Potraviny po roce a půl zlevnily. Nová čísla o inflaci

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 11. 5. 2023
Potraviny po roce a půl zlevnily. Nová čísla o inflaci

Zdroj: Shutterstock

Spotřebitelské ceny v dubnu klesly v porovnání s březnem o 0,2 %. K mírnému poklesu meziměsíční inflace pomohlo hlavně snížení cen potravin a nealkoholických nápojů, oznámil Český statistický úřad (ČSÚ).

Například vejce zlevnila oproti březnu o 12,9 %, polotučné trvanlivé mléko o 12,3 %, zelenina o 5 %, cukr o 4 %, oleje a tuky o 2,6 %, nealkoholické nápoje o 2,3 %, drůbež o 1,5 % a uzeniny o 0,9 %. Cena vína je o 3,1 % nižší než v březnu, lihovin o 3 %.

Naopak cena brambor byla v dubnu o 12,5 % vyšší než v březnu, vepřového masa o 1,9 %. Zboží a služby pro běžnou údržbu domácnosti jsou dražší o 3,7 %. Ceny ubytovacích služeb stouply meziměsíčně o 2,2 % a ceny stravovacích služeb o 0,7 %

„Dubnový vývoj spotřebitelských cen byl výrazně ovlivněn cenami potravin. Ty v meziročním porovnání zmírnily růst na zhruba 17 % a oproti březnu dokonce klesly. Byl to jejich první meziměsíční pokles od října 2021,“ říká Pavla Šedivá, vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ.

Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v dubnu o 12,7 %, což bylo o 2,3 procentního bodu méně než v březnu. Například cukr byl v dubnu dražší o 60,9 % než před rokem (v březnu o 97,6 %), vejce o 41,2 % (v březnu o 75,5 %), polotučné trvanlivé mléko o 19,2 % (v březnu o 45,2 %), zelenina o 18,3 % (v březnu o 29,9 %), maso o 12,7 % (v březnu o 22,7 %), oleje a tuky o 10,5 % (v březnu o 16,1 %), mouka o 6,3 % (v březnu o 32,6 %).

Zemní plyn je meziročně dražší o 53,1 %, tuhá paliva o 47,6 %, teplo a teplá voda o 40,9 %, stočné o 30,3 %, elektřina o 24,8 %, vodné o 16,3 %, výrobky a služby pro běžnou údržbu bytu o 14,2 %, nájemné z bytu o 6,9 %. Ceny dovolených s komplexními službami jsou o 20 % vyšší než před rokem, ceny stravovacích služeb o 17,6 % a ceny ubytovacích služeb o 17,4 %. Zlevnily hlavně pohonné hmoty – meziročně o 16,7 %.

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v dubnu 16,2 % (v březnu 16,4 %).

Kolik to žere

Zdroj: Shutterstock

Spočítejte si, jak inflace znehodnocuje úspory. Co udělá s hodnotou vašich peněz a jak klesá kupní síla? Ukážeme, kolik vám zůstane v následujících letech, když meziroční inflace dosáhne určité hodnoty. A umíme to i naopak: Kolik vám zůstalo z vašich úspor v předchozích letech?

Kalkulačka inflace

„Tempo zdražování sice zpomaluje, ale málo. O zlevňování nemůže být řeč. Stále jsme na dvouciferném meziročním růstu. Vláda a ČNB se obviňují navzájem, kdo více může za inflaci v ČR, ale výsledek je, že ani nejnižší nezaměstnanost v celé EU, která navíc dál klesá, nestačí tlumit obavy lidí. Spotřebitelé utrácejí stále méně než před rokem, což podlamuje nohy tržbám maloobchodníků a na vině jsou stále robustně rostoucí ceny,“ komentuje to Tomáš Volf, hlavní analytik finanční skupiny Citfin.

„I kdyby ČNB na nějakém ze svých dalších zasedání zvedla základní sazbu ze 7 % na 7,25 %, s inflací se prakticky nic nestane. Spotřebitelská inflace bude v dalších měsících klesat z jiného důvodu –  tím je vyšší srovnávací základna v loňském roce. Loni v létě ceny rostly o více než 17 %, takže letošní míra zdražování by mohla nakonec celkově klesnout pod 10 %,“ dodává Volf.

Hlavní ekonom skupiny Creditas Petr Dufek zdůrazňuje, že meziroční inflace klesá zejména díky vysokému srovnávacímu základu z loňského roku. „Konkrétně se projevuje především u potravin, které loni v dubnu v podstatě skokově zdražily, i nákladů na bydlení. Samozřejmě pozitivní efekt mělo i dubnové zlevnění některých položek spotřebitelského koše,“ říká.

Pokles inflace byl podle Dufka rychlejší, než předpokládal trh i centrální banka. Co čekat dál? „Inflace bude klesat i v následujících měsících a už na začátku léta může být jednociferná. Na dohled inflačního cíle se může dostat v podstatě už na začátku příštího roku, což by mělo centrální banku k zachování – nikoliv zvyšování – úrokových sazeb,“ očekává Dufek.

Inflace by podle něj mohla klesat ještě rychleji, protože nákladové podmínky se v Česku zlepšují. „Pozitivně se vyvíjí cena zemního plynu v Evropě (je dokonce o přibližně 63 procent levnější než loni), prudce poklesly námořní tarify a příznivý obrat signalizují i některé ceny výrobců. Když k tomu připočteme tlak slabé poptávky, kterou každý měsíc potvrzují čísla z maloobchodu, cesta k nižší inflaci je vydlážděná. Jde jen o to, jak rychle po ní prodejci půjdou,“ říká Dufek.

Vývoj meziroční inflace

Další šikovné grafy základních makroekonomických ukazatelů, třeba nezaměstnanost, HDP, průměrné mzdy, hledejte na Peníze.cz v sekci Makroekonomika. Zdroj: ČSÚ, Peníze.cz

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

26. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 5 komentářů

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

Rozmočené brčko v pití nebo víčko připevněné k lahvi, které se nepříjemně odírá o obličej. Vychytávky, které mají na rozdíl od plastů šetřit přírodu, už stihly rozčílit nejednoho z... celý článek

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

Obchodní řetězec Billa dnes představil novou mobilní aplikaci, přes kterou si mohou zákazníci nakoupit na e-shopu.

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

Jmenují se podobně jako známé značky – třeba Balando, Joot nebo Bonky. Tváří se jako zavedený e-shop, ale přitom jen zprostředkují doručení z Číny. Chlubí se falešným oceněním od zákazníků.... celý článek

Partners Financial Services