Používáte nástroj pro blokování reklamy. Pokud nám chcete pomoci, vypněte si blokování reklamy na našem webu. Zde najdete jednoduchý návod. Děkujeme.

potraviny

Ať to nevyhazujete. Jablko do lednice, cibuli do temna

Jak na to | Jana Poncarová | 20. 11. 2018 | 3 komentáře

+59

Nacpat celý nákup kromě rohlíků a chleba do lednice není ono. Třeba rajčatům a salátovým okurkám teploty pár stupňů nad bodem mrazu nesvědčí. Cibule a česnek zase mají rády temno i chlad, ale nesnesou vlhkost. Když je dáte k bramborům začnou plesnivět. Skladování potravin je tak trochu věda. Pokud nechcete plýtvat, bude vás zajímat, jak je správně uložit.

Óda na maso

Rozhovor | Ondřej Tůma | 3. 11. 2018 | 2 komentáře

+3

Řezník František Kšána mluvil v podzimním Finmagu o lásce k přeštickým čuníkům, bolestivém odchodu z rodinné firmy a pohledu na zapřisáhlé vegetariány.

Kuchařova cesta z hipsterských Holešovic na kraj světa

Rozhovor | Jan Hamerský | 27. 10. 2018 | 1 komentář

+2

Na okraji okraje ve vsi Zdoňov v Broumovském výběžku stojí bývalá kovárna. Když do ní Lenka Wimmerová a Olga Himmelsbergerová pozvali kuchaře Otakara Humpla, učarovala mu tak, že opustil svůj vyhlášený pražský podnik a „odjel to zkusit na venkov“.

Last call přírody. Co si ještě můžete přinést do spíže?

Jak na to | Jana Poncarová | 20. 9. 2018 | 1 komentář

+6

Zima je dlouhá. A dobrot, třeba z jablek nebo bylinek, není nikdy dost. Proměňte svoji špajz v zásobárnu pochutin, které si přinesete rovnou z přírody. Je to zadarmo. A je to zdravé.

Poslední šance zásobit se zadarmo na zimu. Bezinky dozrály, švestky lámou větve

Jak na to | Jana Poncarová | 28. 8. 2018 | 1 komentář

+23

Šípek k šípku. Korunka ke korunce. Jestli jste propadli kouzlu samozásobitelství, nepromeškejte poslední bobule. Bezinky už černají, ovoce v sadech dozrává.

Úsporný život: sbírejte na zimu léto do zásoby

Jak na to | Jana Poncarová | 24. 7. 2018 | 1 komentář

+13

I když vám nasušené byliny z divočiny neušetří majlant, pár korun to bude. Místo ovocných čajů v sáčku si připravte vlastní. Trhejte bobule, listy i květy. Zavařte si pyré z padanek, co je potkáte cestou. Nebo si z bylin vyrobte vlastní vonnou tyčinku pro hygge zimní večery.

Kdo ničí globální obchod? Technologie!

Co se děje | Pavel Jégl | 11. 6. 2018 | 8 komentářů

+24

Je rozkol ve skupině G7 počátkem demontáže globálního obchodu? Kdo ví. Jasné je ale to, že globalizaci začínají podkopávat technologie.

Už nechci platit spropitné

Co se děje | Michal Kašpárek | 25. 5. 2018 | 25 komentářů

+101

Spropitné komplikuje život hostům a dává mizernou zpětnou vazbu personálu i jeho vedení. Připojme se k zemím, kde obsluha dostává motivující mzdy automaticky.

Čaj z lesa. Salát z louky. Pohostí vás příroda

Jak na to | Jana Poncarová | 14. 5. 2018 | 3 komentáře

+10

Za trochu bršlice kozí nohy přidané do salátu zaplatíte ve vyhlášené restauraci hříšné peníze. Na loukách roste zadarmo. A je tady toho víc: z kopřiv si poduste špenát, z jitrocelových listů vyrobte sirup, z hrstí bylin vařte čaj, z divokých listů umixujte pesto.

Očima expertů: Neprodávejte jídlo moc levně!

Očima expertů | Ondřej Tůma | 20. 4. 2018 | 2 komentáře

+9

Ministr zemědělství v demisi Jiří Milek by chtěl stanovením minimálních marží zabránit obchodním řetězcům, aby prodávaly potraviny pod cenou. Pomůže to v praxi českým zemědělcům a potravinářům, nebo by se měl stát v téhle problematice angažovat jinak, pokud vůbec?

Samozásobitelem v roce 2018. Naplánujte si zeleninovou zahradu

Jak na to | Jana Poncarová | 13. 2. 2018 | 2 komentáře

+6

Zeleninu a ovoce většinou kupujeme v obchodě, spoléháme na velkovýrobu a často taky na dovoz. Proč ale nevyužít zahrádku nebo i balkon nebo aspoň truhlík za oknem? Odměna za trochu starání: čerstvost, zaručená kvalita – a navíc můžete i ušetřit.

Takový balík nemůže ležet v šuplíku

Rozhovor | Martin Vlnas | 13. 1. 2018 | 5 komentářů

+43

Přes čtvrtstoletí budoval firmu. Jeho výrobky snídá padesát zemí světa. Teď podnik předává synovi. „Proč bych ho prodával? Nerad bych dopadl jako ti chlapi, co prodali pneumatikárnu, každý dostali patnáct miliard a teď investují do firem, které nemají pod kontrolou.“ Pan Emco – Zdeněk Jahoda.

Výživné recepty za babku. Jak v zimě šetřit

Jak na to | Jana Poncarová | 16. 11. 2017 | 6 komentářů

+13

Zima je náročná, peněženky hubnou. Vánoce z nás mnohdy vytáhnou víc peněz, než chceme, rostou náklady na teplo. Pokud v domácím rozpočtu hledáte rezervy, zkuste vařit z levných a zdravých surovin. Tady je pět rychlých receptů za babku.

Očima expertů: Máme se bát inflace?

Očima expertů | Ondřej Tůma | 13. 10. 2017 | 11 komentářů

+9

Inflace v Česku je nejvýš za posledních pět let. Je důvod k obavám?

Plné ruce zeleniny? Sušte, zamrazujte, skladujte

Jak na to | Jana Poncarová | 29. 8. 2017 | 1 komentář

+19

Propadli jste samozásobitelství a vypěstovali jste mrkev, cibuli nebo dýně? Nenechte plody své práce shnít. Tady jsou tipy, jak přežít zimu s vlastními výpěstky po ruce.

Žijeme levně: Až se zima zeptá, zaveďte ji do spíže

Jak na to | Jana Poncarová | 1. 8. 2017 | 2 komentáře

+12

Léto je štědré. Dozrávají bobule. V mechu se (aspoň někde) krčí hřiby. Na loukách se zelenají bylinky. Sbírejte, sušte, zavařujte a plňte spíž. Ušetříte, a ještě si v přírodě odpočinete.

Vadí vám dvojí kvalita potravin v Unii? Tak co s ní uděláte?

Komentář | Luboš Palata | 24. 7. 2017 | 24 komentářů

+38

Po Evropské unii chceme, aby se nám co nejméně pletla do životů a starala se jen o nejdůležitější věci. A pak po ní žádáme, aby řešila složení Nutelly.

V supermarketech utratíme víc: O kolik zdražily potraviny

Když se řekne | Monika Veselíková | 8. 6. 2017 | 7 komentářů

+6

Po letech se v Česku znovu hlásí o slovo inflace. Nahoru ji v uplynulých měsících tlačily především rostoucí ceny potravin. Jen v květnu jsme za jídlo zaplatili v průměru o devět procent víc než loni. Nejvíc podražil sýr, vejce a máslo.

Minizahrádka na balkoně nebo parapetu: užijete si, ale neušetříte

Jak na to | Jana Poncarová | 7. 6. 2017 | 2 komentáře

+10

S „bytovou zahrádkou“ neušetříte. Zelenina, ovoce nebo bylinky vás naopak můžou stát i víc než v obchodě. Za možnost zarelaxovat si, uvolnit kreativitu a potěšit se doslova z plodů své práce vám ale stát může.

Místo do supermarketu do přírody. Čím nás zásobuje jaro?

Jak na to | Jana Poncarová | 18. 5. 2017 | 2 komentáře

+13

Medvědí česnek, alespoň ten, co odolal nájezdům, už odkvétá. Na borůvky nebo hřiby je ještě brzy. I tak nás ale příroda zásobuje. Zelenými listy do salátů nebo jedlými květy. Tak si v neděli místo do supermarketu vyjděte do lesa.

Zásobujete se sami zeleninou? Bez půdy roste v hydroponii nebo aquaponii

Publicistika | Jana Poncarová | 26. 4. 2017 | 11 komentářů

+10

Samozásobitelství je trend. Městské balkony se zelenají rajčaty, saláty a bylinkami. Mrkve a petržel znovu rostou na venkovských zahrádkách. Vznikají drobné farmy, které rozvážejí zeleninu do města v bedýnkách. Pěstování zeleniny v místě spotřeby láká i velké investory nebo technologické firmy. Ty se ale chtějí obejít bez půdy.

Samozásobitelem v roce 2017. Naplánujte si zeleninovou zahradu

Jak na to | Jana Poncarová | 16. 3. 2017 | 5 komentářů

+19

Víte, že než se na váš stůl dostane ledový salát, který kupujete zabalený ve folii v supermarketu, má za sebou v průměru 1600 kilometrů v kamionu? Z vašeho záhonu nebo balkonu se na stůl dostane během chvilky. Čerstvý a za zlomek ceny. Pojďte se letos stát samozásobitelem. Alespoň v některých plodinách.

Málem jsme otevřeli hospodu s Járou Rudišem

Rozhovor | Kristýna Kašpárková | 15. 2. 2017

+13

Radek Nozar je majitel dvou brněnských úspěšných hipsterských podniků, Bistra Franz a Café Morgal. V pokračování rozhovoru popisuje chmurné zkušenosti s vyučenými kuchaři i absurdity různých směrnic v gastro byznysu. A prozrazuje, jak málo chybělo k tomu, aby si v Brně otevřeli podnik spolu se spisovatelem Jaroslavem Rudišem.

Bistro Franz: Brzy zavřete, říkali. Zavřeli oni

Rozhovor | Kristýna Kašpárková | 11. 2. 2017

+37

Dneska na obdobný hipsterský podnik narazíte v Praze, Brně nebo Olomouci na každém rohu. Před pěti lety ale bylo Bistro Franz v Brně haluz: místo, kde vaří z lokálních, sezónních a bio surovin a denní nabídku píšou křídou na tabuli. Haluz to ostatně, jak vzpomíná majitel Radek Nozar, byla i pro zemědělce, které musel lámat, aby mu vůbec svoje výpěstky dodávali.

Samoobsluhy na venkově získají pomoc od státu, plánuje Jurečka. Pod tisíc obyvatel jsou ztrátové

Aktuálně.cz | Kristýna Dlasková | 29. 1. 2017 | 32 komentářů

+11

Provozovatelé venkovských obchodů chtějí státní dotace, protože více než o podnikání jde podle nich o službu. Hranice mezi výdělečností a ztrátovostí prodejny se pohybuje okolo tisíce obyvatel v dané obci. Za posledních dvacet let bylo v Česku zavřeno zhruba šest tisíc malých prodejen a samoobsluh, což je třetina jejich původního počtu.

Přestaňte omílat, že zdravý životní styl je pro všechny

Sloupek | Michal Kašpárek | 6. 1. 2017 | 20 komentářů

+157

Pomalu se učíme nečumět jiným lidem do postelí. Naučíme se nekoukat taky do talířů?

Zelí a brambory a přežijete zimu. Levně vařit neznamená jíst blafy

Jak na to | Jana Poncarová | 24. 11. 2016 | 19 komentářů

+136

Vařit z toho, co bylo v chalupě, muselo někdy vyžadovat hodně invence. U nás na vsi se doteď říká, že když jsou v domě brambory a zelí, zima se nějak přečká.. Někoho k úspornému vaření nutí našponovaný rozpočet, jinde je i přes dostatek peněz zvykem žít skromně, využívat lokální suroviny a nevyhodit ani kůrku od chleba. Tak nějak, jak to dělávaly babičky. Zároveň ale moderně.

Česká potravina: Nová pravidla pro označování potravin z Česka

Když se řekne | Monika Veselíková | 9. 11. 2016

-14

Vedle zaběhnutých značek Klasa nebo Regionální potravina se po Novém roce na obalech potravin začne objevovat logo Česká potravina. Co konkrétně spotřebitelům symbol české vlaječky napoví? Nezůstane nakonec člověk v záplavě značek, log a symbolů docela dezorientovaný? Připravili jsme stručného průvodce.

Byznysplán: Michelinský bylinkář

Publicistika | Petra Dlouhá | 5. 11. 2016 | 8 komentářů

+159

Jednoho dne dal výpověď v inženýringové firmě a utekl ke kytkám. S neskromnou vizí – být nejlepší, Bentley mezi bylinkami. V divoce zarostlých sklenících v Horních Počernicích pěstuje Vít Janouš jedlou bižuterii – poslední ozdobu, kterou pokládají na talíř šéfkuchaři nejlepších restaurací.

Příroda dává, hloupý, kdo nebere. Jak ušetřit na podzim

Jak na to | Jana Poncarová | 13. 9. 2016 | 18 komentářů

+64

Sbírat, sušit, nakládat a zavařovat. Konzumovat hned. Na podzim můžeme sklízet i to, co jsme nezaseli. Šetříme. A jsou tu i další plusy nepeněžní, například si můžete skvěle aktivně odpočinout.

Stránka 1/4

Předchozí

1

Ušetřete s Peníze.cz

Naši čtenáři s námi ušetřili už  9 654 875 Kč. Podívejte se na poslední poptávky a vyzkoušejte nás také. Vše je zcela zdarma.

Převodník měn

Rozšířená verze kalkulačky

Další čtení na flowee.cz

Umělá inteligence dokáže pomoct při identifikaci pedofilů

Umělá inteligence dokáže pomoct při identifikaci pedofilů

V Nizozemsku šlo o známý případ. Policie ale neměla dlouho nic kromě samotných obrázků....více

Test firmy na rozvážení jídla: Kolo je ve městě fakt rychlejší než auto

Test firmy na rozvážení jídla: Kolo je ve městě fakt rychlejší než auto

Zatímco třeba v Praze radní vymýšlejí, kam by cyklisté v žádném případě neměli jezdit,...více

Rozhovor: S pralesy zmizí i ayahuasca, indiánská liána duše

Rozhovor: S pralesy zmizí i ayahuasca, indiánská liána duše

O tajemné ayahuasce se hlavně v posledních letech napsalo dost . Přestože v Čechách není...více

Zdroj: Logo Flowee

Interaktivní grafiky

Jak se vyvíjejí v Česku mzdy a nezaměstnanost

Jak se vyvíjejí v Česku mzdy a nezaměstnanost

Unikátní mapa, na které můžete sledovat vývoj nezaměstnanosti a průměrných platů v jednotlivých českých krajích od roku 2006.

Spočítejte si osobní inflaci

Spočítejte si osobní inflaci

Inflace se měří indexem cen průměrného koše výrobků a služeb. Jenže každý kupuje něco jiného, proto na každého inflace působí jinak.

Rok v krizi aneb podívejte se, jak svět prošel recesí

Rok v krizi aneb podívejte se, jak svět prošel recesí

Černé září 2008 uvrhlo svět do jedné z nejhorších finančních krizí. Podívejte se na průběh finanční krize v kontextu vývoje na burzách a měnových trzích.

Jak je chráněná nová pětisetkoruna

Jak je chráněná nová pětisetkoruna

Od 1. dubna 2009 je v oběhu lépe chráněná pětisetkoruna. Přibyly tři nové ochranné prvky. Podívejte se, jak poznat pravou bankovku od falešné.

Muzeum bankovek a mincí

Na Peníze.cz najdete největší sbírku platných i historických bankovek a mincí.

Muzeum bankovek

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů
Partners Financial Services
 
 

Přihlášení

Jméno

Nemáte registraci? Zaregistrujte se zde!

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.OK