Inflace je nad 17 %. Ceny rostly méně, než čekala ČNB

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 10. 8. 2022 | 2 komentáře
Inflace je nad 17 %. Ceny rostly méně, než čekala ČNB

Zdroj: Shutterstock

Spotřebitelské ceny v červenci meziročně stouply o 17,5 procenta, což bylo o 0,3 procentního bodu víc než v červnu. Meziměsíčně se zvýšily o 1,3 %. Oznámil to Český statistický úřad.

„Meziměsíční nárůst byl nejmírnější od letošního února,“ uvádí Pavla Šedivá, vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ.

Inflace v červenci rostla méně, než čekala většina trhu i Česká národní banka, která v prognóze ze začátku srpna čekala červencovou meziroční inflaci ve výši 18,8 %. „Naplňuje se tím prozatím hypotéza inflačního bufferu, díky němuž může centrální banka dál vyčkávat se zvyšováním úrokových sazeb. Zatímco dosud ji inflace překvapovala příliš vysokým růstem, nyní zaostala,“ říká Petr Dufek, ekonom Banky Creditas.

Vývoj meziroční inflace

Další šikovné grafy základních makroekonomických ukazatelů, třeba nezaměstnanost, HDP, průměrné mzdy, hledejte na Peníze.cz v sekci Makroekonomika. Zdroj: ČSÚ, Peníze.cz

I tak inflace v Česku zůstává nejvyšší od roku 1993, kdy v prosinci vystoupala až na 18,2 %. „Tehdy se ovšem ceny zvýšily především v důsledku zavedení DPH. Letošní inflace je přece jen o hodně jiná než ta před devětadvaceti lety,“ říká Dufek.

Kolik to žere

Zdroj: Shutterstock

Spočítejte si, jak inflace znehodnocuje úspory. Co udělá s hodnotou vašich peněz a jak klesá kupní síla? Ukážeme, kolik vám zůstane v následujících letech, když meziroční inflace dosáhne určité hodnoty. A umíme to i naopak: Kolik vám zůstalo z vašich úspor v předchozích letech?

Kalkulačka inflace

Na vysoký meziroční růst cenové hladiny měly v červenci nadále největší vliv ceny v oblasti bydlení. Ceny zemního plynu byly meziročně o 59,8 % vyšší, tuhá paliva zdražila o 41,1 %, elektřina o 33,6 %, teplo a teplá voda o 19,2 %. Náklady takzvaného vlastnického bydlení stouply o 19,3 %, nájemné zdražilo o 4,9 %. Ceny vodného rostly o 5,3 % a stočného o 6,4 %.

Meziroční cenový růst zrychlil hlavně u potravin a nealkoholických nápojů (nárůst na 19,3 % z červnových 18 %). Výrazně vyšší byly meziročně třeba ceny mouky (o 64,1 %), másla (60,9 %), polotučného mléka (40,2 %), masa (21,7 %) nebo sýrů a tvarohů (20,5 %). Výrazně dražší než před rokem jsou pohonné hmoty a oleje (43,6 %) a automobily (14,3 %). Ceny stravovacích služeb vzrostly o 24 %.

Oproti letošnímu červnu vzrostly spotřebitelské ceny o 1,3 %. Tempo růstu tak zůstává svižné, i když oproti předchozím měsícům zpomalilo. Dál pokračuje zdražování energií (například elektřina o 1,5 %, zemní plyn o 1,3 % a tuhá paliva o 5,7 %) a potravin – ceny olejů a tuků rostly o 6,8 %, polotučného mléka o 5,3 %, sýrů a tvarohů o 2,6 %, nealkoholických nápojů o 2,3 %, masa o 1,7 % nebo pekárenských výrobků a obilovin o 1,2 %, Naopak ceny zeleniny meziměsíčně klesly o 2,2 %, brambory zlevnily o 13,6 %. Meziměsíčně klesla také třeba cena piva (o 1,8 %).

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v červenci na 10,6 % (v červnu 9,4 %).

Vysokou inflaci hlásí i některé další evropské státy, v Česku ale patří k nejvýraznějším. Předběžné výpočty podle jednotné evropské metodiky (kam se na rozdíl od inflace počítané Českým statistickým úřadem nepočítají náklady vlastnického bydlení) ukazují červencovou meziroční inflaci v Česku ve výši 17,3 %, na Slovensku 12,8  %, v Německu 8,5 %, průměr eurozóny dělá 8,9 %. V červnu ceny nejvíc meziročně vzrostly v Estonsku (o 22 %), nejméně na Maltě (o 6,1 %), v Česku jsme v červnu byli na 16,6 %.

„Kulminace inflace se kvůli extrémně silnému růstu cen energií pravděpodobně posouvá až do závěrečné třetiny letošního roku, a to ke 20 %. Zřetelnějšího zpomalení inflace se dočkáme nejdříve na začátku příštího roku. Pro letošní rok je nutné počítat se souhrnnou inflací v rozmezí 16 až 17 %,“ říká Miroslav Novák, analytik společnosti Akcenta.

Česká národní banka v prognóze ze začátku srpna počítá ve zbytku roku s meziroční inflací kolem 20 %. Pak má postupně začít klesat a třeba za druhé čtvrtletí roku 2023 ČNB počítá s průměrnou meziroční inflací ve výši 11,5 %, na konci roku 2023 už to má být něco přes čtyři procenta. Podle aktuální prognózy se pak meziroční inflace přiblíží k dvouprocentnímu inflačnímu cíli ČNB v průběhu roku 2024.

Očima experta

Zdroj: Banka Creditas

Červencová inflace pohledem Petra Dufka, ekonoma Banky Creditas

Inflace dál narůstá, i když pomalejším tempem než v předchozích měsících. Stále jsou ovšem před námi nové ceníky energetických a plynárenských společností, takže můžeme počítat s jejím dalším nárůstem.

Konkrétně v červenci se spotřebitelské ceny zvýšily o 1,3 %, o což se postaraly především dovolené, potraviny a bydlení. Když se ovšem podíváme na ceny energií, jejich růst byl v tomto měsíci spíš jen symbolický, a proto se dá předpokládat, že je to jen krátká přestávka v jejich jinak prudkém zdražování.

Meziroční inflace se tentokrát dostává na 17,5 % a výrazně zaostává za inflační prognózou ČNB. Naplňuje se tím prozatím hypotéza inflačního bufferu, díky němuž může centrální banka dál vyčkávat se zvyšováním úrokových sazeb. Zatímco dosud jí inflace překvapovala příliš vysokým růstem, nyní zaostala, protože ČNB očekávala její nárůst na 18,8 %.

Za více než třetinu inflace je odpovědné drahé bydlení. Za elektřinu platíme ve srovnání s loňském o více než třetinu více, za plyn skoro o 60 % a na tempu nabírají i tuhá paliva, která se pro některé spotřebitele jeví jako vhodná alternativa. Možná až příliš, protože rostoucí poptávka po nich žene i jejich ceny nahoru.

První pozitivní signál však konečně vysílá tzv. imputované nájemné, které zrcadlí ceny nemovitostí, stavebních prací a materiálů. A tady už je patrný drobný obrat, protože ceny této nenápadné položky – představující mimochodem desetinu spotřebitelského koše – už rostou o něco málo pomaleji než v červnu.

Co čekat dál? Je pravděpodobné, že s upgradovanými ceníky energií se inflace bude sunout ještě vzhůru a přiblíží se zřejmě na dohled dvaceti procentům. Jestli je zdolá, či nikoliv, je zbytečné spekulovat. V každém případě levnější pohonné hmoty a zmírnění u cen vlastnického bydlení by mohly inflaci začít konečně brzdit. Totéž lze říct i o potravinách, které vystřelily před sklizní o téměř 20 %. Nemluvě o ustřelených cenách oblečení a obuvi nebo prudkém zdražování v restauracích.

Co zdražilo úplně nejvíc? Tohle jsou skokani roku

Auta. Benzin. Citrony. Droždí. Elektrika. Fšecko. Zdražuje se. Ostře. Meziroční inflace přelezla v červnu už sedmnáct procent. Hladká mouka je dražší o 83 %, cukr o 64 %, olej o 60 %. Benzin, plyn, elektřina... Darmo mluvit. Proto jsme to dali do obrázků.

Zdroje a popisky fotek najdete uvnitř galerie.

Inflační kalkulačka

%

Další kalkulačky

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+33
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Oblíbená témata

inflace, nákupy, zdražování

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

Vysoká inflace je minulost. Po pěti letech se únorové spotřebitelské ceny ustálily na dvou procentech. Inflace dosáhla cíle stanoveného Českou národní bankou (ČNB).   

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

22. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

Ceny bytů i rodinných domů v loňském roce klesly. Vyplývá to ze statistiky ČSOB Index bydlení (dříve HB Index) za čtvrté čtvrtletí 2023. Základem jsou odhady tržních cen nemovitostí... celý článek

Inflace je nižší, než se čekalo. Úroky dál klesnou, koruna oslabí

15. 2. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Inflace je nižší, než se čekalo. Úroky dál klesnou, koruna oslabí

Spotřebitelské ceny v Česku stouply v lednu o 1,5 % v porovnání s loňským prosincem. Oproti loňskému lednu jsou pak vyšší o 2,3 % – meziroční inflace tedy klesla o výrazných 4,6 procentního... celý článek

Tečka za vysokou inflací? Zdražování slábne, hlásí statistici

11. 1. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Tečka za vysokou inflací? Zdražování slábne, hlásí statistici

Průměrná míra inflace v roce 2023 byla 10,7 %. Oznámil to dnes Český statistický úřad. V roce 2022 dosáhla inflace v průměru 15,1 %.

Kdy může pronajímatel zvýšit nájemné? Pozor na inflační doložku

28. 11. 2023 | Pavel Strnad

Kdy může pronajímatel zvýšit nájemné? Pozor na inflační doložku

Význam inflačních doložek roste. Často jsou však neplatné, protože nejsou správně formulované. Advokát Pavel Strnad z AK Polverini Strnad radí, na co se zaměřit.

Partners Financial Services