Nakupte vínečko z Moravy, možná nebude!

Říká se, že ve víně je pravda. Dokázat se to nedá. Zato že v některém víně je sajrajt a v některém že není víno, to se dokázat dá. Státní zemědělská a potravinářská inspekce zkontroluje ročně stovky vzorků stáčeného vína a třetina jich kontrolou neprojde. Ministerstvo zemědělství proto chystá represe. Nezapomeňte si včas udělat zásoby, možná se bude zakazovat.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 2. 2015 11:49, jezevec

myslím že problematika je poněkud širší, než jak jí pojal autor, který se sám pasoval za neznalce vína.
dovolím si tedy doplnit.
moravská vína mají tři základní problémy:
1) počasí
2) moravák nekupuje ale pěstuje, takže trh tvoří pražáci. a ti jsou většinově posedlí po sladkých vínech
3) obecná česká (a světově unikátní) posedlost po odrůdových vínech
takže.
1) zatímco ve francii víno obvykle dozraje, a v nových lokalitách jako jižní afrika a argentina je 364 slunečných dní v roce - na moravě víno doopravdy dozraje tak jednou za deset roků, a dobře dozraje jednou za čtvrt století. z těchto výjimečných ročníků jsou vynikající vína, který jsou chuťově sytější než ty nejslavnější zahraniční značky. jenže zbylých 23 roků víno na moravě prostě nedozraje a je přinejlepším podprůměrné.
2) když víno nedozraje, má málo cukru. takže aby v něm byl vůbec nějaký alkohol, musí se uměle doslazovat. tím se samozřejmě sráží (ředí) chuť a všechny charakteristiky vína. pro neznalce dodávám, že kvalita vína se m.j. posuzuje podle jeho lihovitostí, neboli, kvasinky žerou cukr a jejich výkaly jsou alkohol, a při určitém procentu alkoholu se kvasinky tím vlastním alkoholem otráví a chcípnou - čím víc alkoholu kvasinky vydrží než chcípnou, tím jsou kvalitnější kvasinky, a tím je (vyšší procento alkoholu a) chuťově výraznější víno (proto má chateau paulliac až 15% alkoholu, ale španělský krabicák jen 10,5"). pokud navíc pražský zákazník vyžaduje, aby výsledný produkt měl ještě zbytkovou cukernatost a víno i po prokvašení bylo víno sladké, ale je mu líto dát 200-300 eéééček za nějaké sauternes a trvá na vínu moravském - těžko může dostat něco jiného než sračky.
3) zatímco na západ od aše se prodává víno obvykle pod značkou chateau, a každý rok se dělá jiná směska z různých odrůd, aby víno mělo zhruba vyváženou kvalitu a zhruba stejnou chuť každý rok - v česku se cuvée bůhvíproč považuje za slivky, a zákazník obvykle vyžaduje čistě odrůdové víno. moderní vinařství jsou dokonce posedlé vinařskými tratěmi, kdy mají zvlášt pojmenovaný každý řádek kytiček, což je ještě absurdnější. vyrobit dobrý a vyvážený jednodruhový tramín je tisíckrát těžší, než cuvée do kterého každý rok smíchám přesně takový poměr tramínu ale i ostatních odrůd, aby víno mělo vyváženou chuť.

a na co všechny ty rádobychytrý jezevčí kecy?
no protože je přece úplně jedno, jak se pak víno zabalí.
znám hned několik dobrých vinařských prodejen, kde se prodává výborné víno z nerezových KEGů a stáčí se na dusíkovou atmosféru. stejně jako znám hned několik slovutných moravských vinařství, které v krásných lahvích prodávají druhák z doslazených šlupek.
podobně tak ve francii - výborná vína často nesou jen ošklivou (často jen ručně čmáranou) vinětu s technickými údaji, nejhnusnější vína jsou v krásných načančaných lahvích - a v krabici či v kanystru koupíte výborné stolní víno.
ta pointa tedy není v tom, zdali je víno "označeno z moravy", a z čeho se stáčí - pointa je v tom, kdo to prodává a co prodává. dobré víno se dá koupit i v cisterně, a mizerné i v honosných lahvích. dokud si tzv "burčák" prodávaný u silnice v PETkách, na které praží slunce, najde své spokojené kupce - nemá smysl spekulovat o kvalitě vína v kanystrech.

+23
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 2. 2015 9:29, Ficus

Když chci víno, koupím si francouzské. Stejně tak když chci pivo, koupím si české... Z moravy tak jedině Šaratici. Na víc moraváčci nemají. Jen pofňukávají jak jsou nejlepší, a jak jim všichni odzápadu ubližujou. samosebou z prahy jsou ti nejhorší( ti vědí nejlépe, co je to na Východě za partičku)

-11
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 20 komentářů)

21. 7. 2021 18:08 | JanaQ15

Skvělá moravská vína nabízejí na Alkohouse.cz :)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 3. 2015 7:46 | Kamil Žárský

Souhlasím s panem Vránou. Ještě přidávám, blb, který nepije víno je korunovaný.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 3. 2015 20:54 | Gabriel Pleska

Váš zájem, pane Vráno, o mé zadní partie mi lichotí.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 3. 2015 15:52 | Petr Vrána, Strakonice

Pane Plesko, Vy jste ale monstrózní blb. Odtrženej od reality čemuž se nelze divit neb nejspíš jste posledních 20 let nezved prdel od od počítače a asi ani už nevíte jak vypadá sluníčko.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 3. 2015 14:04 | Nakupte vínečko z Moravy, možná nebude!

Ale POZOR!!! nesmí to být to pro Pražáky,neboť to obsahuje 70% vody !! Tudíž dobře když řepákům přistřihnou brka !!!
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 2. 2015 13:54 | Jan Kupka

No, pane Gabrieli, je zřejmé, že jste nad věcí, když píšete o kanystrovém vínu. Pěstování a výroba vína u nás prošly za čtvrtstoletí ohromným kvalitativním vývojem. Ve slušných vinotékách stáčená vína se vyrovnají prakticky všem běžným lahvovaným jakostkám, od nichž se liší balením a trvanlivostí. A cenou. V řadě dobrých vinoték nabízejí i stáčená přívlastková vína, která vinař z nějakého důvodu nehodlá lahvovat, přirozeně za odpovídající cenu. Nesporně jsou prodávána i vína mizerná, která také najdou zákazníka, neboť jsou laciná. Vedle toho je i nabídka zahraničních stáčených vín, různé jakosti. Pokud prodejce neklame zemí původu (netvrdí, že je moravské), je jen na zákazníkovi, zda akceptuje danou cenu a kvalitu. Ale jakákoliv regulace jenom zhorší podmínky vinařům, prodejcům a nám zákazníkům. A samozřejmě pomůže dovozu. To chceme? Nebo to chce někdo, komu se to hodí? Ale ještě silnějším argumentem je, že ta hloupá regulace znamená další oklešťování svobody, které nám neustále ubývá. Já chci mít právo si vybrat víno, třeba i špatné. Proč má o tom proboha zase rozhodovat nějaký úředník se zcela jinými zájmy?
+21
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 2. 2015 13:15 | cml11

Díky :) Jo a Neruda nebyl v žádném případě andílek. Zejména ve stáří plně dostál svému jménu, které prý lze najít v celé řadě tehdejších policejních protokolů.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 2. 2015 12:47 | Gabriel

Ja takto. No, když vám to připadá jako střelba do těch vašich lahví se zlatými medailemi z výstav, rozmlouvat vám to nebudu. A citovaný Neruda, to byl panečku terpvá troll :))
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 2. 2015 12:07 | cml11

Ne opravdu ve vinotéce nemám PET lahve, díky za optání :) Jednu pasáž jsem už citoval dříve: "...zdá se mi krajně podezřelé, že by tu mohlo růst něco srovnatelného s jižními kraji.", hodně nadzvedávací efekt má bezesporu: "Do republiky prý přes hranice přitečou ilegálně desítky milionů litrů laciného vína z cizozemí. Sám jsem trochu skeptický k tomu, že by zrovna tohle víno mělo být to nedobré. Na druhou stranu by se mělo přijmout, že když člověk chce to naše, které „má svůj zvláštní ráz, zprv trpké, ale milé zas,“ má dostat právě to a žádné jiné. Ať se mu pusa kroutí po libosti." a celé to korunuje otázka v závěru: "Dá se víno z Česka pít?". Troll jak vyšitý :)
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 2. 2015 11:02 | cml11

Dovolil bych si tak docela nesouhlasit. Tentokrát se Vám podařil velmi trolovský text, ve kterém se na několika místech skutečně opíráte do kvality našich vín jako celku. Druhým dechem zároveň hned drze přiznáváte, že o tom víte prdlačku.
Jakožto příznivce dobrého vína jsem reagovat prostě musel. Nejlepší moravská vína dokáží řádně prohnat faldy i mnohem věhlasnějším výrobcům z tradičních zemí, jako je například v diskusi zmíněná Francie. Každá dobrá lahev, kterou vytáhnu ze své vinotéky, si u mě zaslouží obranu. Moravské v ní mají drtivou převahu.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 2. 2015 10:21 | Gabriel

Dobrý den, do kvalitního vína se přece nemontuju. Třeba je, ok. Píšu o kanystrovém.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 2. 2015 10:20 | jožin

Ano, tu u nás koupíte pašovanou jako "z Moravy". Rozdíl je v tom, že se vyrovná našemu průměru, zato je levnější :)
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 2. 2015 11:49 | jezevec

myslím že problematika je poněkud širší, než jak jí pojal autor, který se sám pasoval za neznalce vína. dovolím si tedy doplnit. moravská vína mají tři základní problémy: 1) počasí 2) moravák nekupuje ale pěstuje, takže trh tvoří pražáci. a ti jsou většinově posedlí po sladkých vínech 3) obecná česká (a světově unikátní) posedlost po odrůdových vínech takže. 1) zatímco ve francii víno obvykle dozraje, a v nových lokalitách jako jižní afrika a argentina je 364 slunečných dní v roce - na moravě víno doopravdy dozraje tak jednou za deset roků, a dobře dozraje jednou za čtvrt století. z těchto výjimečných ročníků jsou vynikající vína, který jsou chuťově sytější než ty nejslavnější zahraniční značky. jenže zbylých 23 roků víno na moravě prostě nedozraje a je přinejlepším podprůměrné. 2) když víno nedozraje, má málo cukru. takže aby v něm byl vůbec nějaký alkohol, musí se uměle doslazovat. tím se samozřejmě sráží (ředí) chuť a všechny charakteristiky vína. pro neznalce dodávám, že kvalita vína se m.j. posuzuje podle jeho lihovitostí, neboli, kvasinky žerou cukr a jejich výkaly jsou alkohol, a při určitém procentu alkoholu se kvasinky tím vlastním alkoholem otráví a chcípnou - čím víc alkoholu kvasinky vydrží než chcípnou, tím jsou kvalitnější kvasinky, a tím je (vyšší procento alkoholu a) chuťově výraznější víno (proto má chateau paulliac až 15% alkoholu, ale španělský krabicák jen 10,5"). pokud navíc pražský zákazník vyžaduje, aby výsledný produkt měl ještě zbytkovou cukernatost a víno i po prokvašení bylo víno sladké, ale je mu líto dát 200-300 eéééček za nějaké sauternes a trvá na vínu moravském - těžko může dostat něco jiného než sračky. 3) zatímco na západ od aše se prodává víno obvykle pod značkou chateau, a každý rok se dělá jiná směska z různých odrůd, aby víno mělo zhruba vyváženou kvalitu a zhruba stejnou chuť každý rok - v česku se cuvée bůhvíproč považuje za slivky, a zákazník obvykle vyžaduje čistě odrůdové víno. moderní vinařství jsou dokonce posedlé vinařskými tratěmi, kdy mají zvlášt pojmenovaný každý řádek kytiček, což je ještě absurdnější. vyrobit dobrý a vyvážený jednodruhový tramín je tisíckrát těžší, než cuvée do kterého každý rok smíchám přesně takový poměr tramínu ale i ostatních odrůd, aby víno mělo vyváženou chuť.
a na co všechny ty rádobychytrý jezevčí kecy? no protože je přece úplně jedno, jak se pak víno zabalí. znám hned několik dobrých vinařských prodejen, kde se prodává výborné víno z nerezových KEGů a stáčí se na dusíkovou atmosféru. stejně jako znám hned několik slovutných moravských vinařství, které v krásných lahvích prodávají druhák z doslazených šlupek. podobně tak ve francii - výborná vína často nesou jen ošklivou (často jen ručně čmáranou) vinětu s technickými údaji, nejhnusnější vína jsou v krásných načančaných lahvích - a v krabici či v kanystru koupíte výborné stolní víno. ta pointa tedy není v tom, zdali je víno "označeno z moravy", a z čeho se stáčí - pointa je v tom, kdo to prodává a co prodává. dobré víno se dá koupit i v cisterně, a mizerné i v honosných lahvích. dokud si tzv "burčák" prodávaný u silnice v PETkách, na které praží slunce, najde své spokojené kupce - nemá smysl spekulovat o kvalitě vína v kanystrech.
+23
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 2. 2015 11:19 | Gabriel Pleska

Vždycky jsem chtěl hrát v Trolling Stones...
Čtu to po sobě, doplnil jsem chybějící slovo – takže děkuju, bez vás bych na to nepřišel. Jen ta místa, kde se opírám do kvality našich vín jako celku jsem nenašel :)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 2. 2015 11:13 | Gabriel

Jsou ty lahve petlahve?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 2. 2015 11:11 | vinopitel

O to tady jde : http://www.denik.cz/ekonomika/tibor-nyitray-sudove-vino-z-moravy-vetsinou-stejne-neni-moravske-20150223.html
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 2. 2015 10:17 | cml1

Preferencí pouze francouzského vína se naprosto zbytečně ochuzujete o šíři výběru. Mizerná vína pochopitelně prodávají i Francouzi. Také oni se musí nějak zbavit slabší části své produkce.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 2. 2015 9:55 | Hugo

Ty seš fakt blbej pražskej pepík... Vůbec se nedivím, že ti na Moravě prodají tu nejhorší srač.., co mají. Poznají vola na první pohled. Ale klidně si pij to české pivo, co vyrábějí Jihoafričani.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 2. 2015 9:29 | Ficus

Když chci víno, koupím si francouzské. Stejně tak když chci pivo, koupím si české... Z moravy tak jedině Šaratici. Na víc moraváčci nemají. Jen pofňukávají jak jsou nejlepší, a jak jim všichni odzápadu ubližujou. samosebou z prahy jsou ti nejhorší( ti vědí nejlépe, co je to na Východě za partičku)
-11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 2. 2015 8:19 | cml11

Předně je celkem troufalé kritizovat něco čemu nerozumím: "...zdá se mi krajně podezřelé, že by tu mohlo růst něco srovnatelného s jižními kraji.". Špičková moravská vína běžně sbírají řadu ocenění na mezinárodních soutěžích, což je nepopiratelným důkazem zvyšující se úrovně našeho vinařství. Stáčená (sudová je trochu zavádějící, většina z nich sud nikdy neviděla) vína jsou samozřejmě trochu jinou kategorií. Vyrábějí se z hroznů, které se pro kvalitní produkci nedají použít. Ale je zde řada zákazníků, kteří kvalitu neocení, protože nepoznají mizerné víno od dobrého. Nebo ho i poznají, ale zkrátka preferují nízkou cenu a nízká kvalita jim zase tak moc nevadí. Tak proč bránit oboustranně výhodnému obchodu? Vinaři se zbaví i mizerných vín, zákazníci nakoupí za pár korun a halva se jim z toho motá taky. Každému podle jeho chuti. Regulace je tady naprosto kontraproduktviní. Jen koupě opravdového patoku který se víno jen jmenuje vás přiměje přemýšlet jestli přítě nekoupit něco lepšího. Morava je v tom ale nevinně. http://www.wineofczechrepublic.cz/nasi-vinari/uspechy-nasich-vin.html
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jaroslav Zavadil

politik a odborář

Matěj Hollan

aktivista

Jaroslav Zavadil
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Matěj Hollan
ÚSPĚŠNOST
50,00 %

z 2 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services