Tým odborných poradců je tu pro vás.
Poslední dotaz: Koupený mobil který po pár dnech přestal
Poradna > Spotřebitelská poradna
Otázka: Dobrý den, před pár dny jsem koupil mobil přes inzerát.. Mobil na místě fungoval tak jsem zaplatil dohodnutou částku a mobil si převzal. Ale po pár dnech přestal fungovat displej. Nebyla to zrovna malá... více
Nakupte vínečko z Moravy, možná nebude!
Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy
26. 2. 2015 11:49, jezevec
myslím že problematika je poněkud širší, než jak jí pojal autor, který se sám pasoval za neznalce vína.
dovolím si tedy doplnit.
moravská vína mají tři základní problémy:
1) počasí
2) moravák nekupuje ale pěstuje, takže trh tvoří pražáci. a ti jsou většinově posedlí po sladkých vínech
3) obecná česká (a světově unikátní) posedlost po odrůdových vínech
takže.
1) zatímco ve francii víno obvykle dozraje, a v nových lokalitách jako jižní afrika a argentina je 364 slunečných dní v roce - na moravě víno doopravdy dozraje tak jednou za deset roků, a dobře dozraje jednou za čtvrt století. z těchto výjimečných ročníků jsou vynikající vína, který jsou chuťově sytější než ty nejslavnější zahraniční značky. jenže zbylých 23 roků víno na moravě prostě nedozraje a je přinejlepším podprůměrné.
2) když víno nedozraje, má málo cukru. takže aby v něm byl vůbec nějaký alkohol, musí se uměle doslazovat. tím se samozřejmě sráží (ředí) chuť a všechny charakteristiky vína. pro neznalce dodávám, že kvalita vína se m.j. posuzuje podle jeho lihovitostí, neboli, kvasinky žerou cukr a jejich výkaly jsou alkohol, a při určitém procentu alkoholu se kvasinky tím vlastním alkoholem otráví a chcípnou - čím víc alkoholu kvasinky vydrží než chcípnou, tím jsou kvalitnější kvasinky, a tím je (vyšší procento alkoholu a) chuťově výraznější víno (proto má chateau paulliac až 15% alkoholu, ale španělský krabicák jen 10,5"). pokud navíc pražský zákazník vyžaduje, aby výsledný produkt měl ještě zbytkovou cukernatost a víno i po prokvašení bylo víno sladké, ale je mu líto dát 200-300 eéééček za nějaké sauternes a trvá na vínu moravském - těžko může dostat něco jiného než sračky.
3) zatímco na západ od aše se prodává víno obvykle pod značkou chateau, a každý rok se dělá jiná směska z různých odrůd, aby víno mělo zhruba vyváženou kvalitu a zhruba stejnou chuť každý rok - v česku se cuvée bůhvíproč považuje za slivky, a zákazník obvykle vyžaduje čistě odrůdové víno. moderní vinařství jsou dokonce posedlé vinařskými tratěmi, kdy mají zvlášt pojmenovaný každý řádek kytiček, což je ještě absurdnější. vyrobit dobrý a vyvážený jednodruhový tramín je tisíckrát těžší, než cuvée do kterého každý rok smíchám přesně takový poměr tramínu ale i ostatních odrůd, aby víno mělo vyváženou chuť.
a na co všechny ty rádobychytrý jezevčí kecy?
no protože je přece úplně jedno, jak se pak víno zabalí.
znám hned několik dobrých vinařských prodejen, kde se prodává výborné víno z nerezových KEGů a stáčí se na dusíkovou atmosféru. stejně jako znám hned několik slovutných moravských vinařství, které v krásných lahvích prodávají druhák z doslazených šlupek.
podobně tak ve francii - výborná vína často nesou jen ošklivou (často jen ručně čmáranou) vinětu s technickými údaji, nejhnusnější vína jsou v krásných načančaných lahvích - a v krabici či v kanystru koupíte výborné stolní víno.
ta pointa tedy není v tom, zdali je víno "označeno z moravy", a z čeho se stáčí - pointa je v tom, kdo to prodává a co prodává. dobré víno se dá koupit i v cisterně, a mizerné i v honosných lahvích. dokud si tzv "burčák" prodávaný u silnice v PETkách, na které praží slunce, najde své spokojené kupce - nemá smysl spekulovat o kvalitě vína v kanystrech.
Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy
26. 2. 2015 9:29, Ficus
Když chci víno, koupím si francouzské. Stejně tak když chci pivo, koupím si české... Z moravy tak jedině Šaratici. Na víc moraváčci nemají. Jen pofňukávají jak jsou nejlepší, a jak jim všichni odzápadu ubližujou. samosebou z prahy jsou ti nejhorší( ti vědí nejlépe, co je to na Východě za partičku)
Další příspěvky v diskuzi (celkem 20 komentářů)
21. 7. 2021 18:08 | JanaQ15
10. 3. 2015 7:46 | Kamil Žárský
1. 3. 2015 20:54 | Gabriel Pleska
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
1. 3. 2015 15:52 | Petr Vrána, Strakonice
1. 3. 2015 14:04 | Nakupte vínečko z Moravy, možná nebude!
26. 2. 2015 13:54 | Jan Kupka
26. 2. 2015 13:15 | cml11
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
26. 2. 2015 12:47 | Gabriel
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
26. 2. 2015 12:07 | cml11
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
26. 2. 2015 11:49 | jezevec
a na co všechny ty rádobychytrý jezevčí kecy? no protože je přece úplně jedno, jak se pak víno zabalí. znám hned několik dobrých vinařských prodejen, kde se prodává výborné víno z nerezových KEGů a stáčí se na dusíkovou atmosféru. stejně jako znám hned několik slovutných moravských vinařství, které v krásných lahvích prodávají druhák z doslazených šlupek. podobně tak ve francii - výborná vína často nesou jen ošklivou (často jen ručně čmáranou) vinětu s technickými údaji, nejhnusnější vína jsou v krásných načančaných lahvích - a v krabici či v kanystru koupíte výborné stolní víno. ta pointa tedy není v tom, zdali je víno "označeno z moravy", a z čeho se stáčí - pointa je v tom, kdo to prodává a co prodává. dobré víno se dá koupit i v cisterně, a mizerné i v honosných lahvích. dokud si tzv "burčák" prodávaný u silnice v PETkách, na které praží slunce, najde své spokojené kupce - nemá smysl spekulovat o kvalitě vína v kanystrech.
26. 2. 2015 11:19 | Gabriel Pleska
Čtu to po sobě, doplnil jsem chybějící slovo – takže děkuju, bez vás bych na to nepřišel. Jen ta místa, kde se opírám do kvality našich vín jako celku jsem nenašel :)
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
26. 2. 2015 11:13 | Gabriel
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
26. 2. 2015 11:11 | vinopitel
26. 2. 2015 11:02 | cml11
Jakožto příznivce dobrého vína jsem reagovat prostě musel. Nejlepší moravská vína dokáží řádně prohnat faldy i mnohem věhlasnějším výrobcům z tradičních zemí, jako je například v diskusi zmíněná Francie. Každá dobrá lahev, kterou vytáhnu ze své vinotéky, si u mě zaslouží obranu. Moravské v ní mají drtivou převahu.
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
26. 2. 2015 10:21 | Gabriel
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
26. 2. 2015 10:20 | jožin
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
26. 2. 2015 10:17 | cml1
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
26. 2. 2015 9:55 | Hugo
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
26. 2. 2015 9:29 | Ficus
26. 2. 2015 8:19 | cml11