můžete nejen to, kolik korun byste dnes museli vytáhnout z peněženky, abyste si mohli pořídit nákup, za nějž byste před lety zaplatili třeba tisícovkou. Postupovat můžete i obráceně: spočítáme, kolik korun by před lety stačilo k tomu, abyste si nakoupili stejné zboží, za které dnes utratíte mnohem víc.

Kalkulačka zároveň ukáže průměrnou míru inflace za celé období (zatím bez letoška, protože počítá s průměrnou inflací za kalendářní roky).

Inflační kalkulačka

%

Další kalkulačky

Meziroční inflace letos v červnu stoupla už na 17,2 procenta. Ekonomové přitom pořád posouvají termín, kdy podle nich zdražování dosáhne vrcholu. Růst cen už dávno přesáhl odhady z prvních měsíců letošního roku. Zastavit by se mohl kolem 20 %, čekají teď analytici.

„V červenci dojde k dalšímu a pravděpodobně skokovému růstu spotřebitelských cen. Podle již zveřejněných ceníků velkého počtu dodavatelů by totiž mělo dojít k výraznému zdražení elektřiny, plynu a tepla. Vlivem toto se meziroční inflace podle našeho odhadu přiblíží ke 20 % a poblíž této úrovně nejspíše setrvá až do konce roku. Jelikož ceny pro domácnosti zatím zahrnují jen zlomek vysokých velkoobchodních cen energií, lze očekávat jejich další zdražení na podzim či na začátku příštího roku,“ říká ekonom Martin Gürtler z Komerční banky.

„Kulminace inflace se kvůli extrémně silnému růstu cen energií pravděpodobně posune hlouběji do třetího čtvrtletí, a to až k 20 %. Zjevnějšího zpomalení inflace se dočkáme nejdříve na začátku příštího roku,“ očekává Miroslav Novák ze společnosti Akcenta CZ.

„Od července začne působit vyšší báze z loňska, která by mohla vést ke zvolnění cenového růstu v položkách jako je imputované nájemné či pohonné hmoty. U cen pohonných hmot by se navíc mohl projevit i aktuální příznivý vývoj na trhu s ropou. Ve směru růstu inflace však budou nadále působit zdražující energie,“ říká ekonom Patrik Rožumberský z UniCredit Bank. „Pokud v následujícím období dojde k ústupu inflace z vrcholu, bude zřejmě jen velmi mírný. Aktuálně počítáme s tím, že se inflace bude na konci letošního roku pohybovat kolem 16 procent,“ dodává.

Průměrná inflace za celý letošní rok se podle aktuálních odhadů bude pohybovat mezi 15 až 17 % – což je nejvíc od roku 1993. Tento ukazatel zohledňuje vývoj cen ve všech měsících roku. Proto se používá například pro výpočet reálných mezd či důchodů. Je méně náchylný k náhlým výkyvům, a proto je v čase stabilnější než meziroční míra inflace, vysvětluje Český statistický úřad.

Průměrná roční míra inflace

kalendářní rokhodnota
20213,8 %
20203,2 %
20192,8 %
20182,1 %
20172,5 %
20160,7 %
20150,3 %
20140,4 %
20131,4 %
20123,3 %
20111,9 %
20101,5 %
20091 %
20086,3 %
20072,8 %
20062,5 %
20051,9 %
20042,8 %
20030,1 %
20021,8 %
20014,7 %
20003,9 %
Zdroj: ČSÚ

Průměrná inflace za posledních dvanáct měsíců (podle statistiků „míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného ročního indexu spotřebitelských cen vyjadřuje procentní změnu průměrné cenové hladiny za 12 posledních měsíců proti průměru 12 předchozích měsíců“) stoupla v červnu už na 9,4 %.

Vývoj meziroční inflace

Další šikovné grafy základních makroekonomických ukazatelů, třeba nezaměstnanost, HDP, průměrné mzdy, hledejte na Peníze.cz v sekci Makroekonomika. Zdroj: ČSÚ, Peníze.cz

Co zdražilo úplně nejvíc? Tohle jsou skokani roku

Auta. Benzin. Citrony. Droždí. Elektrika. Fšecko. Zdražuje se. Ostře. Meziroční inflace přelezla v červnu už sedmnáct procent. Hladká mouka je dražší o 83 %, cukr o 64 %, olej o 60 %. Benzin, plyn, elektřina... Darmo mluvit. Proto jsme to dali do obrázků.

Zdroje a popisky fotek najdete uvnitř galerie.

redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+69
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 7. 2022 9:27

Copak vlada urcuje cenu zbozi v obchodech???

Zobrazit celé vlákno

+11
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

20. 7. 2022 16:49, my to zvladneme

nenechame vas padnout :DDD

-15
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

Jmenují se podobně jako známé značky – třeba Balando, Joot nebo Bonky. Tváří se jako zavedený e-shop, ale přitom jen zprostředkují doručení z Číny. Chlubí se falešným oceněním od zákazníků.... celý článek

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

19. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

Zákazníci Penny Marketu si ode dneška mohou přímo na prodejnách řetězce zakoupit balíčky zboží s blížící se dobou spotřeby za poloviční cenu. Dosud to bylo možné jen přes mobilní aplikaci. celý článek

Která sleva je falešná? ČOI má jasno, říká šéf kontroly

19. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Která sleva je falešná? ČOI má jasno, říká šéf kontroly

Novela zákona o ochraně spotřebitele funguje krátce a s prodejci je třeba si stále vymezovat hranice, říká ke správnému uvádění slev Michael Maxa, ředitel kontroly České obchodní inspekce.... celý článek

Síť obchodů Hruška změní majitele, úřad souhlasí

17. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Síť obchodů Hruška změní majitele, úřad souhlasí

Společnost Hruška, která provozuje stejnojmenné maloobchodní prodejny především na Moravě, může změnit majitele. 

Partners Financial Services