Aktuality | Kateřina Hovorková | 17. 11. 2023 | 1 komentář
Česká asociace pojišťoven rozšířila takzvané povodňové mapy o další informace. Kromě záplavových zón nově obsahují dalších 50 vrstev ohledně například svahové stability, odtokové linie, eroze nebo poddolování. Data poskytly ministerstvo zemědělství, Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy, Výzkumný ústav vodohospodářský a Česká geologická služba.
Aktuality | Jana Divinová | 13. 4. 2023
Už několik týdnů probíhají kontroly u zemědělců a potravinářů kvůli vysokým cenám potravin. Zjištění Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) a České obchodní inspekce (ČOI) jsou horší, než se očekávalo. Na dnešním setkání s novináři to sdělil ministr zemědělství Zdeněk Nekula.
Aktuality | Petr Kučera | 25. 1. 2023
Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) chce po obchodních řetězcích vysvětlení, proč tak výrazně zdražily cukr. Vysoké přirážky jsou podle ministra nemorální. Řetězce vinu odmítají a naopak zdůrazňují, že za růstem cen stojí zemědělci a potravináři.
Komentář | Pavel Jégl | 18. 5. 2020 | 5 komentářů
Ať to stojí, co to stojí…
Komentář | Pavel Jégl | 17. 12. 2018 | 7 komentářů
Minimálně v Česku se evropské dotace nedostávají k těm, kterým byly původně určeny. Tedy k malým a středním podnikům. Sežerou je tlustí korporátní kocouři a na ostatní zbydou jen drobky. Bude snad líp?
Očima expertů | Ondřej Tůma | 20. 4. 2018 | 2 komentáře
Ministr zemědělství v demisi Jiří Milek by chtěl stanovením minimálních marží zabránit obchodním řetězcům, aby prodávaly potraviny pod cenou. Pomůže to v praxi českým zemědělcům a potravinářům, nebo by se měl stát v téhle problematice angažovat jinak, pokud vůbec?
Očima expertů | Ondřej Tůma | 30. 6. 2017 | 2 komentáře
Nejmenším vsím není dobře. A zvlášť pak není dobře jejich obyvatelům, kteří zůstávají bez rozumného dopravního spojení odříznuti od základních služeb, jako je třeba obyčejný obchod s potravinami. Nabídka služeb v obcích pod půl tisíce obyvatel dál klesá a vláda vymýšlí záchranné programy. Například dotace pro obchody… Co na to experti?
Aktuálně.cz | Kristýna Dlasková | 29. 1. 2017 | 32 komentářů
Provozovatelé venkovských obchodů chtějí státní dotace, protože více než o podnikání jde podle nich o službu. Hranice mezi výdělečností a ztrátovostí prodejny se pohybuje okolo tisíce obyvatel v dané obci. Za posledních dvacet let bylo v Česku zavřeno zhruba šest tisíc malých prodejen a samoobsluh, což je třetina jejich původního počtu.
Když se řekne | Monika Veselíková | 9. 11. 2016
Vedle zaběhnutých značek Klasa nebo Regionální potravina se po Novém roce na obalech potravin začne objevovat logo Česká potravina. Co konkrétně spotřebitelům symbol české vlaječky napoví? Nezůstane nakonec člověk v záplavě značek, log a symbolů docela dezorientovaný? Připravili jsme stručného průvodce.
Co si o tom myslíte | Gabriel Pleska | 26. 2. 2015 | 20 komentářů
Říká se, že ve víně je pravda. Dokázat se to nedá. Zato že v některém víně je sajrajt a v některém že není víno, to se dokázat dá. Státní zemědělská a potravinářská inspekce zkontroluje ročně stovky vzorků stáčeného vína a třetina jich kontrolou neprojde. Ministerstvo zemědělství proto chystá represe. Nezapomeňte si včas udělat zásoby, možná se bude zakazovat.
Aktuálně.cz | Petr Kučera, Kateřina Vokurková | 25. 1. 2015 | 1 komentář
Ministerstvo zemědělství dokončuje definici české potraviny. Kritici upozorňují na absurdity jako Coca-colu z Česka nebo konec belgické čokolády.
Aktuálně.cz | Kateřina Vokurková | 11. 1. 2015 | 4 komentáře
Velké obchodní řetězce musí od Nového roku zveřejňovat seznam pěti zemí, z nichž pochází dodavatelé potravin s nejvyšším podílem na tržbách. Jak to vypadá v praxi?
Aktuálně.cz | Petr Kučera, Kateřina Vokurková | 7. 12. 2014 | 7 komentářů
Ministerstvo zemědělství dokončuje definici české potraviny. Omezit chce také označení jako čerstvý, pravý nebo dia.
Co si o tom myslíte | Petra Dlouhá | 28. 8. 2014 | 2 komentáře
Večírek pouze pro zvané, lázně, indická masáž, kostýmy, roadshow, velkorysé rauty. Rozmařilá jízda, za kterou by se nemusel stydět ani velký Gatsby. Tak vypadá státní propagace „kvalitních potravin“. Přišla na stamiliony ročně. Problém je, že nikdo nedokáže uspokojivě doložit, k čemu byla dobrá.
Co se děje | Ondřej Tůma | 1. 8. 2013 | 8 komentářů
Při procházce mezi regály supermarketu zjistíme, že takřka každá potravina je označena nějakým certifikátem kvality. Nejznámějším a nejpropagovanějším je „národní značka kvality“ Klasa, kterou potravinám českých výrobců uděluje Ministerstvo zemědělství. Jsou ale všechny výrobky s touhle nálepkou opravdu „klasa“? Odborníci o tom víc než pochybují.
Aktuálně.cz | Tomáš Fránek | 29. 4. 2012 | 9 komentářů
Desítky milionů korun mají přesvědčit české zákazníky o tom, že je lepší kupovat tuzemské a hlavně regionální potraviny.
Co se děje | Jan Brož | 24. 8. 2011 | 9 komentářů
„Plesá mi srdce, že Češi objevují obyčejné kvalitní věci, které chutnají, a nemusí nakupovat v supermarketech hnůj v podobě sýrů sýrového typu, párků a buřtů, které neviděly maso ani z vlaku či zeleniny, která se místo na kila prodává na litry,“ vítá farmářské trhy Roman Vaněk, šéf Pražského kulinářského institutu.
Co se děje | Petra Dlouhá | 20. 4. 2011 | 30 komentářů
Žijeme kultem supermarketů. Denně nakupujeme potraviny, které se dovážejí z druhého konce světa, ale český česnek se pro nás stává luxusní raritou. Proces globalizace našeho stravování vypadal nezvratně. Pak se ale objevil fenomén, který ho postavil na hlavu. Česko vzplanulo pro farmářské trhy a lokální nakupování obecně.