Zvýšení mezd smazala inflace. Kupní síla klesla druhý rok v řadě

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 5. 3. 2024
Zvýšení mezd smazala inflace. Kupní síla klesla druhý rok v řadě

Zdroj: Shutterstock

Průměrná hrubá mzda za celý loňský rok dosáhla částky 43 341 korun, to je meziročně o 7,5 procenta více. Spotřebitelské ceny se ale loni zvýšily o 10,7 procenta. Reálné mzdy tedy klesly druhý rok v řadě, v roce 2022 to bylo o 8,5 procenta. Data zveřejnil Český statistický úřad. 

V posledním čtvrtletí roku hrubá měsíční mzda meziročně narostla o 6,3 %, dosáhla tak částky 46 013 Kč. V reálném vyjádření, tedy po očištění o 7,6% inflaci, ovšem naopak poklesla o 1,2 %. 

Nejrychlejší meziroční nárůst průměrné mzdy hlásí odvětví těžby a dobývání (10,3 %), dále ubytování, stravování a pohostinství (10,1 %) a také zásobování vodou (9,8 %).

Naopak o poznání hůře dopadli zaměstnanci v zemědělství (3,9 %), veřejné správě (3,9 %) či kulturních, zábavních a rekreačních činnostech (4,6 %).

Z geografického pohledu dostali v rámci Česka nejvíce přidáno zaměstnanci v kraji Ústeckém (7,5 %), Karlovarském (7,4 %) či Libereckém (6,9 %), nejméně pak Praze (5,4 %), Královéhradeckém (6,0 %) a Jihomoravském kraji (6,1 %).

„Reálné mzdy se v meziročním vyjádření snížily již v devátém čtvrtletí za sebou a pro zaměstnance se jednalo o nejchudší čtvrtý kvartál od roku 2017,“ připomíná ekonom společnosti Cyrrus Vít Hradil.

Štěstí přeje připraveným! Pojistěte se.

Porovnáme nabídky 5 životních pojišťoven a do minuty najdeme tu nejvýhodnější pojistku pro vás i celou rodinu.

„Situace se ovšem již dále nezhoršovala, naopak. Oproti předcházejícímu čtvrtletí totiž mzdový růst již inflaci překonal a průměrný český zaměstnanec tedy reálně zbohatl. To přitom platilo již ve třetím kvartále za sebou. Skutečné zchudnutí nastalo v samotném začátku roku 2023, kdy skokově narostly ceny, a od té doby kupní síla opět pozvolně narůstá,“ vysvětluje Hradil.

Ekonom dodává, že meziroční srovnání je tímto cenovým skokem nadále ovlivněno a zůstává v červených číslech. To se podle něj změní začátkem letošního roku, kdy tento cenový skok vypadne ze srovnání.

„Meziroční inflace pravděpodobně jen lehce přesáhne dvě procenta, zatímco nominální mzdy porostou zhruba o pět procent. Podobná situace podle nás přetrvá i ve zbytku roku a celkově tak očekáváme růst reálných výdělků o zhruba tři procenta," předpovídá Hradil.

Podobně mluví ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek, který letos očekává růst reálných mezd o 3,5 procenta. „Jednalo by se o nejlepší výsledek od roku 2019, který pomůže domácnostem solidně nabrat kupní sílu a spotřebními výdaji podpořit růst ekonomiky. Právě na soukromou spotřebu spoléháme jako na hlavního tahouna letošního růstu HDP, který podle našeho odhadu dosáhne 1,5 %,“ dodává Sobíšek.  

redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

24. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

Jak si zvýšit důchod, když při jeho čerpání pracujete? Jak funguje takzvaná práce na procenta? A jaká jsou omezení pro přivýdělek v předčasném důchodu? Tady je přehled.

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

22. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

Jaké podmínky platí pro dohodu o provedení práce (DPP) a dohodu o pracovní činnosti (DPČ)? Co se změnilo a co se brzy měnit bude? Tady je přehled.

Nové limity u pracovních dohod: Později a jinak, schválili poslanci

17. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nové limity u pracovních dohod: Později a jinak, schválili poslanci

Dohodáři se zatím o své příjmy bát nemusí. Nová pravidla, která měla od července omezit řetězení dohod o provedení práce, budou platit až od příštího roku. A navíc jinak, než se předpokládalo.... celý článek

Práce jako cesta z chudoby? Na důstojnou mzdu dosáhne jen třetina Čechů

16. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Práce jako cesta z chudoby? Na důstojnou mzdu dosáhne jen třetina Čechů

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činí 45 573 Kč hrubého, v Praze vzhledem k vyšším životním nákladům pak 47 718 Kč. Vyplývá to ze studie, jejíž výsledky dnes zveřejnila Platforma... celý článek

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

20. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

O růstu minimální mzdy má nově rozhodovat předem daný „vzoreček“ navázaný na vývoj průměrné mzdy. Zároveň klesne počet úrovní zaručeného platu.

Partners Financial Services