Kontrola potravin dopadla hůř, než se čekalo. Zavřelo pět prodejen

Jana Divinová | rubrika: Aktuality | 13. 4. 2023
Kontrola potravin dopadla hůř, než se čekalo. Zavřelo pět prodejen

Zdroj: Shutterstock

Už několik týdnů probíhají kontroly u zemědělců a potravinářů kvůli vysokým cenám potravin. Zjištění Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) a České obchodní inspekce (ČOI) jsou horší, než se očekávalo. Na dnešním setkání s novináři to sdělil ministr zemědělství Zdeněk Nekula.

Za poslední dva týdny provedly obě inspekce přes 250 společných kontrol, při kterých se zjistilo, že dochází k masivnímu porušování potravinového práva i zákona na ochranu spotřebitelů, včetně nekalých obchodních praktik.

Nejvíce podnětů dostávaly kontrolní orgány na potravináře. Nějaký druh porušení práva či zákona zjistily ve více než 75 procentech případů. Šlo o špatnou hygienu, falešné slevy i případy, kdy obchodníci na pokladně účtovali zákazníkům víc, než bylo na cenovce. Někdy obchodníci zákazníka s cenou ani neseznámili.

V pěti případech byla situace při kontrole natolik zoufalá, že kontroloři prodejny zavřeli, dvě z toho patřily velkým řetězcům. Podle webu potravinynapranyri.cz, který spravuje SZPI, se jednalo o menší prodejnu řetězce Tesco v Bílině z důvodu nečistot na podlaze a v regálech. Druhá prodejna byla Norma v Chebu, kde inspektoři našli mrtvé hlodavce.

Ostatní podniky, které neprošly kontrolou, byly vyzvány k nápravě. V některých případech se jedná o pokutě.

SZPI ročně uloží pokuty ve výši 100-150 milionů korun ve zhruba třech tisících správních řízeních. Inspektoři mohou uložit pokutu až do 50 milionů korun. Horní hranice v aktuálních případech je pět milionů korun.

Pozitivní podle ministra Nekuly je, že se začíná projevovat tlak, který v poslední době vláda vyvíjí na snížení cen. Poprvé od loňského září klesla podle týdenního hlášení Českého statistického úřadu cena vajec. Ačkoliv se ještě před Velikonoci avizovalo, že budou stát kolem 10 korun za kus, minulý týden se v řadě akcí vejce prodávala za tři až čtyři koruny za kus.

Od prosince 2022 klesla také cena másla z průměrných 53 korun za kostku na 42 korun v březnu, což je pokles o 11 korun. Klesají ceny i dalších nesezonních potravin, u některých se ale stále drží neúměrně vysoko. „V polovině loňského roku pekaři upozorňovali, že roste cena mouky i energií. Dnes je cena obilí výrazně nižší, ceny energií jsou na spotovém trhu hluboko pod zastropovanou cenou, ale pečivo přesto nezlevňuje, proto to prověříme,“ slibuje ministr.

Podobná situace je i u mléčných výrobků. Cena plnotučného mléka stagnuje, avšak cena polotučného mléka roste. I zde bude ministerstvo zemědělství prověřovat.

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza k ministrovu prohlášení dodává, že se budou výsledky kontrol pečlivě zabývat. „Téměř ve dvou třetinách kontrol jde ovšem o prohřešky dodavatelů potravin, kteří jsou povinni pokuty a škody následně uhradit,“ reagoval Prouza.

Běh
Zdroj: Shutterstock

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám důležité aktuality ani praktické tipy! Jsme i na Instagramu.

Jana Divinová

Autor článku Jana Divinová

Vystudovala ekonomii a management na Vysoké škole báňské. V redakci NextPage Media působí od podzimu 2021, předtím pracovala v MF Dnes a iDnes.cz. Volný čas tráví nejraději s rodinou a přáteli. Miluje přírodu, cestování a... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+49
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

Jmenují se podobně jako známé značky – třeba Balando, Joot nebo Bonky. Tváří se jako zavedený e-shop, ale přitom jen zprostředkují doručení z Číny. Chlubí se falešným oceněním od zákazníků.... celý článek

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Hromadné žaloby jsou tu. Takhle budou fungovat, rozhodli poslanci

10. 4. 2024 | Petr Kučera

Hromadné žaloby jsou tu. Takhle budou fungovat, rozhodli poslanci

Soudit se s nepoctivou firmou může být pro běžné spotřebitele jednodušší než dnes. Pomoct jim má takzvané hromadné řízení. Jeho podmínky v Česku ale nakonec budou takové, že lidem příliš... celý článek

Banky mají víc chránit klienty před podvody. Za první chybu odškodnění, chce EU

29. 2. 2024 | Olga Skalková | 2 komentáře

Banky mají víc chránit klienty před podvody. Za první chybu odškodnění, chce EU

Evropská unie chystá balíček zvaný PSD3/PSR. Má zlepšit ochranu a bezpečnost spotřebitelů. O novinkách, jejichž definitivní podoba teprve vzniká, mluví v rozhovoru europoslanec Ondřej... celý článek

Partners Financial Services